4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Jiangling Landwind 2.0

  • Με βάση το Frontera, το SUV της Jiangling προσφέρει εκτός δρόμου ικανότητες, αλλά δεν είναι ό,τι καλύτερο από πλευράς ποιότητας κύλισης, συναρμολόγησης και φινιρίσματος.

  • Εσωτερικά, κυριαρχεί το σκληρό πλαστικό και το καλαίσθητο ανοιχτόχρωμο δέρμα των καθισμάτων (στάνταρντ σε όλες τις εκδόσεις!) και, αν δεν ήταν τα δύο ελαφρώς κακόγουστα όργανα υψομέτρου και κλίσης, θα σχηματίζαμε μια καλή πρώτη εντύπωση.

  • Ο 2λιτρος κινητήρας της Mitsubishi με τους 115 ίππους και τα 16,6 χλγμ. ροπής συνδυάζεται με αρκετά κοντές σχέσεις μετάδοσης, που τον βοηθούν να ξεδιπλώσει το χαρακτήρα του από πολύ χαμηλό αριθμό στροφών.

CHINA ATTACKS!

Ονομάζεται Jiangling και είναι η πρώτη κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία που εισβάλλει στην Ευρώπη, με όπλο την εξαιρετικά χαμηλή τιμή των προϊόντων της. Μια νέα σελίδα στην αγορά αυτοκινήτου ανοίγει...

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΙΤΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΚΟΜΠΟΤΣΑΡΗΣ

ΤΑ κινεζικά προϊόντα κατακλύζουν την ευρωπαϊκή αγορά. Από είδη οικιακής χρήσης, γκάτζετ, ρούχα, το «made in China» θεωρείται εφάμιλλο της προσιτής τιμής και της ποσότητας. Γιατί όχι και τα αυτοκίνητα; Τα εργοστάσια -συνήθως με την υποστήριξη και συνεργασία των μεγάλων δυτικών δυνάμεων της αυτοκινητοβιομηχανίας- άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε αυτήν την τάχιστα αναπτυσσόμενη χώρα, οπότε οι εξαγωγές και η εισβολή στην ευρωπαϊκή αγορά ήταν απλώς θέμα χρόνου. Η Jiangling Motors Co. (προφέρεται Γιανγκλίνγκ) είναι μια βιομηχανία με έδρα τη Νάντσανγκ, συγκαταλέγεται στο top 100 της Κίνας, έχει κρατική επιχορήγηση και δυνατότητα παραγωγής 100.000 επιβατικών αυτοκινήτων ετησίως, στα οποία συγκαταλέγεται και το Ford Transit. Αυτή έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα, αναθέτοντας στην εδρεύουσα στο Βέλγιο Landwind Motor Corporation (LWMC) την εκπροσώπηση και προώθηση του SUV της στην ευρωπαϊκή αγορά.

