4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Κώστας Κουκοδήμος

«Έχω λατρεία με το αυτοκίνητο!»

Όταν αυτό το ξεστομίζει ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, τότε περιμένετε μεγάλα άλματα στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. ¶λματα εις μήκος, φυσικά!

ΣYNENTEYΞH: AKHΣ TEMΠEPIΔHΣ
ΦΩTOΓPAΦIEΣ: BAΣIΛHΣ ΓIANNAKOΠOYΛOΣ

Η ΣYNANTHΣH μας με τον Κώστα Κουκοδήμο στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ακυρώθηκε μία φορά. Ο λόγος; Η κατάληψη των γραφείων της από δεκάδες αθλητές με αναπηρία, που ζητούσαν -τι άλλο;- μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη. Έπειτα από λίγες ημέρες κι ενώ οι ήρωες των Παραολυμπιακών Aγώνων πήραν όσα ζήτησαν, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού μάς υποδέχεται στο γραφείο του στη Λεωφόρο Κηφισίας για μια συζήτηση αποκλειστικά πάνω σε θέματα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. «Πλέον ασχολούμαι πολύ με τα μηχανοκίνητα» μας λέει και, για του λόγου το αληθές, μας δείχνει την πρόταση που κρατά στα χέρια του, με παράλληλες εκδηλώσεις για το Ακρόπολις στο Oλυμπιακό Στάδιο. Αν εξαιρέσουμε το καλοραμμένο κοστούμι, φυσιογνωμικά δεν έχει αλλάξει από την εποχή που ήταν η μεγάλη ελπίδα του ελληνικού αθλητισμού στο άλμα εις μήκος. Απόδειξη ότι οι αγώνες σε κρατούν πάντα νέο, πόσο μάλλον τον άνθρωπο που σήκωσε στην πλάτη του ολόκληρους Ολυμπιακούς Aγώνες το περασμένο καλοκαίρι. Τι λέει σήμερα ο ίδιος για το Ακρόπολις, την πίστα και το ενδεχόμενο ενός ελληνικού γκραν πρι της F1; Πολλά, εξόχως ενδιαφέροντα και χωρίς την παραμικρή διάθεση αυτοπροβολής, όπως μπορείτε να διαβάσετε...

