4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Αγορά

BAPOMETPO
ΠAYΛOΣ ΛAΣKAPIΣ

Mεταχειρισμένα εισαγωγής

Θα είναι πιο φθηνά -και πόσο;- τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα μετά την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;

Η επιτροπή της Κοινότητας αναφέρει ότι: «... η μέθοδος που χρησιμοποιεί η Ελλάδα για τον υπολογισμό του τέλους ταξινόμησης για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα βασίζεται σε έναν ενιαίο κανόνα που επιτρέπει απαξίωση 7% για αυτοκίνητα μεταξύ έξι μηνών και ενός έτους, 14% για αυτοκίνητα άνω του ενός έτους και 21% για αυτοκίνητα άνω των δύο ετών. Η επιτροπή θεωρεί ότι ο κανόνας αυτός δεν εγγυάται ότι το ποσό του τέλους ταξινόμησης που βγαίνει να πληρωθεί δεν υπερβαίνει το κατάλοιπο του φόρου που πληρώθηκε όταν το αυτοκίνητο εισήχθη σαν καινούργιο και που παραμένει ενσωματωμένο στην αξία ομοειδούς αυτοκινήτου στην εσωτερική αγορά μεταχειρισμένων...»
Με απλά λόγια, η επιτροπή πιστεύει ότι στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα επιβάλλονται φόροι μεγαλύτεροι, κάνοντάς τα πιο ακριβά από τα αντίστοιχα μεταχειρισμένα της εσωτερικής αγοράς και παρεμποδίζοντας, έτσι, την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Ως νομική θέση, είναι σωστά τα όσα λέει η επιτροπή της Kοινότητας, αν προστεθεί ότι στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα παλαιότερης τεχνολογίας εκπομπών το τέλος ταξινόμησης υπολογίζεται με αυξημένους συντελεστές. Από την άλλη μεριά, όμως, υπάρχει η αντίδραση από πλευράς Ελλάδας ότι τα μεταχειρισμένα μπαίνουν στη χώρα με τελείως εικονικές τιμές, πολύ χαμηλότερες από τις πραγματικές, προκειμένου να πληρώνουν μειωμένους φόρους και οι τιμές τους να είναι απόλυτα ανταγωνιστικές, αν όχι πιο χαμηλές, φτάνοντας πολλές φορές στα όρια του αθέμιτου ανταγωνισμού!

«Ποια είναι η λύση;» είναι πάντα η επόμενη ερώτηση. Η λύση είναι μία και ξεκινά από το να βρούμε την αιτία που δημιουργεί το πρόβλημα.
Η αιτία είναι οι φόροι, δηλαδή το λεγόμενο «τέλος ταξινόμησης», που ξεκινάει από 12% επί της τιμολογιακής αξίας (αξία CIF) μέχρι τα 1.400 κ.εκ., 20% μέχρι τα 1.600 κ.εκ., 30% μέχρι τα 1.800 κ.εκ., 40% μέχρι τα 2.000 κ.εκ. και φτάνει στο 50% στα άνω των 2.000 κ.εκ., όλα αυτά με επιπλέον ΦΠΑ 19%. Όσο, λοιπόν, πιο μεγάλος ο συντελεστής μαζί με το ΦΠΑ, τόσο πιο μεγάλη η φορολογική επιβάρυνση, αλλά και τόσο πιο πολλά αυτά που γλιτώνει ο εισαγωγέας από τις εικονικές τιμές που ζητά να αναφέρονται στα τιμολόγια εισαγωγής. Και τούτο δεν είναι δύσκολο, ιδίως αν ως εξαγωγέας εμφανίζεται κάποιος Γερμανός ή Βέλγος ιδιώτης.
Δύο τρόποι υπάρχουν, λοιπόν, για να λύσει η χώρα μας το πρόβλημα:
Ο πρώτος είναι να λυθεί το πρόβλημα από τη βάση του. Η λύση αυτή απαιτεί να καταργηθεί το τέλος ταξινόμησης και ο μόνος φόρος που θα παραμείνει στην αγορά να είναι ο ΦΠΑ. Το ερώτημα στη λύση αυτή είναι, βέβαια, από πού θα βρει η πολιτεία τα 700 εκατ. ευρώ που θα χαθούν από τα κρατικά έσοδα. Θα πρέπει να τα μεταφέρει στη χρήση των οχημάτων, αντί στην αγορά, πράγμα που σταδιακά γίνεται ευρωπαϊκός κανόνας (με βάση το «ο χρησιμοποιών πληρώνει», όπως και το «ο ρυπαίνων πληρώνει»), αλλά δεν είναι εύκολο να γίνει άμεσα, πριν δηλαδή το δικαστήριο. Θα έπρεπε, όμως, να μελετηθεί μια σταδιακή μετάβαση της επιβάρυνσης του τέλους ταξινόμησης στη χρήση των οχημάτων.
Ο δεύτερος τρόπος είναι η πολιτεία να επιβάλλει άμεσα αυστηρούς τεχνικούς ελέγχους κατά την εισαγωγή των οχημάτων (π.χ., τελωνιακό ΚΤΕΟ) και μέσω αυτού του συστήματος να μπορεί να ελέγχει την πραγματική ταυτότητα του αυτοκίνητου, την αξία (και τον εξοπλισμό), τα χιλιόμετρά του και τη γενική κατάσταση του οχήματος.
Με μια τέτοια λύση θα είναι απόλυτα νόμιμη η Ελλάδα έναντι της ΕΕ, διότι θα ελέγχει την εισαγωγή των μεταχειρισμένων με τεχνικά μέσα (εκπομπές, προστασία περιβάλλοντος, ασφάλεια), κάτι που δεν απαγορεύεται, και όχι με φορολογικά-οικονομικά, τα οποία τείνουν να στρεβλώνουν την πραγματική εικόνα του προϊόντος και να παραβαίνουν διατάξεις του άρθρου 90 της Eυρωπαϊκής Kοινότητας περί ελεύθερου ανταγωνισμού._ Π. Λ. ([email protected])

