4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

A1GP cockpit

Ο Τάκης, ο Νίκος και το θεριό

Ο Τάκης Καϊτατζής και ο Νίκος Ζάχος μάς μεταφέρουν εν θερμώ την εμπειρία από το κόκπιτ του μονοθεσίου του Α1 GP.

KEIMENO: KΩΣTAΣ ΛEΩNHΣ
ΦΩTOΓPAΦIEΣ: REPORTER IMAGES

ΣHMEIΩΣTE: 550 άλογα, αεροδυναμικά βοηθήματα που παράγουν τόνους κάθετης δύναμης, σλικ ελαστικά με διαστάσεις στα όρια της υπερβολής και ούτε ίχνος ηλεκτρονικών βοηθημάτων. Τα μονοθέσια του A1 GP είναι πραγματικά καθαρόαιμα με υψηλές απαιτήσεις από τον οδηγό. Για το δίδυμο της A1TEAM.GREECE η όλη εμπειρία αγγίζει τα όρια του σουρεαλισμού, αφού ανάλογες παραστάσεις δεν είχαν στο παρελθόν. Όμως ένας οδηγός αγώνων ζει για τέτοιες προκλήσεις και, φυσικά, ο στόχος του Τάκη Καϊτατζή και του Νίκου Ζάχου, όπως και των υπόλοιπων μελών της ομάδας, είναι η εκμετάλλευση του 100% των δυνατοτήτων του αυτοκινήτου.
Την αρχή κάνει ο Νίκος: «Τα δεδομένα είναι πρωτόγνωρα. Ο τρόπος οδήγησης του μονοθεσίου είναι ακριβώς αντίθετος εκείνου που είχαμε συνηθίσει από τα Eνιαία αλλά και την F3. Εκεί διατηρούσαμε όση φόρα μπορούσαμε στις στροφές, ενώ με το Α1, αν κάνεις κάτι τέτοιο, χάνεις την ισορροπία. Χρειάζεται να φρενάρεις βαθιά μέσα στη στροφή, να φτάσεις στην κορυφή με υπομονή και, από εκεί και πέρα, να ισορροπήσεις στα όρια της πρόσφυσης παίζοντας με το γκάζι, ώστε να βρεθείς στην έξοδο με όσο το δυνατόν περισσότερα χιλιόμετρα». Σημαντικό στοιχείο είναι, μάλιστα, η ισχύς των 550 ίππων χωρίς το δίχτυ ασφαλείας που προσφέρουν τα ηλεκτρονικά, όπως σημειώνει ο Τάκης: «Είναι τρομακτικό! Η δύναμη βγαίνει σχετικά άτσαλα, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός. Ο κινητήρας είναι νεκρός χαμηλά, αλλά ψηλά “σκοτώνει”, οπότε πρέπει να φροντίσεις να βρίσκεσαι πάντα στο ωφέλιμο εύρος στροφών». Ο Νίκος συμπληρώνει ότι η επιτάχυνση, ακόμα και μέχρι την 4η ταχύτητα, είναι βίαιη και κάθε αλλαγή ταχύτητας είναι σαν μια κλοτσιά στην πλάτη. Δεν είναι, όμως, αυτό το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του αυτοκινήτου, αλλά τα φρένα, όπως μας αποκαλύπτουν και οι δύο: «Ακόμη δεν τα έχω συνηθίσει, κάθε φορά προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου να φρενάρει λίγο πιο αργά» μας λέει ο Νίκος. O Τάκης συμπληρώνει: «Τα φτερά, ο τεράστιος διαχύτης και τα φαρδιά λάστιχα δίνουν πολύ κράτημα στην είσοδο της στροφής. Μπορείς, λοιπόν, να πέσεις στα φρένα την τελευταία στιγμή, χωρίς να φοβηθείς αν θα μπλοκάρουν». Αυτό θεωρητικά πρέπει να βοηθά στην προσπάθεια προσπεράσματος, όμως ο Τάκης είναι αφοπλιστικά ειλικρινής: «Στη θεωρία σίγουρα, στην πράξη ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Eίναι γεγονός ότι η αεροδυναμική επιτρέπει να ακολουθήσεις ένα άλλο μονοθέσιο μες στη στροφή, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην F1. ΠαρΆ όλα αυτά, για να προσπεράσεις θέλει μεγάλη προσπάθεια, ακόμα και αν έχεις πατήσει το κουμπί που σου δίνει 30 άλογα παραπάνω για μερικά δευτερόλεπτα».
Το κουμπί του power boost είναι ένα από τα πολλά που υπάρχουν στο τιμόνι, όμως, όπως διαβεβαιώνει ο Τάκης γελώντας, αυτό δεν είναι πρόβλημα, αφού μοιάζει αρκετά με αυτό που έχει για να παίζει στον υπολογιστή του. Το ίδιο ισχύει και για το 6τάχυτο σειριακό κιβώτιο ταχυτήτων με τις μανέτες πίσω από το τιμόνι, που είναι «ένα από τα καλύτερα σημεία του μονοθεσίου», σύμφωνα με το Νίκο. Αντίθετα το τιμόνι είναι πολύ βαρύ, αφού σύστημα υποβοήθησης δεν υπάρχει και τα εμπρός ελαστικά είναι σεβαστών διαστάσεων. Τα τελευταία παίζουν σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά του αυτοκινήτου, αφού διαθέτουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που πρέπει να συνηθίσεις, αν θες να πας γρήγορα. «Όταν βάζεις φρέσκα λάστιχα, νομίζεις ότι οδηγείς άλλο αυτοκίνητο» εξηγεί ο Τάκης. «H πρόσφυση που προσφέρουν για δύο γύρους είναι τόσο μεγάλη που νιώθεις σαν να έχεις 100 ίππους λιγότερους, δυσκολεύοντας ακόμα και το στρίψιμο του τιμονιού. Σταδιακά, όλα επανέρχονται στα κανονικά επίπεδα και, από εκεί και πέρα, η πρόκληση, ιδιαίτερα στον κύριο αγώνα, αφορά το πώς θα καταφέρεις να τα κρατήσεις σε καλή κατάσταση για πολλούς γύρους». Ένα άλλο πρωτόγνωρο κεφάλαιο είναι οι επισκέψεις στα πιτ για αλλαγή ελαστικών και ανεφοδιασμό. Η A1TEAM.GREECE έχει ήδη διαπρέψει σε αυτόν τον τομέα, χάρη στην αποτελεσματική δουλειά των μηχανικών της, γράφοντας κορυφαίους χρόνους και στους δύο αγώνες. Σύμφωνα με τον Τάκη, για τον οδηγό η διαδικασία είναι απλή υπόθεση, αφού «το μόνο που χρειάζεται είναι να πατήσεις το κουμπί του περιοριστή ταχύτητας τη στιγμή που πρέπει».
Το κέρδος από αυτήν τη διαδικασία είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά σαφώς πιο καθοριστική είναι η προσπάθεια του οδηγού μες στην πίστα. Δε χρειάζεται αρκετή ώρα για να καταλάβεις πόσο έμμονη ιδέα έχει γίνει και στους δύο οδηγούς να τα καταφέρουν εκεί. Οι περιγραφές τους είναι γεμάτες με κινήσεις σε ένα... αόρατο κόκπιτ, το μυαλό τρέχει νοερά στη διαδρομή της πίστας και τα βλέμματα ψάχνουν την επόμενη στροφή. Θέλουν και ο Νίκος δεν έχει καμία αμφιβολία ότι μπορούν! «Θέλει απλώς γύρους και εξοικείωση. Με συστηματική δουλειά όλα θα έρθουν». Την ίδια στιγμή, μάλιστα, δεν κρύβουν το άγχος τους, φανερώνοντας έτσι την ωριμότητα με την οποία αντιμετωπίζουν την πρόκληση. Ο Τάκης εξηγεί: «Το βάρος της ευθύνης είναι μεγάλο γιατί εκπροσωπούμε τη χώρα μας. Το όλο στήσιμο του θεσμού και η σημαία πάνω στο αυτοκίνητο σε βάζουν αυτόματα σε αυτό το κλίμα. Eίναι πολύ βασικό, επίσης, να δικαιώσουμε τους ιδιοκτήτες της ομάδας, που πίστεψαν σε μας και μας εμπιστεύτηκαν τη θέση του οδηγού. Θέλουμε να τους ανταμείψουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα». Γκάζι στο πάτωμα, λοιπόν!

