4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, 1ος γύρος, Ράλλυ Μόντε Κάρλο

The Boss!

O Γκρένχολμ πήρε το νέο Focus και πέρασε το μήνυμα από τον πρώτο κιόλας αγώνα της χρονιάς, πραγματοποιώντας ένα ονειρικό ντεμπούτο με τη Ford.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΑΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, REPORTER IMAGES

ΠΕΡΑΣΑΝ πέντε χρόνια, κατέκτησε 2 τίτλους και 18 νίκες, αλλά χρειάστηκε να αλλάξει στρατόπεδο, από εκείνο της αγαπημένης του Peugeot σε αυτό της Ford, για να κατακτήσει την πρώτη του νίκη στη άσφαλτο. Ο Μάρκους Γκρένχολμ, χωρίς να οδηγήσει φλατ άουτ, όπως μας έχει συνηθίσει, συνδύασε ιδανικά την πρώτη του εμφάνιση με τα χρώματα της Ford, κερδίζοντας έναν από τους πιο απαιτητικούς αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ. Μπορεί να μην ήταν ο ταχύτερος του αγώνα και ο απόλυτος κυρίαρχος στις ειδικές διαδρομές, αλλά είχε ό,τι χρειαζόταν για να επικρατήσει πρώτη φορά στην άσφαλτο. Ισχυρό-αξιόπιστο αυτοκίνητο, αλλά και την απαιτούμενη ωριμότητα για να ελέγξει τον ανταγωνισμό και να εκμεταλλευτεί το δώρο που του έκανε ο Σεμπαστιάν Λεμπ. O δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ήταν και πάλι ο απόλυτος συνδυασμός με την Xsara στους δρόμους του πριγκιπάτου, κερδίζοντας συνολικά δέκα ειδικές διαδρομές. Όντας πρώτος, με 1 λεπτό διαφορά μετά τις πρώτες πέντε ε.δ., από ένα λάθος του βγήκε εκτός δρόμου κι εκτός διεκδίκησης της τέταρτης συνεχόμενης νίκης του στο «Mόντε». Από εκεί και πέρα, ο Γάλλος επέστρεψε την επόμενη μέρα, ελέω πάντα superally, κι έγραψε ακόμα ένα ρεκόρ στη σύγχρονη ιστορία του θεσμού: από την 8η θέση από την οποία ξεκίνησε στο 2ο σκέλος, τερμάτισε 2ος Γενικής!

Όπως πάντα
Ο αγώνας στο Μόντε Κάρλο σηματοδότησε -ως είθισται- και την έναρξη του θεσμού για το 2006. Η εικόνα; Παράξενη. Ικανοί ιδιώτες, με μεγάλο προϋπολογισμό, πόζαραν μπροστά στο καζίνο για την εθιμοτυπική φωτογραφία των οδηγών στην αυλαία της χρονιάς, καλύπτοντας, κατά κάποιον τρόπο, την αποχώρηση τριών εργοστασιακών ομάδων. Peugeot, Mitsubishi και Skoda «out», αλλά, ελέω ΟMV, Red Bull και Stobart, οι... «εργοστασιακές» ομάδες παρέμειναν έξι, την ώρα που τα αυτοκίνητα προδιαγραφών WRC στη λίστα των συμμετοχών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, αγγίζοντας τα 25! Έτσι, η λάμψη δεν έλειψε από το πριγκιπάτο. Oι οδηγοί είχαν νέες φόρμες, τα αυτοκίνητα διαφορετικά χρώματα, αλλά και άλλες τεχνικές προδιαγραφές. Ως γνωστόν, οι νέοι κανονισμοί επιβάλλουν οι ομάδες M1 να χρησιμοποιούν μόνο μεσαίο ενεργό διαφορικό, ενώ απαγορεύεται και η χρήση υδρόψυκτου εναλλάκτη αέρα. Βέβαια, υπάρχει και η απαγόρευση της περιβόητης «συμμορίας των 9» (Nτιβάλ, Γκαρντεμάιστερ, Γκρένχολμ, Λεμπ, Mάρτιν, MακPέι, Πανιζί, Pοβάνπερα και Σόλμπεργκ), οι οποίοι δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουν με ενεργά διαφορικά, με αποτέλεσμα αρκετοί να μείνουν εκτός νυμφώνος. Ουσιαστικά, μιλάμε για ένα απίστευτο μπέρδεμα, χωρίς κανένα λόγο, αφού, όπως αποδείχθηκε στον αγώνα, τα εργοστασιακά αυτοκίνητα προδιαγραφών 2006 είναι ταχύτερα από αυτά του 2005 με όλα τα ηλεκτρονικά καλούδια.

