4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα F1, GP Iταλίας 15ος γύρος

KEIMENO: ΦAMΠPITΣIO ΛAZAKIΣ
ΦΩTOΓPAΦIEΣ: REPORTER IMAGES, AUTOMEDIA

Σε απόσταση αναπνοής!

Στο πιο κατάλληλο γκραν πρι της σεζόν, το ιταλικό, ο Σουμάχερ ουσιαστικά μηδένισε τη βαθμολογική διαφορά που τον χωρίζει από τον Αλόνσο, τρεις αγώνες πριν από τη λήξη της σεζόν!

Η FERRARI είχε επιλέξει για ακόμη μια φορά να ανακοινώσει το οδηγικό της δίδυμο για το 2007 μπροστά στο ιταλικό κοινό. Ωστόσο, η φετινή ανακοίνωση ήταν λίγο διαφορετική από τις προηγούμενες, καθώς ακόμη αναμενόταν η απόφαση του Σουμάχερ, παρά το γεγονός ότι στα πάντοκ της Μόντσα οι περισσότεροι είχαν ήδη πειστεί ότι ο Γερμανός θα αντίκριζε εκείνο το σαββατοκύριακο τους Ιταλούς τιφόζι για τελευταία φορά στην αγωνιστική καριέρα του. Ο Σουμάχερ επιθυμούσε να το ανακοινώσει στο κοινό που τον λάτρεψε για έντεκα χρόνια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πράγματι, δεν υπήρχε πιο ιδανικός τρόπος για τον ίδιο από την εξέλιξη του φετινού ιταλικού γκραν πρι.
Ο αγώνας του Σουμάχερ ήταν άψογος. Παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να πάρει την πρωτοπορία στην εκκίνηση, εκτέλεσε άψογα την ίσως όχι θεαματική, αλλά σίγουρα αποτελεσματική, στρατηγική της Ferrari, πραγματοποιώντας το επίμαχο προσπέρασμα μέσω της διαδικασίας των ανεφοδιασμών. Έπειτα από το πρώτο πιτ στοπ, τίποτα δεν κατάφερε να απειλήσει την επικράτησή του. Έτσι, ο Γερμανός συνέλεξε το μέγιστο αριθμό βαθμών σε έναν αγώνα όπου ο αντίπαλός του στην πιο κρίσιμη καμπή της μάχης για τον τίτλο εγκατέλειψε, μειώνοντας τη διαφορά που τους χώριζε από τους 12 στους μόλις 2 βαθμούς!
Η νίκη αυτή ήταν προφανώς ιδιαίτερα συναισθηματική για τον Σουμάχερ, ίσως και γιατί πάλεψε με το μελλοντικό αντικαταστάτη του στη Scuderia για να την κατακτήσει. Ο Ράικονεν, λοιπόν, ενόψει της ανακοίνωσης της μεταγραφής του στη Ferrari, άδραξε την ευκαιρία να αποδείξει την αξία του στους μελλοντικούς υποστηρικτές του και κατάφερε να εξοικονομήσει 2 χλστ. του δευτερολέπτου στον τελευταίο γύρο του το Σάββατο σε σχέση με την επίδοση του Σουμάχερ, «αρπάζοντας» την pole μέσα από τα χέρια του Γερμανού.
Ενόσω το «παρελθόν» και το «μέλλον» της Ferrari μονομαχούσαν για τη νίκη αρκετά απομακρυσμένοι από τον ανταγωνισμό, ένας 21χρονος Πολωνός ονόματι Ρόμπερτ Κούμπιτσα, μόλις στην τρίτη συμμετοχή του σε γκραν πρι, μαχόταν για την 3η θέση με ταχύτερους και, φυσικά, πολύ πιο έμπειρους συνδυασμούς. Χωρίς να διαπράξει ούτε ένα λάθος υπό την αυξημένη πίεση, κατάφερε να συμπληρώσει το βάθρο, θέτοντας ήδη τις βάσεις για μια επιτυχημένη μελλοντική σταδιοδρομία και δικαιολογώντας, έτσι, την απόφαση της ομάδας να τον τοποθετήσει στη θέση του Ζακ Βιλνέβ.
Ωστόσο, ο Κούμπιτσα δε θα είχε ανέβει στο βάθρο, αν ο κινητήρας του Αλόνσο δεν είχε... παραδώσει το πνεύμα εννέα γύρους πριν από τον τερματισμό. Όσο και αν η ομάδα της Renault προσπάθησε να αποδώσει την αποτυχία της να αμυνθεί στην επέλαση του Σουμάχερ στην ποινή που δέχτηκε ο Αλόνσο από τους αγωνοδίκες το Σάββατο, η αλήθεια ήταν ότι η παρουσίαση του αναβαθμισμένου κινητήρα της στον πιο απαιτητικό για τις κινητήριες μονάδες της αγώνα ήταν ίσως βεβιασμένη. Δείγματα έλλειψης ψυχραιμίας εντός της Renault στις πιο κρίσιμες φάσεις του πρωταθλήματος;
Ο μοναδικός του οποίου η απόδοση δεν πρόδιδε αν όντως είχε χάσει την ψυχραιμία του ήταν ο Φερνάντο Αλόνσο. Ο Ισπανός δέχτηκε μια αδικαιολόγητη ποινή από τους αγωνοδίκες το Σάββατο, με τη δικαιολογία ότι εμπόδισε τον Μάσα στο γρήγορο γύρο τους. Η ποινή τον έστειλε στη 10η θέση της εκκίνησης και τον εξώθησε να κάνει κάποιες βαριές δηλώσεις, νιώθοντας αδικημένος. Ωστόσο, ακόμη και από εκεί, ο Ισπανός κατάφερε με ένα εκπληκτικό ξεκίνημα κι ένα σταθερό αγώνα να βρίσκεται 3ος πριν αστοχήσει ο κινητήρας του!
Το μόνο σίγουρο από εδώ και πέρα είναι πως οι τελευταίοι τρεις αγώνες της σεζόν αναμένονται συναρπαστικοί και αγωνιώδεις! Το γκραν πρι της Κίνας ίσως καθορίσει πολλά, καθώς σε αυτό (μαζί με το ιαπωνικό) ποντάρει η ομάδα της Renault για να κάνει την αντεπίθεσή της, αφού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, στη Βραζιλία η Ferrari θα απολαύσει υγιές προβάδισμα. Εν γνώσει του γεγονότος ότι η Σαγκάη είναι... καταραμένος τόπος για τον Σουμάχερ, ακόμη και τώρα, που οι δύο αντίπαλοι ξεκινούν ουσιαστικά από το μηδέν, με μια διαφορά μόλις 2 βαθμών, οι ισορροπίες μπορεί να αλλάξουν απρόσμενα και απότομα. Πλέον, δεν επιτρέπεται κανένα στραβοπάτημα σε οποιοδήποτε από τα δύο στρατόπεδα...

