4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Smart forfun

Not for sale!

KEIMENO: EΛENH ΞENAKH
ΦΩTOΓPAΦIEΣ: NIKOΣ MAPKOMΠOTΣAPHΣ

Καλό το όχημα της φωτογραφίας; Μην κάνετε όνειρα. Κάθε ανάλογο σχέδιο βγαίνει σε μία και μόνο κόπια. Και στην προκειμένη περίπτωση το αποτέλεσμα είναι όνειρο άλλου. Mercedes-Benz Ελλάς και Στέφανος Αττάρτ σε ρόλους... υπνοβάτη και ονειροκρίτη, αντίστοιχα.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΕΛΕΝΗ ΞΕΝΑΚΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΚΟΜΠΟΤΣΑΡΗΣ

Ένα έργο είθισται να έχει αρχή και τέλος. Αν κάπου στην πορεία της σύλληψης της ιδέας και της υλοποίησης του σχεδίου, που σήμερα βλέπουμε ως Smart forfun², θέλουμε να βάλουμε μια αρχή, θα πρέπει να γυρίσουμε σχεδόν δύο χρόνια πίσω, τότε που στην ελληνική Διεθνή Έκθεση Aυτοκινήτου στο περίπτερο της φίρμας πόζαρε το 4θέσιο Smart πάνω σε περίεργο... υπόβαθρο. Εκείνο το πρώτο «παιχνίδι» της ελληνικής Smart (ένα forfour βασισμένο σε σασί Pajero), έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, δεν ήταν τίποτα άλλο από μια πρόβα για το τι θα επακολουθούσε. Οι άνθρωποι της Mercedes-Benz Ελλάς τα βρήκαν μια χαρά με τον «όλα τα κόβω, όλα τα μοντάρω» Στέφανο Αττάρτ, ο οποίος μετά το forfun κλήθηκε να χοντρύνει πραγματικά το παιχνίδι, φτιάχνοντας το πρώτο Smart bigfoot ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ!

Τα δεδομένα
Έχουμε και λέμε ή καλύτερα έχουμε και ράβουμε... Το Smart fortwo ήταν μονόδρομος για το project της ελληνικής εταιρείας, αφού είναι, άλλωστε, και το μοναδικό όχημα που φαίνεται πως μπορεί να σηκώσει σήμερα τη σημαία της Smart. Από εκεί και μετά, έμενε να βρεθεί το δάπεδο ή κάτι τέτοιο, τέλοσπάντων, το οποίο αυτήν τη φορά έπρεπε πάση θυσία να προέρχεται από όχημα του ομίλου. «Και M-Class έχουμε και GL έχουμε. Aλλά, αφού πήραμε φόρα, ας το κάνουμε όσο πιο fun γίνεται». Και ιδού ένα Unimog σειράς 406, που και σε νορμάλ εκδοχή αποτελεί όχημα bigfoot.
Η ιδέα είναι λίγο ανατριχιαστική, εδώ που τα λέμε. Όπως και να Άχει, ένα «μαμά» Smart fortwo πάνω σε ένα Unimog δεν είναι και το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό, ακόμα και του πιο extreme κοπτοράπτη οχημάτων. Αυτή ήταν η ιδέα της ελληνικής Mercedes, όμως, και ο γνωστός για τις... καλλιτεχνικές του ανησυχίες Στέφανος Αττάρτ δε φάνηκε να προβληματίζεται. Πολύ περισσότερο, αν σκεφτεί κανείς πως για το όλο εγχείρημα ο διαθέσιμος χρόνος ήταν αρκετά περιορισμένος (τρεις, τέσσερις μήνες).
Μιλώντας με τον «υπεύθυνο σχεδιασμού-εξέλιξης» του forfun², πραγματικά, εντυπωσιάζεσαι. Τη μια στιγμή κοιτάς δίπλα σου ένα όχημα που πραγματικά μοιάζει να βγήκε από κάποιο ράφι παιδικού πολυκαταστήματος και την άλλη ακούς το δημιουργό του να παρουσιάζει με τρομερά απλοϊκό τρόπο το πώς έλυσε το αμάξωμα του Unimog από το σασί του και πώς μόνταρε πάνω του ατόφιο ένα Smart.
Στην πράξη, διατηρώντας σχεδόν ανέπαφα όλα τα μηχανικά μέρη του Unimog, το μεγάλο σασί κόντυνε περίπου κατά 600 χλστ. και το μεταξόνιο κατά 200 χλστ., ενώ το πρώτο υποδέχτηκε πάνω του «κολλητό» το μικροκαμωμένο fortwo. To Smart πατά πάνω στο σασί με βάσεις εμπρός/πίσω, ώστε να έχει ανοχές στις στρεβλώσεις και να μπορεί να φιλτράρει μέχρι ενός σημείου τους κραδασμούς. Πέραν αυτού, οι όποιες μετατροπές εντοπίζονται βασικά στο Unimog. Aυτό σημαίνει ότι τα δοκιμασμένα και στις πιο αντίξοες συνθήκες (καιρικές και οδοστρώματος) μηχανικά μέρη έχουν διατηρηθεί σχεδόν όπως τα παρουσίασε η Mercedes στη συγκεκριμένη έκδοση το 1963! Μη σας ξεγελούν οι εικόνες του Smart με τα τεράστια αμορτισέρ στα ακάλυπτα φτερά. Είναι εφέ. Στην πραγματικότητα, ολόκληρη η άρθρωση της ανάρτησης βρίσκεται πάνω στο σασί. ¶καμπτοι άξονες με μπλοκέ διαφορικά εμπρός και πίσω και αμορτισέρ (της Sachs για την περίσταση) που συνεργάζονται με αερόσουστες μεταβλητού ύψους -το οποίο καθορίζεται από διακόπτη που βρίσκεται στο κόκπιτ- ελέγχουν τις απίστευτες κλίσεις που μπορεί να δεχτεί το αμάξωμα, κυρίως λόγω ύψους. Οδηγός και συνεπιβάτης βρίσκονται στα τρία μέτρα από το έδαφος!

