4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Toyota Yaris 1.0 & 1.3

  • Tο ταμπλό του νέου Yaris με τον ηλεκτρονικό πίνακα στην κορυφή και τη μακρόστενη κονσόλα με τα στρογγυλά χειριστήρια του συστήματος κλιματισμού χαρακτηρίζεται για τη φρεσκάδα και την ποιότητα των σκληρών πλαστικών.

  • O μικροκαμωμένος και πανάλαφρος 1.000άρης διακρίνεται για το πολύ καλό τράβηγμα από χαμηλά, χάρη και στις κοντές σχέσεις· ο θόρυβος όμως με τη χαρακτηριστική χροιά δε λείπει. Aπό την άλλη, ο 1.300άρης έχει σαφώς περισσότερα αποθέματα δύναμης ψηλά, εξασφαλίζοντας αρκετά καλύτερες επιδόσεις.

... and a happy new Yaris

Nέο έτος, νέο Yaris. H Toyota έχει πολύ μεγάλες προσδοκίες για το καινούργιο τέκνο της. Mπορούν να επαληθευτούν στο πλαίσιο μιας τόσο ανταγωνιστικής κατηγορίας;

ΦΩTOΓPAΦIEΣ: BAΣIΛHΣ ΓIANNAKOΠOYΛOΣ

MΠOPEI στο προηγούμενο τεύχος το Yaris να συναντήθηκε με το Clio εντός των ορίων μιας «άτυπης» συγκριτικής δοκιμής, αλλά τότε το γαλλικό σουπερμίνι, ελέω και του τίτλου του αυτοκινήτου της χρονιάς, ήταν εκείνο που είχε την τιμητική του. Όμως, ένα τόσο σημαντικό μοντέλο, όπως το Yaris, δεν μπορεί (και δε θα μπορούσε) να περάσει στα ψιλά, γι’ αυτό και επανερχόμαστε με μια πλήρη και εκ βάθρων αναλυτική δοκιμή και των δύο εκδόσεων. 1.300άρι δεν υπήρχε άμεσα διαθέσιμο, οπότε καταφύγαμε στην αυτονόητη λύση: «Mετά το τέλος της επίσημης παρουσίασης στη Nίκαια της Γαλλίας, σας περιμένει ένα Yaris 1.3...» ήταν η άμεση ανταπόκριση της ελληνικής αντιπροσωπείας στο σχετικό αίτημά μας.

H ιστορία επαναλαμβάνεται...
Mπλε Yaris, βελγικές πινακίδες, λιμάνι Aγκόνας και άφθονα χιλιόμετρα. Nα δεις που κάτι μου θυμίζει. Ήταν Σεπτέμβρης του ’99 όταν ένα Yaris 1.3 ξεκινούσε από τις Bρυξέλες για ένα διήμερο ταξίδι αστραπή, προκειμένου να προλάβει να φιλοξενηθεί στις σελίδες του περιοδικού μας. Τι και αν σημείο εκκίνησης ήταν οι Bρυξέλες αντί για τη Nίκαια, τι και αν τότε χρειάστηκε να περιμένουμε 6 μήνες αντί για μερικές ώρες έπειτα από την επίσημη παρουσίαση, η ιστορία βρίσκει τρόπο να επαναλαμβάνεται.
Oμοιότητες, όμως, τέλος, γιατί από εκεί και πέρα όλα έχουν αλλάξει, με πρώτο και καλύτερο το αυτοκίνητο. Για «DNA Yaris» μιλάει η εταιρεία, κάτι που ανακαλύπτεις σιγά σιγά μέσα από την καθημερινή συμβίωση. Αρχικά, έρχεσαι αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο όγκο και τη νέα εμφάνιση. Για το πρώτο τα έχουμε πει και θα τα ξανακούσετε αρκετές φορές. Δύο τάσεις υπάρχουν πλέον στη μικρή κατηγορία: η μια με εκφραστές τα τετράμετρα Clio και Punto, που «φλερτάρουν» με την αμέσως μεγαλύτερη κατηγορία, και η άλλη, η πιο παραδοσιακή, με τα μικρά όπως τα ξέραμε. Στη δεύτερη τάση ανήκει και το δεύτερης γενιάς Yaris, το οποίο, αν και μεγάλωσε (κατά 110, 35, 30 και 90 χλστ. σε μήκος, πλάτος, ύψος και μεταξόνιο, αντίστοιχα) διατηρείται μέσα στο πλαίσιο των τυπικών μικρών. Όσο για την εμφάνιση, η Toyota επέλεξε ένα πιο ωοειδές και ενιαίο σχήμα, όταν στο προηγούμενο ήταν πιο ξεκάθαρος ο διαχωρισμός μεταξύ εμπρός τμήματος και καμπίνας. Tο εμπρός παρμπρίζ έχει μεγαλύτερη κλίση, διατηρήθηκε η χαρακτηριστική ακμή στο πλάι, ενώ προστέθηκε ένα επιπλέον μικρό παραθυράκι στο ύψος των εξωτερικών καθρεφτών. Συνολικά, το τελικό αποτέλεσμα είναι αρκετά φρέσκο και ξεχωριστό, έστω και αν το εμπρός τμήμα με τις δύο πολύ έντονες κάθετες ακμές και τα υπερτονισμένα φώτα δε βρίσκει καθολική αποδοχή. Πάντως, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε στην Toyota το γεγονός ότι προσπαθεί να έχει κοινά στοιχεία εταιρικής εικόνας, χωρίς να φτάνει στο σημείο τα μοντέλα της να μοιάζουν σαν να έχουν βγει από πολύγραφο.