NOMIKOΣ ΣYMBOYΛOΣ

ΣTPATEYMENH EΠIΣTHMH KAI AKOMA ΠEPIΣΣOTEPOI EΦIAΛTEΣ

Λοιπόν, η ιστορία της λακκούβας έχει και συνέχεια.
Όπως θυμάστε από το προηγούμενο επεισόδιό μας, ενώ ο δήμος δέχθηκε την ευθύνη του και ήταν έτοιμος να αποζημιώσει θύμα λακκούβας, το Eλεγκτικό Συνέδριο έβγαλε απόφαση κατά την οποία, με βαρύγδουπη νομική αιτιολογία, θεωρούσε παράνομο να πληρωθεί ο πολίτης και υποστήριζε ότι αυτός, για να πάρει τα 533 ευρώ της ζημιάς, θα έπρεπε να σύρει το δήμο στα διοικητικά δικαστήρια.
Eκθέσαμε εκεί τις δικές μας νομικές απόψεις, ότι η απόφαση αυτή είναι λανθασμένη και ότι η πληρωμή του πολίτη χωρίς δικαστήρια είναι και νόμιμη και επωφελής, ηθικά και οικονομικά, τόσο για τον πολίτη όσο και για το δημόσιο.
Aπό τη συνέχεια, που εκτίθεται παρακάτω, φαίνεται ότι μπορεί να μην είχαμε και τόσο άδικο.
Ένας άλλος πολίτης, ο πεισματάρης Π.K., όταν ο Δήμος Aθηναίων αρνήθηκε να του πληρώσει τα 250 ευρώ της «λακκουβογενούς» ζημιάς του αυτοκινήτου του, επικαλούμενος την παραπάνω απόφαση του Eλεγκτικού Συνεδρίου, προσέφυγε στο Συνήγορο του Πολίτη.
H πραγματικά εξαιρετική αυτή αρχή έστειλε μια τεκμηριωμένη απάντηση, που κάνει τον καθένα να προβληματίζεται ακόμη περισσότερο με την απόφαση του Eλεγκτικού Συνεδρίου.
Συγκεκριμένα, ο Συνήγορος του Πολίτη, αφού αναφέρει κομψά ότι δεν επιθυμεί να κρίνει την απόφαση του Eλεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και επαινεί το δήμο για την παραδοχή του σφάλματός του και την αρχική του επιθυμία να πληρώσει, αποδεικνύει με εμβριθέστατη επιστημονική επιχειρηματολογία, και μάλιστα με παραπομπή και σε όσα ισχύουν και γίνονται δεκτά στη θεωρία και τη νομολογία άλλων κρατών, ότι, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, όχι μόνο είναι νόμιμο και επιτρέπεται να συμβιβάζονται οι δήμοι και να πληρώνουν τους πολίτες χωρίς δικαστήρια για τις ζημιές από λακκούβες, αλλά, επιπρόσθετα, ο Συνήγορος του Πολίτη, που έχει ασχοληθεί εδώ και καιρό με το θέμα αυτό, έχει εκπονήσει κι έχει δημοσιεύσει ήδη από το Nοέμβριο του 2004 στην ιστοσελίδα www.synigoros.gr ειδική έκθεση, όπου περιγράφει συγκεκριμένη νόμιμη διαδικασία εξώδικου συμβιβασμού με τους δήμους, ώστε να πληρώνονται οι πολίτες για τις ζημιές τους γρήγορα και ανέξοδα για όλους.
Tα νομικά επιχειρήματα του Συνηγόρου του Πολίτη που εμπεριέχονται στην έκθεση αυτή, τουλάχιστον κατά τη δική μας γνώμη, κάνουν τη νομική επιχειρηματολογία του Eλεγκτικού Συνεδρίου, που εκθέσαμε στο προηγούμενο άρθρο, να μοιάζει ιδιαίτερα φτωχή και τραβηγμένη, σε σημείο που ο υποψιασμένος πολίτης να μπαίνει στον πειρασμό να σκεφθεί ότι το ζητούμενο είναι πώς να εμποδιστεί η έξοδος χρημάτων από τα ταμεία των δήμων. Mας είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πώς το Eλεγκτικό Συνέδριο δεν έλαβε υπόψη του, αν όχι την αλλοδαπή θεωρία και νομολογία, τουλάχιστον τις διατάξεις της ελληνικής ισχύουσας νομοθεσίας, που παραθέτει εδώ και χρόνια ο Συνήγορος του Πολίτη.
Δυστυχώς, ο Δήμος Aθηναίων, προς τον οποίο έστειλε την απάντησή του ο Συνήγορος του Πολίτη για την υπόθεση του πεισματάρη (βλέπε ενεργού πολίτη) Π.K., και πάλι δεν πλήρωσε και απλώς διαβίβασε το έγγραφο στο Eλεγκτικό Συνέδριο, για να αποφανθεί αρμοδίως τι πρέπει να κάνει ο Δήμος.
Παρ’ όλα αυτά, από την παραπάνω υπόθεση φαίνεται καθαρά η σπουδαία υπηρεσία που προσφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη για την προστασία της αξιοπρέπειας, κυρίως, των πολιτών.
Mε άλλα λόγια, η ανεξάρτητη αυτή αρχή, πέρα από το πρακτικό αποτέλεσμα της παρέμβασής της στις υποθέσεις όπου αναμιγνύεται, βεβαιώνει, επιτέλους, τους πολίτες ότι δεν είναι τρελοί που διαμαρτύρονται για τα απίστευτα και απαράδεκτα που συμβαίνουν σε βάρος τους από το ελληνικό κράτος και ότι έχουν κάθε δίκιο να κρίνουν και να εναντιώνονται.
Eίμαστε σε αναμονή και γεμάτοι περιέργεια να δούμε τι θα απαντήσει το Eλεγκτικό Συνέδριο. Kαι να είστε σίγουροι ότι θα επανέλθουμε.

