4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Lamborghini Gallardo Spyder

  • Δεν είναι οι 20 επιπλέον ίπποι που κάνουν τον αναβαθμισμένο στα σημεία V10 των 4.961 κ.εκ. πιο άγριο, αλλά οι κοντύτερες σχέσεις του 6τάχυτου κιβωτίου.

  • Η γερμανικού επιπέδου ποιότητα κατασκευής, χωρίς σχεδιαστικές υπερβολές, αλλά και η εξαιρετική, σχεδόν πολεμική θέση οδήγησης συνθέτουν ένα ιδανικό περιβάλλον «εργασίας».

  • Σημαδεύεις σωστά πριν τη στροφή, «συντονίζεις» εν συνεχεία τη δοσολογία σε τιμόνι και γκάζι και, βασιζόμενος στην τετρακίνηση με τα εξελιγμένα διαφορικά εμπρός και πίσω, στρίβεις απολαυστικά και χωρίς... παρατράγουδα!

Η Gallardo Spyder ενισχύει τον ούριο άνεμο που εδώ και χρόνια φυσά στη Σαντ’ ¶γκατα. Δεν είναι μόνο η μέριμνα της μαμάς Audi που κάνει τελικά τη διαφορά, αλλά και οι Ιταλοί, που, μάλιστα, προσαρμόστηκαν ιδανικά στη νέα πραγματικότητα!

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: CHARLIE MAGER, Χ.Α.

ΤΑ δεδομένα, αλλά και η γενικότερη εικόνα στο παγκόσμιο αυτοκινητικό στερέωμα, έχουν αλλάξει άρδην. Πολύ περισσότερο δε, τις τελευταίες δεκαετίες. Και μαζί με τα παραπάνω, βέβαια, εξίσου σημαντικές αλλαγές έγιναν τόσο στο προφίλ όσο και στο ύφος πολλών αυτοκινητοβιομηχανιών. Μεγάλων αλλά και μικρών συγχρόνως. Εν προκειμένω, τα παραδείγματα είναι πολλά. Ευτυχώς, όμως, στον παραπάνω κανόνα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις! Μια από τις πλέον χαρακτηριστικές του χώρου είναι αυτή της Lamborghini, της διάσημης φίρμας από το μικρό ιταλικό χωρίο της Σαντ’ ¶γκατα, που τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 έγραψε τη δική της ιστορία, διοικούμενη με όραμα, εξαιρετικό πάθος, αλλά και αρκετή δόση... φαντασίας από τον αείμνηστο ιδρυτή της. Oι παλαιότεροι θα θυμούνται, ενδεχομένως, τις αξέχαστες κόντρες του Φερούτσιο Λαμποργκίνι με τον άσπονδο, την εποχή εκείνη, «εχθρό» από τη γειτονική Μόντενα, αλλά και τις... πανούργες πολλές φορές μεθόδους που προσωπικά υιοθετούσε σε σχέση με διάφορους προμηθευτές, εγχώριους και μη, για την επίτευξη ακόμα πιο επικερδών συμφωνιών!
Έκτοτε όμως -και παρά το γεγονός ότι η Lamborghini ποτέ δεν έβαλε νερό στο κρασί της, νοθεύοντας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τον καθαρόαιμα οδηγοκεντρικό της προσανατολισμό, όπως, δυστυχώς, συνέβη με άλλες ιταλικές φίρμες- πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Πόσο μάλλον, όταν στο πέρασμα του χρόνου καλείται κανείς σήμερα να εξασφαλίσει την οικονομική επιβίωση ενός μικρού, αλλά και τόσο «ειδικού», συνάμα, κατασκευαστή, με αντικειμενικά περιορισμένο όγκο πωλήσεων (σ.σ.: παγκοσμίως, το 2005 οι τελευταίες υπερέβησαν οριακά τις μόλις 1.700 μονάδες) και υψηλές, παράλληλα, απαιτήσεις, όσον αφορά τον τεχνολογικό -και όχι μόνο- τομέα. Θέλοντας και μη, λοιπόν, όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση της Ferrari, η συνύπαρξη μ’ έναν «δυνατό» κατασκευαστή-προστάτη, και μάλιστα μαζικής παραγωγής, αποτέλεσε μονόδρομο για την εταιρεία, ούτως ώστε να εξασφαλιστούν, από τη μια μεριά, το πολυπόθητο ευ ζην σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο και, από την άλλη, η απαραίτητη βοήθεια όσον αφορά την εξέλιξη και την κατασκευή ανταγωνιστικών κατασκευών στην κατηγορία των supercars.
Αυτή, λοιπόν, είναι σήμερα η εικόνα της σύγχρονης Lamborghini, που, με την αρωγή της Audi τα τελευταία χρόνια, αλλά και με εκείνη των Ιταλών μαέστρων που την επανδρώνουν, που, όπως φαίνεται, δεν ξέχασαν την παλιά τους... τέχνη, έχει ξεπεράσει πλέον τους υφάλους του παρελθόντος. Και μάλιστα οριστικά. Η νέα Gallardo Spyder, το δεύτερο κατά σειρά ανοιχτό μοντέλο της γκάμας, που οδηγούμε με την ευκαιρία στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, εκτός από ακόμα ένα εξαιρετικό υπεραυτοκίνητο (αυτό δεν είναι νέο), δεν αποτελεί παρά την καλύτερη επιβεβαίωση ότι, όντως, όλα βαίνουν καλώς!

