4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Αλληλογραφία

Πετρέλαιο;
Παρ’ ότι έχει ωριμάσει πλέον η ιδέα της καθολικής απελευθέρωσης της πετρελαιοκίνησης, φαίνεται ότι περισσότερο κάποια τεχνικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και η νοθεία του ντίζελ, είναι εκείνα που, προς το παρόν, διώχνουν μακριά αυτό το ενδεχόμενο. O κ. Σουφλιάς «πάγωσε» για ένα χρόνο, απ’ ό,τι άκουσα, την ελεύθερη χρήση πετρελαιοκίνητου IX αυτοκινήτου σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη. Aς ελπίσουμε ότι κάποιος σύμβουλός του διαβάζει 4Tροχούς και ότι θα δει τις συγκριτικές ή απλές δοκιμές που κατά καιρούς δημοσιεύετε με πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, καθώς και τα αποτελέσματά τους.

Nίκος Mακρής
Λάρισα

Πάθος για το αυτοκίνητο
Είμαι αναγνώστης σας ήδη απ’ τα 14 χρόνια μου. Αποφάσισα τώρα, στα 21 μου, να γράψω αυτό το e-mail, γιατί ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ κάποιες σκέψεις με φίλους, που έχουν μεγαλώσει με ιδανικά και αξίες που μεταφέρονται ανόθευτα από τεύχος σε τεύχος. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο απ’ το να αισθάνεσαι τέτοια οικειότητα με ανθρώπους που, στην ουσία, δεν έχεις γνωρίσει, να τους αισθάνεσαι τόσο κοντά, τόσο δίπλα. Μέσα απ’ τις σελίδες σας και, κυρίως, μέσα από τα οδοιπορικά και τις αποστολές ανά τον κόσμο κατάλαβα κάτι: δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο απ’ το να ταξιδεύεις, να ζεις, να γνωρίζεις νέους τόπους, ν’ ανακαλύπτεις. Τα ερεθίσματα υπήρχαν, μιας και μεγάλωσα στην επαρχία, αλλά εσείς με βοηθήσατε να πλάσω μια πραγματικότητα τόσο όμορφη, παραδεισένια θα έλεγα. Σας ζηλεύω, με την έννοια ότι μπορείτε και κάνετε τόσα πράγματα, τα οποία βιώνετε πραγματικά και τα μεταφέρετε σε εμάς ανόθευτα. Λόγω υποχρεώσεων στο πανεπιστήμιο, δεν έχω το χρόνο και, κυρίως, τα μέσα για να μπορώ να συνταξιδεύω μαζί σας. Αρκούμαι μόνο στα όσα μας μεταφέρετε. Οπαδός του off-roading (off-roading = πάθος για το αυτοκίνητο + αγάπη για τη φύση και τα ταξίδια· έτσι τουλάχιστον το μεταφράζω εγώ), ανυπομονώ για τη στιγμή που θ’ αποκτήσω το δικό μου αυτοκίνητο, τζιπ κατά προτίμηση (όχι SUV ούτε SAV ή οτιδήποτε άλλο), ούτως ώστε να μπορώ να ζω και να πηγαίνω εκεί όπου εσείς τόσα χρόνια μας ταξιδεύετε. Συνεχίστε να μας συντροφεύετε και να μας μαγεύετε.

Στεργίου Γιώργος
[email protected]


«Kαταγγελίες»
Γιατί δεν έχει ενδιαφερθεί ποτέ κανείς για τους προβολείς ομίχλης των αυτοκινήτων; Γιατί οι αστυνομικοί δε δίνουν κλήσεις για άσκοπη χρήση; Είμαι 40 ετών, καθηγητής Φ.Α., κάνω πάρα πολλά χιλιόμετρα κάθε χρόνο και αυτό που παρατηρώ να συμβαίνει στην Ελλάδα δε συμβαίνει πουθενά αλλού. Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στη Σουηδία, έχω γυρίσει σχεδόν τη μισή Ευρώπη και μόνο εδώ βλέπω να γίνεται τέτοια άσκοπη και εγκληματική χρήση των προβολέων. Επιτρέπεται το καλοκαίρι στην πόλη ή στην εθνική να έχει κανείς φώτα ομίχλης αναμμένα; Μα, ΦΩΤΑ ΟΜΙΧΛΗΣ είναι! Η τροχαία που είναι; Γράφει για το παραμικρό, αλλά έχει οδηγήσει κάποιος από αυτούς με κολλημένο πίσω του έναν με φώτα ομίχλης; Ή βράδυ και να έρχεται από απέναντι; Έλεος! Έχει καταλάβει η τροχαία πόσα έσοδα θα έχει από κλήσεις που δικαιολογημένα θα δίνει; Έχει γίνει κάποια έρευνα πόσα από τα ατυχήματα που γίνονται ανά την Ελλάδα οφείλονται στους προβολείς ομίχλης;