Εν αρχή ην το... Frontera
Πού απέκτησαν την τεχνογνωσία οι Κινέζοι; Εύλογη ερώτηση με εύκολη απάντηση, αν γνωρίζει κανείς ότι 15% της Jiangling ανήκει στην General Motors και 30% στη Ford. Το Frontera λοιπόν είναι, για να μην μακρηγορούμε, η βάση για το SUV με ανεξάρτητο πλαίσιο τύπου σκάλας, που στην Ευρώπη ονoμάζεται Landwind, αφού το αυθεντικό του όνομα είναι πολύ δύσκολο να προφερθεί από έναν Ευρωπαίο, όπως μας αποκαλύπτει ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων, Ρον Σβάανς.
Πάνω σ’ αυτό έχει σχεδιαστεί ένα σασί που διαθέτει τις κλασικές αναλογίες ενός SUV με σαφείς εκτός δρόμου καταβολές και θυμίζει Frontera, με μεγάλες διαστάσεις (ΜxΠxΥ: 4.745x1.800x1.750 χλστ.), αρκετή απόσταση από το έδαφος (220 χλστ.) και μακρύ μεταξόνιο που φτάνει τα 2.760 χλστ. Κάτω από το καπό τοποθετούνται βενζινοκινητήρες 2 και 2,4 λίτρων της Mitsubishi, ενώ υπάρχει και ένας υπερτροφοδοτούμενος πετρελαιοκινητήρας 2,8 λίτρων της Isuzu, με απόδοση 115, 125 και 92 ίππους και ροπή 16,6, 19,9 και 21,4 χλγμ., αντίστοιχα. Τόσο η μεγάλη βενζινοκίνητη όσο και η πετρελαιοκίνητη έκδοση διατίθενται με κατ’ επιλογήν τετρακίνηση (κιβώτιο μεταφοράς ισχύος, κιβώτιο υποπολλαπλασιασμού σχέσεων) ή κίνηση στους δύο τροχούς (τους πίσω), ενώ ο μικρός 2λιτρος κινητήρας συνδυάζεται μόνο με πίσω κίνηση. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι κινητήρες προσαρμόζονται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία εκπομπής ρύπων Euro 3 από τη Landwind Motor Corporation και όχι από τους Κινέζους, ενώ οι ίδιοι κινητήρες αναμένεται να αναβαθμιστούν και σε Euro 4 από την 1η Ιανουαρίου 2007. Αφήνουμε τα θεωρητικά και ετοιμαζόμαστε για την πράξη. Βρισκόμαστε στην έδρα της εταιρείας στο Μπράσχατ, κοντά στην Αντβέρπη, για μια σύντομη οδηγική εμπειρία. Στη διάθεσή μας, δυστυχώς, μόνο το μικρό 2λιτρο, δικίνητο μοντέλο. Ας είναι...