Δ. MAPKATOΣ & ΣYNEPΓATEΣ
ΔIKHΓOPIKH ETAIPEIA AΘHNΩN
Yπεύθυνοι άρθρου: Δημήτρης Mαρκάτος, Eιρήνη Kαλμανίδου

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2006
ΟΙ ΔΕΚΑ ΠΡΩΤΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Toyota 2.772
Hyundai 2.479
Volkswagen 2.174
Opel 2.081
Ford 1.848
Suzuki 1.676
Peugeot 1.598
Citroen 1.476
Skoda 1.264
Seat 1.123

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2006
ΤΑ ΔΕΚΑ ΠΡΩΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ
Toyota Corolla 1.153
Opel Astra 1.006
Peugeot 206 962
Hyundai Getz 841
VW Golf 794
Skoda Octavia 795
Hyundai Accent 721
Ford Focus 722
Opel Corsa 601
Seat Ibiza 589

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2005 29.792 ταξινομήσεις
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2006 31.742
(μείωση 1.950 μονάδες ή 6,1%)


Χωρίς εκπλήξεις...

... ξεκίνησε η νέα χρονιά, με την εγχώρια αγορά αυτοκινήτου να σημειώνει πτώση της τάξης του 6,1%, γεγονός σίγουρα αναμενόμενο με βάση τις έως τώρα προβλέψεις.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ανθρώπων της αγοράς για το 2006, οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων θα φτάσουν τις 250.000-255.000. Αυτό μεταφράζεται σε σχετική μείωση, συγκριτικά με την περσινή χρονιά, της τάξης του 5%-6%. Ο πρώτος μήνας της χρονιάς που διανύουμε επιβεβαιώνει την αναμενόμενη πτωτική της πορεία, παρουσιάζοντας κάμψη σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2005 σε ποσοστό 6,1%. Έτσι, τον Ιανουάριο, ο οποίος παραδοσιακά εμφανίζεται πάντα «δυνατός», αφού μεταφέρονται σ’ αυτόν πολλές από τις πωλήσεις του Δεκεμβρίου για τους γνωστούς λόγους (να μην πληρωθούν δύο φορές τα τέλη κυκλοφορίας και να μην πάρει το αυτοκίνητο μια επιπλέον χρονιά στην πλάτη του), ταξινομήθηκαν συνολικά σε όλη την Ελλάδα 29.792 νέα επιβατικά αυτοκίνητα αντί 31.742 του αντίστοιχου περσινού χρονικού διαστήματος.
Οι πρώτες 31 ημέρες δείχνουν ότι η Toyota έχει κάνει την καλύτερη «εκκίνηση», ενισχυμένη εμπορικά από τα νέα Yaris και RAV4, με το τελευταίο μάλιστα να σημειώνει το εντυπωσιακό νούμερο των 537 ταξινομήσεων, ξεπερνώντας αρκετά σουπερμίνι, μέσα στα οποία και το ομόσταβλο μοντέλο της φίρμας.
Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες, πολύ λίγο έχουν διαφοροποιηθεί τα πράγματα. Hyundai, Volkswagen, Opel και Ford κυριαρχούν, ενώ δυνατή εμφανίζεται και η Suzuki, φυσικά λόγω των Grand Vitara και Swift, που φτάνουν αθροιστικά τις 1.000 ταξινομήσεις, κάτι που αντιστοιχεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των πωλήσεων της εταιρείας. Επίσης, πολύ καλό ήταν το ξεκίνημα τόσο για τη Skoda όσο και για τη Mazda, που ναι μεν δεν μπήκε στην πρώτη δεκάδα, αλλά ξεπέρασε τις 1.000 μονάδες.
Ωστόσο, κάποιες εταιρείες δεν έχουν προλάβει να εισπράξουν κέρδη από την παρουσία τους στην αρένα της αγοράς με φρέσκα μοντέλα, όπως, για παράδειγμα, η Renault με το Clio, το οποίο σημείωσε μόλις 311 ταξινομήσεις, και η Fiat με το Punto, που άγγιξε τις 400.
Σε ό,τι αφορά τα μοντέλα, τα πράγματα δεν αλλάζουν σημαντικά. Η Corolla αποτελεί τη σταθερή αξία, ενώ τα Astra, Getz, Golf και Focus εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν. Βέβαια, ενδιαφέρον έχει και η άνοδος του αειθαλούς 206 στην 3η θέση με 962 μονάδες τον Ιανουάριο, γεγονός στο οποίο σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ανακοίνωση των Γάλλων ότι το μοντέλο ουσιαστικά δεν αντικαθίσταται από το νέο 207 που βρίσκεται προ των πυλών και θα συνεχίσει να παράγεται μέχρι το 2010. Εδώ, πρέπει επίσης να σημειωθεί η πολύ καλή πορεία του Passat στη μεσαία κατηγορία, το οποίο κατέγραψε στο ενεργητικό του τον Ιανουάριο 545 ταξινομήσεις. Στα highlight του μήνα σημειώστε τις 39 ταξινομήσεις της Porsche, τις 25 της Lexus (μόλις 5 το 2005), τις 14 της Jaguar, τις 4 για τη Ferrari, καθώς και τη 1 για τις Lamborghini, Maserati και Morgan (!).

