4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Alfa Romeo Brera 2.2

  • Οι όμορφες ζάντες των 17 ιντσών, οι οποίες ταιριάζουν απόλυτα και προσθέτουν αισθητικά στην Brera, ανήκουν στον εξοπλισμό της πλουσιότερης έκδοσης Sky View. Στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται μεν ζάντες αλουμινίου, αλλά κατά 1 ίντσα μικρότερες.

  • Όσοι βρεθούν στο πίσω κάθισμα της Brera δε θα αναγκαστούν απλώς σε παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά την άνεση· πρόκειται όντως για μια δύσκολη υπόθεση, αφού μπορεί να εξυπηρετήσει εκτάκτως σε πολύ μικρές διαδρομές. Στην πραγματικότητα, η δυνατότητα μεταφοράς τεσσάρων επιβατών είναι θεωρητική και μόνο.

  • Το άμεσου ψεκασμού 2,2 λίτρων μηχανικό σύνολο που αποδίδει 185 ίππους έχει να αντιμετωπίσει 1,5 τόνο βάρος. Δε βάζει... φωτιά στο δρόμο, πάντως κινεί σχετικά σβέλτα το βαρύ αμάξωμα.

  • Κατά κανόνα, είναι ουδέτερη στις αντιδράσεις της, δε γέρνει και καταφέρνει να είναι άνετη, τηρουμένων των αναλογιών. Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς από ένα σύγχρονο, πολιτισμένο GT;

Italiana vera

Το όνομα, η εμφάνιση αλλά και γενικότερα ο χαρακτήρας της δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για μια «βέρα» Iταλίδα, μια πραγματική Alfa Romeo.

ΦΩΤOΓΡΑΦΙΕΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΕΣΣΕΡΑ χρόνια. Τόσα χρειάστηκαν από την παρουσίαση του πρωτοτύπου στη Γενεύη το 2002 μέχρι να πάρει σάρκα και οστά και να κυκλοφορήσει στους δρόμους. Τον προηγούμενο μήνα οδηγήσαμε εκτός έδρας τη «μεγάλη» Brera (3.2) και σήμερα, ελάχιστα πριν από το επίσημο λανσάρισμά της στη χώρα μας, το οποίο θα γίνει μέσα στο Φεβρουάριο, «ακουμπάμε το μέταλλο» επί ελληνικού εδάφους στην έκδοση 2.2. Ένα «μέταλλο» που παίρνει τη θέση της GTV στην γκάμα της Alfa Romeo και επιχειρεί να δώσει σε κουπέ συσκευασία την ίδια «άλφα-άλφα» αίσθηση που εντοπίσαμε και στη σαφώς σπορ πλην όμως σεντάν 159 τον περασμένο Νοέμβρη. ¶λλωστε, τα συστατικά του ιταλικού κουπέ, από την πλατφόρμα έως και τον κινητήρα των 2,2 λίτρων (στην προκειμένη περίπτωση), διαφέρουν ελάχιστα σε σχέση με την «οικογενειακού» χαρακτήρα «αδελφή» της.
Με αυτά τα φόντα λοιπόν μπαίνει στο δύσκολο τερέν του ανταγωνισμού, ο οποίος απαρτίζεται από το TT των 180 ίππων με το ιδιαίτερο σχήμα του και την κορυφαία για την κατηγορία μέχρι στιγμής οδική συμπεριφορά, το RX-8, που με τις τέσσερις πραγματικές θέσεις και τις κορυφαίες επιδόσεις αποτελεί το πακέτο που «έσπασε» τα ταμεία το 2005 στην κουπέ κατηγορία, το νέο Peugeot 407 Coupe, αλλά και από τα δυνατά χάτσμπακ όπως το Α3 3.2, ακόμα και από την εσωτερική «αντιπολίτευση» που ακούει στο όνομα Alfa GT.