Στο δρόμο...
Με την πρώτη ματιά θυμίζει την εποχή που τα SUV ονομάζονταν τζιπ και δεν ντρέπονταν γι’ αυτό! Eντάξει, ούτε περιμέναμε ούτε είχαμε την απαίτηση υποδειγματικής ποιότητας φινιρίσματος από ένα αυτοκίνητο των 15.000 ευρώ (τιμή πώλησης του 2.0 2WD στη Γερμανία, 20.000 ευρώ στοιχίζει το ακριβότερο μοντέλο της γκάμας - το τετρακίνητο 2.8 τουρμποντίζελ). Όμως, περιέργως, πιο πολλές κακοτεχνίες ανακαλύψαμε παρατηρώντας το αυτοκίνητο εξωτερικά, παρά καθήμενοι στο εσωτερικό του. Για παράδειγμα, το όχι άψογα διαμορφωμένο σχήμα των προφυλακτήρων, τη μορφή του χυτοσιδήρου της μπάρας οροφής ή τα λαστιχάκια στις πόρτες του αυτοκινήτου. Μετά την πρώτη επιθεώρηση, επιβίβαση και αναχώρηση. Ο χρόνος, βλέπετε, μας πιέζει ήδη. Εσωτερικά, κυριαρχεί το σκληρό πλαστικό και το καλαίσθητο ανοιχτόχρωμο δέρμα των καθισμάτων (στάνταρντ σε όλες τις εκδόσεις!) και, αν δεν ήταν τα δύο ελαφρώς κακόγουστα όργανα υψομέτρου και κλίσης, θα σχηματίζαμε μια καλή πρώτη εντύπωση. Για τους πίσω, οι χώροι είναι μεγάλοι, αλλά η βάση του καθίσματος είναι αρκετά χαμηλή, με αποτέλεσμα να μην κάθονται αναπαυτικά, ενώ για τη φόρτωση των αποσκευών η πέμπτη πόρτα ανοίγει σε δύο ξεχωριστά τμήματα. Ξεκινάμε, και από τα πρώτα μέτρα γίνεται αντιληπτό ότι το Landwind έχει αρκετά κοντές σχέσεις μετάδοσης -πάντως, με μεγάλες διαδρομές του επιλογέα- που βοηθούν το 2λιτρο κινητήρα να «αρπάζει» από πολύ χαμηλό αριθμό στροφών, καλύπτοντας εύκολα τα 1.750 κιλά του αμαξώματος, αλλά αποτελώντας και την κύρια αιτία για τον περιορισμό της τελικής ταχύτητας στα 160 χλμ./ώρα. Πατώντας βαθιά το γκάζι, ανεβάζει πρόθυμα στροφές και μοναδική επισήμανση είναι η αύξηση του θορύβου που φτάνει στην καμπίνα των επιβατών κυρίως λόγω έλλειψης καλής ηχομόνωσης. Καιρός για φωτογράφιση. Στάση, και ανακαλύπτουμε ότι κάθε φορά που ανοίγει μια πόρτα (τη στιγμή που ο κινητήρας βρίσκεται σε λειτουργία) αυτόματα τίθενται σε λειτουργία τα αλάρμ! Στρίβουμε, και το τιμόνι αποδεικνύεται καλό σε αίσθηση και βαθμό υποβοήθησης, αφού σου επιτρέπει να καταλάβεις σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκονται οι τροχοί σου, αλλά και αργό, με τέσσερις στροφές απ’ άκρη σ’ άκρη. Οι κλίσεις τού αμαξώματος είναι μεγάλες, τα Hankook διάστασης 255/65 R16 στριγκλίζουν.
Συνεχίζουμε, μέχρι που έκπληκτοι βλέπουμε στα δεξιά μας χώμα. Αυτό κι αν είναι τύχη, όταν έχεις να οδηγήσεις ένα SUV εκτός έδρας. Η χαρά του φωτογράφου, λοιπόν, αλλά και μια ευκαιρία για λίγο οδήγηση εκτός δρόμου, έστω και μικρή, έστω και σε ένα πατημένο κομμάτι. Ωστόσο, οι λακκούβες μάς δίνουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, για να διαπιστώσουμε την απόσβεση των αναρτήσεων: οι μαλακές τους ρυθμίσεις καταπίνουν τις ανωμαλίες, όμως η μετατόπιση του αμαξώματος πάνω στον πίσω άκαμπτο άξονα -και παρά την ύπαρξη ράβδου Πανάρ- είναι γεγονός. Εδώ αρχίζουν και κάποια τριξίματα, φανερώνοντας τη σίγουρα όχι ευρωπαϊκή στάνταρντ συναρμολόγηση, αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσα χιλιόμετρα έχει διανύσει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, αφού το οδόμετρο είναι κολλημένο (αποσυνδεδεμένο, όπως μας είπε ο κ. Μπίχφελντς) στα 25 χλμ., αλλά από τότε φαίνεται να έχει περάσει αρκετός καιρός.

Έρχονται οι Κινέζοι!
Έπειτα από λιγότερο από 2 ώρες επιστρέφουμε στη βάση της εταιρείας, ένα μικρό σπίτι χαμένο κάπου μέσα στο βελγικό δάσος, χωρίς τεράστιες ταμπέλες και σήματα είτε της Jiangling είτε της LWMC. Xαμηλό προφίλ; Σίγουρα. Αλλά μεγάλες προοπτικές. Δεν μπορούμε να μη θυμηθούμε την απαρχή της κορεατικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία σήμερα πλέον σε αρκετές κατηγορίες κοιτά τους Ευρωπαίους και Ιάπωνες ανταγωνιστές ως ίσος προς ίσο. Μια πορεία που λογικά τώρα ξεκινά για τα κινεζικά αυτοκίνητα. Η μόνη διαφορά; Η Κορέα έχει πληθυσμό 50 εκατ. και η Κίνα 1,3 δισ.! Είναι προβλέψιμο το αυτοκινητικό μέλλον της Γηραιάς Hπείρου; Τα επόμενα 10 χρόνια θα δείξουν._ Ν. Κ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Πίτερ Μπίχφελντς, ιδιοκτήτης της LWMC.

