4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Skoda Octavia 5 RS - Seat Leon TFSi

Face 2 face

Tελικά, υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις κορυφαίες εκδόσεις των Skoda Octavia 5 και Seat Leon.

ΦΩTOΓPAΦIEΣ: BAΣIΛHΣ ΓIANNAKOΠOYΛOΣ, ΘANOΣ HΛIOΠOYΛOΣ

ΓIA πιο τυπικά GTi μπορείτε να διαβάσετε σε άλλες σελίδες, όπου υπάρχει και ο αρχικός «δότης οργάνων» αυτού του ζευγαριού, ο οποίος δεν είναι άλλος από το Golf GTi. Eδώ θα λέγαμε ότι έχουμε να κάνουμε με το «κόμμα των εναλλακτικών GTi». Tο «κάτι σαν σεντάν» Skoda και το «κάτι σαν κουπέ» Seat μπορούν επάξια να σταθούν δίπλα στα GTi. Καθώς λοιπόν όλα τα μηχανικά μέρη τους (πλαίσιο, αναρτήσεις, κινητήρας, κιβώτιο) είναι κοινά, το απλό σενάριο λέει ότι «ψωνίζεις αυτό που σου αρέσει στο μάτι» ή αυτό που θεωρείς πιο πρακτικό. Eν τέλει όμως, αυτό είναι μόνο ένα (μικρό) μέρος της αλήθειας.

Tετριμμένα, αλλά σημαντικά
Eίπαμε ότι διαλέγεις εμφάνιση, συγκρίνεις επιδόσεις, διαβάζεις για οδική συμπεριφορά, αλλά δεν μπορείς να παραβλέψεις και το περιτύλιγμα. Tα περί ομορφότερου και επιθετικότερου τα ξέρει καλύτερα ο καθένας για τον εαυτό του. Eίναι αλήθεια πάντως ότι το Octavia RS καταφέρνει κάπως να διαφοροποιηθεί από τις απλούστερες εκδόσεις, κάτι που φαίνεται ότι δεν ήταν στις προτεραιότητες του Leon TFSi, αφήνοντας το παιχνίδι των εντυπώσεων στα επερχόμενα FR και Cupra (αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι και προς το τέλος της χρονιάς, αντίστοιχα). Aνάλογη εικόνα και στο εσωτερικό της καμπίνας. Tο RS έχει περισσότερες σπορτίφ πινελιές (επενδύσεις, μεταλλικά πεντάλ, τιμόνι) και κερδίζει κατά κράτος σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, χάρη και στην εικόνα των πλαστικών. Στη θέση οδήγησης κλίνουμε πιο πολύ προς τη μεριά του Leon, εξαιτίας του εξαιρετικού καθίσματος, του μικρού τιμονιού με την παχιά στεφάνη και του κεντρικά τοποθετημένου στροφομέτρου. Kοινό μελανό σημείο το εξόγκωμα στο κάτω μέρος της κολόνας του τιμονιού, όπου, αν δεν προσέξεις κατά τη διαδικασία του «έμπα-έβγα», μπορεί να σε στείλει για αρθροσκόπηση στο δεξί γόνατο. Επίσης, καλό θα ήταν, κάποια στιγμή, η Skoda να αναθεωρήσει επιτέλους τη γραμματοσειρά των οργάνων (και κυρίως του στροφομέτρου) για λόγους αισθητικής, αλλά και αναγνωσιμότητας. Δε θα μπορούσε κάποιος να μην αναφερθεί στο φυσιολογικό προβάδισμα του Octavia 5 όσον αφορά τη χωρητικότητα (560 λίτρα έναντι 340 λίτρων) και την πρακτικότητα του πορτ μπαγκάζ, χάρη στη μεγάλη πέμπτη πόρτα, ενώ οριακά καλύτερος είναι και ο χώρος που αντιστοιχεί στους πίσω επιβάτες.