Από τον Πινινφαρίνα στον Τζουτζάρο...
... ή, αν θέλετε, από την GTV στην Brera. Οι Iταλοί -οι σχεδιαστές και οι ιθύνοντες που αποφασίζουν- αποδεικνύουν ότι είναι ικανοί να ξεπερνούν τον εαυτό τους. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, μόνοι τους τοποθετούν, από σχεδιαστική άποψη, τον πήχη ψηλά, με την 156, την 147, την GT, και δεν τους είναι δύσκολο να δημιουργήσουν κάτι ανάλογο, αν όχι ακόμα πιο εντυπωσιακό, όπως είναι η Brera. Γιατί είναι αλήθεια ότι το νέο τους κουπέ εντυπωσιάζει από άποψη εμφάνισης. Μπορεί για τους πιο συντηρητικούς οι καμπύλες της ουράς της να είναι αρκετά προχωρημένες, ωστόσο το μικρό διάστημα που... βγαίναμε μαζί της το άτυπο γκάλοπ έδειξε ότι το σχήμα της έχει αποδοχή. Δεν ήταν λίγες οι φορές που παρατηρήσαμε τους επιβάτες των διπλανών αυτοκινήτων ή τους περαστικούς να την κοιτούν με... αδηφάγο βλέμμα και άλλες τόσες να τη... συζητούν. Κατά την ταπεινή μας άποψη, είναι μια ξεχωριστή παρουσία που εκφράζει την υψηλή ιταλική αισθητική όχι μόνο στο επίμαχο πίσω τμήμα της, αλλά ακόμα και στις λεπτομέρειες. Για του λόγου το αληθές, προσέξτε τις χειρολαβές ή τα φλας στα πλευρά της, αλλά και τις διπλές παραλληλόγραμμες απολήξεις των εξατμίσεων, οι οποίες παράλληλα ενισχύουν όσα θέλει να «πει» ο σχεδιασμός για το σπορτίφ πνεύμα της κατασκευής.
Και από μέσα; 159. Ξεχωριστά στρογγυλά όργανα, στραμμένη προς τον οδηγό κονσόλα, με τη χαρακτηριστική τριάδα οργάνων για τη βενζίνη, τη θερμοκρασία νερού και λαδιού. Με άλλα λόγια, κοινός σχεδιασμός με τη σεντάν «αδελφή» της, δίχως διαφοροποιήσεις που ίσως θα τόνιζαν λίγο παραπάνω το χαρακτήρα της. Βέβαια, στη συγκεκριμένη περίπτωση το κόστος είναι ο παρονομαστής που αποφασίζει και είναι αμείλικτος. Σε ό,τι αφορά την ποιότητα κατασκευής, εάν η «απόσταση» της 159 από την 156 είναι σημαντική, ανάμεσα στην Brera και την GTV δεν υπάρχει σύγκριση. Και αυτό θα έλειπε. Τα υλικά είναι ποιοτικά, η συναρμογή χωρίς ατέλειες και, γενικότερα, η κατασκευή προσφέρει μια αίσθηση -όπως και η 159- αρκετά στιβαρή. Οι διαφορές που μπορεί κανείς να διαπιστώσει σε σχέση με την 159 αφορούν τις θέσεις και το χώρο για τους επιβάτες. Τα εμπρός καθίσματα (δερμάτινα στην προκειμένη περίπτωση) είναι πιο χαμηλά τοποθετημένα, με κέρδος στο διαθέσιμο ύψος, το οποίο επαρκεί ακόμα και για υψηλόσωμους οδηγούς. Τα πράγματα αλλάζουν στην περίπτωση της έκδοσης Sky View, με τη μεγάλη γυάλινη οροφή, η οποία κλέβει αρκετό χώρο, με αποτέλεσμα τα περιθώρια για το κεφάλι να στενεύουν αρκετά. Όσο για τις πίσω θέσεις; Απλώς είναι «θεωρητικές». Με την εμπρόσθια θέση ρυθμισμένη στη σωστή απόσταση από το τιμόνι απλώς δε μένει χώρος για τα πόδια. Και στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε λόγο να μην πιστέψουμε τον Τζουτζάρο ότι υπήρχε τρόπος να γίνει καλύτερη χωροταξική διαρρύθμιση, που θα έλυνε το πρόβλημα παρά τη σμίκρυνση του μεταξονίου σε σχέση με την 159 (2.525 χλστ. έναντι 2.700 χλστ.).