Μπαρούτας Ευάγγελος
[email protected]


Oι «άλλοι» Έλληνες
Είμαι αναγνώστης των 4Tροχών από τότε που έμαθα να διαβάζω. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ήμουν απλός θεατής (χάζευα τις φωτογραφίες). Στα 30 πια, ποτισμένος με το μικρόβιο του «καββαθισμού», νιώθω σαν μέλος μιας υπέροχης οικογένειας. Είναι η πρώτη φορά που επικοινωνώ με το περιοδικό μας και σας παρακαλώ να συνεχίσετε με τον ίδιο ρυθμό να επαναλαμβάνεστε! Όχι μόνο για να τα εμπεδώσουν οι παλιοί, αλλά, κυρίως, για να μαθαίνουν οι νέοι -όπως εγώ πριν από 20+ έτη- ότι υπάρχει και άλλος δρόμος στη χώρα του φραπέ. Οι περίφημοι «άλλοι» Έλληνες υπάρχουν και εξαιτίας σας πληθαίνουν, απλά είναι πολύ σεμνοί για να φανερωθούν και ίσως αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα...

Σταυρίδης Αλέξανδρος
[email protected]

Σοφία και το εξώφυλλο που σου έδωσα
«Παλαιά αυτοκίνητα στην Αργολίδα»
του Γιώργου Αντωνίου
Ένα βιβλίο από το δημοσιογράφο Γιώργο Αντωνίου με θέμα την ιστορία του αυτοκινήτου στην Αργολίδα παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στην πόλη του Ναυπλίου. Περιέχει εκατοντάδες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, οι οποίες παρακολουθούν την εξέλιξη του αυτοκινήτου στην περιοχή, διασώζοντας στην ιστορική μνήμη μιας εποχής που πλέον δεν υπάρχει. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΙΚΟΝΑ».


Kουίζ τεύχους Δεκεμβρίου 2006

Το ΖΩΟ βρίσκεται σε ένα παρακείμενο καφενείο, όπου διηγείται σε άλλα ΖΩΑ το κατόρθωμά του να σκοτώσει ένα άγριο ζώο.
Iάκωβος Tσιπλακίδης
[email protected]


Φυσικά, βρίσκεται εκτός αυτοκινήτου και είναι το αγριογούρουνο. Mε το να χαρακτηρίζουμε «ζώο» αυτό το πράγμα που ήταν εντός αυτοκινήτου, αδικούμε το αγριογούρουνο και όλο το ζωικό βασίλειο. Oύτε «πράγμα» μπορείς να τον πεις. Tι φταινε τα πράγματα; Tο ζώο λοιπόν είναι σίγουρα εκτός αυτοκινήτου. Eντός, δεν ξέρω...

Xατζηαγγέλου Kοκόζης
[email protected]

4T FORUM
Παρακάτω δημοσιεύουμε ένα απόσπασμα από το forum του περιοδικού στην ιστοσελίδα www.4troxoi.gr/forum από την ενότητα «Περί αυτοκίνησης», και συγκεκριμένα από το topic «Kηφισός».