«Πλέον, δε θεωρώ τη Formula 1 σπορ.»
Φερνάντο Αλόνσο, πιλότος της Renault, με αφορμή την ποινή που δέχτηκε.

0,002 δλ. ήταν η διαφορά που χώριζε τον poleman Ράικονεν από τον Σουμάχερ στις κατατακτήριες δοκιμές.

3ος στον τρίτο αγώνα της καριέρας του στη Formula 1 τερμάτισε ο Ρόμπερτ Κούμπιτσα.

90 νίκες συμπλήρωσε ο Μίκαελ Σουμάχερ.

190 νίκες συμπλήρωσε η Ferrari.

ΓΥΡΟΣ 15
ΤΟΥΡΚΙΑ 10/9/2006
ΠΙΣΤΑ Μόντσα
Περίμετρος 5,793 χλμ.
Γύροι 53
Συν. απόσταση 306,720 χλμ.

ΚΑΤΑΤΑΞΗ
1 Μ. Σουμάχερ FERRARI (B)
2 Ράικονεν McLAREN (M)
3 Κούμπιτσα BMW SAUBER (M)
4 Φιζικέλα RENAULT (M)
5 Μπάτον HONDA (M)
6 Μπαρικέλο HONDA (M)
7 Τρούλι TOYOTA (B)
8 Χάιντφελντ BMW SAUBER (M)
Tαχ. γύρος Ράικονεν 1:22.559

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΟΔΗΓΩΝ
1 Αλόνσο 108
2 Μ. Σουμάχερ 106
3 Μάσα 62
4 Φιζικέλα 57
= Ράικονεν 57

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
1 FERRARI 168
2 RENAULT 165
3 McLAREN 97
4 HONDA 65
5 ΒMW SAUBER 33