Start
Με όλα τα παραπάνω, ήρθε η ώρα να τη βάλουμε μπροστά. Στο δεξί χέρι του οδηγού, πίσω από τη στεφάνη του τιμονιού, στην κονσόλα, υπάρχει το κουμπί Start. Αυτό θέτει σε λειτουργία τον άμεσου ψεκασμού κινητήρα των 2,2 λίτρων. Ο ήχος, όχι ο κλασικός, αλλά μπάσος και βαρύς, δε θα δυσαρεστήσει κανέναν, ιδίως ανάμεσα στις 3.500 και τις 5.000 σ.α.λ. Η δύναμη αποδίδεται γραμμικά, ωστόσο εκεί όπου νιώθεις ότι ο κινητήρας νικά την αδράνεια του αμαξώματος (1.500 κιλά) είναι κοντά στο όριο των στροφών, όπου αποδίδεται η μέγιστη ισχύς (185 ίπποι/6.500 σ.α.λ.). Αυτό που φαίνεται να λείπει είναι η ελαστικότητα στις χαμηλομεσαίες στροφές. Οι Iταλοί μηχανικοί προσπάθησαν να βοηθήσουν με την πυκνή κλιμάκωση του κιβωτίου (33 χλμ./ώρα με την 6η), ακόμα και έτσι όμως η Brera καταφέρνει απλώς να κινείται σβέλτα. Από στάση, τα 100 χλμ./ώρα έρχονται σε 9,7 δλ., 5 δέκατα αργότερα απ’ ό,τι στην 159, και η διαφορά αυτή διατηρείται μέχρι και το χιλιόμετρο. Στις ρεπρίζ οι αποστάσεις στους χρόνους, πάντα σε σχέση με την 159, μεγαλώνουν όσο μεγαλώνει η επιλεγμένη σχέση στο κιβώτιο, για να φτάσει στα 3,8 δλ. με την 6η από τα 120 έως τα 140 χλμ./ώρα.
Φυσικά, ούτε λόγος για συγκρίσεις με τον ανταγωνισμό (TT, RX -8 κτλ.), ο οποίος είναι σε άλλη κλάση. Ακόμα και η αδελφή 2λιτρη GT είναι σε πολλές περιπτώσεις σημαντικά γρηγορότερη (8,9 δλ. για την Brera, 7,9 δλ. για την GT από τα 120-140 χλμ./ώρα με 5η ), ενώ, κλείνοντας το κεφάλαιο κινητήρας, το μεγάλο βάρος της κατασκευής (1.590 πραγματικά κιλά) έχει αντίκτυπο και στο τι πληρώνεις στο βενζινάδικο. Σημειώστε ότι η μέση κατανάλωση για κάθε 100 χλμ. υπολογίστηκε στα 14,2 λίτρα.

Στρίβειν... όπως έρχεσαι
Κακά τα ψέματα, ένας από τους λόγους που αγοράζει κανείς Alfa Romeo είναι η συγκίνηση που προσφέρει στρίβοντας αλλά και, γενικότερα, ο τρόπος που στέκεται στο δρόμο. Και η Brera από την πρώτη στιγμή δείχνει ότι είναι από το ίδιο καλό σόι που «έχτισε» πολλά χρόνια τώρα αυτήν την παράδοση του Iταλού κατασκευαστή. Η βάση (πλατφόρμα-αναρτήσεις: διπλά ψαλίδια εμπρός-πολλαπλών συνδέσμων πίσω), για να μην ξεχνιόμαστε, είναι πάντα η 159. Διαφορές αποτελούν το πιο κοντό μεταξόνιο και οι πιο σφιχτές σε αίσθηση αναρτήσεις. Αυτό δε σημαίνει ότι αντιδρά απότομα στις ανωμαλίες. Κάθε άλλο. Ποιότητα κύλισης και άνεση δεν έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα. Η Brera είναι ένα πολιτισμένο κουπέ και δεν το κρύβει. Παράλληλα, ξέρει πολύ καλά την τέχνη του στρίβειν. Δε γέρνει, αντιδρά χωρίς καθυστερήσεις σε απότομες αλλαγές και δείχνει ιδιαίτερα ευέλικτη παρά το βάρος της. Στις ανοιχτές καμπές και τις ευθείες, η σταθερότητά της είναι υποδειγματική και οι ταχύτητες των 170-180 χλμ. μοιάζουν παιχνίδι (με την προϋπόθεση ότι ο οδηγός ξέρει τα ραντάρ και τα μπλόκα της τροχαίας). Σε πιο κλειστές διαδρομές η ουδετερότητα των αντιδράσεων είναι ο κανόνας. Η υπερβολή με το γρήγορο τιμόνι μπορεί να ζωηρέψει τις αντιδράσεις της ουράς, αλλά μέχρι εκεί. Το VDC, αλλιώτικο και πιο διακριτικό στη λειτουργία από αυτό της 156, δε σου σπάει τα νεύρα με το παραμικρό. Πάντως, ακόμα και αν το βάλεις στη θέση off, πολύ δύσκολα θα διαφοροποιηθούν τα πράγματα. Το νιώθεις. ¶λλωστε τα περιθώρια πρόσφυσης που εξασφαλίζουν τα φαρδιά μετατρόχια είναι μεγάλα. Και για να ολοκληρωθεί η εικόνα, υπολογίστε τον κοντό, πολύ καλό σε αίσθηση, επιλογέα, με τις μικρές διαδρομές, το ζωντανό -αν και όχι ανάλογο της 156 κυρίως σε μεγάλες ταχύτητες- τιμόνι και τα κορυφαία σε απόδοση φρένα (55,5 μ. από τα 120 χλμ./ώρα!).

