4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα F1, Red Bulletin

Η εφημερίδα των πάντοκ!

Τι διαβάζουν ο Μίκαελ Σουμάχερ, ο Φερνάντο Αλόνσο και ο Κίμι Ράικονεν κάθε πρωί ενός αγωνιστικού τριημέρου; Μα, φυσικά, το Red Bulletin...

ME την πρώτη ματιά, σε πείθει ότι δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο έντυπο... Εντυπωσιακές φωτογραφίες, πρωτοποριακός σχεδιασμός, αδιανόητες εικονογραφήσεις και γελοιογραφίες, εικόνες και τεχνικά σχέδια από το παρελθόν σε αντιπαράθεση με άλλα από το παρόν και κείμενα που αφορούν από τα πιο απίθανα νέα που μπορεί να βρει κανείς για τα δρώμενα στα πάντοκ, όπως κάποια κουτσομπολίστικα και περιπαικτικά σχόλια, μέχρι σοβαρά και αναλυτικά άρθρα και συνεντεύξεις. Πρόκειται για το Red Bulletin, το οποίο, άλλωστε, απευθυνόμενο σε μια ελίτ που συνθέτει το «circus» της Formula 1, που ταξιδεύει ανά την υφήλιο κάθε χρόνο, δε θα μπορούσε να αποτελεί συνηθισμένο έντυπο...
«Μια σχεδόν ανεξάρτητη εφημερίδα για τη Formula 1» είναι το μότο του. Kαι το «σχεδόν» -όπως αποκαλύπτει και ο υπότιτλός του- οφείλεται στο γεγονός ότι το εγχείρημα έχει δημιουργηθεί από τη Red Bull, την εταιρεία που κατέχει δύο ομάδες στη Formula 1 και φημίζεται για τις πρωτοποριακές διαφημιστικές της μεθόδους. Κατά συνέπεια, η εν λόγω εφημερίδα αποτελεί έναν τρόπο προώθησης του προϊόντος της αλλά και των δραστηριοτήτων των ομάδων της αυστριακής εταιρείας, χωρίς, φυσικά, να περιορίζεται σε αυτά.

