4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα F1, 13ος&14ος γύρος, GP Ουγγαρίας&Τουρκίας

Μόνο ο Αλόνσο μπορεί να στερήσει από τον εαυτό του τον τίτλο

Ο Κίμι Ράικονεν κατέκτησε δύο νίκες σε δύο αγώνες, αλλά, με πέντε αγώνες να απομένουν και με τη διαφορά από τον Αλόνσο στους 24 βαθμούς, μπορεί μόνο να ελπίζει σε κάποιο στραβοπάτημα του Ισπανού, όπως στην Ουγγαρία.

ΚEIMENO: ΦAMΠPITΣIO ΛAZAKIΣ
ΦΩTOΓPAΦIEΣ: REPORTER IMAGES

ΚAΘΩΣ ο Αύγουστος είναι κατ’ εξοχήν μήνας μεταγραφών, δε θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά και φέτος. Από τις επίσημες ανακοινώσεις διαφάνηκε ότι το grid θα έχει αρκετά διαφορετικό πρόσωπο από του χρόνου. Η Williams ανακοίνωσε και επίσημα πλέον ότι θα στραφεί στην Cosworth για την προμήθεια κινητήρων του χρόνου. Η συμφωνία μεταξύ τους είναι μονοετής και φήμες λένε ότι το 2007 η ομάδα του Φρανκ θα συνεργαστεί με την Toyota. Η Ferrari ανακοίνωσε ότι του χρόνου ο Φελίπε Μάσα θα αντικαταστήσει τον αποχωρήσαντα για τη BAR, Ρούμπενς Μπαρικέλο, ο οποίος υπέγραψε πολυετές συμβόλαιο με τη βρετανική ομάδα. Η κατάσταση όμως στην BAR δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, αφού κανείς δε γνωρίζει πώς θα καταλήξει το επεισόδιο με τον Τζένσον Μπάτον. Ο Βρετανός είχε υπογράψει πέρυσι συμβόλαιο με τη Williams για το 2006, το οποίο επιθυμεί να μην τηρήσει, και έχει δηλώσει ότι θέλει να παραμείνει στη BAR. Πάντως, όπως δείχνουν τα πράγματα, ούτε φέτος θα γίνουν σεβαστές οι επιθυμίες του, καθώς, κάθε απόπειρα θα προσκρούει επάνω στον ανένδοτο Φρανκ Oυίλιαμς.
Στις πίστες, ο Κίμι Ράικονεν συνεχίζει να είναι ο ταχύτερος όλων (κατέχοντας και το ταχύτερο μονοθέσιο), αλλά αυτό φαίνεται να μην αρκεί. Αν και η McLaren κατάφερε να του παραδώσει στους δύο τελευταίους αγώνες ένα μονοθέσιο ικανό να «δει» την καρό σημαία, με πέντε αγώνες να απομένουν, πρέπει ο ίδιος ο Αλόνσο να του παραδώσει τον τίτλο, κάτι που φαίνεται απίθανο, εάν η Renault συνεχίσει την πορεία που έχει διαγράψει όλη τη σεζόν. Το γεγονός ότι μόνο σε δύο αγώνες η γαλλική ομάδα δεν έχει παρατάξει τα μονοθέσιά της στη βαθμολογική οκτάδα δεν αφήνει περιθώρια. Ο Ισπανός χρειάζεται μόνο να τερματίζει στο βάθρο και, αφού δεν υπάρχει κάποια ομάδα που να διαθέτει μονοθέσιο ταχύτερο της R25 (πλην της McLaren), κάτι τέτοιο δε φαίνεται να είναι ακατόρθωτο. Επιπλέον, ο Φερνάντο κατέχει και την πολυτέλεια, λόγω της βαθμολογικής διαφοράς των 24 βαθμών, να μην κυνηγάει τις νίκες. Αυτό επιτρέπει στη Renault να δίνει προτεραιότητα στην αξιοπιστία και όχι στην απόδοση, τομέας στον οποίο πιέζει ασφυκτικά η McLaren να βελτιωθεί, με αποτέλεσμα τα κρούσματα αναξιοπιστίας της MP4-20. Πάντως, τα αναπάντεχα τύπου Ουγγαρίας (όπου η Renault δεν κατάφερε να σημειώσει ούτε ένα βαθμό), δεν είναι δυνατό να αποκλειστούν, οπότε το μόνο που μπορεί να κάνει ο Φινλανδός είναι να προσπαθεί συνεχώς για τη νίκη, ελπίζοντας σε κάποιο στραβοπάτημα του αντιπάλου του._ Φ. Λ.