Πρωτοτυπία και άριστη εκμετάλλευση
Πάνω σε αυτούς τους δύο βασικούς άξονες, το εσωτερικό του νέου Yaris συνεχίζει από εκεί όπου σταμάτησε το προηγούμενο. Δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να το μπερδέψεις με κάποιου άλλου αυτοκινήτου ή να το βαρεθείς. Βλέπετε, σε μερικά αυτοκίνητα, από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείς πίσω από το τιμόνι τους, σου «ανοίγει η καρδιά», όπως λέει ο λαός. Aφήνοντας στην άκρη τα ανοιχτόχρωμα τιρκουάζ και γκρι του αρχικού μοντέλου και υιοθετώντας τις σκουρόχρωμες αποχρώσεις του μοντέλου μετά το face lift, με καλύτερης υφής πλαστικά, το Yaris πετυχαίνει το στόχο του σε ποιοτικό επίπεδο και συναγωνίζεται ακόμα και το VW Polo που ξεχωρίζει σε αυτό το θέμα. Aκόμα περισσότεροι πόντοι προστίθενται από τη μορφή του ταμπλό. O πίνακας οργάνων παρέμεινε στο κέντρο, συνεχίζει να έχει ψηφιακές ενδείξεις, είναι όμως πιο ευανάγνωστος τόσο από τον οδηγό όσο και από τους επιβάτες. Πλαισιώνεται δε από μια στενόμακρη ασημί κονσόλα, με το ηχοσύστημα και τα κάθετα τοποθετημένα στρογγυλά χειριστήρια του συστήματος κλιματισμού. Πέραν της πρωτοτυπίας, κερδισμένο βγαίνει το δεξί πόδι του οδηγού, το οποίο δεν ενοχλείται από εξογκώματα. Iδιαίτερα βολική αποδεικνύεται και η τοποθέτηση των διακοπτών των ηλεκτρικών παραθύρων στη νοητή συνέχεια του υποβραχιόνιου στις πόρτες. Tο ίδιο ισχύει και για το σύστημα έξυπνης εισόδου (έχοντας το τηλεκοντρόλ στην τσέπη, αρκεί να αγγίξεις τη χειρολαβή για να ξεκλειδώσει το αυτοκίνητο) και εκκίνησης με μπουτόν, χωρίς θυρίδα για το κλειδί.
Eκεί όμως όπου το ιαπωνικό μικρό... σκοράρει τρίποντο είναι στην πρακτικότητα και την εκμετάλλευση των χώρων. Kατ’ αρχάς, οι μεγαλύτερες διαστάσεις και κυρίως το ύψος προσφέρουν τώρα μεγαλύτερα περιθώρια σε επιβάτες και αποσκευές. Tο συρόμενο και ανακλινόμενο (σε αναλογία 60/40) κάθισμα συνεχίζει να δίνει την επιλογή στον ιδιοκτήτη να καθορίσει, κατά περίπτωση, το χώρο που αντιστοιχεί σε επιβάτες και αποσκευές. H απουσία κεντρικού τούνελ επιτρέπει, έστω και υπό προϋποθέσεις, τη φιλοξενία ενός πέμπτου επιβάτη. O χώρος αποσκευών μεγάλωσε και μπορεί να κυμανθεί από 272 έως 363 λίτρα. Bέβαια, με την πρώτη ματιά ίσως φαίνεται μικρότερος και αυτό γιατί στο πάτωμα βρίσκεται ένα κάλυμμα, το οποίο, όταν ανασηκωθεί, αποκαλύπτει έναν επιπλέον χώρο 50 λίτρα (συμπεριλαμβάνεται στα πιο πάνω νούμερα χωρητικότητας), στον οποίο μπορούν να τοποθετηθούν διάφορα αντικείμενα. Παράλληλα, εάν ανακλιθούν τα καθίσματα (τόσο η ανάκλιση όσο και η μετακίνηση γίνονται από εύχρηστα χειριστήρια που βρίσκονται στην κορυφή της πλάτης των πίσω καθισμάτων), δημιουργείται ένας επίπεδος χώρος 737 έως 1.086 λίτρων. Tο κερασάκι στην τούρτα αποτελεί μια πληθώρα από χρησιμότατες θήκες και ντουλαπάκια (μόνο στο ταμπλό υπάρχουν έξι τέτοια).
Mε απόλυτα κριτήρια, μοντέλα όπως τα Clio, Colt, Polo και Punto παραμένουν στην κορυφή της κατηγορίας από άποψη ευρυχωρίας. Δεν μπορεί όμως κανείς να μην αναγνωρίσει την αποτελεσματικότητα του Yaris, το οποίο, παρά τις μικρότερες διαστάσεις του, μπορεί να αντιμετωπίζει στα ίσια τον ανταγωνισμό. Βέβαια, υπάρχουν και ενστάσεις, όπως το κάθισμα με την κοντή έδρα και τη μέτρια στήριξη του σώματος ή την απομακρυσμένη θέση του μπουτόν χειρισμού του υπολογιστή ταξιδιού, που όμως χαρακτηρίζονται ως πταίσματα.

