4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Jaguar XK Coupe & Convertible

Από τον καιρό της ΧΚ8 μέχρι το face lift της πέρασαν οκτώ χρόνια, από τότε άλλα δύο, το σύνολο δέκα. Ε, καιρός ήταν για νέα ΧΚ, σε έκδοση τόσο κουπέ όσο και κάμπριο, η οποία, όπως δείχνουν τα πράγματα, επανέρχεται δριμύτερη!

KEIMENO, ΦΩTOΓPAΦIEΣ: NIKOΣ KOYNITHΣ

ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ένα βρετανικό αυτοκίνητο χωρίς επενδύσεις ξύλου στο ταμπλό του. Φανταστείτε τους οπαδούς του «heritage», της βρετανικής παράδοσης δηλαδή, να προσπαθούν να λιντσάρουν τους σχεδιαστές του, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς, ακόμα και αν τη γλιτώσουν, θα τιμωρηθούν μετά θάνατον, σιγοβράζοντας για πάντα βουτηγμένοι σε σάλτσα μέντας στα καζάνια της κολάσεως. Καλά νέα για τους κοινούς νοήμονες ανθρώπους που οδηγούν απ’ τη σωστή πλευρά του δρόμου!
Και αυτό, φανταστείτε, δεν είναι το μοναδικό καλό νέο του αυτοκινήτου «2 σε 1», όπως χαρακτήρισε τη νέα Jaguar XK o υπεύθυνος εξέλιξής της, κ. Μάρτιν Χόλινγκσγουορθ. Γιατί «2 σε 1»; Γιατί υποτίθεται ότι, εκτός των άλλων, ενσωματώνει όλες τις αρετές ενός Grand Tourer και ενός σπορ αυτοκινήτου. Kαι ενόσω συμβαίνουν όλα αυτά, η Γη εξακολουθεί να γυρίζει.

Και εξηγούμε...
Οι δύο εκδόσεις του αυτοκινήτου, κουπέ και κάμπριο, παρουσιάστηκαν ταυτόχρονα στη νότια Αφρική, γιατί εξελίχθηκαν ταυτόχρονα. Αντίθετα από την πεπατημένη, που θέλει την εκ των υστέρων μετατροπή των κουπέ σε κάμπριο, η παράλληλη εξέλιξη προσφέρει πλεονεκτήματα οικονομίας κλίμακας σε πρόσθετα τμήματα όσο και την εξασφάλιση μιας εκ βάθρων στιβαρής κατασκευής. Και επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, ξεκινάμε από το μονοκόκ εξ ολοκλήρου αλουμινένιο πλαίσιο, τα διάφορα τμήματα του οποίου είναι κολλημένα και πριτσινωμένα μεταξύ τους, ενώ τα τμήματα του αμαξώματος είναι φέροντα στοιχεία της όλης κατασκευής (τεχνική που προσφέρει χαμηλό βάρος και υψηλή ακαμψία, που δεν απαιτεί περαιτέρω ενισχύσεις στην περίπτωση της ανοιχτής έκδοσης). Αποτέλεσμα; Στρεπτική ακαμψία που φτάνει τα 16.000 Nm/deg, δηλαδή καλύτερη από μια SL (15.800) ή μια 6άρα BMW (15.500), κατά τους ¶γγλους πάντα, και βάρος μεταξύ 1.595-1.635 κιλών.
Κάτω από το όμορφο αμάξωμα, για το οποίο οι κακές γλώσσες λένε ότι στην πίσω όψη προσομοιάζει με Aston Martin (υπενθυμίζουμε ότι και η πανέμορφη DB9 και η ΧΚ είναι πνευματικά παιδιά του Ίαν Κάλουμ), αν και έχει εμφανείς επιδράσεις από E-Type και παλιότερες Jaguar (βλ. τρίτη πόρτα, μάσκα και πλευρικά κρύσταλλα), κρύβεται αρκετή τεχνολογία. Ο λόγος για το σύστημα ενεργητικής ανάρτησης CATS, το οποίο είναι αναβαθμισμένο, ελέγχοντας πλέον κάθε αμορτισέρ ξεχωριστά και όχι ανά ζεύγη, όπως έως τώρα το γνωρίζαμε. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα ελέγχου των κλίσεων τόσο κατά τον εγκάρσιο άξονα (σήκωμα και βύθιση του αμαξώματος κατά την επιτάχυνση και επιβράδυνση, αντίστοιχα) όσο και κατά το διαμήκη, των κλίσεων δηλαδή του αυτοκινήτου στις στροφές. Προσθέστε το σύστημα ελέγχου σταθερότητας, το οποίο απενεργοποιείται σε δύο στάδια, το γνωστό V8 των 4.196 κ.εκ. και 298 ίππων και το νέο 6τάχυτο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, για πρώτη φορά με χειριστήρια (αυτιά) επιλογής σχέσεων πίσω από το τιμόνι, και έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα του νέου διθέσιου (2+2 με αρκετή... καλή θέληση), τουλάχιστον στα χαρτιά.