GP ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ 13ος ΓΥΡΟΣ

Ο Κίμι διατηρείται στη μάχη

Ο Ράικονεν επέστρεψε στις νίκες (και χάρη στην ατυχία του Μοντόγια) μετά την απογοήτευση της Γερμανίας, ενώ ο Αλόνσο είχε το χειρότερο σαββατοκύριακο. Έτσι, η βαθμολογική διαφορά μεταξύ τους επέστρεψε στους 26 βαθμούς.

ΚEIMENO: ΦAMΠPITΣIO ΛAZAKIΣ
ΦΩTOΓPAΦIEΣ: REPORTER IMAGES

Οι Renault αντιμετώπιζαν από την Παρασκευή προβλήματα απόδοσης και ουσιαστικά σε καμία στιγμή του σαββατοκύριακου δεν κατάφεραν να βρουν το ρυθμό τους. Η πρώτη στροφή υπήρξε ακόμη πιο καταστροφική για τον Αλόνσο, καθώς, στην πραγματικότητα, ο αγώνας του έληξε εκεί, όταν τραυμάτισε την εμπρός αεροτομή του επάνω στην Toyota του Ραλφ Σουμάχερ. Ο Ισπανός αναγκάστηκε (όπως και ο Μπαρικέλο που προσέκρουσε επάνω στον Τρούλι) να την αντικαταστήσει και έπειτα από αυτό γύριζε στην πίστα απλώς για να πάρει μια καλύτερη σειρά εμφάνισης στις κατατακτήριες δοκιμές της Τουρκίας.
Θύμα της αποκολλημένης αεροτομής του Αλόνσο έπεσε, λίγες στροφές μετά, ο Κούλθαρντ, καθώς προσέκρουσε επάνω της διαλύοντας την εμπρός ανάρτησή του, ενώ ο έτερος πιλότος της ομάδας της Red Bull, Κρίστιαν Κλιν, δεν κατάφερε να προσπεράσει το χάος της πρώτης στροφής, φέρνοντας μια εντυπωσιακή τούμπα.
Η άλλη Ferrari με το Σουμάχερ (και με διαφορετικά ελαστικά) απεδείκνυε ότι η επίδοση των κατατακτήριων δοκιμών δεν ήταν πυροτέχνημα, διατηρώντας την πρωτοπορία έναντι ενός εμφανώς ταχύτερου Κίμι Ράικονεν, o οποίος ακολουθούσε την ίδια στρατηγική με το Γερμανό. Ο Κίμι μπήκε στα pit στον 11ο γύρο -πριν αδειάσει το ρεζερβουάρ του- (το γεγονός ότι εμφανίστηκε πρώτος στις κατατακτήριες δοκιμές καθόρισε και τη στρατηγική του), σε μια προσπάθεια να επωφεληθεί από την άδεια πίστα που θα έβρισκε και τον ταχύτατο ρυθμό της McLaren ακόμη και με μεγάλο φορτίο καυσίμου. Τελικά όμως η Ferrari έμεινε 4 γύρους παραπάνω στην πίστα, με λιγότερα καύσιμα και χάλασε τα σχέδιά του.
Ο Φινλανδός ξεπέρασε εν τέλει το εμπόδιο της Ferrari, κάνοντας την είσοδό του στα pit για το δεύτερο ανεφοδιασμό ένα γύρο μετά το Σουμάχερ (έναν επιπλέον γύρο, τον οποίο εξασφάλισε με οικονομία καυσίμων ενόσω βρισκόταν πίσω από τη Ferrari μετά το πρώτο pit stop) και ρίχτηκε στο κυνήγι του Μοντόγια που εκείνη τη στιγμή προηγούνταν. Όμως ο Μοντόγια, ο οποίος ακολουθούσε στρατηγική ενός λιγότερου pit stop από τους δύο, σύντομα εγκατέλειψε, «κληροδοτώντας» την πρωτοπορία στον team-mate. Από εκεί και πέρα, ο Φινλανδός απλώς γύριζε στην πίστα σε ρυθμούς διατήρησης σωστής θερμοκρασίας στα ελαστικά.
Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Μίκαελ με τα ελαστικά του επέτρεψαν στον αδερφό του να τον πλησιάσει στους τελευταίους γύρους σε απόσταση αναπνοής, αλλά λόγω του περιορισμένου πλάτους της πίστας να μην είναι σε θέση να προσπεράσει. Ο Τρούλι, αν και ταλαιπωρήθηκε σε όλο τον αγώνα, λόγω του τραυματισμένου διαχύτη του, τερμάτισε 4ος με την άλλη Toyota. Η ΒΑR παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος επιλογή ελαστικών (το ίδιο συνέβη και στη Renault), ενώ η Williams επέστρεψε στους βαθμούς που είχε να βρεθεί από τον Καναδά._ Φ. Λ.