Miami vice!
Επί του προκειμένου, το πολύωρο ταξίδι από την Αθήνα μέχρι την πρωτεύουσα της Φλόριντα κυριολεκτικά άξιζε κάθε λεπτό αναμονής, αφού για όλες τις λεπτομέρειες είχαν φροντίσει δεόντως οι ιθύνοντες της γερμανο-ιταλικής εταιρείας! Και όχι μόνο. Η άρτια οργάνωση, και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα και επί αμερικανικού εδάφους και η φιλοξενία-πρότυπο για τους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού Tύπου που έδωσαν το «παρών» στην εξωτική περιοχή του Kι Λάργκο, σε συνδυασμό με την πληθώρα των διαθέσιμων προς δοκιμή αυτοκινήτων (δεκαεπτά «ξεσκούφωτες» Gallardo μετρήσαμε εν τάχει στο υπαίθριο πάρκινγκ του ξενοδοχείου!), συνέθεσαν ένα ιδανικό, από κάθε άποψη, περιβάλλον «εργασίας». Μοναδική παραφωνία, οι αμερικανικοί δρόμοι, που, με τα ανόητα όρια ταχύτητας των 35 μιλίων (άντε και 55, σε ορισμένα και μόνο σημεία της διαδρομής!), σε κάνουν να απορείς για διάφορα που σίγουρα δεν είναι της στιγμής... Ας είναι, σκεφτόμαστε, αφού το «μενού» περιλαμβάνει αργότερα τρίωρη οδήγηση σε πίστα!
Προς στιγμήν, λοιπόν, κάνουμε υπομονή, και «με το καλημέρα» επικεντρωνόμαστε αρχικά στο θεαθήναι της πανέμορφης καλλονής που μας φιλοξενεί - για την περίσταση, σε χρώμα λευκό περλέ, και μάλιστα με το κορυφαίο σειριακό κιβώτιο E-Gear με τα προκλητικά «κλαπέτα» για τη διαδοχή των 6 σχέσεων να φιγουράρουν πίσω από το τιμόνι. Το συγκεκριμένο χρώμα, αν μη τι άλλο, αναδεικνύει, σε συνδυασμό με τους θηριώδεις τροχούς, τον επιθετικό χαρακτήρα που ορίζουν τόσο το χαμηλό της ρύγχος όσο και οι έντονες ακμές που διατρέχουν περιμετρικά το αμάξωμα. Οι προφανείς σχεδιαστικές της διαφορές σε σχέση με την «κλειστή» Gallardo; Μα, φυσικά, η μαλακή οροφή, που αναδιπλώνεται -ηλεκτρικά, ασφαλώς- με το πάτημα των σχετικών διακοπτών στην κεντρική κονσόλα μέσα σε μόλις 20-22 δλ. Για αυτούς που έχουν περισσότερες... απορίες επ’ αυτού, να προσθέσουμε πως η όλη διάταξη αποτελείται επίσης από ένα ηλεκτρικό αλεξιανέμιο, που εκτελεί επί της ουσίας και χρέη τρίτου παραθύρου, καθώς και από έξι αυτόνομους υδραυλικούς μηχανισμούς, τέσσερις που αφορούν την ίδια την οροφή και δύο για το άνοιγμα/κλείσμιο του πλήρως ανασχεδιασμένου καλύμματος του 10κύλινδρου κινητήρα (που, παρεμπιπτόντως, είναι κατασκευασμένο πλέον από ανθρακονήματα), ο οποίος βρίσκεται πίσω από την πλάτη του οδηγού. Από εκεί και πέρα, τώρα, εκτός από τις απαραίτητες ενισχύσεις όσον αφορά την ακαμψία του αλουμινένιου πλαισίου, για αισθητικούς και όχι μόνο λόγους, οι «σταθερές» όσο και καθιερωμένες σε πολλά αυτοκίνητα του συγκεκριμένου είδους μπάρες προστασίας σε περίπτωση ανατροπής του οχήματος λάμπουν διά της απουσίας τους, μιας και στην περίπτωση της Gallardo Spyder είναι καλά... κρυμμένες ακριβώς πίσω από τα καθίσματα, ενεργοποιούμενες αυτόματα στο απευκταίο αυτό ενδεχόμενο. Το τερπνόν με τα του ωφελίμου, λοιπόν.
Στο εσωτερικό, η εικόνα είναι εξίσου διεγερτική, αν και, για λόγους άμεσα συνδεδεμένους με τον περιορισμό του κόστους, πολλά στοιχεία του διακόσμου είναι δανεικά από τη μαμά Audi (μοχλοδιακόπτες, κεντρική κονσόλα κ.ά.). Αυτό, βέβαια, δε μειώνει στο ελάχιστο την αισθητική... ανωτερότητα του πιλοτηρίου, ούτε ασφαλώς και την ποιότητά του, που, σε συνδυασμό με τις κορυφαίες -και χειροποίητες, παρακαλώ!- δερμάτινες επενδύσεις σε καθίσματα, πόρτες και ταμπλό, δημιουργούν μια άκρως ελκυστική αίσθηση. Κερασάκι σε όλα αυτά, η εξαιρετική, σχεδόν αγωνιστική θέση οδήγησης (ιδανική η θέση του επενδεδυμένου με μαύρο αλκαντάρα τιμονιού), τα «αυτιά» του κιβωτίου με τις ενδείξεις «+» και «-», καθώς, βέβαια, και τα εκπληκτικά καθίσματα με το ανάγλυφο λογότυπο της εταιρείας στα προσκέφαλα, που τυλίγουν υποδειγματικά το σώμα σου. Όταν λέμε «ιδανικό περιβάλλον εργασίας», το εννοούμε!

