4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Volvo C30

ΟΙ ΣΟΥΗΔΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ

Δέκα χρόνια απουσίας από τη μικρομεσαία κατηγορία δεν είναι λίγα, όμως οι Σουηδοί έχουν τον τρόπο να επιστρέφουν δυναμικά σε παλιά τους μονοπάτια.

ΚEIMENO: ΣTPATHΣ ΧATZHΠANAΓIΩTOY
ΦΩTOΓPAΦIEΣ: VOLVO

Η VOLVO συνειδητά έχει επιλέξει να μη συνδέσει το όνομά της με τη μικρομεσαία κατηγορία και πόσο μάλλον με τις 3θυρες εκδοχές της. Με το που πέρασε τη γραμμή παραγωγής το τελευταίο αυτοκίνητο της σειράς 480, το 1995, οι Σουηδοί έκλεισαν την... πόρτα και γύρισαν στις κλασικές τους επιλογές. Με δεδομένη τη δημοτικότητα της μικρομεσαίας κατηγορίας στην Ευρώπη, που κρατά τα πρωτεία με ποσοστό μεγαλύτερο από το 33% επί των συνολικών πωλήσεων, η απουσία από το χώρο έδειχνε παράταιρη, όμως οι άνθρωποι της Volvo είχαν το σχέδιό τους...
Η επιστροφή, φυσικά, δε θα μπορούσε να γίνει πάρα μόνο με έναν ξεχωριστό τρόπο, αφού το να χτυπήσεις καθιερωμένους αντιπάλους, όπως είναι το A3 και η σειρά 1, χρειάζεσαι στιλ και χαρακτήρα. Βασισμένο στο S40, αλλά κατά 22 εκ. κοντύτερο, το C30, χάρη στις αναλογίες του, θυμίζει περισσότερο κουπέ παρά κλασικό χάτσμπακ, δικαιολογώντας, έτσι, και το πρόθεμα «C» (Coupe). Οι φαρδείς ώμοι, σήμα κατατεθέν της Volvo, που προσφέρουν μια αίσθηση στιβαρότητας, μαζί φυσικά με τη διαμόρφωση του πίσω μέρους με τα μεγάλα κάθετα φώτα και τη γυάλινη πόρτα, κλέβουν την παράσταση. Αντιθέτως, το εμπρός μέρος ακολουθεί τις γραμμές του S40, πιστοποιώντας και την ισχυρή εταιρική ταυτότητα.
Η επιλογή τεσσάρων ανεξάρτητων θέσεων για το εσωτερικό διαχωρίζει περαιτέρω τη θέση του C30 από τον ανταγωνισμό. Κυρίαρχο στοιχείο, η λεπτή κεντρική κονσόλα, μια από τις πιο επιτυχημένες στιλιστικές καινοτομίες που εισήγαγε η Volvo, επίσης με το S40, το 2004. Παράλληλα, η απουσία κεντρικής θέσης πίσω επέτρεψε στους σχεδιαστές να τοποθετήσουν τις δύο θέσεις πιο κοντά στο κέντρο, προς όφελος της ευρυχωρίας αλλά και της ορατότητας, τουλάχιστον για τους πίσω επιβάτες. Για την ορατότητα του οδηγού φροντίζει το σύστημα BLIS, που αποτελείται από δύο κάμερες τοποθετημένες στους εξωτερικούς καθρέφτες, προειδοποιώντας για την ύπαρξη κάποιου οχήματος στις τυφλές γωνίες.
Στα μηχανικά μέρη δεν υπήρξαν αλλαγές σε σχέση με το S40. Γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και πολλαπλοί σύνδεσμοι για τον πίσω άξονα συνδυάζονται με αντιστρεπτικές ράβδους, ενώ το σύστημα διεύθυνσης εξακολουθεί να διαθέτει ηλεκτροϋδραυλική υποβοήθηση (αμιγώς υδραυλική μόνο για την έκδοση με τον κινητήρα των 1,6 λίτρων). Η ίδια φιλοσοφία ακολουθήθηκε και στα κινητήρια σύνολα που προέρχονται από το υπάρχον οπλοστάσιο της εταιρείας. Στη βάση υπάρχει το σύνολο των 1,6 λίτρων με τους 100 ίππους (σ.σ.: κρίμα που δεν τοποθέτησαν και τον Ti-VCT των 115 ίππων), ενώ στην κορυφή βρίσκεται το υπερτροφοδοτούμενο σύνολο των 2,5 λίτρων με τους 220 ίππους.