Ups and downs
Ο M. Σουμάχερ κατέκτησε στην Ουγγαρία την πρώτη φετινή του pole position, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά έναντι του δευτέρου, Μοντόγια. Οι αρχικές φωνές που μιλούσαν για μηδαμινά καύσιμα σιώπησαν κατά τον αγώνα, όπου αποδείχτηκε ότι η Ferrari δεν είχε επιλέξει διαφορετική στρατηγική από της Toyota ή του Ράικονεν. Ο Σουμάχερ απέδωσε αυτήν την εκπληκτική επίδοση στα ελαστικά, στην καινούργια γόμα που είχε φέρει στην Ουγγαρία η Bridgestone. Αλλά ο Γερμανός δεν ήταν σε θέση να διατηρήσει αυτόν το ρυθμό και στον αγώνα, παρά το ελαφρύτερο φορτίο καυσίμου. Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά τα σχεδιαστικά λάθη που έχουν γίνει στην F2005, τα οποία δεν μπορούν να ξεπεραστούν όσες απόπειρες κι αν έχουν γίνει μέσω αεροδυναμικών βελτιώσεων. Η αδυναμία επίτευξης του σωστού ζυγίσματος σημαίνει ότι τα ελαστικά αρχίζουν σταδιακά να χάνουν την απόδοσή τους από το μέσο του αγώνα και πέρα, με αποτέλεσμα στους τελευταίους γύρους οι Ferrari να διατηρούν τους αντιπάλους τους με δυσκολία πίσω τους.