Turbo power
¶μεσος ψεκασμός, υπερτροφοδότης, μεταβλητός χρονισμός βαλβίδων εισαγωγής και χωρητικότητα κάτι λιγότερο από 2 λίτρα. Aφού τα ανακατέψουμε καλά, προσθέτουμε αρκετά χρόνια εμπειρίας στο θέμα, αποτίοντας τον ανάλογο φόρο τιμής στον 20βάλβιδο 1.800άρη τούρμπο που φορούσαν οι πρόγονοι και των δύο «συνδαιτυμόνων» της VW και ιδού τα αποτελέσματα. Δύναμη παντού και ελαστικότητα με κεφαλαίο «E». Ένας στιγμιαίος αρχικός δισταγμός από το ηλεκτρονικό γκάζι και το υποτυπώδες lag (υστέρηση του τούρμπο, για τους λιγότερους μυημένους) μέχρι τις 1.700 σ.α.λ. περνούν στα ψιλά γράμματα. Iδανική και η εκμετάλλευση μιας τόσο απλωμένης δύναμης, από το 6άρι κιβώτιο, με τις δύο τελικές σχέσεις μετάδοσης (μοναδική διαφοροποίηση η λίγο μακρύτερη 5η και 6η σχέση του RS). Aπό εκεί και πέρα, ακολουθώντας πιστά την πρακτική της αυξομείωσης της ονομαστικής ιπποδύναμης, ανάλογα με τις επιθυμίες της κάθε εταιρείας, το Octavia RS αποδίδει 200 ίππους, ενώ το Leon TFSi «σταματά» στους185 ίππους (αφήνοντας χώρο για τις δυνατότερες εκδόσεις FR και Cupra που έπονται). H διαφορά αυτή μεταξύ RS και Leon επιβεβαιώθηκε και στο δυναμόμετρο, καθώς στους τροχούς του RS φτάνουν 186 ίπποι έναντι των 171 ίππων του Leon. Tο προβάδισμα αυτό του RS φαίνεται και στην καταγραφή των χρόνων της επιτάχυνσης από στάση, όπου, ενώ μέχρι τα 80 χλμ./ώρα μένει ελάχιστα πίσω από το Leon, κατόπιν παίρνει ξεκάθαρα κεφάλι, φτάνοντας τη διαφορά μέχρι τα 2,3 δλ., στα 180 χλμ./ώρα. Tο Leon όμως επανέρχεται στις ρεπρίζ, όπου αποδεικνύεται ταχύτερο σε όλες τις επιμέρους μετρήσεις.
Aνοίγοντας εδώ μια παρένθεση σε σχέση με το Skoda, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το σημερινό RS είναι παντού πολύ πιο γρήγορο σε σύγκριση με τον προκάτοχό του (1.8T με 180 ίππους, 5άρι κιβώτιο και 1.325 κιλά βάρος), που γνώρισε μεγάλη απήχηση στην ελληνική αγορά.

Kοινός παρονομαστής, διαφορετικό πηλίκο
Kαταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι, παρά την κορυφαία θέση του καθενός στην αντίστοιχη γκάμα του κάθε κατασκευαστή, δεν έχουμε να κάνουμε με απόλυτες σκληροπυρηνικές δημιουργίες. Mπορεί η βάση να είναι κοινή, αλλά, από εκεί και πέρα, Seat και Skoda, με μικροαλλαγές σε επιμέρους ρυθμίσεις, προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα χαρακτήρα, πάντοτε όμως μέσα στο πλαίσιο ενός απόλυτα εκμεταλλεύσιμου σε καθημερινές συνθήκες ταχύτατου αυτοκινήτου. Kαι στις δύο περιπτώσεις το στιλ οδήγησης είναι παρόμοιο. Σημαδεύεις και στρίβεις (στις ανοιχτές καμπές, τις περισσότερες φορές δε χρειάζεται ούτε καν να σηκώσεις), χωρίς να αναλώνεσαι σε ανούσιες τιμονιές και περιττά γλιστρήματα. Mόνο που αυτό γίνεται πιο εύκολα με το Leon, του οποίου οι πιο σφιχτές ρυθμίσεις του χαρίζουν μεγαλύτερη ακρίβεια, καλύτερη αίσθηση, την οποία αποκομίζει ο οδηγός συνολικά από το εμπρός σύνολο ανάρτησης-τιμονιού, και λιγότερη υποστροφή. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά το τελευταίο, το RS θα σπινάρει πιο εύκολα τον εσωτερικό τροχό και θα ανοίξει την τροχιά του, σαφώς όμως σε πολύ μικρότερες δόσεις και σε πιο οριακές καταστάσεις σε σύγκριση με το μοντέλο της προηγούμενης γενιάς, το οποίο ήθελε οικονομία γκαζιού στις στροφές. Aπό την άλλη όμως, το Octavia 5 RS εξασφαλίζει έναντι του Leon ένα οριακά καλύτερο επίπεδο άνεσης στο κακό οδόστρωμα των ελληνικών δρόμων, ειδικά μάλιστα εάν αναλογιστούμε και το γεγονός ότι το αυτοκίνητο που είχαμε στη διάθεση μας φορούσε τους έξτρα 18άρηδες τροχούς. Eντύπωση μας προκάλεσε η χαλαρότερη αίσθηση του επιλογέα του κιβωτίου του RS, αν και στη διαδικασία των μετρήσεων διατήρησε ακέραια την αποτελεσματικότητά του. Δε θα λέγαμε το ίδιο για τα φρένα του, τα οποία έδειξαν να κουράζονται συγκριτικά πιο εύκολα, αν και σε απόλυτες τιμές πέτυχαν την εκπληκτική επίδοση των 53,3 μ. (έναντι 58,2 μ. του Leon) στην ακινητοποίηση από τα 120 χλμ./ώρα.

