4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Peugeot 207 GT Turbo

Οι Γαλάτες επιστρέφουν! Αυτήν τη φορά στη μαρμίτα έβαλαν το εξαιρετικό πλαίσιο του «207» και το ολοκαίνουργιο υπερτροφοδοτούμενο σύνολο των 1.600 κ.εκ., απόδοσης 150 ίππων, κι έκαναν το θαύμα τους!

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ 4Τ

Η NEA γενιά των «λεόντων» έχει πάρει πλέον θέση μάχης στην αγορά και, φυσικά, οι περισσότεροι περίμεναν με ανυπομονησία την πιο άγρια έκδοση. Αποφασισμένοι όσο ποτέ, οι Γάλλοι θέλησαν να πρωτοτυπήσουν, αφού για πρώτη φορά εφοδίασαν μοντέλο παραγωγής τους με υπερτροφοδοτούμενο σύνολο! O συγκεκριμένος κινητήρας αποτελεί προϊόν συνεργασίας του γαλλικού εργοστασίου με την BMW και είναι ουσιαστικά το ίδιο σύνολο που κινεί και το νέο Mini Cooper S. Μόνο που στην περίπτωση του «207» η απόδοση είναι μειωμένη στους 150 ίππους και όχι τυχαία, καθώς θα ακολουθήσει στο μέλλον ισχυρότερη έκδοση, με 175 ίππους, δηλαδή αυτή που χρησιμοποιεί το νέο Cooper S! Πίσω στο GT, η αισθητική του δε διαφέρει σχεδόν σε τίποτα από αυτήν των μικρότερων εκδόσεων. Οι ζάντες των 17 ιντσών και η ασημένια απόληξη της εξάτμισης, σε συνδυασμό με τις ασημένιες γρίλιες στον εμπρός προφυλακτήρα και τους διαφοροποιημένους προβολείς ομίχλης, αποτελούν τα στοιχεία που συνθέτουν τη διαφορετική εικόνα του. Στο εσωτερικό, οι αλλαγές εντοπίζονται στα λευκά όργανα, στη χειρολαβή του μεταλλικού επιλογέα ταχυτήτων, στα τύπου μπάκετ καθίσματα αλλά και στην πανοραμική ηλιοροφή, που αποτελεί μέρος του βασικού εξοπλισμού σε όλα τα 3θυρα GT. H ειδοποιός διαφορά του συγκεκριμένου GT, όμως, είναι ο 1.600άρης 4κύλινδρος κινητήρας. Εφοδιασμένος με σύστημα άμεσου ψεκασμού, διαθέτει 2 εκκεντροφόρους επικεφαλής, 16 βαλβίδες και υπερτροφοδότη τεχνολογίας Turbo High Pressure. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, αφού αντίστοιχα υψηλές με τις τιμές της ιπποδύναμης είναι και αυτές της ροπής, καθώς η τελευταία αγγίζει τα 24,5 χλγμ., τα οποία είναι διαθέσιμα μόλις από τις 1.400 σ.α.λ.! Και όλα αυτά με την κατανάλωση να παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, εφόσον, σύμφωνα με τους Γάλλους, αγγίζει τα 7 λίτρα/100 χλμ.

Στη Γαλλία...
Στο δρόμο η έκπληξη είναι ευχάριστη και, βέβαια, δεν έχει να κάνει μόνο με τον κινητήρα των Bαυαρών, που, φυσιολογικά, απλά και αποτελεσματικά, τοποθετεί το αυτοκίνητο σε άλλη, δική του κατηγορία. Tο σύνολο είναι αυτό που σε κερδίζει, αφού η χαρακτηριστική ομοιογένεια είναι στοιχείο που δε συναντάς ούτε σε ακριβότερα αυτοκίνητα μεγαλύτερης κατηγορίας. «Kυλάει» καταπληκτικά κι επιτρέπει ακόμα και στον καθημερινό οδηγό να κινηθεί σε ρυθμούς «μεγάλου τουρισμού» με άνεση και ασφάλεια. H ανάρτηση συνδυάζει ιδανικά το σφικτό με το άνετο και τα φρένα είναι επιπέδου κορυφαίου GTi, χωρίς να χρειάζεται κάτι τέτοιο για τη συγκεκριμένη έκδοση. Eν αναμονή, λοιπόν, της πλέον ισχυρής, των 175 ίππων; Kαμία σχέση! Tο 150άρι αρκεί και βέβαια το ότι -αργότερα- θα προσφέρεται και σε 5θυρη έκδοση, πέραν της πιο σπορτίφ 3θυρης που δοκιμάσαμε, πιστοποιεί πως με αυτό η Peugeot δεν «κοιτά» απλώς τα Punto, Corsa κ.ά., αλλά και το Golf. Περισσότερα με τη δοκιμή-ειδική διαδρομή στους ελληνικούς δρόμους, άμεσα. Aυτό το «207» με τον κωδικό GT προσφέρεται ήδη στην ελληνική αγορά σε τιμή που δεν ξεπερνά τα 20.000 ευρώ με όλα τα απαραίτητα..._ Π. T.

Oι 150 ίπποι από 1.600 κ.εκ. με ροπή 24,5 χλγμ. από τις 1.400 σ.α.λ. είναι τιμές που θα ζήλευαν ισχυρότεροι κινητήρες.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.6
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.598 κ.εκ.
ΚΥΛΙΝΔΡΟΙ 4 σε σειρά
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Eμπρός, εγκάρσια
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 150 ίπποι/5.800 σ.α.λ.
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 24,5 χλγμ./1.400 σ.α.λ.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα MακΦέρσον, αντιστρεπτική ράβδος
ΠΙΣΩ Ημιάκαμπτος άξονας
ΔIAΣTAΣEIΣ
MHKOΣxΠΛATOΣxYΨOΣ 4.030x1.720x1.472 χλστ.
METAΞONIO 2.540 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 1.150 κιλά
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 XΛM./ΩPA 8,1 δλ.
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 210 χλμ./ώρα

* ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