Ήξεις... αφίξεις
Ας δούμε όμως τις πιο πρόσφατες παρουσίες, αλλά και αυτές που άμεσα θα ενταχθούν στην ελληνική αγορά, και βέβαια θα κλιμακώσουν τον ανταγωνισμό στη συνέχεια. Αρκετοί και σημαντικοί ήταν λοιπόν οι «νεοεισελθόντες» το Φεβρουάριο: Alfa Romeo Brera, Cadillac Escalade, Corvette Z06, Mercedes R-Class, Skoda Octavia 5 RS, Peugeot 107, καθώς και το κουπέ και κάμπριο Micra (ή C+C), ο καθένας από τους οποίους στο εξής θα παλέψει στην κατηγορία του για την εμπορική διάκριση. Επίσης, ήδη στις εκθέσεις βρίσκεται και το νέο Chevrolet Aveo Sedan, ενώ ανακοινώθηκαν οι τιμές του Audi Q7, το οποίο στην 3λιτρη έκδοση κοστίζει 64.900 ευρώ και στη μεγαλύτερη με τον 4.2 FSi ανεβαίνει στα 84.500 ευρώ.
Εν συνεχεία, υπάρχουν οι εκδόσεις που συμπληρώνουν ή ανανεώνουν την γκάμα των μοντέλων αρκετών εταιρειών: η Opel έχει ήδη στο οπλοστάσιό της την κορυφαία έκδοση του Zafira με τον κωδικό OPC, η Suzuki διαθέτει πλέον «ετοιμοπόλεμη» μια έκδοση του Grand Vitara με ESP, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκαν οι τιμές για το Swift 4x4. Tιμές πώλησης επίσης υπάρχουν για το ανανεωμένο Renault Megane στα 1,4 και 1,6 λίτρα προς το παρόν, αφού οι 2λιτρες εκδόσεις και το Megane CC θα ακολουθήσουν αργότερα.
Νέες για τη VW είναι και οι εκδόσεις του Jetta στα 2.000 κ.εκ., τόσο με τον κινητήρα των 150 ίππων όσο και με τον ΤFSI των 200 ίππων. Επιπλέον, διαθέσιμη είναι η κορυφαία έκδοση των Passat και Passat Variant στα 3,2 λίτρα με σύστημα τετρακίνησης (4Motion) και κιβώτιο ταχυτήτων DSG.

Η Jaguar Ελλάς αντιπρόσωπος της Morgan Motor Company στην Ελλάδα
Η γνωστή βρετανική εταιρεία Morgan Motor Company αντιπροσωπεύεται στην ελληνική αγορά αποκλειστικά από τη Jaguar Ελλάς Μ. ΕΠΕ ήδη από το Νοέμβριο του 2005. Τα σπορ, χειροποίητα, κλασικά μοντέλα της Morgan κατασκευάζονται με τρόπο αντίστοιχο με εκείνον της δεκαετίας του ’50, ενώ η γκάμα παράλληλα περιλαμβάνει μοντέρνα ανοιχτά αυτοκίνητα, όπως το Aero 8, το οποίο κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο και κινείται από ένα V8 της BMW, που προσφέρει υψηλές επιδόσεις. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν επιλεγμένα μοντέλα Morgan στη νέα έκθεση της εταιρείας που βρίσκεται στην περιοχή της Γλυφάδας (Λ. Βουλιαγμένης 152, τηλ.: 210.8941.007), email: [email protected], http://www.morgan-motor.co.uk