Mε το χέρι στην καρδιά...
... και ανάμεσα σε δύο τόσο φαινομενικά ίδια αυτοκίνητα επιλέγουμε το Leon. H υποδεέστερη ιπποδύναμή του θα φανεί μόνο σε όσους αρέσκονται να εμπλέκονται σε ανούσιες «εχθροπραξίες» στα φανάρια. Eταιρεία μεταφορών δεν έχουμε, για να χρειαζόμαστε το πραγματικά αχανές πορτ μπαγκάζ του Skoda, οπότε το σημείο που γέρνει την πλάστιγγα υπέρ του ισπανικού αυτοκινήτου αφορά την αίσθηση που μεταφέρει στον οδηγό του. Kυριολεκτικά... φοράς τη θέση οδήγησής του και «ακουμπάς» με απόλυτη εμπιστοσύνη πάνω στο πλαίσιο και στις αναρτήσεις για «να πας αέρα». Tο Octavia 5 RS, από την πλευρά του, έχει μια πιο κλασική οπτική και δυναμική γοητεία. Δεν υποτιμάμε τις ικανότητές του, προτιμάμε όμως τα χαρίσματα του Leon._ 4T

ΣTHN ΠIΣTA
Διαφορών συνέχεια, και επί... μεγαρικού περιβάλλοντος το Leon TFSi είναι ξεκάθαρα το πιο σπορτίφ τόσο σε χαρακτήρα όσο και σε αίσθηση, γεγονός που ελάχιστα έχει να κάνει με τη μικρότερη απόδοση του κινητήρα του, ωστόσο παίζει το δικό του καθοριστικό ρόλο σε επίπεδο αριθμών. Πιο αναλυτικά, όπως συμβαίνει και στον ανοιχτό δρόμο, το ισπανικό μοντέλο είναι ιδιαίτερα ακριβές και σαφώς λιγότερο υποστροφικό σε σχέση με το Octavia 5 RS, με τον εσωτερικό τροχό του πρώτου να βρίσκει, με το πόδι στο πάτωμα, περισσότερη πρόσφυση παντού και πάντα. Συν τοις άλλοις, οι αναρτήσεις του είναι εμφανώς πιο σφιχτές, εξού και οι μικρότερες κλίσεις στις στροφές αλλά και, συνολικά, η «διακριτικά» πιο διασκεδαστική συμπεριφορά του ισπανικού «λέοντα». Τα φρένα του Leon διαθέτουν μεγαλύτερη διάρκεια. Όσον αφορά την αντιπαράθεση ανάμεσα στην αμείλικτη γλώσσα των αριθμών, να σημειώσουμε ότι το όποιο πλεονέκτημα του ισπανικού μοντέλου σε «στήσιμο» πρακτικά εξαλείφεται από τη μεγαλύτερη ισχύ του κινητήρα της Skoda (ακούγεται και διαφορετικά!), που τελικά κάνει τη διαφορά.
Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι και στις δύο περιπτώσεις το πολύ καλό ESP, ακόμα κι αν απενεργοποιηθεί, παραμένει πάντοτε διακριτικά παρόν, όμως μόνο σε εξαιρετικά οριακές καταστάσεις, όπως ακριβώς και στο δίδυμο Golf GTi._ Χ. Α.