Στην πίστα!
Λίγο πριν το μεσημέρι, ύστερα από 35... ανιαρά μίλια στα αμερικανικά highways, φτάνουμε τελικά στην οβάλ (!) πίστα της περιοχής (Homestead Miami Speedway ονομάζεται), που οι ιθύνοντες της εταιρείας έχουν κλείσει αποκλειστικά για τις ανάγκες της παρουσίασης, προκειμένου να διαπιστώσουμε «ελεύθερα», αλλά και με απόλυτη ασφάλεια, τις δυνατότητες της ανοιχτής Gallardo. Το «ορεκτικό» περιλαμβάνει αρχικά μια σύντομη... αναγνώριση της μικτής, για την περίσταση, διαδρομής (σ.σ.: μέρος της οβάλ, αλλά και την αντίστοιχη μικτή των περίπου 3,6 χλμ. που περικλείεται στο εσωτερικό της πρώτης) πίσω από πλοηγό αυτοκίνητο. Και όχι όποιο όποιο: τη συλλεκτική πλέον Gallardo SE! Τα πρώτα μηνύματα που φτάνουν τόσο στα αυτιά όσο και στο σώμα μας αφορούν -τι άλλο;- τον ανανεωμένο στα σημεία 10κύλινδρο -σε διάταξη V, φυσικά- κινητήρα των 4.961 κ.εκ., που πλέον αποδίδει 520 ίππους στις 8.000 σ.α.λ. (όχι, βέβαια, ότι οι 500 του παρελθόντος ήταν λίγοι!) και κυριολεκτικά βρυχάται πίσω από την πλάτη μας. Η θεσπέσια και... άγρια -χάρη και στη νέα εξαγωγή- ηχητική του, που δύσκολα περιγράφεται στο χαρτί, ειδικά στα ακαριαία κατεβάσματα μέσω του ταχύτατου κιβωτίου E-Gear, σε συνδυασμό με την απόλυτα μεστή του δύναμη, που κυριολεκτικά σε κολλά στο κάθισμα, εκτοξεύοντας το αμάξωμα των 1.570 κιλών στα 245 χλμ./ώρα στην άτυπη, για την περίσταση, έξοδο από το οβάλ τμήμα της διαδρομής μας, είναι τα πιο εντυπωσιακά σε πρώτη επαφή χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου διαμαντιού, που, με εκτεταμένες αλλαγές και σύστημα άμεσου ψεκασμού, θα φιλοξενείται πλέον και στο ομόσταυλο Audi S8! Σε σχέση με ό,τι ξέραμε έως τώρα, η καταιγιστική αίσθηση επιτάχυνσης που σου προσφέρει πλέον ο 10κύλινδρος κινητήρας δεν οφείλεται τόσο στους 20 παραπανίσιους ίππους του, αλλά στη νέα και αισθητά πιο «πυκνή» κλιμάκωση των δύο διαθέσιμων κιβωτίων (ημιαυτόματου και χειροκίνητου, φυσικά). Για να έχετε μια πιο πλήρη εικόνα, σημειώστε ότι η 1η σχέση είναι σε κάθε περίπτωση κατά 27% πιο κοντή, η 2η κατά 13%, η 3η, η 4η και η 5η κατά 6% και η 6η κατά 3,5%.
Από την άλλη μεριά, βέβαια, το γεγονός ότι καταναλώσαμε μέσα σε λιγότερο από μία ώρα οδήγησης στην πίστα σχεδόν 80 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης για μόλις 107 μίλια (!) είναι σίγουρα μια άλλη υπόθεση, που μάλλον δεν ενδιαφέρει κανέναν από τους 800 τυχερούς ιδιοκτήτες της διαφορετικής αυτής Gallardo! Καθετί, άλλωστε, έχει και το τίμημά του... Όσον αφορά, τώρα, την απόδοση των φρένων στο συγκεκριμένο περιβάλλον (ας μην ξεχνάμε ότι κάθε υπερκατασκευή οφείλει να επιβραδύνει ακόμα πιο εντυπωσιακά απ’ ό,τι επιταχύνει), τα σχόλια είναι πέρα για πέρα περιττά, μιας και οι έμπειροι μηχανικοί της Lamborghini εφοδιάζουν την τελευταία τους δημιουργία με 4πίστονες δαγκάνες και δίσκους 365 χλστ. εμπρός και 2πίστονες δάγκανες με δίσκους 335 χλστ. πίσω, που, απλώς, λειτουργούν σαν άγκυρες.