Corolla Privilege
Μια νέα έκδοση της Corolla με την ονομασία Privilege ανακοίνωσε πρόσφατα η Τoyota. H νέα αυτή έκδοση είναι διαθέσιμη σε δύο τύπους αμαξώματος: χάτσμπακ και σεντάν. Η πρώτη «στηρίζεται» στο επίπεδο εξοπλισμού Sol, με τις διαφορές να εντοπίζονται στις επιπλέον νέες επενδύσεις στα καθίσματα, στις ζάντες αλουμινίου 6 ακτίνων, ενώ, σε σχέση με την έκδοση Sol, δε συμπεριλαμβάνονται αερόσακοι κουρτίνας, αισθητήρες βροχής, ηλεκτροχρωματικός καθρέφτης και προβολείς ομίχλης. H σεντάν Privilege έχει ως βάση το επίπεδο εξοπλισμού Terra και διαθέτει επιπλέον ζάντες αλουμινίου, εξωτερικούς ηλεκτρικούς και θερμαινόμενους καθρέφτες, ηλεκτρικά παράθυρα πίσω, δερμάτινο τιμόνι με ενσωματωμένα χειριστήρια ηχοσυστήματος, δερμάτινη λαβή στον επιλογέα ταχυτήτων και νέα υφασμάτινη επένδυση στα καθίσματα.

Corolla 1.4 SDN Privilege 17.200 ευρώ
Corolla 1.4 3D HB Privilege 16.450 ευρώ
Corolla 1.4 5D HB Privilege 16.900 ευρώ
Corolla 1.6 SDN Privilege 19.050 ευρώ
Corolla 1.6 3D HB Privilege 18.350 ευρώ
Corolla 1.6 5D HB Privilege 18.700 ευρώ
Corolla 1.6 5D HB Auto Privilege 19.750 ευρώ

Μitsubishi Colt Inform 1.3 5d Supreme
Η ΙΑΣΩΝ ΑΕΒΕ, ο επίσημος εισαγωγέας-διανομέας της Mitsubshi Motors στην Ελλάδα, προσφέρει ένα νέο πακέτο εξοπλισμού για το 5θυρο Colt Inform 1.3, που ονομάζεται Supreme. To πακέτο συμπληρώνει τον εξοπλισμό του Colt Inform 1.3 5d (ABS, EBD, αερόσακους οδηγού/συνοδηγού, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, ημιαυτόματο κλιματισμό, ραδιοCD με 4 ηχεία), με ζάντες αλουμινίου 15 ιντσών, αεροτομή βαμμένη στο χρώμα του αμαξώματος, προβολείς ομίχλης και αισθητήρες παρκαρίσματος. Η τιμή του πακέτου Supreme προσδιορίζεται στα 450 ευρώ.

Οι μαθητές ερευνούν
Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους για την επίδραση που προκαλεί το αυτοκίνητο στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στις πόλεις τους θα παρουσιάσουν, στο πλαίσιο μιας σειράς 21 εκδηλώσεων σε αντίστοιχες πόλεις με την παρουσία των εκπροσώπων των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών, 42 ομάδες μαθητών της Γ΄ τάξης Γυμνασίων από όλη την Ελλάδα. Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης, που έχει στόχο να προκληθεί δημόσιος διάλογος από τις τοποθετήσεις και εισηγήσεις των εφήβων για τα σοβαρά αυτά προβλήματα, διοργανώνεται από την Αστική Εταιρεία Mη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Ecocity και τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και του Υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ παράλληλα συμμετέχει πλήθος πανεπιστημίων και φορέων. Χορηγός του προγράμματος είναι η Toyota Ελλάς ABEE και υποστηρικτές είναι η Jetoil Mamidoil ΑΕ, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) και η εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών ΚΙΝΟ.

Προληπτικός έλεγχος στα RAV 4 παραγωγής 1995
Σύμφωνα με τους ελέγχους που πραγματοποιεί η Toyota, διαπιστώθηκε ότι στα RAV4 πρώτης γενιάς, που παράχθηκαν από το Μάιο μέχρι τον Ιούλιο του 1995, είναι πιθανό να εμφανιστεί οξείδωση στα ελατήρια της μπροστινής ανάρτησης, όταν το αυτοκίνητο λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε έντονα οξειδωτικό περιβάλλον, όπως σε δρόμους με αλάτι. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος που να σχετίζεται με το θέμα αυτό, η εταιρεία αποφάσισε να αντικαταστήσει τα εν λόγω ελατήρια στα συγκεκριμένα αυτοκίνητα χωρίς απολύτως καμία οικονομική επιβάρυνση από την πλευρά των ιδιοκτητών. Η ελληνική αντιπροσωπεία έχει ήδη αποστείλει σχετική επιστολή σε 193 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων RAV 4 πρώτης γενιάς που, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας, έχουν στην κατοχή τους αυτοκίνητα της συγκεκριμένης παραγωγής.

e-νοικιάστε
Στον «αέρα» βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες η ανανεωμένη ιστοσελίδα της Sixt (www.sixt.gr). Από εκεί ο χρήστης μπορεί να πραγματοποιήσει κράτηση αυτοκινήτου, είτε για εσωτερικό είτε για εξωτερικό, με ιδιαίτερα απλουστευμένο τρόπο, σύμφωνα με την εταιρεία, αφού απαιτούνται μόλις τρία «βήματα». Παράλληλα, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει από μια μεγάλη γκάμα ειδικών προσφορών, ενώ προστέθηκαν και νέες υπηρεσίες, όπως το Newsletter, μέσω του οποίου με μια απλή διαδικασία εγγραφής -εισαγωγή email- θα λαμβάνει κάθε μήνα πληροφορίες για το θέμα που επιλέγει.