Πείτε μας μερικά λόγια για την εταιρεία σας.
Είμαστε οι εισαγωγείς για την Ευρώπη των αυτοκινήτων Jiangling και το Landwind είναι το πρώτο κινεζικό αυτοκίνητο στην ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό σημαίνει 25 χώρες και την Ελβετία, ενώ αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία ανάπτυξης του δικτύου μας. Ξεκινήσαμε με Ολλανδία (όπου πουλήσαμε τα πρώτα 200 αυτοκίνητα), Βέλγιο και σύντομα Γερμανία, ενώ η πρώτη επίσημη παρουσίαση του αυτοκινήτου θα γίνει στην έκθεση αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης. Είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία με 200 ντίλερ της Opel στη Γερμανία και ευελπιστούμε οι συνομιλίες μας να έχουν αίσιο τέλος μέχρι την έκθεση της Φρανκφούρτης.

Η Opel τι λέει γι’ αυτό;
Είπαν ότι αν οι ντίλερ τους διατηρήσουν τα στάνταρντ που οι ίδιοι θέτουν ως προϋπόθεση, δεν έχουν κανένα πρόβλημα, και, έτσι κι αλλιώς, βάσει νόμου (σ.σ.: block exemption) οι ντίλερ είναι ελεύθεροι να πωλούν αυτοκίνητα διάφορων εταιρειών.

Πόσο σημαντική είναι η έκθεση για εσάς;
Θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με όλους τους πιθανούς ντίλερ, αλλά να ξεκινήσουμε και τις πωλήσεις στην ίδια την έκθεση.

Θέλετε να επεκταθείτε σε ολόκληρη την Ευρώπη μέσω του δικτύου της Opel;
Όχι, αλλά είμαστε ανοιχτοί σε τέτοιου είδους προτάσεις. Μια ένωση ντίλερ διαφορετικής εταιρείας από άλλη χώρα μας πλησίασε και μας πρότεινε να κάνουμε ό,τι κάναμε με τους ντίλερ της Opel στη Γερμανία. Kαι βέβαια το συζητάμε, καθώς κάνει τα πράγματα πολύ εύκολα για εμάς. Καλύψαμε μια τεράστια αγορά, όπως τη γερμανική, πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά, βέβαια προς όφελος και των μελλοντικών αγοραστών μας.

Μιλάμε για αγοραστές. Τι γίνεται με τις εγγυήσεις, τα ανταλλακτικά κτλ.;
Θα δημιουργήσουμε ορισμένα κέντρα διανομής στην Ευρώπη, τα οποία θα διανέμουν όλα τα ανταλλακτικά· θα παραγγέλνει κανείς κάτι σήμερα, θα το έχει αύριο. Φυσικά, οι εργασίες εντός εγγύησης θα γίνονται από τους ντίλερ, ενώ θα συνεργαστούμε και με την Europe Assistance. Η εγγύηση για τα μηχανικά μέρη θα είναι δύο χρόνια, με δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης σε τέσσερα χρόνια.

Ποιοι οι στόχοι σας όσον αφορά τις πωλήσεις;
Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ζήτηση απ’ ό,τι αρχικά περιμέναμε. Το κινεζικό αυτοκίνητο θα είναι «in» τα επόμενα χρόνια, κυρίως λόγω της πολύ καλής αναλογίας ποιότητας-τιμής που προσφέρει. Σίγουρα, δεν μπορείς να συγκρίνεις το Landwind με ένα Τouareg ή μια Χ5, αλλά μην ξεχνάμε ότι είναι πολύ φθηνότερο. Στην Ευρώπη η οικονομία δεν πάει πολύ καλά, οι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν πού και πώς ξοδεύουν τα χρήματά τους και με το Landwind παίρνουν πολύ καλό αυτοκίνητο για τα λεφτά τους. Τους πρώτους 12 μήνες θέλουμε να διαθέσουμε στην Ολλανδία περίπου 1.000 αυτοκίνητα, 600 στο Βέλγιο και περίπου 2.500 στη Γερμανία.