Ping of death
Δανείζομαι τον τίτλο από μια ΚΕ, η οποία αναφέρει στο κύριο θέμα της ότι τα ελληνικά κοιτάσματα, που εκτιμάται ότι είναι αρκετά μεγάλα, είναι πάλι στο προσκήνιο. Η πρώτη λογική σκέψη είναι ότι, αν είναι όντως έτσι και εκμεταλλευθούν αυτά τα κοιτάσματα κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον, θα μπορούσε να ωφεληθεί αρκετά η Ελλάδα. Εγώ όμως φοβάμαι τρία πράγματα: 1. Tις οικολογικές συνέπειες. 2. Όπως αναφέρει και το άρθρο «στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη όπου το υπέδαφος κρύβει πλούτο (από τα διαμάντια της Σιέρα Λεόνε έως τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής)... γίνεται ή έχει γίνει πόλεμος». 3. Μάλλον μερικοί «θα φάνε με 18 μασέλες» αντί να βελτιωθεί η οικονομική θέση της χώρας στο σύνολό της.
Μακάρι να αποδειχτούν υπερβολικοί οι φόβοι μου, αλλά με αυτά που βλέπουν τα μάτια μας κάθε μέρα...

Bagus
Tο έργο το έχουμε ξαναδεί... Αν, τελικά, υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, θα έρθουν οι φίλοι μας οι Αμερικανοί και θα τα εκμεταλλευτούν... Αν πούμε όχι και θελήσουμε να κάνουμε διαφορετικά τη δουλειά, θα γίνει στα γρήγορα ένα θερμό επεισόδιο με τους Τούρκους και μετά θα τα εκμεταλλευτούν οι Αμερικανοί.

IKE
Πετρέλαιο έχει το Ιράκ, πετρέλαιο έχει και η Νορβηγία, δεν είναι ούτε ευχή ούτε κατάρα από μόνο του, ανάλογα πώς το εκμεταλλεύεται ο καθένας.
Ειδικότερα για τα ελληνικά κοιτάσματα, υπάρχει κάποια αξιόπιστη πηγή που να λέει αν και κατά πόσο είναι εκμεταλλεύσιμα ή υπαρκτά; Έχω την αίσθηση ότι η παραφιλολογία που υπάρχει στο θέμα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο του ότι είμαστε ο εκλεκτός λαός και οι «άλλοι» δε μας αφήνουν να ορθοποδήσουμε.

HUNTER
Κάποιοι θα εκμεταλλευτούν σίγουρα αυτά τα κοιτάσματα όταν θα γίνουν επικερδή, και αυτοί δε θα είμαστε εμείς οι πολίτες. Αλλά, γιατί θα είναι οι Αμερικανοί και όχι απλώς οι «πλούσιοι» δεν το καταλαβαίνω.

Bagus
Αλήθεια, ποιες είναι οι προβλέψεις για τα αποθέματα πετρελαίου;

skullone
Πριν από καμιά δεκαετία λέγανε ότι έχουμε πετρέλαιο για πενήντα χρόνια. Φέτος λένε ότι έχουμε για καμιά πενηνταριά χρόνια. Το ίδιο λέγανε και πριν από 20 χρόνια... Και πριν από 30.

patro
Παιδιά, δεν ’πα να υπάρχουν και 15.000.000.000.000.000.000.000 βαρέλια, εμείς ευρώ δε θα δούμε. Aν υπάρχει τεράστιο κοίτασμα, μπορεί και να μας βάλουν να σφαχτούμε για να τα κονομήσουν (λέμε τώρα). Εγώ, πάντως, για κοίτασμα στο Aιγαίο δεν πολεμάω.

roulis21
Πετρέλαιο υπάρχει ακόμα άφθονο στη γη! Ακόμα πιο άφθονο είναι το φυσικό αέριο. Τα κοιτάσματα του Αιγαίου θα μπουν στο παιχνίδι όταν η τεχνολογία εξόρυξης σε συνδυασμό με την εκάστοτε τιμή του πετρελαίου κάνουν τα κοιτάσματα αυτά κερδοφόρα. Αρκεί τότε να μπει μια πολυεθνική στη μέση, η οποία θα συμφωνήσει με το δημόσιο να γεμίσει τις τσέπες 10 ανθρώπων, να το ρουφήξει για μερικά χρόνια και μετά... γεια σας!
Οι εναλλακτικοί τρόποι ενέργειας αναπτύσσονται και προφανώς το πετρέλαιο και τα παράγωγα θα αντικατασταθούν με τον καιρό (οι ΜΕΚ θα είναι οι τελευταίες που θα το χρησιμοποιούν).
Απλώς, λόγω αειφόρου ανάπτυξης κτλ., πρέπει να αφήσουμε πετρέλαιο και για τις επόμενες γενιές, για να δουν και αυτοί πώς είναι (όχι ότι θα το χρειαστούν).