Πώς ξεκίνησε η συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στο Pάλλυ Aκρόπολις;
Συνεργασία υπήρχε και πριν, καθώς και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιδείξει ενδιαφέρον. Απλώς, επειδή ο αγώνας ήταν στη Λαμία, η ΕΛΠΑ έπαιρνε μια επιδότηση από την πολιτεία. Η μεταξύ μας ιστορία ξεκίνησε σε μια συνάντηση με την ΕΛΠΑ για το Ακρόπολις του 2005. Παρουσιάστηκε η ιδέα της υπερειδικής στο Oλυμπιακό Στάδιο, στα πρότυπα του Aγώνα των Πρωταθλητών στο Stade de France. Στη συνέχεια, ήρθε η πρόταση στο τραπέζι, η κ. Πετραλιά και ο κ. Ορφανός συμφώνησαν, ενώ ενημερώθηκε και το Μαξίμου. Υπήρχαν αμφιβολίες για το αν θα καταστραφεί το χόρτο, αλλά και για την επικινδυνότητα που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο γεγονός. Αφού πήραμε τη διαβεβαίωση από την οργάνωση ότι το εγχείρημα θα ήταν απόλυτα ασφαλές, πήγε η πρόταση στη FIA, η οποία και την αποδέχτηκε. Αυτό που έγινε μετά ήταν ανεπανάληπτο. Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη, ώστε «έπεσε» η ιδέα να γίνει το 2006 όλος ο αγώνας εδώ. Έτσι, τώρα μιλάμε για ένα γεγονός που θα είναι στο σύνολό του βασισμένο στο Ολυμπιακό Στάδιο, με υπερειδική στην αρχή και στο τέλος του αγώνα.
Κατά πόσο αυτή η επιτυχία άλλαξε το κλίμα στο υπουργείο;
Από την πρώτη στιγμή υπήρχε θετική διάθεση, και μάλιστα θα σταθώ στα λόγια του κ. Ορφανού, ο οποίος έχει πει ότι «αυτό ήταν το μεγαλύτερο γεγονός που έχουμε κάνει στο Oλυμπιακό Στάδιο». Πέρα από την ευαισθησία στο αυτοκίνητο και το μηχανοκίνητο αθλητισμό, αποδείξαμε από την πρώτη στιγμή τις προθέσεις μας. Το πρόβλημά μας -για να λέμε την αλήθεια- είναι ότι δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα να στηρίξουμε περισσότερο την προσπάθεια, γι’ αυτό η ΕΛΠΑ κατέφυγε και σε άλλους χορηγούς και υπουργεία. Εξαιρετική ήταν η βοήθεια του υπουργού Eσωτερικών, κ. Παυλόπουλου (κάτι που δεν έχει ειπωθεί), τον οποίο πρέπει να ευχαριστήσω προσωπικά. Με εντυπωσίασε το πόσο άμεσα αντέδρασε.
Δηλαδή, πόση είναι η επιδότηση της ΓΓΑ για το Pάλλυ Ακρόπολις;
Πέρυσι η ΓΓΑ έδωσε 100.000 ευρώ και τώρα εγκρίθηκαν άλλες 150.000, πάντα για τον αγώνα του 2005.
Και για το 2006;
Περιμένουμε την πρόταση της ΕΛΠΑ για το ποσό που θα χρειαστεί και εμείς θα φροντίσουμε για το καλύτερο δυνατό.
Τι θέση θα θέλατε να έχει το μηχανοκίνητο σπορ στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού;
Από τότε που ανέλαβε ο κ. Ορφανός, καταβάλαμε κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξή του. Υποστηρίξαμε και το Iστορικό Pάλλυ Ακρόπολις, το οποίο είχε ιδιαίτερη επιτυχία. Δεδομένου ότι ο μηχανοκίνητος αθλητισμός προσελκύει κόσμο από το εξωτερικό, με τη σύμπραξη του υπουργού Τουρισμού, κ. Αβραμόπουλου, έχουμε φτιάξει με το Γ.Γ. Τουρισμού, κ. Φωτεινόπουλο, μια επιτροπή που ασχολείται με τον αθλητικό τουρισμό. Εκεί εντάσσεται και το θέμα «πίστες αυτοκινήτου», ώστε να δούμε σε ποια βάση θα κινηθούμε, προκειμένου να αποκτήσει ο μηχανοκίνητος αθλητισμός το δικό του σπίτι. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία στην Πάτρα, με πρωτοβουλία περίπου 400 ιδιωτών και επιχειρηματιών σε έκταση 1.200 στρ. Ήδη υπάρχουν μελέτες και έχουν εγκριθεί τα σχετικά έγγραφα, οπότε εκεί θα έχουμε ακόμα ένα αυτοκινητοδρόμιο. Από εκεί και πέρα, είμαστε σε διαδικασία αναζήτησης χώρου στην Αττική σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, κ. Ξηραδάκη. Εκεί θα είναι το σπίτι του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
Μιλάτε για πίστα F1;
Δε μιλάμε για πίστα Formula 1. Αυτό δεν είναι θέμα δικό μου, καθώς χρειάζεται πολιτική απόφαση την οποία προφανώς δεν μπορώ να πάρω...
Τι προδιαγραφές θα έχει η πίστα στην Αθήνα;
Πέρα από αγώνες αυτοκινήτου (μέχρι επιπέδου DTM) και μοτοσικλετών (μέχρι και παγκόσμιου πρωταθλήματος), ο χώρος θα περιλαμβάνει πίστα καρτ διεθνών προδιαγραφών, πίστες MX, 4x4 κτλ. Εκεί θα φτιάξουμε και τη... φωλιά του Pάλλυ Ακρόπολις.
Ποιο θα είναι το σχήμα διοίκησης της πίστας και πού θα βρίσκεται αυτή;