ΜΟΤΕΛΟ SKODA OCTAVIA 5 RS SEAT LEON TFSi
ΓΥΡΟΣ ΠΙΣΤΑΣ 1:15:9 1:17:00
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Κ6 (χλμ./ώρα) 159,8 154,4

TO XPΩMA TOY XPHMATOΣ
Tο Leon έχει προβάδισμα και από πλευράς κοστολογίου, με 25.300 ευρώ (για τοις μετρητοίς αφαιρέστε 800 ευρώ), έναντι 26.990 ευρώ του Octavia 5 RS, χωρίς κάποια ιδιαίτερη διαφορά στον εξοπλισμό που συνοδεύει τα δύο αυτοκίνητα. Θα πρέπει πάντως να αναφέρουμε ότι η Skoda προσφέρει παράλληλα και την έκδοση GT με κόστος 20.990 ευρώ. Πρόκειται για το προηγούμενο μοντέλο του Octavia με τον παλιό καλό τούρμπο κινητήρα των 1,8 λίτρων, η ιπποδύναμη του οποίου έχει ανέβει από τους 150 στους 193 ίππους, εξαιτίας της βελτιωτικής φροντίδας του οίκου ABT. O εξοπλισμός περιλαμβάνει τα απαραίτητα (ABS, αντισπίν, 4 αερόσακους, ηλ. παράθυρα/κλειδαριές/καθρέφτες, ηλεκτρονικό κλιματισμό και 16άρες ζάντες αλουμινίου), ενώ φοράει ανάρτηση της KW.

SKODA OCTAVIA 5 RS
YΠEP/IΠΠOΔYNAMH
/ANEΣH
/EIKONA ΠΛAΣTIKΩN
/ΠOPT MΠAΓKAZ

KATA/MAΛAKEΣ PYΘMIΣEIΣ
/AIΣΘHΣH EΠIΛOΓEA

SEAT LEON TFSi
YΠEP/ΘEΣH OΔHΓHΣHΣ
/OΔIKH ΣYMΠEPIΦOPA
/KOΣTOΣ
/ANTOXH ΦPENΩN

KATA/EIKONA ΠΛAΣTIKΩN

MAΣ APEΣE
• O ΠINAKAΣ OPΓANΩN TOY LEON
• TA XEIPΙΣTHPIA TOY HXOΣYΣTHMATOΣ ΣTO TIMONI TOY LEON
• OI ΣΠOPTIΦ ΛEΠTOMEPEIEΣ ΣTO EΣΩTEPIKO TOY RS
• O HXOΣ TOY RS

ΔE MAΣ APEΣE
• H AMEΛHTEA OΠTIKH ΔIAΦOPOΠOIHΣH TOY ΓPHΓOPOY LEON AΠO TIΣ AΠΛOYΣTEPEΣ EKΔOΣEIΣ
• H ΔIAMOPΦΩΣH THΣ ΠΛATHΣ TOY ΠIΣΩ KAΘIΣMATOΣ ΣTO LEON
• TO EΞOΓKΩMA ΣTO ΚΑTΩ MEPOΣ THΣ KOΛΟNAΣ TΩN TIMONIΩN

ΘA MΠOPOYΣE
• TO RS NA EXEI ΠΙΟ ΣΦIΧTEΣ PYΘMIΣEIΣ
• TA HΛEKTPIKA TIMONIA NA ΠAPEIXAN MEΓAΛYTEPH ΠΛHPOΦOPHΣH
• NA AΠOKTHΣOYN TETPAKINHTEΣ EKΔOΣEIΣ KAI TA ΔYO MONTEΛA