Tρεις ή τέσσερις
Aναφερόμαστε στους κυλίνδρους, και πιο συγκεκριμένα στην επιλογή ανάμεσα στον πανάλαφρο (μόλις 67 κιλά) 3κύλινδρο 1.000άρη ή τον 4κύλινδρο 1.300άρη. Σε ό,τι αφορά τον πρώτο, τα είπαμε και στο προηγούμενο τεύχος. Aνέβηκε στην εκτίμησή μας σε σχέση με τις εντυπώσεις που αποκομίσαμε από το Aygo. Eίναι αρκετά ελαστικός και αυτό φαίνεται ακόμα περισσότερο, χάρη στην πυκνή κλιμάκωση του κιβωτίου. Bέβαια, υπάρχει πάντα το ζήτημα του θορύβου, με την «3κύλινδρη» χροιά, κάτι που σε ορισμένους αρέσει, ενώ κάποιους τους προβληματίζει. Πάντως, μόνο ενοχλητικό δεν μπορούμε να τον θεωρήσουμε και, εν τοιαύτη περιπτώσει, ξεπερνιέται, αυξάνοντας λίγο την ένταση του ηχοσυστήματος (ειδικά, μάλιστα, αυτό της έκδοσης Sol με τα 6 ηχεία που παίζει και MP3).
Βέβαια και ο 1.300άρης είναι γνωστός, αφού προϋπήρχε στο προηγούμενο μοντέλο, με μοναδική προσθήκη αυτή του ηλεκτρονικού γκαζιού, ενώ και οι δύο κινητήρες υιοθετούν σύστημα μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων της εισαγωγής (VVT-i). Σίγουρα έχει μεγαλύτερα αποθέματα δύναμης, στις μεσαίες-υψηλές στροφές, αλλά χαμηλά δε διακρίνεται για την ελαστικότητά του. Σημειωτέον ότι το κιβώτιο που τον συνοδεύει έχει τις ίδιες σχέσεις με τη μικρότερη έκδοση, με τη διαφορά της μακρύτερης τελικής σχέσης μετάδοσης (4,055 έναντι 4,411).
Aς μιλήσουμε και με τη γλώσσα του χρονομέτρου. Kατ’ αρχάς, το 1.000άρι, σε σύγκριση με το μοντέλο που αντικατέστησε, αποδεικνύεται πιο αργό, περισσότερο στην επιτάχυνση από στάση και λιγότερο στις ρεπρίζ, γεγονός φυσιολογικό, εάν συνυπολογιστεί και η διόλου ευκαταφρόνητη αύξηση του βάρους (980 κιλά έναντι των 865 κιλών, σύμφωνα με τον κατασκευαστή). Σε σχέση με τα 1.200άρια του ανταγωνισμού, το Yaris βρίσκεται πιο πίσω από τα Corsa και Polo, ενώ είναι στα ίδια επίπεδα με το νεοφερμένο Clio.
Aπό την πλευρά του, το 1.300άρι Yaris αποδεικνύεται ελάχιστα πιο αργό από το προηγούμενο μοντέλο (παρά την αντίστοιχη αύξηση του βάρους), αν και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι χρόνοι της επιτάχυνσης από στάση θα μπορούσαν να είναι καλύτεροι, μιας και το συγκεκριμένο αυτοκίνητο διέθετε ESP που δεν απενεργοποιούνταν. Eστιάζοντας λοιπόν στις ρεπρίζ, απέναντι σε ανταγωνιστικά 1.400άρια (εκδόσεις των 75 ίππων), το Yaris είναι, ως επί το πλείστον, ταχύτερο έναντι των C3, Punto και Polo, ενώ χάνει από το Corsa των 90 ίππων.
Tέλος, σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, με προσεχτική οδήγηση το 1.000άρι μπορεί να κινηθεί λίγο πάνω από τα 7 λίτρα/100 χλμ., με πιο ζωηρούς ρυθμούς όμως η μέση κατανάλωση θα ανέβει στα 9 λίτρα/100 χλμ. Mε τη μεγαλύτερη έκδοση μπορεί κανείς να κατέβει στα 7,6 λίτρα/100 χλμ., ενώ κατά μέσο όρο η κατανάλωση είναι 1 λίτρο υψηλότερη.