Αστέρια!
Με τον Γκρένχολμ σε δικό του αγώνα, στρατηγικής συγκεκριμένα, και τον Λεμπ σε αποστολή θανάτου, δύο ακόμα οδηγοί συγκέντρωσαν τα βλέμματα επάνω τους. Ο Τόνι Γκαρντεμάιστερ και ο Μάνφρεντ Στολ. Αμφότεροι με 307 WRC, εντυπωσίασαν με τις επιδόσεις τους, με το Φινλανδό να τερματίζει στην 3η θέση της Γενικής και τον Αυστριακό στην 4η. Ο μέχρι πέρυσι πρώτος οδηγός της Ford έχει καλή παράδοση στο «Μόντε» και τη συνέχισε, αφού έχασε το 2ο σκαλί του βάθρου από τον Λεμπ μόλις στην τελευταία ε.δ. Για κάποιους ίσως και να ήταν ο άνθρωπος του αγώνα. Ο Στολ, από την πλευρά του, κέρδισε δύο ειδικές (!) και απέδειξε ότι οι περσινές του επιδόσεις μόνο πυροτέχνημα δεν ήταν. Πίσω του ολοκλήρωσε ο Στεφάν Σαραζέν, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε στην αρχή από το ψυγείο λαδιού, ενώ στη συνέχεια έκανε πολύ καλούς χρόνους, δεδομένων των μικτών συνθηκών του αγώνα. Πάντως, τα συναισθήματα στην ομάδα ήταν ανάμικτα, αφού σε ακόμα ένα «Mόντε» το βαρύ πυροβολικό της ομάδας, ο Πέτερ Σόλμπεργκ, εγκατέλειψε μόλις την πρώτη μέρα, από πρόβλημα στο ψυγείο λαδιού που είχε ως αποτέλεσμα να καεί ο κινητήρας του Impreza.
Aκόμα, στις ειδικές του πρώτου αγώνα της χρονιάς εντυπωσιακά ήταν τα περάσματα του Ντάνιελ Σόρντο, στην πρώτη του συμμετοχή με WRC, ο οποίος ήταν ταχύτερος από το δεύτερο «εργοστασιακό» οδηγό της Kronos, Ξαβιέ Πονς. Όπως και του Κρις ¶τκινσον, που για την περίσταση συμμετείχε με «ενεργό» Impreza του 2005 και στο τέλος του πρώτου σκέλους ήταν 2ος Γενικής! ¶τυχοι, οι Ντιβάλ και Γκάλι. Έκαναν πολύ καλούς χρόνους (με το Βέλγο να κερδίζει και ειδική με το Fabia WRC), μέχρι τη στιγμή που εγκατέλειψαν, από έξοδο και κιβώτιο, αντίστοιχα.

Εν κατακλείδι...
Για όσους θεωρούσαν ότι η αποχώρηση των κατασκευαστών θα μείωνε το ενδιαφέρον του κόσμου, μια ματιά στα απίστευτα προβλήματα -και την ακύρωση τριών ειδικών- που προκάλεσε η παρουσία των θεατών στις ειδικές αποτελεί την καλύτερη απάντηση για να καταρριφθεί ο μύθος. Βέβαια, οργανωτικά ο αγώνας έμοιαζε με χάος, αφού ήταν αδύνατο να ελεγχθεί η μετακίνηση των θεατών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί απίστευτη κυκλοφοριακή συμφόρηση, η οποία οδήγησε στην ακύρωση δύο ειδικών, την ώρα που ακόμα δύο πραγματοποιήθηκαν μόλις για 11 αυτοκίνητα. Φιάσκο... Όπως και να έχει, όμως, το παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι εδώ και, όπως αναμενόταν, το ενδιαφέρον προβλέπεται κορυφαίο. Στη Σουηδία, δε, τα αυτοκίνητα προδιαγραφών WRC θα είναι 26! Τα συμπεράσματα δικά σας._ Π. Τ.