Ευρέως... άγνωστος!
Ο Σανόχ Νισανί, Ισραηλινός δοκιμαστής της Minardi έκανε στην Ουγγαρία το ντεμπούτο του σε ένα αγωνιστικό σαββατοκύριακο. Τίποτα δε θα ήταν παράξενο –εκτός ίσως από την εθνικότητά του (είναι ο πρώτος Ισραηλινός που έχει οδηγήσει μονοθέσιο F1, μάλιστα σε επίσημο γεγονός), αφού λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει η ομάδα του, ο Πολ Στόνταρτ αναγκάζεται να προσλαμβάνει οδηγούς οι οποίοι πληρώνουν μέσω των προσωπικών του χορηγών για να καταλαμβάνουν τα διαθέσιμα κόκπιτ της ομάδας. Και παρά το γεγονός ότι η Minardi φέτος δεν έχει κάνει σχεδόν καθόλου δοκιμές εξέλιξης, ένας δοκιμαστής είναι πάντοτε χρήσιμος για μια ομάδα τέτοιου βεληνεκούς, όταν φέρνει χρήματα. Ωστόσο, ο εν λόγω κύριος συμπλήρωσε την Παρασκευή του ουγγρικού Γκραν Πρι το 42ο έτος της ηλικίας του (από το 1995 είχαμε να δούμε... μεσήλικα στη Formula 1, όταν ο Νίγκελ Μάνσελ απέσπασε έναν παχυλό μισθό για να αγωνιστεί μόλις σε τρεις αγώνες πριν η McLaren αντιληφθεί το λάθος της και τον... απαλλάξει από τα καθήκοντά του)! Ο Στόνταρτ γνώριζε ότι ο Νισανί δεν μπορούσε να του προσφέρει τίποτε άλλο εκτός από χρήματα, αλλά έπρεπε να του δώσει έστω αυτήν την ευκαιρία στον αγώνα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εθνικός του, καθώς τα τελευταία χρόνια ο Ισραηλινός κατοικεί μόνιμα στην Ουγγαρία. Όμως, ο Στόνταρτ γνωρίζει επίσης ότι δεν μπορεί να επαναλάβει κάτι τέτοιο, αφού ο Σανόχ αποτελεί κινούμενο κίνδυνο στην πίστα, όντας πάνω από 6 δλ. αργότερος από τους άλλους δύο οδηγούς της ομάδας (και δεδομένου του ότι η Minardi είναι από μόνη της 5 δλ. πιο αργή από τα κορυφαία μονοθέσια, μπορεί να αναλογιστεί κανείς την κατάσταση...), διασχίζοντας τις περισσότερες φορές την ιδανική γραμμή αντί να την ακολουθεί (γεγονός λογικό για κάποιον που έκανε το ντεμπούτο του στους αγώνες στα... 39 του!). Ελπίζοντας ότι ήταν η πρώτη και μοναδική επίδειξη του... ταλέντου του Σανόχ, σε μια σεζόν που σίγουρα δεν είχε ανάγκη την παρουσία του για να χαρακτηριστεί απρόβλεπτη.

αριθμοί
7,682 δευτερόλεπτα ήταν η διαφορά Ράικονεν-Μ. Σουμάχερ, όταν και οι δύο ολοκλήρωσαν το δεύτερο ανεφοδιασμό τους.
23 οδηγοί από τους 24 που έχουν συμμετάσχει φέτος σε Γκραν Πρι έχουν βαθμολογηθεί.
24 χρονών έγινε ο Αλόνσο την Παρασκευή πριν από τον αγώνα...
42 χρονών έγινε ο δοκιμαστής της Minardi, Σανόχ Νισανί, στο ντεμπούτο του σε ένα αγωνιστικό σαββατοκύριακο.
897 χιλιοστά του δευτερολέπτου ήταν η διαφορά Σουμάχερ-Μοντόγια στις κατατακτήριες δοκιμές

είπε...
«Εάν κοιτάξει κανείς το τι συμβαίνει φέτος, είναι αρκετά ξεκάθαρο με ποια εταιρεία ελαστικών πρέπει να συνεργαστούμε του χρόνου.»
Μάικ Γκασκόιν, Tεχνικός Διευθυντής σασί, Toyota

ΠΙΣΤΑ
Χούνγκαρορινγκ 31/7/2005
Περίμετρος 4,381 χλμ.
Γύροι 70
Συν. απόσταση 306,663 χλμ.

ΚΑΤΑΤΑΞΗ
1 Ράικονεν McLAREN (M) 1h37΄25.552
2 M. Σουμάχερ FERRARI (B) +35.581
3 Ρ. Σουμάχερ TOYOTA (M) + 36.129
4 Τρούλι TOYOTA (M) +54.221
5 Μπάτον BAR (M) +58.832
6 Χάιντφελντ WILLIAMS (Μ) +1΄08.375
7 Γουέμπερ WILLIAMS (M) +1 γύρο
8 Σάτο BAR (M) +1 γύρο
Ταχ. γύρος: Ράικονεν 1΄21.219

GP ΤΟΥΡΚΙΑΣ 14ος ΓΥΡΟΣ

Tα κατάφεραν!