Εναλλακτική ενημέρωση
Τέσσερα τεύχη εκδίδονται σε κάθε αγώνα: ένα την Παρασκευή, ένα το Σάββατο και δύο την Κυριακή, ένα το πρωί κι ένα αμέσως μετά τον αγώνα. Τυπώνονται 1.500-1.700 φύλλα για τις ανάγκες των πάντοκ, ενώ τα τεύχη του Σαββάτου και του πρωινού της Κυριακής μοιράζονται και στο κοινό. Eιδικά για αυτά τα δύο τεύχη το Red Bulletin συνεργάζεται με εξωτερικό τυπογραφείο, με δυνατότητα παραγωγής 5.000-10.000 αντιτύπων.
Από τότε που ξεκίνησε τη δειλή εμφάνισή του στα πάντοκ, πέρυσι, έχει πλέον γιγαντωθεί, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος τους. Σε μερικούς αγώνες, μάλιστα, όπου έχει αποδειχτεί ότι η αγγλική έκδοση δεν έχει μεγάλη απήχηση, το Red Bulletin εκδίδεται σε διαφορετικές γλώσσες (π.χ., γερμανικά για τη Γερμανία, ιταλικά για την Ιταλία κ.ο.κ.). Ίσως η μεγαλύτερη αποστολή που είχε να αντιμετωπίσει -κι έφερε εις πέρας- ήταν η αποδοχή του από τον κόσμο της Formula 1, καθώς πρόκειται για ένα έντυπο που χρηματοδοτείται από συγκεκριμένη ομάδα. Η συνειδητή επιλογή απουσίας διαφημίσεων εντός των σελίδων έχει γίνει λόγω της φύσης του αθλήματος, όπου κάθε σπόνσορας κυνηγά ακόμα και τη παραμικρή πιθανότητα προβολής. Μένοντας έξω από αυτήν τη διαδικασία, το Red Bulletin προσπαθεί, με κάποιον τρόπο, να δηλώσει την ουδετερότητά του, αν και κάτι τέτοιο είναι εξ ορισμού αδύνατο, καθώς τη χρηματοδότησή του έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου η ίδια η Red Bull.
Το Red Bulletin έχει αναλάβει να καλύψει κατά κύριο λόγο την ανάγκη των ανθρώπων που εργάζονται στα πάντοκ για ένα ανάλαφρο ανάγνωσμα κατά τη διάρκεια του πρωινού. Για το λόγο αυτό, το ύφος του παραμένει πάντοτε προσανατολισμένο προς το χιούμορ, με πολύ μικρό κομμάτι της ύλης του να είναι απολύτως σοβαρό. Ανάμεσα στις μόνιμες στήλες του περιλαμβάνονται (στην πρωινή κυριακάτικη έκδοση) και αναλυτικά αποτελέσματα από τα περισσότερα σπορ ανά τον πλανήτη, έτσι ώστε οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο να έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν τις εξελίξεις των αγαπημένων τους αθλημάτων. Επίσης, υπάρχουν τακτικές συνεντεύξεις των αφανών ηρώων των πάντοκ, των ανθρώπων που το ευρύ κοινό ποτέ δεν πρόκειται να γνωρίσει. Σε αυτές -όπως και στις περισσότερες συνεντεύξεις που φιλοξενούνται στις σελίδες του Red Bulletin, είτε είναι πιλότων είτε υψηλά ιστάμενων προσώπων του χώρου- το κύριο θέμα συζήτησης δεν είναι η Formula 1, αλλά περισσότερο τα προσωπικά ενδιαφέροντά τους. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι το Red Bulletin προσφέρει και... κοινωνικό έργο, κάνοντας τους 800 ανθρώπους που απαρτίζουν το «circus» να μάθουν περισσότερα για πρόσωπα που ίσως να γνώριζαν φυσιογνωμικά, όμως δεν είχαν συνομιλήσει μαζί τους. Με το ύφος που έχει υιοθετήσει, προσφέρει, επίσης, ένα είδος συνδετικού κρίκου με το κοινό που παρακολουθεί το σπορ και κατακλύζει τις πίστες, προσπαθώντας να αποκαλύψει την ατμόσφαιρα που επικρατεί στον πυρήνα του χώρου, στον οποίο οι θεατές σπανίως έχουν την ευκαιρία έστω και να πλησιάσουν.

Παραγωγή σε ρυθμούς F1
To πραγματικά εκπληκτικό, ωστόσο, είναι ο τρόπος διεκπεραίωσης ενός τόσο μεγαλεπήβολου εγχειρήματος... Όποιος γνωρίζει έστω και λίγο τη διαδικασία παραγωγής ενός εντύπου καταλαβαίνει ότι η σύμπτυξη όλων των επιμέρους τμημάτων που συνθέτουν έμψυχο και άψυχο δυναμικό μέσα σΆ ένα και μοναδικό (πτυσσόμενο) φορτηγό είναι απλώς... αδιανόητη! Πόσο μάλλον γνωρίζοντας ότι μόλις 25 άτομα (!) φέρνουν εις πέρας όλες τις απαραίτητες εργασίες.
Μπαίνοντας στο φορτηγό του Red Bulletin, αντικρίσαμε τη συντακτική ομάδα, το ατελιέ και το φωτογραφικό τμήμα παραταγμένα εντός λίγων τετραγωνικών μέτρων, με καθένα από τα μέλη τους, ωστόσο, να έχει ικανό χώρο να εργαστεί. Τρεις τηλεοράσεις μεταδίδουν τις εικόνες από τα τεκταινόμενα στην πίστα και, πιο πέρα, το ειδικά σχεδιασμένο τυπογραφικό μηχάνημα λειτουργεί σχεδόν ασταμάτητα. Καθώς το κάθε τεύχος πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας, η διαδικασία δημιουργίας του ξεκινά από νωρίς το πρωί. Η συντακτική ομάδα και οι φωτογράφοι πηγαίνουν στην πίστα να «ψαρέψουν» τις ειδήσεις, ενώ τα μέλη του ατελιέ βάζουν τις τελευταίες πινελιές στην εικόνα των θεμάτων που είναι ήδη έτοιμα. Όταν η δημιουργική πλευρά ολοκληρωθεί, οι σελίδες στέλνονται στον υπολογιστή του τυπογραφικού μηχανήματος, το οποίο... ρίχνεται στη δουλειά για την εκτύπωση των 6 δισέλιδων που απαρτίζουν το έντυπο. Η διαδικασία δημιουργίας της ύλης του κάθε τεύχους απαιτεί περίπου 11 ώρες, ενώ τα 1.500 αντίτυπα τυπώνονται -στην καλύτερη περίπτωση- εντός 6 ωρών!