Η χαμηλή τιμή θα παραμείνει ή θα αυξάνεται σταδιακά όσο οι Κινέζοι ανεβάζουν την ποιότητα κατασκευής και εξελίσσουν τα αυτοκίνητά τους;
Οι Κινέζοι δεν μπορούν να φτάσουν την τιμή των αυτοκινήτων τους στα ύψη, γιατί οι ίδιοι οι Κινέζοι δε θα μπορούν να τα αγοράσουν! Ο εργάτης στην Κίνα κερδίζει 50-60 δολάρια το μήνα. Το αυτοκίνητο με τις καλύτερες πωλήσεις στην Κίνα ήταν και είναι το VW Santana. Κάποια στιγμή άρχισαν να κατασκευάζουν το Jetta που πούλησε αρκετά, αλλά όχι όμως τόσο όσο το Santana. Μετά ήρθε το Bora, ένα πολύ καλύτερο και νεότερο αυτοκίνητο, το οποίο όμως δεν πουλάει, γιατί είναι αρκετά ακριβότερο. Έτσι, οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι, κατά κάποιον τρόπο, αναγκασμένες να κρατήσουν τις τιμές χαμηλά. Βέβαια, πρέπει να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί το γουάν από εδώ και πέρα, αφού, ίσως το γνωρίζετε, δεν είναι πλέον εξαρτημένο από το δολάριο.

Έχουν οι Κινέζοι την τεχνογνωσία;
Την αγοράζουν! Το εργοστάσιο της Jiangling ανήκει κατά 15% στην GM και 30% στη Ford, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας με μια άλλη μεγάλη κινεζική εταιρεία, την Changan, και μάλιστα θα αρχίσουν να κατασκευάζουν το Focus για την εγχώρια αγορά. Οι κινητήρες που χρησιμοποιούνται στο Landwind προέρχονται από τη Mitsubishi, ενώ ο ντίζελ από την GM.

Ωστόσο, εσείς είστε υπεύθυνοι για την αναβάθμισή τους σύμφωνα με τις προδιαγραφές εκπομπής ρύπων Euro 3;
Ναι, στην Κίνα είναι προδιαγραφών Euro 2 και τους αναβαθμίζουμε σε συνεργασία με το TÜV και την Bosal σε Euro 3, ενώ ήδη βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να πετύχουμε και το Euro 4, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από 1/1/2007. Μάλιστα, τη συγκεκριμένη τεχνολογία θα την πουλήσουμε στους Κινέζους, γιατί τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται στις μεγάλες πόλεις θα πρέπει να είναι προδιαγραφών Euro 3.

Θα υπάρξουν και άλλα μοντέλα, ενδεχομένως, και σε άλλες κατηγορίες πλην των SUV;
Ναι, το επόμενο μοντέλο θα παρουσιαστεί στις αρχές του επόμενου χρόνου, θα είναι πολυμορφικό στην κατηγορία του Scenic, το οποίο δε θα βασίζεται σε κάποιο ήδη υπάρχον μοντέλο όπως το Landwind.

Τι γίνεται με την ελληνική αγορά;
Μιλήσαμε με διάφορα μεγάλα γκρουπ, αλλά ακόμη δεν έχουμε συμφωνήσει με ποιο θα συνεργαστούμε· ελπίζω όμως να το κάνουμε πολύ γρήγορα, πριν από το τέλος του χρόνου. Γιατί έχει εκδηλωθεί απίστευτα μεγάλο ενδιαφέρον από την Ελλάδα! Ντίλερ, πελάτες, μεγάλα γκρουπ εισαγωγέων (ο Πετρόπουλος είναι ένα από αυτά· για τα υπόλοιπα, πραγματικά, δε θυμάμαι ονόματα), όλοι θέλουν να μάθουν για το Landwind!

Έχετε κάνει κάποια διαφημιστική καμπάνια;
Δεν έχουμε ξοδέψει ούτε ένα ευρώ σε διαφήμιση! Κι όμως ήδη μας έχουν παρουσιάσει πολλά αυτοκινητικά περιοδικά και άλλοι τόσοι τηλεοπτικοί σταθμοί.