Είναι, όμως, και οι επιδόσεις της κατασκευής στις στροφές το ίδιο συγκλονιστικές; Τηρουμένων των αναλογιών, ασφαλώς ναι. Και λέμε «τηρουμένων των αναλογιών», μιας και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και εδώ συναντάμε αφενός τον από μηχανής ηλεκτρονικό φύλακα άγγελο (λέγε με ESP), που, ό,τι κι αν κάνεις, όσο κι αν θες, τελικά δεν απενεργοποιείται πλήρως, αφετέρου το επίσης γνώριμο σύστημα μόνιμης τετρακίνησης της Audi, που, υπό κανονικές συνθήκες, μοιράζει τη ροπή των 52 χλγμ. του υπερτετράγωνου κινητήρα σε ποσοστό 30/70 εμπρός/πίσω, όπου συναντάμε, μάλιστα, και διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης που εμπλέκεται μηχανικά σε ποσοστό 45%. Οπότε, ξεχάστε μια και καλή τις τυχόν απολαυστικές πλαγιολισθήσεις της ουράς, που, υπό διαφορετικές συνθήκες (βλ. κίνηση στους πίσω τροχούς), κάλλιστα θα ήταν και εφικτές, αλλά και εύκολα ελεγχόμενες, χάρη στο πιο γρήγορο κατά 20% σύστημα διεύθυνσης και το παραδοσιακά καλοζυγισμένο πλαίσιο της ιταλικής κατασκευής. Μας αρέσει δε μας αρέσει, επομένως, η ανοιχτή Gallardo, όπως συμβαίνει και με την κλειστή της αδελφή, συμπεριφέρεται επίσης υποστροφικά, εφόσον, βέβαια, της... επιτεθείς, πατώντας βίαια το δεξί πεντάλ. Ποιοι είναι, άρα, οι πιο ενδεδειγμένοι χειρισμοί με τους εμπρός τροχούς υπό γωνία; Οδηγώντας γρήγορα μεν, πλην όμως με «καθαρές» γραμμές και συνδυασμένες κινήσεις σε τιμόνι και γκάζι, εκμεταλλεύεσαι αρχικά την ατελείωτη ροπή του V10, οπότε η διαφορετική αυτή Ιταλίδα έρχεται πρόθυμα να σε αποζημιώσει, και μάλιστα με το παραπάνω, αναπτύσσοντας στο σώμα σου αρκετά g, τα οποία προκύπτουν αφενός από την προσεγμένη γεωμετρία της ανάρτησης, αφετέρου από την τεράστια πλευρική πρόσφυση των πολύ καλών PZero Corsa της Pirelli, σε διαστάσεις 235/35 και 295/30, που φιλοξενούν, με τη σειρά τους, 19άρες ζάντες εμπρός και πίσω.
Το «διά ταύτα» σε επίπεδο οδικών χαρακτηριστικών; Χωρίς «ναι μεν, αλλά», για τους δημιουργούς του συγκεκριμένου αυτοκινήτου αυτό που μετρά είναι το απόλυτο αποτέλεσμα στην πράξη και σίγουρα όχι το.. θέαμα. Και ακριβώς σ’ αυτόν τον τομέα δίνει έμφαση και η ανοιχτή Gallardo, η οποία, όντας εξαιρετικά αποτελεσματική, συνειδητοποιημένα δεν «καταναλώνει» τις δυνάμεις της σε «μπάντες» και άσκοπα σπινάρισμα των τροχών. Πρόκειται για ζήτημα επιλογών ή, μήπως, για ζήτημα φιλοσοφίας; Αναντίρρητα, και για τα δύο, με έμφαση, βέβαια, στη δεύτερη παράμετρο, μιας και στους κόλπους του γερμανικού γκρουπ, στο οποίο ανήκει πλέον η Lamborghini, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο...