Tiger
Πετρέλαιο υπήρχε και θα υπάρχει. Η διαφορά είναι ότι πλέον ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής θα βγαίνει με δαπανηρές μεθόδους. Οπότε μαντέψτε τι θα γίνει σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ζήτηση και τα χρηματιστηριακά φαινόμενα κερδοσκοπίας: ναι, το βρήκατε, θα αυξηθεί η τιμή και θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα.

hrdoukas
Σε τι ποσοστό, άραγε, βρίσκονται αυτά τα περίφημα κοιτάσματα του Αιγαίου σε διεθνή ύδατα (και ποιος τα εκμεταλλεύεται σ’ αυτήν την περίπτωση;) και σε τι ποσοστό βρίσκονται σε αποστάσεις 6-12 μιλίων από τις ελληνικές ακτές; Και με ποιον τρόπο μπορεί να «οριοθετηθεί» μια περιοχή με πετρέλαιο και να προσδιοριστεί πόσο πετρέλαιο είναι «ελληνικό», πόσο «τουρκικό» και πόσο «διεθνές»; Κάτι ξέρουν οι Τούρκοι, πάντως, και στέλνουν συνέχεια σωστικά συνεργεία στο Αιγαίο όταν υπάρχει... ανάγκη.



30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ
Με μια σύνθεση στο εξώφυλλό του με τους αριθμούς στις πόρτες των αγωνιστικών αυτοκινήτων να σχηματίζουν το 1976 υποδέχτηκε εκείνη τη χρονιά το περιοδικό των 4Τροχών. Το άρθρο με το μεγαλύτερο, ίσως, ενδιαφέρον εκείνο το μήνα αφορούσε τα γερμανικά GTi της εποχής (Audi 80 GTE, Opel Kadett GT/E, VW Golf GTi), που ήταν εξαιρετικά δημοφιλή κι έδειχναν το δρόμο. Μια παρουσίαση ελαστικών καταλάμβανε χώρο στις επόμενες σελίδες, ενώ στα τεχνικά θέματα σειρά είχε η ηλεκτρολογία του αυτοκινήτου. Στους ελληνικούς αγώνες κυριαρχούσε το Τατόι, με μεγάλους πρωταγωνιστές το Γιώργο Μοσχού (Alfa Romeo 33 TT3) και το «Σιρόκο» (Alpine Renault).

20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ
Lancia-Martini S4 Gr. B: ό,τι καλύτερο για το ξεκίνημα του 1986, στο εξώφυλλο ενός περιοδικού που πάντα εμπνεόταν από τους αγώνες. Περισσότερο «γήινοι» στη συνέχεια, οι 4TPOXOI «γνωρίζονταν» το μήνα εκείνο με τη νέα ΒΜW σειρά 3, το Ηonda Accord, το Fiat Croma πρώτης γενιάς και την Τοyota Celica 2000 GT. Oι δοκιμές του τεύχους συμπεριλάμβαναν το Seat Ibiza 1.2 GLX και το Toyota Tercel 4WD, ενώ για τους φίλους της μοτοσικλέτας υπήρχε και πλήρης ανταπόκριση από την έκθεση του Μιλάνο. Στις αγωνιστικές σελίδες, οι εραστές των αγώνων αυτοκινήτου απολάμβαναν ένα εκτενές αφιέρωμα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ.

10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ
Δύο κορυφαία για την κατηγορία τους αυτοκίνητα, η BMW 523i και το Audi A4 1.8Τ, που δοκιμάζονταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάζονταν στο χώρο του εξωφύλλου, προδιαθέτοντας τους αναγνώστες για τη συνέχεια. Τον Ιανουάριο του 1996, ο Σ.Χ. πραγματοποίησε τη... θερμή «γνωριμία» με την BMW M3 3.2 επί γερμανικού εδάφους, καθώς και με την Μ3 Gr. N που οδηγούσε ο ΚΕΜΑ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Στο τεύχος εκείνο βρίσκουμε και το ρεπορτάζ από την 1η Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου, με την ευκαιρία του οποίου οι συντάκτες μας οδήγησαν και την πρωτότυπη Citroen Xanae.