Εργοδηγός
Αναρρίχηση ξέρετε; Αν ναι, τα πράγματα είναι απλά. Χρησιμοποιείτε τα «αγροτικά» BF Goodrich των 26 ιντσών (!) ως σκαλοπάτια και σκαρφαλώνετε στο γνώριμο -σε γενικές γραμμές- κόκπιτ του Smart. Το πρώτο σημείο όπου θα σταθεί κανείς είναι το καλοφτιαγμένο από τη Ninos Exhausts ρολ μπαρ. Tα πολλά μέτρα σωλήνα σε κάνουν να ξεπερνάς το σύνδρομο υψοφοβίας, που, λογικά, γεννάται όταν κάθεσαι σε απόσταση περίπου τρία μέτρα από το έδαφος. Επιπλέον, ασφαλιστικό μέτρο αποτελεί και η ύπαρξη αληθινών μπάκετ - με το λογότυπο forfun² στο προσκέφαλό τους. Στο κεντρικό τούνελ, εκτός από το γνωστό επιλογέα του ημιαυτόματου κιβωτίου του Smart, δεσπόζουν δύο ακόμα επιλογείς. Από πού ξεφύτρωσαν; Από το δάπεδο. Δεν είναι άλλοι από τους επιλογείς του κανονικού και του βοηθητικού κιβωτίου του Unimog που ανέβηκαν... ένα πάτωμα, αφού πρώτα επιμηκύνθηκαν κατάλληλα. Το ίδιο έγινε και με τον άξονα του συστήματος διεύθυνσης, ο οποίος έχει υποκαταστήσει την κρεμαγιέρα του Smart. Τελευταίο έξτρα και καθΆ όλα χρήσιμο αξεσουάρ είναι μια οθόνη στο κέντρο του ταμπλό, που προβάλλει ό,τι συμβαίνει... στον έξω κόσμο, χάρη σε δύο κάμερες που είναι τοποθετημένες στους προφυλακτήρες. Ο έλεγχος των 1,4 μ. (!) διαμέτρου τροχών δεν είναι απλή υπόθεση.
Γενικότερα, ο έλεγχος του forfun² δεν είναι απλή υπόθεση. Επιλέγεις κοντές και 2η σχέση και ξεκινάς το... κυνήγι εμποδίων. Η ευθεία, όπως και να Άχει, είναι βαρετή για το συγκεκριμένο όχημα. Από τη θέση του οδηγού απλώς σημαδεύεις τον ορίζοντα. Το αν κάτω από τους τροχούς σου υπάρχει ποτάμι, λάσπη, χαντάκι, λακκούβα, κορμοί δέντρων ή βράχια λίγη σημασία έχει. Κάποιες (σ.σ.: τεράστιες) ανωμαλίες στο οδόστρωμα γίνονται αισθητές μόνο τη στιγμή που οι τροχοί θα ρίξουν κλοτσιά στο βαρύ τιμόνι. Μέχρι τότε, η πολύ αργή ταχύτητα, σε συνδυασμό με την αφθονία ροπής, ούτε καν υπονοούμενα για δυσκολία κίνησης δεν αφήνουν στον οδηγό. Αν κάτι μπορεί να τον αγχώσει, αυτό είναι οι πλάγιες κλίσεις. Το να κάθεσαι σαν να βρίσκεσαι στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας και ξαφνικά να βλέπεις πως πλευρίζεις τη γη δεν είναι ευχάριστο συναίσθημα. Βέβαια, η διατήρηση του κέντρου βάρους σχετικά χαμηλά παίζει καλά το ρόλο της. Για εντελώς εξωπραγματικές καταστάσεις, μάλιστα, έχει γίνει πρόβλεψη τα ελαστικά να γεμίζουν νερό μέχρι το μέσο τους, για να μεταφέρεται ακόμα χαμηλότερα το κέντρο βάρους.

Τα παιδία παίζει
Ο χορός φαίνεται πως καλά κρατεί. Σε κανένα σημείο του κειμένου δεν αναφέραμε ποια είναι η χρησιμότητα του «αληθινού» επιλογέα του forfun². Μιλώντας για το σήμερα της σχέσης της Mercedes-Benz Ελλάς και του Στέφανου Αττάρτ, ο εν λόγω επιλογέας εξακολουθεί να μεταφέρει τη ροπή του κινητήρα των 600 κ.εκ., όχι όμως στους τροχούς, αλλά στα... κουρδιστήρια που κοσμούν τα πλαϊνά του forfun². Όσο για το αύριο, ο ίδιος επιλογέας φημολογείται πως θα μεταφέρει ροπή στην προπέλα κάποιας αμφίβιας εκδοχής του Smart. Η τρέλα δεν πάει μόνο στα βουνά!_ Ε. Ξ.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΟΜ 352
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 5.675 κ.εκ.
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 84 ίπποι/2.550 σ.α.λ.
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 26,4 χλγμ./1.600 σ.α.λ.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ ¶καμπτος άξονας, αερόσουστες μεταβλητού ύψους (+/- 50 χλστ.)
ΠΙΣΩ ¶καμπτος άξονας, αερόσουστες μεταβλητού ύψους (+/- 180 χλστ.)
ΔIAΣTAΣEIΣ
MHKOΣxΠΛATOΣxYΨOΣ 3.500x2.500x3.700 χλστ.
METAΞONIO 2.150 χλστ.
ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ 65 εκ.
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 79 χλμ./ώρα