Στο δρόμο του γυρισμού...
Αναμφίβολα, το πιο αισιόδοξο «μήνυμα» που εισπράξαμε ταξιδεύοντας στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού ασφαλώς δεν αφορά αποκλειστικά το ίδιο το αυτοκίνητο, που, ούτως ή άλλως, έχει ήδη καταθέσει τα διαπιστευτήριά του στην έκδοση κουπέ, αλλά κυρίως την αυτοπεποίθηση σε συνδυασμό με τη γενικότερη σιγουριά που αποπνέει πλέον η διάσημη ιταλική φίρμα. Μια σιγουριά που, χάρη σε συγκεκριμένες επιλογές... στρατηγικού περιεχομένου, διατηρεί το μύθο της Lamborghini ζωντανό, διαφοροποιώντας σημαντικά τα ίδια της τα προϊόντα σε σχέση με εκείνα των υπόλοιπων κατασκευαστών του είδους (Ferrari, Porsche). Και αυτό είναι σίγουρα μια σημαντική επιτυχία, άμεσα συνδεδεμένη με τη μακροζωία ενός εκ των πιο ιστορικών θρύλων της νεότερης αυτοκίνησης._ Χ. Α.

STEPHAN WINKELMANN
Στο περιθώριο της επίσημης παρουσίασης της νέας Gallardo Spyder είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά, αλλά και να συνομιλήσουμε για λίγο, με τον Πρόεδρο & CEO της Lamborghini, κ. Στέφαν Bίνκελμαν. Η μεγάλη είδηση, δυστυχώς, δεν προέκυψε, μιας και ο Νο 1 της εταιρείας (τέως στέλεχος της Fiat Γερμανίας) αποδείχθηκε εξαιρετικά φειδωλός σε «αποκαλύψεις» όσον αφορά τις μελλοντικές κινήσεις-προθέσεις της Lamborghini. Ευκαιρίας δοθείσης, πάντως, καταφέραμε να «αλιεύσουμε» ότι τον επόμενο μήνα, και συγκεκριμένα στην προσεχή Έκθεση της Γενεύης, κάτι νέο θα προκύψει, ενδεχομένως σε μορφή ενός ακόμα πρωτοτύπου, ενώ καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα σχετικά με το μέλλον της «νέας» Miura, που είδαμε στο Ντιτρόιτ και η οποία, όταν και εφόσον πάρει τελικά το δρόμο για τη γραμμή παραγωγής, θα χρησιμοποιεί είτε τον V12 της Murcielago είτε μια νέα υπερτροφοδοτούμενη παραλλαγή του με ισχύ κοντά στους 750 ίππους. Ίδωμεν... Από εκεί και πέρα, ο κ. Bίνκελμαν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε στην παραγωγή κάποιο μοντέλο της Lamborghini, παλιό ή και νέο, με 8κύλινδρο κινητήρα (όχι, όμως, και κάποιο με κίνηση στους πίσω τροχούς!), μιας και η «πίστη» τους στους V10 και V12 πρέπει να θεωρείται πλέον κάτι παραπάνω από δεδομένη. Παράλληλα, μας επιβεβαίωσε και επίσημα ότι ο κύκλος ζωής της υπάρχουσας Gallardo θα είναι περίπου οκτώ χρόνια._ Χ. Α.