Στα άδυτα της Shell
Στα πάντοκ της Μόντσα είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το εργαστήριο που διατηρεί η προμηθεύτρια καυσίμων και λιπαντικών της Ferrari, Shell, στον πάνω όροφο ενός εκ των φορτηγών της ιταλικής ομάδας που είναι παρκαρισμένα πίσω από το γκαράζ της σε κάθε γκραν πρι. Η Shell είναι η μοναδική εταιρεία καυσίμων που διατηρεί μια ανάλογη μονάδα στη Formula 1 και εντός αυτής υπάρχουν δύο πολύ σημαντικοί αναλυτές. Ο χρωματογράφος, ο οποίος αναλύει το «δακτυλικό αποτύπωμα» του καυσίμου (μέσω της θερμάνσής του και της μελέτης του τρόπου με τον οποίο τα επιμέρους συστατικά του εξατμίζονται) και ο ακτινογραφικός μετρητής φάσματος, ο οποίος αναλύει την κατάσταση των λιπαντικών. Αμφότερα τα μηχανήματα είναι, φυσικά, συνδεδεμένα με Η/Υ, οι χειριστές των οποίων πρέπει να είναι πολύ έμπειροι, για να ερμηνεύουν σωστά τις παραγόμενες ενδείξεις από τα καύσιμα και τα λιπαντικά που χρησιμοποιήθηκαν σε κάθε έξοδο των μονοθεσίων στην πίστα κατά το αγωνιστικό τριήμερο. Όπως μας αποκάλυψε η «οικοδέσποινά» μας σε αυτήν την επίσκεψη και επικεφαλής του προγράμματος της Shell για τη Formula 1, Λίζα Λίλεϊ (μια από τις πολύ λίγες γυναίκες σε τόσο υψηλόβαθμο πόστο στη Formula 1), τα μηχανήματα αυτά έχουν γλιτώσει αρκετές φορές από μπελάδες τη Ferrari, αναδεικνύοντας προβλήματα στον κινητήρα ή στο κιβώτιο των μονοθεσίων της που η τηλεμετρία δεν είχε τη δυνατότητα να αποκαλύψει! Η Shell μελετά συνεχώς τρόπους για να βελτιώσει τα καύσιμα και τα λιπαντικά της, έτσι ώστε να συνεργάζονται πιο αρμονικά με τον κινητήρα που παράγει κάθε χρόνο η Ferrari, αν και, όπως τονίζει η Λίλεϊ, οι αυστηροί κανονισμοί στα καύσιμα και τα λιπαντικά κάνουν ακόμα και την ελάχιστη εξέλιξη πολύ δύσκολη κι επίπονη. Ακόμη και η εξοικονόμηση μόλις 1 ίππου από την εξέλιξη των λιπαντικών θεωρείται σημαντική για την ομάδα της Ferrari! Μάλιστα, ο ρόλος των προμηθευτών καυσίμων και λιπαντικών θα γίνει πιο σημαντικός την επόμενη τριετία, κατά την οποία θα απαγορεύεται οποιαδήποτε εξέλιξη στον κινητήρα. Κατά κανόνα, η Shell παρουσιάζει τρεις, τέσσερις αναβαθμίσεις των προϊόντων της ανά σεζόν, ωστόσο διαθέτει και μια ευρεία ποικιλία προϊόντων μελετημένων για συγκεκριμένους σκοπούς (περισσότερη ανώτατη ιπποδύναμη, περισσότερη ροπή, οικονομία καυσίμου), από την οποία η Ferrari επιλέγει τι θα χρησιμοποιήσει, ανάλογα με τις απαιτήσεις της εκάστοτε πίστας. Η Shell αυτήν τη στιγμή επενδύει αρκετά στη μελέτη παραγωγής βιοκαυσίμων, τα οποία, αν, όπως εικάζεται, επιτραπούν στη Formula 1 στο άμεσο μέλλον, θα γνωρίσουν αλματώδη εξέλιξη, καθώς ο χρόνος υλοποίησης και δοκιμής μιας καινούργιας ιδέας στη συνεργασία της Shell με την ομάδα της Ferrari υπολογίζεται σε 3 μήνες, ενώ στην κανονική γραμμή παραγωγής μπορεί να χρειάζονταν 3 χρόνια!

3 υπάλληλοι της Shell ταξιδεύουν σε κάθε γκραν πρι.
30 δείγματα καυσίμου αναλύονται σε κάθε αγωνιστικό σαββατοκύριακο.
40 τόνους λιπαντικών κινητήρα και κιβωτίου καταναλώνει σε μία χρονιά η ομάδα της Ferrari.
45 δείγματα λιπαντικού αναλύονται σε κάθε αγωνιστικό σαββατοκύριακο.
60 υπάλληλοι της Shell έχουν ως μερική απασχόληση το πρόγραμμα της Formula 1.
99% από τα συστατικά του καυσίμου που χρησιμοποιούν τα μονοθέσια της Ferrari είναι ίδια με εκείνων που βρίσκονται στα πρατήρια της Shell.
250 συστατικά συνθέτουν το καύσιμο της Shell.
250.000 λίτρα καυσίμου καταναλώνει σε μία χρονιά η ομάδα της Ferrari.