Tο είδαμε κι’ αυτό! GP της Formula 1 στην Tουρκία, και μάλιστα σε μια πίστα που όλοι οι οδηγοί χαρακτηρίζουν ως την καλύτερη του πρωταθλήματος.

ΚEIMENO: ΦAMΠPITΣIO ΛAZAKIΣ
ΦΩTOΓPAΦIEΣ: REPORTER IMAGES

ΣTHN αρχή ήταν ο γύρος του WRC. Tώρα, και για τα επτά επόμενα χρόνια τουλάχιστον, η F1. Tο ανώτερο σκαλί του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Kαι πίσω απ’ όλα αυτά ένας άνθρωπος: ο Mουμτάζ Tαχινσίογλου. Γεννημένος στην Tουρκία, σπουδαγμένος στην Aγγλία και παντρεμένος με Λονδρέζα. Kόλλησε το μικρόβιο στη «Mέκκα» των αγώνων και μετέφερε το πάθος στη γενέτειρά του. Πολέμησε, όχι για να βρει κονδύλια, αλλά για να πείσει. Eκμεταλλεύτηκε συγκυρίες (όπως, π.χ., το ότι η Tουρκία δεν παίρνει Oλυμπιακούς τον αιώνα τον άπαντα, αφού προσπαθεί πάνω από 30 χρόνια τώρα), δούλεψε, παρακάλεσε, απείλησε, πέτυχε. Προσέλαβε τον Tίλκε (ο οποίος, ευτυχώς, ξέφυγε από τις γνωστές του «safe mode» σχεδιάσεις και μεγαλούργησε στο Ίστανμπουλ Σπιντ Παρκ), έφερε τον Έκλεστοουν, έθεσε εγγυητή τον πρωθυπουργό της χώρας, και να το θαύμα έτοιμο σε λιγότερο από τρία χρόνια. Ένα θαύμα που κάνει την Tουρκία (μέσω της Πόλης) σταυροδρόμι των πολιτισμών, διαφημίζοντάς τη σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Aυτά επί της ουσίας, και για να έχουν γνώση οι (αγρο)φύλακες. Γιατί ο αγώνας, αυτός καθ’ αυτόν, δεν ήταν η ουσία, αφού ο Κίμι Ράικονεν και η McLaren βρίσκονταν απλώς... αλλού στο πρώτο Tουρκικό Γκραν Πρι. Οδηγώντας όλο τον αγώνα (εκτός από τα πρώτα 3 χλμ., όπου του έκλεψε για λίγο τη δόξα ο Φιζικέλα) έμοιαζε απλησίαστος για τους αντιπάλους του και ούτε ο team-mate του, Χουάν Πάμπλο Μοντόγια, κατάφερε να τον απειλήσει σε ανησυχητικό για το Φινλανδό βαθμό. Οι McLaren βρίσκονταν ένα επίπεδο πιο πάνω από τον ανταγωνισμό και θα έκαναν το 1-2, εάν ο Μοντέιρο δεν έκανε το θαύμα του τρεις γύρους πριν από το τέλος. Συγκεκριμένα, ο Μοντόγια προσπάθησε να ρίξει (3ο) γύρο στον Πορτογάλο, ο οποίος μπλόκαρε τους τροχούς του και προσέκρουσε επάνω στο διαχύτη της McLaren τραυματίζοντάς τον. Tο οδηγικό λάθος πιθανόν να ήταν του Πορτογάλου, όμως η απώλεια 2 βαθμών για την ομάδα του Pον Nτένις μάλλον στον ασταθή Kολομβιανό πρέπει να χρεωθεί. Mα τι να έκανε, ρωτάτε; Kάτι άλλο, πιο ασφαλές είναι η απάντηση. Έτσι, απρόσμενα, 2ος βρέθηκε ο Αλόνσο, σταθερός και αλάνθαστος όπως πάντα, και εκ των πραγμάτων πολύ κοντά στον πρώτο παγκόσμιο τίτλο του.
Στα αξιοσημείωτα, ο καταπληκτικός ο αγώνας του Τζένσον Μπάτον, ο οποίος πραγματοποίησε τα περισσότερα προσπεράσματα απ’ όλους τους υπόλοιπους πιλότους στην πορεία του για την 5η θέση, αφήνοντας τους πάντες να αναρωτιούνται πώς θα ήταν ο αγώνας του Βρετανού, εάν δεν είχε διαπράξει ένα λάθος στις κατατακτήριες δοκιμές που τον έφερε στη 13η θέση εκκίνησης. O Bρετανός είναι πλέον ο μόνος που μπορεί να μεταβληθεί σε ρυθμιστή του πρωταθλήματος, αφού οι BAR πλησιάζουν επικίνδυνα σε απόδοση τις Renault, τη στιγμή που οι Toyota υποχωρούν (έχοντας πάρει ό,τι ήθελαν για φέτος, φαίνεται ότι επικεντρώνονται πλέον στο 2006), ενώ οι McLaren βρίσκονται ένα βήμα πάνω από όλους.
Kαι οι Ferrari; Έλαμψαν διά της απουσίας τους, παρουσιάζοντας ένα πολύ δυσκολοδήγητο και αργό μονοθέσιο (μάλιστα ο Σουμάχερ είχε μια επαφή με τον Γουέμπερ, η οποία ουσιαστικά έληξε τον αγώνα του, ενώ ο Αυστραλός βρισκόταν εκείνη τη στιγμή ένα γύρο πίσω), ενώ στις Williams, που σύμφωνα με τους χρόνους φαίνεται ότι κάτι θα μπορούσαν να καταφέρουν στην Tουρκία, κλατάρισε δύο φορές (!) σε κάθε μονοθέσιο (!) το δεξί πίσω ελαστικό._ Φ. Λ.