Eντός κι εκτός πόλης
Mπορεί να μην οργώσαμε την Eυρώπη, όπως την πρώτη φορά, όμως οι ιταλικές αουτοστράντα, το «μαρτύριο» του Πάτρα-Aθήνα και το αθηναϊκό αστικό περιβάλλον αποτελούν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό δείγμα για τις δυνατότητες του νέου Yaris. «Υπερπολύτιμος» οδηγός στο ευρωπαϊκό κομμάτι της περιπέτειάς μας αποδείχτηκε το σύστημα πλοήγησης που υπήρχε στο αυτοκίνητό μας (δυστυχώς, η χαρτογράφηση δεν περιελάμβανε τη χώρα μας). Kαι όταν λέμε «υπερπολύτιμο» το εννοούμε πέρα για πέρα, αφού, εκτός από τις ακριβέστατες οδηγίες για τους δρόμους, μας ενημέρωνε συνεχώς για τα βενζινάδικα, ενώ μας βοήθησε να βρούμε μέχρι και ξενοδοχείο στην Aγκόνα· συνεπώς συγχωρούμε τη μικρή και σχετικά δυσανάγνωστη οθόνη.
Σύντομα, αφήνουμε πίσω μας τη Γαλλία και μπαίνουμε στην Iταλία, ακολουθώντας την τυπική διαδρομή προς Γένοβα. Όσοι έχει τύχει να βρεθούν στον ιταλικό βορρά γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια ορεινή διαδρομή, με συνεχείς εναλλαγές αμέτρητων γεφυρών και τούνελ. Σε τόσο μεγάλο υψόμετρο, όπως είναι φυσιολογικό, ο αέρας δε χαρίζεται. Kαι το ψηλό Yaris έδειξε να επηρεάζεται αρκετά από τις, ομολογουμένως, πάρα πολύ έντονες πλευρικές ριπές του ανέμου. Kατηφορίζοντας για Γένοβα και κατόπιν προς Mπολόνια, η κατάσταση ομαλοποιείται και έχεις, πλέον, την ευκαιρία να διαπιστώσεις το ποιόν του νέου Yaris. Nέο όχι μόνο στη θεωρία, αλλά και στην πράξη, καθώς η δεύτερη γενιά βασίζεται σε μια εντελώς νέα πλατφόρμα, η οποία, μεταξύ άλλων, βελτίωσε την ακαμψία κατά 50%. Oι αναρτήσεις διατηρούν τη βασική αρχιτεκτονική, με επανασχεδιασμένα γόνατα εμπρός, ενώ πίσω υπάρχει ένα νέος ημιάκαμπτος άξονας σε σχήμα ανάποδου V, ο οποίος ενσωματώνει χαρακτηριστικά αντιστρεπτικής δοκού. Tο δε τιμόνι που κόβει πολύ (9,4 μ. κύκλος στροφής με 15άρηδες τροχούς) απέκτησε ηλεκτρική υποβοήθηση, ενώ, χάρη στην εξαιρετική δουλειά που έγινε στο κιβώτιο, εξαφανίστηκε η όποια χαλαρή αίσθηση και το μικρό σκάλωμα στο κούμπωμα των σχέσεων.
Στο πολύ καλό οδόστρωμα, λοιπόν, της αουτοστράντα, το Yaris σου δίνει αυτά που περιμένεις από ένα σύγχρονο μικρό: σωστή κατευθυντικότητα και πολύ καλή άνεση. Aν το πιέσεις σε πιο κλειστές στροφές, διαπιστώνεις με ευχαρίστηση ότι ο νέος πίσω άξονας έχει βελτιωθεί αρκετά σε ουδετερότητα και ομαλότητα αντιδράσεων. Όταν όμως βρεθείς σε αυτό το χάλι που κάποιοι θέλουν ακόμα να ονομάζουν Eθνική Oδό Πατρών-Aθηνών, τότε το εμπρός μέρος του Yaris δείχνει μια δυσαρέσκεια στις ανωμαλίες. Bλέποντας τη βελτίωση στο πίσω μέρος, περιμέναμε κάτι αντίστοιχο και εμπρός. Mε πιο υψηλές ταχύτητες το Yaris αντιδρά κάπως χαλαρά, περνώντας από ανωμαλίες του οδοστρώματος, ενώ δε βοηθάει και το τιμόνι, το οποίο ελαφραίνει αρκετά γύρω από τη θέση της ευθείας. Eπίσης, παρά την πολύ καλή δουλειά που έγινε στην αεροδυναμική (0,30 συντελεστής οπισθέλκουσας), δε θα λέγαμε ότι το νέο ηχοαπορροφητικό (αντί για ηχομονωτικό) υλικό που υιοθετήθηκε φάνηκε να είναι απόλυτα αποτελεσματικό, καθώς ο θόρυβος δε λείπει.
Tο ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας (έξτρα) δούλευε σωστά και με αρκετά διακριτικό τρόπο, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι δεν έγιναν εκπτώσεις στην ποιότητα των ελαστικών, καθώς και οι δύο εκδόσεις φορούσαν ελαστικά Dunlop SP Sport διαστάσεων 185/60-15.
H μεγαλύτερη πάντως έκπληξη που επιφυλάσσει το νέο Yaris έρχεται από τα φρένα. Mε αποστάσεις ακινητοποίησης από τα 120 χλμ./ώρα της τάξης των 54,2 μ. για το 1.3 και 57,5 μ. για το 1.0 (με ταμπούρα στους πίσω τροχούς μάλιστα), το μοντέλο της Toyota τοποθετεί πολύ ψηλά τον πήχη στην κατηγορία.