Καταρχάς, αυτό δεν περνά από τα χέρια μου μου· απλώς κινώ τις διαδικασίες με τον κ. Ξηραδάκη. Είπαμε να κοιτάξουμε σε όλες τις περιοχές γύρω από την Αθήνα που παρουσιάζουν βιωσιμότητα και την απόφαση θα την πάρουν οι υπουργοί. Ο χώρος δεν έχει καθοριστεί, αλλά για την ώρα μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν να φτιαχτεί στα Μέγαρα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον από επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται πάρα πολλά χρόνια για το θέμα.
Η πολιτεία θα συμμετέχει οικονομικά;
Ουσιαστικά, θα είναι ιδιωτική επένδυση -ανώνυμη εταιρεία- με συμμετοχή του κράτους σε ποσοστό ανάλογο της αξίας του χώρου που θα διαθέσει.
Σχετικά με το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, πώς βλέπετε το ενδεχόμενο κατασκευής πίστας F1, που να λειτουργεί εκτάκτως μία, δύο φορές το χρόνο;
Δεν μπορώ να πω κάτι για το Ελληνικό, διότι εκεί υπάρχει η κτηματική εταιρεία του δημοσίου, τα Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ, ο Γενικός Γραμματέας Oλυμπιακής Aξιοποίησης και άλλοι φορείς... Είμαι της άποψης ότι θα πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις για το αν, κατά πόσο και πού θα μπορούσε να γίνει μια πίστα F1. Θεωρώ ότι, έχοντας δίπλα μας την Τουρκία, που προηγήθηκε, είναι πολύ δύσκολο να πάρουμε έγκριση από την παγκόσμια ομοσπονδία για να κάνουμε αγώνα.
Ξέρετε αν έχει γίνει κάποια επαφή με τη FIA;
Προσωπικά, δεν έχω συναντήσει κανέναν. Θα μείνω σ’ αυτά που έχουμε διαβάσει. Το μόνο που ξέρω είναι ότι ήρθε ο Γερμανός αρχιτέκτονας και, σε συνεργασία με το Yπουργείο Tουρισμού, είδε χώρους στην Αττική.
Σκέφτεστε πώς θα μπορούσε ο μηχανοκίνητος αθλητισμός να... ανοιχτεί σε περισσότερο κόσμο, να γίνει δηλαδή κάτι ανάλογο με τα «ανοιχτά στάδια» των κλασικών αθλημάτων;
Αυτό θα το δείτε και στο Ακρόπολις, όπου θα μαζέψουμε 500.000 κόσμο για να δει πώς φτιάχνεται ένα αυτοκίνητο και πώς το οδηγεί κάποιος με ασφάλεια. Θα μοιράζονται έντυπα περί ασφαλούς οδήγησης, ειδικοί θα εκπαιδεύουν τον κόσμο και θα υπάρχει πίστα 4x4 στο χώρο. Όλα αυτά θα περνούν ένα μήνυμα σε νέους ανθρώπους, μαθητές κτλ. Η δεύτερη φάση, σε συνεργασία με την ΕΛΠΑ και το Υπουργείο Παιδείας, είναι από τη νέα σχολική χρονιά να δώσουμε ένα φυλλάδιο στους μαθητές σχετικό με το τι σημαίνει «ασφαλής οδήγηση».
Για την πίστα στις Σέρρες τι κάνετε;
Σε συνεργασία με το νομάρχη εγκρίθηκε ένα ποσό για τη βελτίωση της πίστας. Από την ΕΛΠΑ γνωρίζω ότι εκεί γίνονται σημαντικοί αγώνες.
Για εσάς προσωπικά τι σημαίνει το αυτοκίνητο;
Έχω συνδέσει τη ζωή μου με την κίνηση και ως αθλητής. Στην Κατερίνη, την πατρίδα μου, δεν πηγαίνω ποτέ με αεροπλάνο. Πάντα με το αυτοκίνητο. Είμαι δε από τους ανθρώπους που έχουν αλλάξει στη ζωή τους πολλά αυτοκίνητα. Δεν κρατάω κανένα πάνω από χρόνο και αυτό είναι αντικείμενο διαμάχης με τη σύζυγό μου. Μόλις πρόσφατα αντικατέστησα ένα Forester.
Το πρώτο σας αυτοκίνητο ποιο ήταν;
Ένα Renault 5 Alpine, το οποίο έφτιαχνα μόνος μου. ¶νοιξα τα φτερά, φέραμε τη μηχανή πίσω, δεν ήταν γνήσιο, αλλά το λάτρευα. Το έδωσα γιατί δεν μπορούσα να το συντηρήσω.
Ως οδηγός πόσο ψαγμένος είστε;
Πιστεύω ότι οδηγώ συνετά, αν και πολλές φορές με έχουν γράψει τα ραντάρ. Τώρα, με την οικογένεια, είμαι πιο προσεκτικός· η ταμπελίτσα «μπαμπά να προσέχεις» υπάρχει... Eνθουσιάζομαι όμως με την ταχύτητα και, επειδή δεν μπορείς να τρέχεις στο δρόμο, πρέπει να δημιουργηθεί ο κατάλληλος χώρος.

ΜΕ ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ
Οδηγεί: Land Rover Discovery
Πρώτο αυτοκίνητο: Renault 5 Alpine
Καλύτερο αυτοκίνητο που οδήγησε: Ferrari 360 Spider
Εμπειρία που δεν έζησε: Συνοδηγός σε αγωνιστικό αυτοκίνητο
Αυτοκίνητο που θα ήθελε να έχει: Ford Mustang GTO του ’72, για να συμμετέχει σε ιστορικά ράλλυ
Θα ήθελε να μπει σε WRC; Ποιος δε θα ήθελε;

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
Ο Κώστας Κουκοδήμος γεννήθηκε στη Μελβούρνη στις 19 Σεπτεμβρίου 1969. Είναι παντρεμένος με τη Στυλιανή Μακρίδου και έχουν μαζί τρία παιδιά. Σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και θεωρείται ο καλύτερος αθλητής που έβγαλε ποτέ η χώρα μας στο άλμα εις μήκος. Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού ανέλαβε στις 20 Μαΐου 2004.