Lola A1GP
Το...θεριό με στοιχεία

Κατασκευαστής Lola Cars
Σασί Σάντουιτς με φύλλα από ανθρακονήματα εξωτερικά και αλουμινένιο honeycomb εσωτερικά
Μήκος 4833 χιλιοστά
Πλάτος 1921 χιλιοστά
Μεταξόνιο 3000 χιλιοστά
Μετατρόχιο 1468 χιλιοστά εμπρός, 1476 χιλιοστά πίσω
Κινητήρας Zytek V8 με περιεχόμενη γωνία 90_
Κυβισμός 3400 κ.εκ.
Μέγιστη ισχύς 520 ίπποι (550 σε λειτουργία power boost)
Μέγιστη ροπή 45 χλγμ.
Κιβώτιο X-Track σειριακό 6 σχέσεων με σύστημα paddle shift της Zytek
Συμπλέκτης 2δισκος κατασκευασμένος από ανθρακονήματα
Αμορτισέρ Ohlins TT44
Φρένα AP με ατσαλένιους δίσκους, 4 αλουμινένιες δαγκάνες και τακάκια από ανθρακονήματα
Ζάντες OZ διαμέτρου 13 ιντσών και πλάτους 11.75 ίντσες εμπρός και 16 πίσω
Λάστιχα Cooper σλικ 245/640 R13 εμπρός, 370/660 R13 πίσω
Βάρος 600 κιλά
Επιτάχυνση 0–160 χλμ/ώρα σε 7.6 δευτερόλεπτα