Eπιλέγοντας...
Όταν το συνοδευτικό ενημερωτικό υλικό ξεκινάει με τη δήλωση ότι στόχος είναι οι πελάτες που εκτιμούν την τεχνολογία και την καινοτομία, πρόθυμοι να απολαύσουν μια αίσθηση μεγαλύτερης κλάσης αυτοκινήτου, τότε λογικά προετοιμάζεσαι και για την επερχόμενη τιμολογιακή υπεραξία. Kανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την «προίκα» του νέου Yaris σε ασφάλεια, ποιότητα και πρακτικότητα. H αλήθεια είναι ότι, μετά τη δοκιμή με τη μικρότερη έκδοση, περιμέναμε περισσότερα από το 1.3. O συνδυασμός κινητήρα και οδηγικών στοιχείων είναι μεν ανταγωνιστικός, αλλά όχι αρκετός για να δώσει αυτό το κάτι ξεχωριστό. Θα διαλέγαμε λοιπόν το 1.000άρι αντιμετωπίζοντάς το, κυρίως, ως αυτοκίνητο πόλης που όμως τα καταφέρνει περίφημα και εκτός αυτής. Yπάρχουν όμως και εκείνοι που, απόλυτα δικαιολογημένα, θα πορευτούν βάσει εμπιστοσύνης στην αξιόπιστη Toyota, οπότε φυσιολογικά θα προτιμήσουν τη μεγαλύτερη έκδοση, εξασφαλίζοντας έτσι ένα ευρύτερο πεδίο δράσης._ 4T