Πρώτη και του Νουταχάρα!
Δεν ήταν μόνο ο Γκρένχολμ που κέρδισε για πρώτη φορά στην άσφαλτο, αλλά και ο Φούμιο Νουταχάρα στο Πρωτάθλημα Παραγωγής. Ο Iάπωνας οδηγός του EVO IX, που και πέρυσι είχε κάποιες... εκρήξεις, στο «Μόντε» ήταν καταιγιστικός και κέρδισε δίκαια τον αγώνα. Μοναδικός πονοκέφαλος, ο Νασέρ Αλ Ατίγια με Impreza N12, άρτι αφιχθείς από το Nτακάρ, μέχρι το τελευταίο σκέλος, όπου έχασε χρόνο από πρόβλημα στο ψυγείο. Αξίζει, ακόμα, να τονίσουμε την εμφάνιση του Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα, επίσης με Impreza N12, που κέρδισε όλες τις ειδικές της τελευταίας ημέρας, παρ’ ότι στα δύο πρώτα σκέλη δεν είχε αγωνιστεί σε καμία ε.δ. (!), λόγω προβλήματος στην αντλία καυσίμου.

ME ΑΡΙΘΜΟΥΣ
32 ε.δ. έχει κερδίσει από το 2002 ο Λεμπ στο «Μόντε»
Η μέση ωριαία ταχύτητα του Γκρένχολμ στον αγώνα ήταν 77,33 χλμ.
Το 1994 ήταν η τελευταία νίκη της Ford στο «Μόντε», με τον Φρανσουά Ντελεκούρ
Aυτό ήταν το 77ο Ράλλυ Μόντε Κάρλο. O πιο ιστορικός αγώνας του θεσμού
1.000 αστυνομικοί χρειάστηκαν για τη φύλαξη των ειδικών
515 ανθρώπους επιστράτευσε η οργάνωση
85 οχήματα χρησιμοποιήθηκαν τις ημέρες του ράλλυ

In & Out
Στο «Μόντε» οι αγωνιζόμενοι είχαν στη διάθεσή τους πλοηγό αυτοκίνητο, που ενημέρωνε για την κατάσταση του δρόμου.
Η επιλογή των ελαστικών ήταν και πάλι από τα κύρια χαρακτηριστικά του αγώνα κι έκανε σχεδόν παντού τη διαφορά.
Στη μαρίνα του πριγκιπάτου ήταν κι εφέτος το σέρβις παρκ.
Αυτή είναι η δέκατη χρονιά που πραγματοποιείται το παγκόσμιο πρωτάθλημα με τη σημερινή του μορφή.
Για πρώτη φορά από το 2001 ο αγώνας προσμετρούσε για αυτοκίνητα της κατηγορίας Ν.
Πρόβλημα με τη θέση οδήγησης είχε ο Γκρένχολμ. Δεν μπορούσε να πατήσει τέρμα το γκάζι του Focus!
Ο Λεμπ χαρακτήρισε τον αγώνα ως το πιο δύσκολο Μόντε Κάρλο που έχει κάνει ποτέ!
Στο «Μόντε» βρέθηκε και ο Μάρκο Μάρτιν, ο οποίος εθεάθη στο σέρβις της Subaru. Bλέπετε, η ομάδα του Eσθονού θα χρησιμοποιήσει Impreza Gr. N στο πρωτάθλημα της πατρίδας του.
«Για τα μπάζα» η πληροφόρηση μέσω SMS από το wrc.com. Πληροφορίες ναι, αποτελέσματα όχι!
Με διαφορετικούς συνοδηγούς αγωνίστηκαν οι Σαραζέν και Ντιβάλ. Ο πρώτος με τον Στεφάν Πρεβό και ο δεύτερος με τον Πατρίκ Πιβάτο.
Οι επιδόσεις του Ντιβάλ δεν πέρασαν απαρατήρητες, αφού ο Bέλγος εξασφάλισε δέκα αγώνες με το Fabia.
¶τυχος, ο Χένινγκ Σόλμπεργκ εγκατέλειψε στην πρώτη του εμφάνιση στο «Μόντε», στην τελευταία ειδική του αγώνα.
Και φέτος η κάλυψη του WRC γίνεται από την ΕΡΤ. ¶κρως ικανοποιητική η πρώτη εκπομπή.
Αντίθετα, ερωτηματικά προκαλεί η μεταμεσονύκτια μετάδοση από το Eurosport.