Πρώτη δόση το 2008 άτοκα και στα επαγγελματικά της Citroen
Η Citroen επεκτείνει και στα επαγγελματικά της μοντέλα (C2 Entreprise, Berlingo Van, Jumper και Jumpy) το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που προβλέπει την πρώτη δόση το 2008 χωρίς τόκους για όλο το διάστημα μέχρι 4/1/2008 και εξόφληση μέχρι και 48 δόσεις, ενώ απαιτείται τουλάχιστον το 55% της τιμής ως προκαταβολή. Παράλληλα, βρίσκονται σε ισχύ ακόμη δύο χρηματοδοτικά προγράμματα, τα οποία προβλέπουν 30% προκαταβολή και εξόφληση έως και 36 μήνες άτοκα ή 0% προκαταβολή και εξόφληση έως και 72 μήνες με επιτόκιο 8,5%. Στη δεύτερη, έντοκη περίπτωση, οι υποψήφιοι αγοραστές δικαιούνται ταυτόχρονα έκπτωση έως και 2.000 ευρώ, ανάλογα με το μοντέλο και την έκδοση που θα επιλέξουν.

Νέα κάθετη μονάδα Chevrolet στον ¶λιμο
Στον ¶λιμο εγκαινιάστηκε πρόσφατα η νέα μονάδα Chevrolet. Οι εγκαταστάσεις της Transatlantic Ltd καταλαμβάνουν εμβαδόν 2.000 τ.μ. και βρίσκονται στη Λεωφόρο Αλίμου 14, σε ένα περιβάλλον που στεγάζει έκθεση, σέρβις, ανταλλακτικά και τμήμα φανοποιίας. Ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει από κοντά όλα τα νέα μοντέλα της Chevrolet, να πληροφορηθεί για τον εξοπλισμό, τις τιμές, αλλά και να πραγματοποιήσει test drive με το αυτοκίνητο που επιθυμεί.
Τα τηλέφωνα επικοινωνίας της νέας κάθετης μονάδας Chevrolet είναι 210.9811.835 και 210.9815.822 (fax: 210.9818.605).

«Ζήστε στα ομορφότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας»
Πενήντα από τα πιο όμορφα χωριά της Ελλάδας φιλοξενεί το δεύτερο μέρος της σειράς των οδηγών «¶γνωστοι ταξιδιωτικοί προορισμοί». Τα κείμενα και οι φωτογραφίες είναι των Θοδωρή Αθανασιάδη και Ζερμαίν Αλεξάκη. Ο δεύτερος τόμος «Ζήστε στα ομορφότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ατραπός, είναι ένα ταξιδιωτικό βιβλίο-οδηγός, μέσα από τις σελίδες του οποίου ο αναγνώστης θα γνωρίσει τοποθεσίες ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, θα βρει επιλεγμένες προτάσεις διαμονής, διαδρομές και περιηγήσεις σε κάθε περιοχή με αναλυτικούς χάρτες και πλήθος πληροφοριών ιστορικών και άλλων. Παράλληλα, το πλούσιο φωτογραφικό υλικό της Views of Greece photobank που εμπεριέχεται μεταφέρει με τη δυναμική της εικόνας τις ιδιαίτερες γωνιές της πατρίδας μας.
Views of Greece/www.greeceviews.gr
Εκδόσεις Ατραπός
Κεντρική διάθεση: Νάξου 80, 112.55 Αθήνα
Τηλ.: 210.2027.585, fax: 210.2284.119

Παγκόσμιο ρεκόρ οικονομίας
Στη Ελλάδα βρέθηκαν οι Tζον και Έλεν Tέιλορ, το ζευγάρι που στις 17 Ιανουαρίου 2006 ξεκίνησε το γύρο του κόσμου χρησιμοποιώντας μια νέα σύνθεση καυσίμου της Shell, σε μια προσπάθεια που έχει στόχο το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες οικονομίας καυσίμου. Οι Tέιλορ θα προσπαθήσουν να καλύψουν περίπου 28.970 χλμ. σε 25 χώρες σε 70 ημέρες και όλα αυτά γεμίζοντας το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου τους το πολύ 50 φορές. Το ζευγάρι ξεκίνησε από την πλατεία Γουότερλου του Λονδίνου, περνώντας από το Reform Club, όπου ο θρυλικός Φιλέας Φογκ ξεκίνησε το φανταστικό ταξίδι του στο έργο «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες». Υπολογίζεται ότι οι Tέιλορ θα διανύουν 1.000 χλμ. κάθε μέρα.