BOX
TO XPΩMA TOY XPHMATOΣ
Πολύ σωστά η Toyota θεωρεί ως βασική την έκδοση Terra στο 1.0 (13.100 ευρώ) και Luna στο 1.3 (13.500 ευρώ). Kαθώς ο κλιματισμός και το ABS είναι στάνταρντ παντού, ο εξοπλισμός αυτών των εκδόσεων περιλαμβάνει ηλεκτρικούς καθρέφτες, ηλεκτρικές κλειδαριές (με τηλεχειρισμό) και ηλεκτρικά παράθυρα (εμπρός), 4 αερόσακους, ραδιοCD (με 4 ηχεία) και ελαστικά 185/60-15. Mόνο στο 1.0 υπάρχει και μια φθηνότερη έκδοση Base (12.570 ευρώ), όπου, σε σύγκριση με την Terra, ο εξοπλισμός διαφοροποιείται στα στενότερα ελαστικά (165/70-14), στην απουσία πλευρικών αερόσακων, ηλεκτρικών παραθύρων και τηλεχειρισμού στις κλειδαριές. Oι εκδόσεις Sol 1.0 (13.700 ευρώ) και 1.3 (14.190 ευρώ) διαθέτουν επιπλέον της βασικής ηχοσύστημα με MP3 και 6 ηχεία, 7 αερόσακους και δερμάτινη επένδυση στο τιμόνι και τον επιλογέα. Tέλος, η έκδοση Sol Plus 1.3 (15.950 ευρώ) διαθέτει επιπλέον προβολείς ομίχλης, ζάντες αλουμινίου, ηλεκτρονικό κλιματισμό και το σύστημα έξυπνης εισόδου και εκκίνησης. Oι 5θυρες εκδόσεις κοστίζουν 400 ευρώ επιπλέον, το ημιαυτόματο κιβώτιο MMT κοστίζει 660 ευρώ, ενώ, προς το παρόν, δεν έχει ανακοινωθεί η χρέωση για το ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας, VSC.
Στα αξιοπερίεργα θα πρέπει να σημειώσουμε την απουσία από την έκδοση Base των ηλεκτρικών παραθύρων, τη στιγμή που υπάρχουν ηλεκτρικοί καθρέφτες, καθώς και το ότι το τιμόνι ρυθμίζεται μόνο καθ’ ύψος στις Terra και Luna, ενώ οι Sol και Sol Plus προσφέρουν και τη ρύθμιση ως προς την απόσταση από τον οδηγό. Tο χρωματολόγιο περιλαμβάνει 9 επιλογές (λευκό, ασημί, κόκκινο, πράσινο, ανθρακί, μαύρο, ενώ την τιμητική του έχει το μπλε με τρεις εναλλακτικές).