Στο δρόμο
Από τις Βρυξέλες στο Γκεντ, στη σύγχρονη μονάδα παραγωγής της Volvo στο Βέλγιο, με εξαιρετική συνοδηγό και το αυτοκίνητο στην κορυφαία του εκδοχή, με τον 220άρη 2.5 κάτω από το καπό και, βέβαια, τα μέγιστα εξοπλισμένο. Η διαδρομή δεν έκρυβε εκπλήξεις και ό,τι ευχάριστα απρόσμενο προέκυψε είχε να κάνει με το «μέταλλο». Κορυφαία ποιότητα, τέλεια συνεργασία αμαξώματος-ανάρτησης και κινητήρας που λειτουργεί διαφορετικά απΆ ό,τι ο δικός σας στο πορτοκαλί Focus ST. Δεν τον βίδωσαν έτσι απλά, αλλά τον ρύθμισαν για την περίσταση, ώστε να ταιριάζει με τον πολιτισμένο χαρακτήρα της κατασκευής, διατηρώντας, όμως, και σπορτίφ στοιχεία (σ.σ.: την ήρεμη δύναμη που δεν αγχώνει, αλλά χαλαρώνει) που θέλουν τα θηλυκά (σ.σ.: θα το λατρέψουν, γιατί στο Ψυχικό, στη Γλυφάδα και στην Εκάλη θα «τη σπάσουν» και στη φίλη με το Α3) και οι κύριοι με άποψη. Θα το κατατάξουν στη λίστα τους, λοιπόν, με το Α3, την «147» και τον 1, οπότε θέλεις ατού για να διεκδικήσεις την εμπιστοσύνη, και μάλιστα πέρα από τιμές και χρηματοδοτικά προγράμματα. Στην κορυφαία του έκδοση, ούτε συζήτηση. Θα πολεμήσει στα ίσια και παλικαρίσια, χάρη και στην εξαιρετική του οδική συμπεριφορά. Στρίβει και φρενάρει, ενώ τέλεια ρυθμισμένο είναι και το σύστημα διεύθυνσης, κάτι που σπανίζει τελευταία. Το ότι πάει «αέρα» είναι αναμενόμενο. Το ότι είναι βαρύ είναι επίσης αναμενόμενο (σ.σ.: από 1.200 έως 1.400 κιλά!), όπως, καλώς ή κακώς, και το ότι η εκδοχή με τον 100άρη βενζίνης θα σέρνεται. Θα απαιτείται ούριος άνεμος για να τσουλήσει και εκεί η επιλογή θα έχει να κάνει με την αισθητική μέσα-έξω, όπου δεν υστερεί, όπως επιδεικνύουν οι φωτογραφίες και πιστοποιήσαμε ιδίοις όμμασιν. Βλέπετε, οι «γιούροι» θα πάρουν είτε τον καλό, τον πύραυλο, που στέκεται δίπλα και στα GΤi, είτε τις τουρμπάτες εκδόσεις πετρελαίου με την άφθονη ροπή. ¶λλωστε, αυτά δοκίμασαν και οι συνάδελφοι-μέλη του αληθινού COTY και το C30 είναι ένα από τα οκτώ αυτοκίνητα που διεκδικούν τον τίτλο του Αυτοκινήτου της Χρονιάς!
Στόχος της Volvo είναι κάθε χρόνο η αγορά να απορροφά 65.000 μονάδες, με το 75% να αφορά πωλήσεις στην Ευρώπη, και το σίγουρο είναι ότι οι Γερμανοί θα έχουν λόγο να ανησυχούν. Περισσότερα τον Ιανουάριο, με την άφιξη του αυτοκινήτου στην ελληνική αγορά._ Σ. Χ.

4+1 ερωτήσεις στο σχεδιαστή του C30, Σιμόν Λαμάρ

Με το C30 στοχεύετε να προσεγγίσετε κοινό μικρότερη ηλικίας. Ποιες ήταν οι σχεδιαστικές σας κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση;
Κάναμε πολλές έρευνες, ώστε να καταλάβουμε τι ζητούν από το αυτοκίνητό τους οι νέοι άνθρωποι. Τα στοιχεία έδειξαν πως οι περισσότεροι ψάχνουν για ένα αυτοκίνητο με δυναμική εμφάνιση και συμπεριφορά, καλές επιδόσεις, πολλά ηλεκτρονικά γκάτζετ και, φυσικά, δύο ή τρεις πόρτες. Αισθητικά, ως βάση χρησιμοποιήσαμε το πρωτότυπο SCC, το οποίο είχε αποσπάσει πολύ καλές κριτικές, ενώ στην εξίσωση προσθέσαμε τη δυνατότητα ο αγοραστής να προσαρμόζει το αυτοκίνητο στις προσωπικές του προτιμήσεις μέσω πολλών προαιρετικών επιλογών.