Τι έχουμε, λοιπόν;
Κατ’ αρχάς, ένα κουπέ με εμφάνιση και στιλ που μόνο οι Ιταλοί μπορούν να δημιουργήσουν, αλλά κι ένα πολιτισμένο αυτοκίνητο που «πατάει» όπως μια πραγματική Alfa. Αυτό σημαίνει ότι είναι σε θέση να συγκινήσει και ας μην προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις. Σε επίπεδο ποιότητας δε -όπως και η 159- πρόκειται απλώς για ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η ιταλική φίρμα στον τομέα τα τελευταία χρόνια. Εάν πρόκειται για το αντι-ΤΤ ή για το αντι-RX-8 θα το αποδείξει η ιστορία αλλά και η αποδοχή των αγοραστών. Το σίγουρο είναι ότι η κατηγορία των κουπέ που κινείται στα 40.000 ευρώ έχει βρει στο «πρόσωπο» της Brera ένα δύσκολο αντίπαλο._ 4Τ


ΥΠΕΡ/ΕΜΦΑΝΙΣΗ/ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ/ΦΡΕΝΑ

ΚΑΤΑ/«ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ» ΠΙΣΩ ΚΑΘΙΣΜΑ/ΒΑΡΟΣ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
• ΟΙ ΖΑΝΤΕΣ ΤΩΝ 17 ΙΝΤΣΩΝ
• Η ΗΛΙΟΡΟΦΗ SKY VIEW
• Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΗΧΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ BOSE

ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
• Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ 159
• Η ΠΛΕΥΡΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ ΟΔΗΓΟΥ/ΣΥΝΟΔHΓΟΥ

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ
• ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΚΑΘΙΣΜΑ

ΤO ΧPΩMA TOY ΧPHMATOΣ
Οι τιμές της Brera δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα. Ωστόσο, ενδεικτικά η αντιπροσωπεία προσανατολίζεται στο να τοποθετήσει το ιταλικό κουπέ γύρω στα 41.000 ευρώ, με άλλα λόγια, ελαφρώς πάνω από τον ανταγωνισμό, ο οποίος κρατά τις τιμές εκκίνησης -προφανώς όχι τυχαία- οριακά κάτω από τα 40.000 ευρώ. Το Audi TT των 180 ίππων στοιχίζει 39.850 ευρώ, όσα και το νέο Peugeot 407 Coupe 2.2 (39.900 ευρώ), ελαφρώς πιο κάτω το Mazda RX-8 Cosmo (37.990 ευρώ). Από εκεί και πέρα, προβλέπονται δύο επίπεδα εξοπλισμού για την Brera, Progression και Sky View. Η πρώτη περιλαμβάνει επτά αερόσακους (μετωπικούς, πλευρικούς, οροφής και για τα γόνατα του οδηγού), ASR και το γνωστό σύστημα ευστάθειας της Alfa Romeo (VDC), διζωνικό κλιματισμό, ραδιοCD, ηλεκτρομηχανισμούς σε παράθυρα, καθρέφτες και κλειδαριές, δερμάτινη επένδυση στο τιμόνι και τον επιλογέα, ζάντες αλουμινίου των 16 ιντσών και προβολείς ομίχλης. Η Sky View, με επιπλέον ηλεκτρικά αναδιπλούμενους καθρέφτες, ζάντες των 17 ιντσών, δερμάτινο σαλόνι, χειριστήρια για το ηχοσύστημα στο τιμόνι και την πανοραμική ηλιοροφή (απ’ όπου πήρε και την ονομασία της), ενδεικτικά και μόνο, θα ανεβαίνει περίπου κατά 2.000 ευρώ.