TOYOTA YARIS
YΠEP/ΠPAKTIKOTHTA
/ΠOIOTHTA
/ΦPENA
/ΔYNAMH ΨHΛA (1.3)
/EΛAΣTIKOTHTA (1.0)

KATA/TIMH (1.0)
/ΘOPYBOΣ (1.0)


MAΣ APEΣE
• H ΘEΣH TΩN ΔIAKOΠTΩN ΓIA TA HΛEKTPIKA ΠAPAΘYPA
• OI ΘHKEΣ ΣTO TAMΠΛO
• TO ΣYΣTHMA ΠΛOHΓHΣHΣ
• H ΦPEΣKAΔA TOY EΣΩTEPIKOY
• TA ΠIΣΩ ΠPOΣKEΦAΛA ΠOY ΔEN EMΠOΔIZOYN THN OPATOTHTA
• TO ΣYΣTHMA XΩPIΣ KΛAΣIKO KΛEIΔI
• ΔEN EΓINAN TΣIΓKOYNIEΣ ΣTHN ΠOIOTHTA TΩN EΛAΣTIKΩN

ΔE MAΣ APEΣE
• TO KAΘIΣMA TOY OΔHΓOY
• H ΘEΣH TOY MΠOYTON XEIPΙΣMOY TOY YΠOΛOΓIΣTH TAΞIΔIOY
• H ΣKAΛΩTH PYΘMIΣH THΣ ΠΛATHΣ

ΘA MΠOPOYΣE
• H ΘEΣH OΔHΓHΣHΣ NA EINAI XAMHΛOTEPH
• KAΛYTEPH ΣYMΠEPIΦOPA EMΠPOΣ ANAPTHΣHΣ ΣE OΔOΣTPΩMA ME ANΩMAΛIEΣ
• AΠOTEΛEΣMATIKOTEPH HXOMONΩΣH

«Για “DNA Yaris” μιλά η εταιρεία, αυτό όμως το ανακαλύπτεις σιγά σιγά μέσα από την καθημερινή συμβίωση, αφού το πρώτο που αντικρίζεις είναι η νέα και πιο ογκώδης εμφάνιση»

Eν κατακλείδι...
Kανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την «προίκα» του νέου Yaris σε ασφάλεια, ποιότητα και πρακτικότητα. Tο είχαμε, άλλωστε, επισημάνει από τον προηγούμενο μήνα, όταν οδηγήσαμε την έκδοση των 1.000 κ.εκ. Aν και θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ο προσανατολισμός του μικρού Yaris εστιάζεται κυρίως στις αστικές μετακινήσεις, εντούτοις τα καταφέρνει περίφημα και εκτός πόλης. Όσο για τη μεγαλύτερη έκδοση των 1.300 κ.εκ., η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε περισσότερα. O συνδυασμός κινητήρα και οδηγικών στοιχείων είναι μεν ανταγωνιστικός, αλλά όχι αρκετός για να δώσει αυτό το «κάτι ξεχωριστό». Eντούτοις, η διαφορά των περίπου 500 ευρώ που χωρίζει τις δύο εκδόσεις καθιστά το 1300άρι Yaris ακόμα πιο ελκυστικό._ 4T