HOMESTEAD MIAMI SPEEDWAY
Η κατασκευή της συγκεκριμένης πίστας, που ήδη φιλοξενεί αγώνες του τοπικού πρωταθλήματος (Nascar, Indy), ολοκληρώθηκε στα τέλη του 1995 και αποτελείται σήμερα από μια οβάλ διαδρομή μήκους 1,5 μιλίων, αλλά και από μια ανεξάρτητη μικτή, που βρίσκεται στο κέντρο της τελευταίας, συνολικού μήκους 2,21 μιλίων. Η κλίση της ασφάλτου, πάντοτε στο οβάλ κομμάτι, και συγκεκριμένα στις στροφές, είναι 20 μοίρες, ενώ μόλις 3 μοίρες είναι η αντίστοιχη στις ευθείες. Αξίζει να αναφέρουμε πως οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Homestead Miami Speedway περιλαμβάνουν 30.000 θέσεις στάθμευσης για τους 65.000 θεατές που ανά πάσα στιγμή μπορούν να παρευρεθούν στους αγώνες που πραγματοποιούνται εκεί.

KEY LARGO: «ΤΡΟΠΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ»
Αυτός είναι ο χαρακτηρισμός των ντόπιων για την ευρύτερη περιοχή του Kι Λάργκο, αν και στην πραγματικότητα πρόκειται για ακόμα μία... υπερβολή των Αμερικανών, αφού, κακά τα ψέματα, τα νησιά της Καραϊβικής, που βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής από τη χερσόνησο της Φλόριντα (Κούβα, ¶γ. Δομίνικος κτλ.), σίγουρα έχουν να επιδείξουν ανώτερα επιτεύγματα όσον αφορά το φυσικό πλούτο, αλλά και την ευρύτερη αισθητική και ιστορία τους. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, πρόκειται για ένα σύμπλεγμα κοραλλιογενών υφάλων και, συγχρόνως, για ένα από τα πιο διάσημα παραθεριστικά κέντρα των ΗΠΑ, με πληθώρα... πληθωρικών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων για κάθε κοσμοπολίτικο γούστο. Αξίζει να σημειώσουμε πως πληθυσμιακά το Kι Λάργκο αποτελείται από λευκούς μη ισπανόφωνους κατοίκους, σε ποσοστό περίπου 80%, καθώς και από αμιγώς ισπανόφωνους, που φτάνουν το 16-18% του συνόλου. Όπως και να’ χει, οι λατινογενείς καταβολές-επιρροές της ευρύτερης περιοχής δύσκολα κρύβονται..._ Χ. Α.

«Οδηγώντας γρήγορα, με “καθαρές” γραμμές και συνδυασμένες κινήσεις σε τιμόνι και γκάζι, εκμεταλλεύεσαι αρχικά την ατελείωτη ροπή του V10, οπότε η διαφορετική αυτή Ιταλίδα σε αποζημιώνει.»

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
LAMBORGHINI GALLARDO SPYDER
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 5.0 V10
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 4.961 κ.εκ.
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 520 ίπποι/8.000 σ.α.λ.
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 52 χλγμ./4.250 σ.α.λ.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Διπλά ψαλίδια, αντιστρεπτική δοκός
ΠΙΣΩ Διπλά ψαλίδια, αντιστρεπτική δοκός
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜxΠxY 4.300x1.900x1.184 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.560 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 1.570 κιλά
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 XΛM./ΩPA 4,3 δλ.
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 314 χλμ./ώρα (307 με ανοιχτή οροφή)
* TIMEΣ KATAΣKEYAΣTH