ΡΑΛΛΥ ΜΟΝΤΕ ΚΑΡΛΟ
366,39 χλμ. με 18 ε.δ., συν. χλμ. αγώνα 1.336,84, Εκκίνησαν/Τερμάτισαν: 51/43

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
1 Γκρένχολμ-Ραουτιάινεν Ford Focus RS WRC ’06 A/8 4:11:43.9
2 Λεμπ-Ελενά Citroen Xsara WRC ’06 A/8 4:12:45.7
3 Γκαρντεμάιστερ-Χόνκανεν Peugeot 307 WRC EVO2 A/8 4:13:26.2
4 Στολ-Μάινορ Peugeot 307 WRC EVO2 A/8 4:13:26.2
5 Σαραζέν-Πρεβό Subaru Impreza WRC ’06 A/8 4:15:04.1
6 ¶τκινσον-ΜακΝίλ Subaru Impreza WRC ’05 A/8 4:16:46.3
7 Χίρβονεν-Λέχτινεν Ford Focus RS WRC ’06 A/8 4:18:03.4
8 Σόρτνο-Μαρτί Citroen Xsara WRC ’05 A/8 4:18:59.1
9 Πονς-Ντελ Μπάριο Citroen Xsara WRC ’06 A/8 4:19:26.8
10 Πανιζί-Πανιζί Skoda Fabia WRC ’06 A/8 4:21:13.7
ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
1 Νουταχάρα-Μπάριτ Mitsubishi Lancer EVO IX N/4 4:37:59.1
2 Χίγκινς-Μπάτλερ Mitsubishi Lancer EVO VII N/4 4:44:30.9
3 Αλ Ατίγια-Πάτερσον Subaru Impreza N12 N/4 4:55:13.2
ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙΣ
Σόλμπεργκ-Μιλς Subaru Impreza (Ψυγείο λαδιού) 6η, Χ. Σόλμπεργκ-Μέρκερουντ Peugeot 307 (Έξοδος) 18η, Ντιβάλ-Πιβάτο Skoda Fabia (Έξοδος) 8η, Γκάλι-Μπερνακίνι Mitsubishi Lancer (Κιβώτιο) 8η
ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛHΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑ Ε.Δ.
1-5 Λεμπ, 6-18 Γκρένχολμ
ΝΙΚΗΤΕΣ Ε.Δ.
Λεμπ 10, Γκρένχολμ 2, Στολ 2, Γκαρντεμάιστερ 1, Ντιβάλ 1
ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛHΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑ Ε.Δ. ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
4-5 Ποπόφ, 6 Νουταχάρα, 7-8 Αλ Ατίγια, 9-18 Νουταχάρα (οι τρεις πρώτες ε.δ. δεν πραγματοποιήθηκαν)
ΝΙΚΗΤΕΣ Ε.Δ. ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Λάτβαλα 6, Νουταχάρα 4, Ποπόφ 2, Αλ Ατίγια 2
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ
ΟΔΗΓΩΝ: Γκρένχολμ 10, Λεμπ 8, Γκαρντεμάιστερ 6, Στολ 5, Σαραζέν 4, ¶τκινσον 3, Χίρβονεν 2, Σόρντο 1
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ: Ford 14, Kronos Citroen 11, OMV Peugeot 6, Subaru 5, Red Bull Skoda 3
ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Νουταχάρα 10, Χίγκινς 8, Αλ Ατίγια 6, Μαρίνι 6, Λάτβαλα 4