********************
TEXNIKA XAPAKTHPIΣTIKA
JIANGLING LANDWIND

KINHTHPAΣ 2.0 2.4 2.8td
KYΛINΔPOI 4 σε σειρά
TOΠOΘETHΣH Eμπρός, κατά μήκος
KYBIΣMOΣ 1.997 κ.εκ. 2.351 2.771
MEΓ. IΣXYΣ 115 ίπποι/5.500 σ.α.λ. 125/5.250 92/3.600
MEΓ. POΠH 16,6 χλγμ./3.500 σ.α.λ. 19,9/3.000 21,4/2.300
ANAPTHΣH
EMΠPOΣ Δίπλα ψαλίδια, αντιστρεπτική ράβδος
ΠIΣΩ ¶καμπτος άξονας με ράβδο Πανάρ
ΔIAΣTAΣEIΣ
MHKOΣxΠΛATOΣxYΨOΣ 4.745x1.800x1.750 χλστ.
METAΞONIO 2.760 χλστ.
BAPOΣ 1.750 κιλά 1.830 (2WD:1.750) 1.930 (2WD:1.830)
EΠIΔOΣEIΣ*
0-100 XΛM./ΩPA -
TEΛIKH TAXYTHTA 160 χλμ./ώρα 175 145

* TIMEΣ KATAΣKEYAΣTH

Κινεζικές αντιλογίες...

Είναι δύκολο να προδικάσει κανείς το μέλλον του εγχειρήματος μιας low cost λύσης στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η περίπτωση του Jiangling Landwind φαίνεται να έχει την απάντηση ώστε να ανταγωνιστεί τα μεγαθήρια της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, ωστόσο αρκετά είναι τα κενά, ή καλύτερα τα γκρίζα σημεία, στην επιχειρηματική του στρατηγική.

Η αναζήτηση των κατά τόπους δικτύων πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης κρύβει πολλούς κινδύνους, ιδιαίτερα για την αξιοπιστία και την ποιότητα των υπηρεσιών (αμεσότητα, επάρκεια ανταλλακτικών), και ουσιαστικά αποτελεί το τρωτό σημείο του εγχειρήματος. Πρόκειται για μια μάλλον ανορθόδοξη πρακτική επιχειρηματικής ανάπτυξης, η οποία στην ερχόμενη πενταετία (διάρκεια σύμβασης των δικαιωμάτων εισαγωγής και προώθησης των αυτοκινήτων από τον Ολλανδό αντιπρόσωπο) μπορεί να χαρακτηριστεί ως δοκιμαστική περίοδος του εν λόγω συστήματος. Ωστόσο, ειδικοί του χώρου του αυτοκινήτου εκτιμούν ότι η απόσπαση ενός «αξιοπρεπούς» μεριδίου αγοράς είναι εφικτή μόνο σε περίπτωση που η κινεζική εταιρεία αποφασίσει να στήσει ένα οργανωμένο σύστημα μεταπωλητικών υπηρεσιών χαμηλού κόστους, όπως και το προϊόν της.

Το ευρωπαϊκό κοινό μπορεί να αναζητά φθηνές λύσεις λόγω της οικονομικής κρίσης, όμως έχει αποδειχτεί καταναλωτικά ώριμο για να κρίνει το συνολικό κόστος της απόκτησης ενός αντίστοιχου αυτοκινήτου σε βάθος χρόνου, και μάλιστα χωρίς τα εχέγγυα των μεταπωλητικών υπηρεσιών που άλλες εταιρείες παρέχουν. Έως σήμερα έχει αποδειχτεί ότι το «φθηνό», αργά ή γρήγορα, βρίσκει τη θέση του στην αγορά, όμως το αυτοκίνητο αποτελεί ιδιόμορφο προϊόν και ίσως το μερίδιο αγοράς του στην Ευρώπη να μην είναι, σε τελική ανάλυση, τόσο μεγάλο._ Γ. Γκ.