Πώς καταλήξατε στο σχεδιασμό του πίσω μέρους;
Όπως σας είπα, όλο το αυτοκίνητο το εμπνευστήκαμε από το πρωτότυπο SCC, που έχει παρόμοιο πίσω μέρος. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο έπαιξε η ιστορία της εταιρείας, αφού η σειρά ES, που ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του Ά50, χρησιμοποιούσε αυτό το μοτίβο, όπου κυριαρχεί η γυάλινη πίσω πόρτα, στοιχείο που έφτασε μέχρι το «480» της δεκαετίας του Ά80. Σημαντικό είναι ότι ο σχεδιασμός του πίσω μέρους επέτρεψε την τοποθέτηση των δύο πίσω καθισμάτων πλησιέστερα στο κέντρο, ώστε να παρέχεται περισσότερος χώρος για τους επιβάτες, καθώς και καλύτερη ορατότητα.

Το εμπρός τμήμα του αυτοκινήτου δείχνει αρκετά συντηρητικό σε σχέση με το πίσω. Για ποιο λόγο δεν ακολουθήσατε μια πιο ρηξικέλευθη προσέγγιση;
Ήμασταν πολύ προσεκτικοί με το εμπρός μέρος, γιατί φέρει σε μεγάλο βαθμό τη σχεδιαστική ταυτότητα της εταιρείας. Έπρεπε να είμαστε σίγουροι ότι το κοινό θα αναγνώριζε το αυτοκίνητο ως ένα Volvo. Πιστεύουμε ότι το πίσω μέρος είναι αρκετά διαφορετικό, ώστε μας επιτρέπει να είμαστε λίγο πιο συντηρητικοί με το εμπρός, χωρίς να χάνουμε το δυναμικό χαρακτήρα.

Η Volvo έχει ιδιαίτερα ισχυρή εταιρική ταυτότητα. Μήπως αυτό περιορίζει τη δημιουργικότητα των σχεδιαστών;
Όχι απαραίτητα. Αν κοιτάξετε το C30, θα διαπιστώσετε ότι έχει πολύ εκφραστική εμφάνιση και, παράλληλα, διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά της εταιρείας. Δε νομίζω ότι η ισχυρή ταυτότητα μας περιορίζει, απλώς έχουμε επιλέξει να κάνουμε αργά εξελικτικά βήματα.

Κατά πόσο η σχέση της Volvo με τη Ford επηρέασε το σχεδιασμό του C30;
Είμαστε τελείως ανεξάρτητοι στο σχεδιαστικό κομμάτι. Το καλό είναι ότι μοιραζόμαστε τεχνολογίες, όμως έχουμε απόλυτη ελευθερία στην ανάπτυξη του προϊόντος. Σίγουρα, μας δίνουν στοιχεία από έρευνες, αλλά ποτέ δεν έρχονται να μας πουν να κάνουμε κάτι έτσι ή αλλιώς.

O 38χρονος Kαναδός Σιμόν Λαμάρ γεννήθηκε στο Mόντρεαλ του Kαναδά. Σπούδασε βιομηχανικό σχεδιασμό στην πατρίδα του και μετακόμισε στη Σουηδία πριν από 15 χρόνια. Στη Volvo «μετράει» ήδη 11 χρόνια, έχοντας συμμετάσχει στο σχεδιασμό του XC90 και όντας επικεφαλής σχεδιαστικής εξέλιξης αρκετών τουριστικών λεωφορείων της φίρμας, ενώ δικής του σχεδίασης είναι και το Saab 9-5 Estate.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 2.5 Turbo
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 2.521 κ.εκ.
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 220 ίπποι/5.000 σ.α.λ.
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 32,6 χλγμ./1.500-4.800 σ.α.λ.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα με ψαλίδια βάσης, αντιστρεπτική ράβδος
ΠΙΣΩ Πολλαπλών συνδέσμων, αντιστρεπτική ράβδος
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗΚOΣxΠΛATOΣxΥΨOΣ 4.252x1.782x1.447 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.640 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 1.347 κιλά
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 XΛM./ΩPA 6,2 δλ.
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 240 χλμ./ώρα

* TIMEΣ KATAΣKEYAΣTH