H 13η ομάδα
Μετά τη διήμερη συμβίωσή μας με τους ανθρώπους του Red Bulletin, ήταν προφανές ότι όλα λειτουργούν με τα στάνταρντ της Formula 1. Στα δύο φορτηγά που διαθέτει, τα πάντα είναι ταξινομημένα έτσι ώστε να «πακετάρονται» για να ταξιδέψουν έως τον επόμενο προορισμό, καθώς η οργάνωση και ο προγραμματισμός του Red Bulletin δε διαφέρουν πολύ από αυτόν που είχαν οι μικρές ομάδες πριν από δύο δεκαετίες! Μοιάζει σαν να αντικρίζεις τη 13η ομάδα του γκριντ, η οποία ταξιδεύει μαζί με όλες τις υπόλοιπες ανά τον κόσμο, εντελώς αυτόνομη, με το δικό της εξοπλισμό (αξίας περίπου 1,8 εκατ. ευρώ), και που, ωστόσο, δεν έχει σκοπό να αγωνιστεί στο γκραν πρι της Κυριακής, αλλά να εκδώσει μια... εφημερίδα! Ίσως η πιο εντυπωσιακή από τις πολλές πρωτοφανείς διαδικασίες που αντικρίσαμε εξερευνώντας τα άδυτα του Red Bulletin ήταν εκείνη της... αναδίπλωσης του βάρους 40 τόνων (!) φορτηγού, καθώς οι υπάλληλοι το προετοίμαζαν για το ταξίδι του γυρισμού. Οι τζαμαρίες που περιέβαλλαν τα γραφεία αφαιρέθηκαν, τα πατώματα ένθεν κι ένθεν του τυπογραφικού μηχανήματος (που φιλοξενούσαν τα γραφεία των εργαζομένων και επάνω στα οποία μέχρι την Κυριακή το απόγευμα περπατούσαμε) το ίδιο κιόλας βράδυ είχαν αδειάσει (με τα πράγματα να έχουν τοποθετηθεί στο δεύτερο φορτηγό) και είχαν αναδιπλωθεί γύρω από το κεντρικό στέλεχος του φορτηγού, το οποίο ήταν έτοιμο να διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα. Το μόνο πράγμα που παρέμεινε ως είχε μέσα στο φορτηγό ήταν το θαύμα της τεχνολογίας που αποτελεί το... καμάρι του Red Bulletin: το κινητό τυπογραφείο. Το εν λόγω μηχάνημα (βάρους 4,8 τόνων!) είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να χωρά εντός του φορτηγού που το μεταφέρει. Αντί, λοιπόν, να είναι τετραγωνισμένο (με διαστάσεις 2,7x2,7 μ.), όπως τα συνηθισμένα, είναι ορθογώνιο (7,0x1,0 μ.) και βιδωμένο στο σασί του φορτηγού, έτσι ώστε να μη μετακινείται στα ταξίδια, ενώ τα αμορτισέρ πεπιεσμένου αέρα που διαθέτει το προστατεύουν από τους κραδασμούς κατά τη μετακίνηση. Έπειτα από κάθε ταξίδι, το τυπογραφικό μηχάνημα χρειάζεται να ρυθμιστεί, για να διασφαλιστεί ότι παρέχει την καλύτερη δυνατή ποιότητα εκτύπωσης, ενώ μετά το τέλος της εκτύπωσης κάθε τεύχους καθαρίζεται εξ ολοκλήρου, ενόψει του επομένου.
Μια... ψηφιακή γεύση του παραγόμενου αποτελέσματος μπορείτε να βρίσκετε κάθε μέρα των αγωνιστικών τριημέρων στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.redbulletin.com, η οποία από το 2007 θα γίνει και συνδρομητική!_ Φ. Λ.