Από τη θεωρία στην πράξη
Καθήμενος στο τύπου μπάκετ κάθισμα της ΧΚ και αφού ξεκινήσεις τις ηλεκτρικές ρυθμίσεις με τη βοήθεια των χειριστηρίων που βρίσκονται, αλά Mercedes, στην πόρτα, η πρώτη έκπληξη: υπάρχει άφθονος χώρος για οδηγό και συνοδηγό, ενώ ακόμη και οι πολύ ψηλοί θα νιώσουν άνετα. Κοιτάς γύρω σου και νιώθεις επιτέλους άνετα μέσα σε δέρμα και αλουμίνιο (και touch screen έχει, παρακαλώ) και όχι στο «μαυσωλειακό» ξύλο της θείας ¶ναμπελ, εκείνης με το λουλουδάτο φόρεμα και το τεράστιο καπέλο, που έφερνε στο τούτο της και στη βασίλισσα. Πάντως, ακόμα και με καπέλο χωράς στην ΧΚ χωρίς κανένα πρόβλημα!
Ξεκινάμε και ευθύς αμέσως κόβουμε αριστερά, όπως μας προτρέπει το τεράστιο αυτοκόλλητο στο τιμόνι «drive on the left side!» και καταγράφουμε επιταχύνοντας: υπέροχος ήχος V8, αποθέματα ροπής σχεδόν σε όλο το φάσμα των στροφών, που, χωρίς να σε κολλάει στο κάθισμα, προσφέρει αξιοσημείωτες για την κατηγορία επιδόσεις και σχεδόν ανεπαίσθητες όσο και γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων. Το τρικ εδώ έχει να κάνει με την ηλεκτρονική διαχείριση του αυτόματου κιβωτίου, η οποία ποτέ δε διακόπτει τελείως τη ροή της ροπής προς τους πίσω κινητήριους τροχούς. Στα της χρήσης, διαθέτει θέσεις «D» και «S» (όπως sport), επιτρέπει και στις δύο περιπτώσεις την παρέμβαση μέσω των χειριστηρίων (όπως ακριβώς τα κιβώτια της Audi), αλλάζει όμως αυτόματα σχέση λίγο πριν τον κόφτη. Το τιμόνι, καλό σε αίσθηση, μεταφέρει πλήθος πληροφοριών από το οδόστρωμα, αν και σε κάποιες περιπτώσεις το μπροστινό τμήμα φαίνεται λίγο «ελαφρύ», κυρίως στην ανοιχτή έκδοση. Η ποιότητα κύλισης και η ηχομόνωση κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα και, όποτε χρειαστεί, τα φρένα αλλά και η αίσθηση του πεντάλ δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης.
Με λίγα λόγια, ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο σπορ GT, το οποίο μπορεί να κοιτάξει στα ίσια κυρίως το γερμανικό ανταγωνισμό. Περισσότερα ευελπιστούμε να αναφέρουμε πλέον επί ελληνικού εδάφους, όπου η XK Coupe και Convertible θα αφιχθούν τον Απρίλιο σε τιμές που ξεκινούν από 111.000 και 122.000 ευρώ, αντίστοιχα. Και για να μην έχουμε απανωτές καρδιακές προσβολές, ενημερώνουμε ότι μπορούν να παραγγελθούν και με ξύλο στο ταμπλό και σε british racing green. Η κόλαση μπορεί να περιμένει..._ Ν. Κ.
ΑΠΟ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΟΠΙΑ
Η Jaguar XK είναι το πρώτο σπορ αυτοκίνητο παραγωγής που προσφέρει ενεργό σύστημα προστασίας πεζών. Σε περίπτωση σύγκρουσης, αισθητήρες στον προφυλακτήρα αναγνωρίζουν εάν πρόκειται για πεζό και δίνουν εντολή για τo πυροτεχνικό ανασήκωμα του καπό κατά μερικές ίντσες, γεγονός που αφενός προστατεύει το κεφάλι του ατυχήσαντος πεζού από την πρόσκρουση με τα άκαμπτα εξαρτήματα που βρίσκονται στο χώρο του κινητήρα και αφετέρου συμβάλλει στην απορρόφηση μεγαλύτερων ποσών ενέργειας.
Στην ανοιχτή έκδοση υιοθετήθηκαν, επίσης για πρώτη φορά στα χρονικά της εταιρείας, δύο εκτινασσόμενα ρολ μπαρ για την προστασία των επιβατών, σε περίπτωση ανατροπής του αυτοκινήτου.