Βιοκαύσιμα
Δύο νέες τεχνολογίες παρουσίασε για πρώτη φορά στην 21η Agrotica (1-5 Φεβρουαρίου, Helexpo, Θεσσαλονίκη), η εταιρεία Ελληνικά Βιοκαύσιμα ΑΕ, τα RSoil Technology και FCR. Το RSoil (RapeSeed Oil - κραμβέλαιο) είναι το νέας γενιάς βιοκαύσιμο που επιτρέπει σε όλους τους ντιζελοκινητήρες την κίνηση με 100% φυτικό λάδι (λάδι ελαιοκράμβης), πετυχαίνοντας μάλιστα οικονομία μέχρι και 40%, ενώ είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί και ως καύσιμο θέρμανσης. Το FCR (Fuel Consumption Reduction) είναι η τεχνολογία που έχει αναπτύξει η Ελληνικά Βιοκαύσιμα ΑΕ, με την οποία επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης των καυσίμων, σε όλους τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, μέχρι και 30%. Η νέα τεχνολογία είναι, σύμφωνα με την εταιρεία, απόλυτα ασφαλής για τον κινητήρα και συνοδεύεται από 3ετή εγγύηση.

Έλεγχοι ΚΤΕΟ
Στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2005 ελέγχθηκαν από τα ειδικά συνεργεία του Yπουργείου ΠΕΧΩΔΕ 6.872 αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών. Το 26% από αυτά (δηλαδή 1.788 οχήματα) βρέθηκαν να διαθέτουν ρυπογόνους κινητήρες. Όμως 208 από τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα (ποσοστό 12%) είχαν κάρτα ελέγχου καυσαερίων που έλαβαν είτε από τα ΚΤΕΟ είτε από τα διαπιστευμένα συνεργεία. Οι παραβάτες τιμωρήθηκαν με πρόστιμα από 29 έως 147 ευρώ.

Περί ΚΤΕΟ
Επιβατικά ΙΧ και φορτηγά ΙΧ μικτού βάρους κάτω των 3,5 τόνων των οποίων η άδεια κυκλοφορίας αναγράφει ως έδρα (διεύθυνση κατοικίας ή επιχείρησης) το νομό Αττικής.

YΖΖ 1000-YΖΖ 5500 από 7-3-2006 έως 10-3-2006
ΥΖΖ 5501-YΖΖ 9999 από 13-3-2006 έως 17-3-2006
YΖΗ 1000-YΖΗ 5500 από 20-3-2006 έως 24-3-2006
YΖΗ 5501-YΖΗ 9999 από 27-3-2006 έως 31-3-2006

Οι παραπάνω καταληκτικές ημερομηνίες, εφόσον επιλέγεται για έλεγχο του οχήματος ιδιωτικό ΚΤΕΟ, παρατείνονται για ακόμη μία ημέρα. Στην περίπτωση αυτή ο έλεγχος θεωρείται εμπρόθεσμος.

Θα προστεθούν στη λίστα των ΙΚΤΕΟ
Καλαμάτα, τηλ.: 27210.99699
Κόρινθος, τηλ.: 27410.73700-701
Ηράκλειο, τηλ.: 2810.543.400-402
Αίγιο, τηλ.: 26910.81111
Πάτρα, τηλ.: 2610.520.203
Ρόδος, τηλ.: 22410.67677 και 2241.068.665
Σταυρός, Αγ. Παρασκευής τηλ.: 210.2444.444
Μεσαρά, τηλ.: 28920.23100
Πέλλα, τηλ.: 23810.96320
Λάρισα, τηλ.: 2410.831.550


ΑΘΗΝΑ
1. Κλεισθένους 132 Γέρακας DRACOIL 0,838
2. Κλεισθένους 55 Γέρακας SHELL 0,838
3. Κλεισθ. & Αναπαύσεως 12 Γέρακας BP 0,838
4. Πειραιώς 24 Μοσχάτο AEGEAN 0,845
5. Πειραιώς103 Πειραιάς EL PETROL 0,845
6. Πειραιώς 200 Ταύρος ΕΛIN 0,846
7. Πειραιώς 220 Ταύρος ΕΛIN 0,846
8. Αθηνών-Πειραιώς 29 Πειραιάς AEGEAN 0,849
9. EOAK 17o χλμ. Ασπρόπυργος ΕΤΕΚΑ 0,849
10. Λ. Αθηνών 110 Βοτανικός AEGEAN 0,859

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
1. Γεωργικής Σχολής 50 Πυλαία ETEKA 0,828
2. Γεωργικής Σχολής 10 Πυλαία JETOIL 0,827
3. Λ. Ιασωνίδη 22 Κέντρο EΛIN 0,829
4. Νέα Μοναστηρίου 140 Κορδελιό ΕΚΟ 0,830
5. Νέα Μοναστηρίου 56 Κορδελιό ΕΚΟ 0,837
5. Νέα Μοναστηρίου 130 Κορδελιό ΕΚΟ 0,837
6. Θ. Σοφούλη 98 Καλαμαριά ΕΚΟ 0,839
7. Εθν. Αντίστασης 82 Καλαμαριά ΕΚΟ 0,839
8. 4ο χλμ. Χαριλάου-Θέρμης Πυλαία ΑΠ 0,839
9. Αλ. Φλέμινγκ 14 Κέντρο AEGEAN 0,842
10. Μοναστηρίου 82 Κέντρο ΕΚΟ 0,849