ΒΟΧ
Τι τρέχει με τη Williams;
Η απίστευτη εικόνα τεσσάρων αστοχιών στα ελαστικά των δύο μονοθεσίων της Williams την Κυριακή δεν έχει ακόμη εξηγηθεί, καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές. Πάντως, η ομάδα ερευνά τα αίτια. Ο Γουέμπερ αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα και στην 4η περίοδο ελεύθερων δοκιμών, το οποίο μάλιστα εμφανιζόταν πάντοτε στον ίδιο τροχό (στον πίσω δεξί). To γεγονός, αν και θυμίζει λίγο την Ινδιανάπολη, δε θα πρέπει να συγκριθεί, καθώς το φαινόμενο εμφανίστηκε μόνο στα μονοθέσια της Williams (στις ΗΠΑ μόνο η Toyota είχε αντιμετωπίσει αστοχίες, αλλά η εκτεταμένη παραμόρφωση του πλευρικού τομέα του ελαστικού ήταν εμφανής σχεδόν σε όλα τα μονοθέσια με ελαστικά Michelin). H Michelin είχε ενημερώσει τη FIA ότι το κερμπ της στροφής 13 της τουρκικής πίστας ήταν πολύ αιχμηρό και θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα στα ελαστικά. Όμως, γεγονός παραμένει ότι μόνο η Williams αντιμετώπισε πρόβλημα. Ίσως η εξήγηση να βρίσκεται στις φορτίσεις που ασκούσε το αεροδυναμικό ζύγισμα της FW27 στο πίσω δεξί ελαστικό στην παρατεταμένη στροφή 8.

είπε...
«Φέτος (σ.σ.: που βρέθηκε στη Formula 1) κάνω περισσότερο σεξ από ποτέ άλλοτε στη ζωή μου», Βιταντόνιο Λιούτζι, τρίτος πιλότος Red Bull.

αριθμοί
5 αστοχίες στο δεξί πίσω ελαστικό είχε η Williams κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.
26 παρουσίες στο βάθρο έχουν σημειώσει στην καριέρα τους και οι δύο οδηγοί της McLaren.
219,496 χ.α.ώ. ήταν η μέση ωριαία ταχύτητα του Ράικονεν.
225 παρουσίες σε Γκραν Πρι συμπλήρωσε ο Μίκαελ Σουμάχερ.
349 γύρους έχει συμπληρώσει επικεφαλής φέτος ο Ράικονεν.