4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

30 ημέρες με το Suzuki Swift

  • Εξαιρετικά πρακτικά τα χειριστήρια του ηχοσυστήματος στο τιμόνι.

  • Παραπάνω από επαρκής για την εξόρμηση του σαββατοκύριακου ο χώρος των αποσκευών.

  • Σε καμία περίπτωση το Swift δεν προβλημάτισε με την αξιοπιστία του.

  • Καταναλώνοντας κατά μέσο όρο 8,5 λίτρα/100 χλμ. το Swift αποδείχτηκε σχετικά οικονομικό.

Πασπαρτού!

Για τριάντα ημέρες συμβιώνουμε με το ιαπωνικό σουπερμίνι εντός κι εκτός των τειχών του κλεινού άστεως.

KEIMENO, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: IAKΩBOΣ KPOMMYΔAΣ

Η ZΩH δεν είναι απλή, και ας λένε. Για παράδειγμα, στο θέμα του αυτοκινήτου ιδανικά θα θέλαμε ένα αυτοκίνητο αρκετά ευέλικτο για την πόλη, αλλά και αρκετά ευρύχωρο για τις εξορμήσεις μας έξω από αυτήν, οικονομικό και άνετο, αλλά και με οδηγικό ενδιαφέρον. Γόρδιος δεσμός, και μάλιστα χωρίς να προσθέσουμε την εμφάνιση, η οποία, κακά τα ψέματα, αποτελεί σημαντικό συντελεστή στη συνολική εξίσωση.
Το νέο Swift, σε αυτόν τον τομέα, σίγουρα προδιαθέτει θετικά με την πρώτη ματιά, ιδιαίτερα στην έκδοση GLA με τις πεντάκτινες ζάντες αλουμινίου και τη διακριτική αεροτομή. Παράλληλα, το συγκρατημένο του μήκος αυξάνει τις πιθανότητες να βρεθεί μια θέση για παρκάρισμα, ακόμα και σε περιοχές όπου η στάθμευση αποτελεί μόνιμη αιτία διαπληκτισμού μεταξύ των κατοίκων. Στο εσωτερικό, ένα από τα πρώτα στοιχεία που τραβούν την προσοχή είναι το σχετικά κάθετο παρμπρίζ, το οποίο δημιουργεί ένα αίσθημα ευρυχωρίας, ενώ παράλληλα διευκολύνει την είσοδο και έξοδο από το αυτοκίνητο. Όλα καλά μέχρι εδώ, όμως τι γίνεται στην καθημερινή χρήση σε μια πόλη όπως η Αθήνα, όπου οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα σκληρές τόσο για ανθρώπους όσο και μηχανές;
Παρασκευή πρωί, με κατεύθυνση προς γραφείο και το μποτιλιάρισμα στην Κατεχάκη για άλλη μια φορά δηλώνει το «παρών». Κίνηση και κακή διάθεση είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, ειδικά αν συμπεριλάβουμε στην όλη εξίσωση και το πρωινό ξύπνημα. Ευτυχώς, το καλό ηχοσύστημα με τα πρακτικά χειριστήρια στο τιμόνι σε συνδυασμό με τη μεγάλη θήκη για τον απαραίτητο καφέ διευκολύνουν την κατάσταση. Αντιθέτως, το πεντάλ του συμπλέκτη, παρ’ ότι είναι ελαφρύ, εμπλέκει σχετικά υψηλά στη διαδρομή του, στοιχείο που προβληματίζει στο συνεχές «σταμάτα ξεκίνα».
Υπομονή, το σαββατοκύριακο είναι μια ανάσα μακριά και ευκαιρία για απόδραση από την πόλη με το Swift. Ο χώρος αποσκευών, δίχως να είναι ιδιαίτερα μεγάλος, έχει πρακτικό σχήμα και έτσι η φόρτωση είναι παιχνιδάκι. Στη διαδρομή προς Χαλκίδα, η διατήρηση υψηλών ταχυτήτων αποτελεί εύκολη υπόθεση, ενώ με 140 χλμ./ώρα στο κοντέρ ο υπολογιστής του αυτοκινήτου δείχνει την απόλυτα λογική κατανάλωση των 10 λίτρων ανά 100 χλμ. Η καλή εικόνα συνεχίζεται και στο επαρχιακό δίκτυο, όπου το Swift αποδεικνύεται, πέρα από ασφαλές, ευχάριστο οδηγικά στις στροφές της Εύβοιας. O κινητήρας των 1.300 κ.εκ., αν και έχει αποθέματα δύναμης, δείχνει το καλό του πρόσωπο μετά τις 4.000 σ.α.λ., συνεπώς οι συχνές αλλαγές μέσω του θετικού επιλογέα είναι μέσα στο παιχνίδι, με τις μακριές σχέσεις του κιβωτίου να χαλάνε κάπως την καλή εικόνα.
Κάτι παραπάνω από τριάντα μέρες πέρασαν και η ώρα του αποχωρισμού είναι πιο δύσκολη από όσο περιμέναμε. Το Swift κάλυψε, χωρίς ιδιαίτερους συμβιβασμούς, κάθε μεταφορική μας ανάγκη, αποδεικνύοντας ότι το πεδίο δράσης του κάθε άλλο παρά περιορίζεται εντός των τειχών της πόλης._ Ι. Κ.