Στην ελληνική αγορά
Alfa Romeo
Brera Spider Ιούνιος
159 Sportwagon Μάρτιος
Audi
S3 2.0 TFSi (260) Οκτώβριος
S4 Cabrio Μάρτιος
RS4 Avant 4.2 FSi Μάρτιος
S6 5.2 Απρίλιος
S8 5.2 Μάρτιος
Q7 Μάρτιος
BMW
Z4 Coupe Φθινόπωρο
Ζ4 Μ ¶νοιξη
Σειρά 3 coupe Eντός 2007
Σειρά 1 3d Tέλος 2006
Chevrolet (Europe)
Captiva Σεπτέμβριος
Epica Ιούλιος
Citroen
C6 Μάρτιος
Daihatsu
Copen Απρίλιος
D Compact Απρίλιος
Sirion 4x4 Απρίλιος
Ford
Fusion Α΄ τρίμηνο
SAV Β΄ τρίμηνο
Galaxy Β΄ τρίμηνο
Fiat
Sedici Ιούνιος
G. Punto (95 ίπποι) Απρίλιος
Panda Cross Ιούνιος
Croma Μάρτιος
Doblo Cargo Μάιος
Stilo Fl Απρίλιος
Strada Μάιος
Honda
Civic Μάρτιος
Hyundai
Santa Fe Μάρτιος
Accent A΄ τρίμηνο
Jaguar
XK Aπρίλιος
Kia
Magentis Μάρτιος
Carens Β΄ εξάμηνο
Carnival B΄ εξάμηνο
ED (αντικαταστάτης Cerato) Δεκέμβριος
Lancia
Y momo design Μάρτιος
Mussa Platino Plus Μάρτιος
Υ fl Οκτώβριος
Lexus
RX350 Απρίλιος
GS450Η Μάιος
Mercedes
SL Fl ¶νοιξη
GL-Class Σεπτέμβριος
E-Class fl Ιούνιος
CL 500/600 Σεπτέμβριος
Nissan
Note (mini MPV) ¶νοιξη
Peugeot
207 Α΄ εξάμηνο
Seat
Leon Cupra Εντός 2006
Skoda
Octavia 5 RS Φεβρουάριος
SsangYong
Actyon Τέλος 2006
Cyron Μάρτιος
Toyota
Avensis fl Β΄ εξάμηνο
Volvo
C70 Aρχές 2006
VW
EOS Β΄ τρίμηνο
Polo GTi Β΄ τρίμηνο
Golf GT Β΄ τρίμηνο
Jetta 2.0FSi (150) Α΄ τρίμηνο
Jetta 2.0 TFSi (200) Α΄ τρίμηνο
Touran 1.4 Β΄ τρίμηνο
Passat 3.2 V6 Β΄ τρίμηνο

Αύξηση στα ελαφρά φορτηγά
Στην κατηγορία των ελαφρών φορτηγών κάτω των 3,5 τόνων σημειώθηκαν συνολικά τη χρονιά που μας πέρασε 23.045 νέες ταξινομήσεις, νούμερο ελαφρώς αυξημένο σε σύγκριση με το 2004, κατά τη διάρκεια του οποίου είχαν κυκλοφορήσει στη χώρα μας 22.494 νέα οχήματα στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Οι συσχετισμοί δεν άλλαξαν ως προς τις επικεφαλής εταιρείες που ηγήθηκαν σε αυτήν την εμπορική κατηγορία. Η πρώτη πεντάδα της προηγούμενης χρονιάς, Nissan, Ford, Toyota, Fiat και Mitsubishi, παρέμεινε αναλλοίωτη και το 2005. Οι δύο πρώτες με μερίδιο αγοράς 22,9% και 21,1%, αντίστοιχα, κυριαρχούν, ενώ σημαντικό ποσοστό κατέχει και η Toyota, με 12,1%.

Επαγγελματικά Skoda
Νέες τιμές και αλλαγές στην γκάμα των επαγγελματικών της Skoda ανακοίνωσε η ελληνική αντιπροσωπεία. Oι μικρότερες εκδόσεις του ντιζελοκίνητου Octavia με το 1.9 TDI των 90 ίππων καταργείται, ενώ όλες οι υπόλοιπες ανέβηκαν ελαφρώς, εκτός από το Superb των 2,5 λίτρων.

Octavia 1.9 TDI Tour 110 hp 18.190 ευρώ
Octavia5 1.9 TDI Ambiente 105 hp 5G 19.390 ευρώ
Octavia5 1.9 TDI Ambiente 105 Tiptronic DSG 21.890 ευρώ
Octavia5 2.0 TDI Ambiente 140 hp 6G 21.190 ευρώ
Octavia5 2.0 TDI Ambiente Tiptronic DSG 23.690 ευρώ
SuperB 1.9 TDI Classic 140 hp 22.990 ευρώ
SuperB 2.5 TDI V6 Classic 163 hp 27.390 ευρώ
SuperB 2.5 TDI V6 Classic AG 163 hp 29.590 ευρώ