SMALL TALK
με τον υπεύθυνο εξέλιξης, Μάρτιν Χόλινγκσγουορθ

Bάλε τη μαμά στην ΧΚ

Κύριε Χόλινγκσγουορθ, γιατί αποφασίσατε να εφοδιάσετε την ΧΚ με δύο πολύ μικρές πίσω θέσεις;
Ήταν απαίτηση των αγοραστών μας! Από έρευνες που κάναμε αποδείχτηκε ότι θέλουν να έχουν μία επιπλέον θέση, έστω ανάγκης, που κάποια δεδομένη στιγμή μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Κοιτάξτε (δείχνοντας τις πίσω θέσεις)· εδώ δε χωράνε ούτε μικρά παιδιά. Την παραμονή των Χριστουγέννων όμως εγώ έβαλα πίσω τη μητέρα μου, η οποία είναι 82 χρονών. Μπροστά κάθισε ο πατέρας μου, που είναι 87, στριμωγμένα και οι δύο μεν, αλλά τουλάχιστον πήγαμε στον προορισμό μας. Αν η ΧΚ δεν είχε πίσω θέσεις, η μεταφορά ενός τρίτου επιβάτη θα ήταν αδύνατη.
Οι έρευνες που διεξαγάγατε με τους αγοραστές σας περιορίστηκαν στο θέμα των θέσεων ή επεκτάθηκαν και σε άλλα θέματα;
Πάντα ρωτάμε τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων μας τη γνώμη τους. ¶λλωστε, είναι αυτοί που ζουν καθημερινά μαζί τους και γνωρίζουν από πρώτο χέρι όλα τα θέματα. Έχουν πολλά να μας πουν για θέματα χωροταξικά, για τον κινητήρα, τον εξοπλισμό, την οδική συμπεριφορά... Είναι μια συνήθης διαδικασία που κάνουμε κατά την εξέλιξη κάθε νέου μοντέλου μας.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση της ΧΚ, ποιοι ήταν οι ερωτηθέντες; Κάτοχοι ΧΚ8;
Ήταν κάτοχοι ΧΚ8, γενικά κάτοχοι Jaguar, αλλά και άλλοι αυτοκινήτων του ανταγωνισμού: BMW σειράς 6, Mercedes SL, αλλά ακόμη και ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μικρότερων κατηγοριών που επιθυμούν, όμως, να αναβαθμίσουν σύντομα τα αυτοκίνητά τους...
TEXNIKA XAPAKTHPIΣTIKA
JAGUAR XK

COUPE CONVERTIBLE
KINHTHPAΣ
KYBIΣMOΣ 4.196 κ.εκ.
MEΓ. IΣXYΣ 298 ίπποι/6.000 σ.α.λ.
MEΓ. POΠH 41,9 χλγμ./4.100 σ.α.λ.

ANAPTHΣH
EMΠPOΣ Διπλά ψαλίδια, αντιστρεπτική ράβδος
ΠIΣΩ Διπλά ψαλίδια, αντιστρεπτική ράβδος

ΔIAΣTAΣEIΣ
MHKOΣxΠΛATOΣxYΨOΣ 4.791x2.070x1.322 χλστ. 4.791x2.070x1.329
METAΞONIO 2.752 χλστ.
BAPOΣ 1.595 κιλά 1.635

EΠIΔOΣEIΣ*
0-100 XΛM./ΩPA 6,2 δλ. 6,3
TEΛIKH TAXYTHTA 250 χλμ./ώρα
* TIMEΣ KATAΣKEYAΣTH