4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Αποστολή - Δοκιμές Toyota F1 στη Βαρκελώνη

Μακρόπνοα σχέδια

Σε μια πίστα λίγο πιο έξω από τη Βαρκελώνη, στο χωριουδάκι του Μοντμελό, όπου βρίσκεται η πίστα της Καταλονίας, οι περισσότερες ομάδες είχαν δώσει σημαντικά ραντεβού. Μια, όμως, ακολουθούσε άλλο μονοπάτι...

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΦΑΜΠΡΙΤΣΙΟ ΛΑΖΑΚΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΚΟΜΠΟΤΣΑΡΗΣ, AUTOMEDIA

EΠPOKEITO ίσως για τη χειμερινή εβδομάδα με τη μεγαλύτερη κινητικότητα για τη Formula 1, καθώς σιγά σιγά οι ομάδες τελειοποιούσαν σχεδόν ταυτόχρονα τα προγράμματα παραγωγής των καινούργιων μονοθεσίων τους: η McLaren παρουσίασε τη νέα MP4-21 στη Βαρκελώνη, όπως έκανε και η Honda. Για την BMW Sauber αυτή θα ήταν η πρώτη δοκιμή με άλλες ομάδες παρούσες στην πίστα, όπως και για τη Ferrari, ενώ η Renault θα αντιμετώπιζε για πρώτη φορά στην πίστα κάποια από τα μονοθέσια που θα αποτελέσουν το φετινό ανταγωνισμό της. Όσο για τη Williams, ήταν απασχολημένη με την παρουσίαση του δικού της καινούργιου μονοθεσίου, της FW28.
Έτσι, ενώ οι περισσότερες ομάδες προσπαθούσαν να ανακαλύψουν τις ιδιότητες του καινούργιου μονοθεσίου, η Toyota επικεντρωνόταν ανενόχλητη και αποκλειστικά στην εξέλιξη ελαστικών, σημειώνοντας, ως εκ τούτου, αρκετά αργούς χρόνους... Ωστόσο, δεν ήταν οι χρόνοι το ζητούμενο για την ομάδα της Toyota ή, αν θέλετε, η εξακρίβωση για το πού περίπου βρίσκεται σε σχέση με τους αντιπάλους της. Το πρόγραμμα εξέλιξής της είναι εντελώς διαφορετικό και αποτελεί μοναδικό παράδειγμα ανάμεσα στις ομάδες της Formula 1.
Το φετινό χρονοδιάγραμμα της Toyota, λοιπόν, είναι -αν μη τι άλλο- ασυνήθιστο. Η υιοθέτησή του, ωστόσο, ήταν αναγκαστική, λόγω της χρησιμοποίησης ελαστικών Bridgestone... Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή: η ομάδα ξεκίνησε τη σεζόν του 2005 με την TF105. Στα τέλη του καλοκαιριού παρουσίασε σε ιδιωτικές δοκιμές την TF105B, η οποία διέφερε δραματικά στο σχεδιασμό της εμπρός ανάρτησης (με τα κάτω ψαλίδια να καταλήγουν κατευθείαν στο σασί και όχι σε κάποια καρίνα, μονή ή διπλή). Παράλληλα, κατασκεύασε κι ένα υβριδικό μονοθέσιο (βασισμένο στην TF105), για να «στεγάσει» τον καινούργιο 8κύλινδρο κινητήρα στις πρώτες του αναγνωριστικές δοκιμές σε πίστα. Εντέλει, η ομάδα κατάφερε, ξεπερνώντας κάποια προβλήματα αξιοπιστίας, να αγωνιστεί στους τελευταίους δύο αγώνες της περσινής σεζόν με την TF105B. Η βελτίωση ήταν αισθητή, ωστόσο άνισα κατανεμημένη. Έτσι, αν και ο εμπρός άξονας απέκτησε ξαφνικά πολύ περισσότερη πρόσφυση, ο πίσω έμεινε ως είχε, αλλοιώνοντας σημαντικά το ζύγισμα του μονοθεσίου, γεγονός που δυσκόλεψε ιδιαίτερα τον Γιάρνο Τρούλι, σύμφωνα με δηλώσεις του ιδίου. Ύστερα, στις χειμερινές δοκιμές εξέλιξης η Toyota εμφανίστηκε από την πρώτη μέρα με την καινούργια TF106, τη στιγμή που όλες οι υπόλοιπες ομάδες θα ξεκινούσαν τις ουσιαστικές δοκιμές με τα καινούργια τους μονοθέσια στα μέσα Ιανουαρίου ή και λίγο μετά, όπως προαναφέραμε... Η TF106 ήταν στην ουσία η TF105B, ειδικά διαμορφωμένη στο πίσω μέρος, για να φιλοξενεί τον V8 κινητήρα. Μάλιστα, στον πίσω άξονα υπήρξε μια «οπισθοχώρηση» (λόγω Bridgestone;) σε παραδοσιακά αμορτισέρ (από τα περιστροφικά που χρησιμοποιούνταν πέρυσι), κάτι που, κατά τα λεγόμενα των οδηγών, και ιδίως του Τρούλι, βοήθησε στην εξισορρόπηση των δύο αξόνων και βελτίωσε το ζύγισμα του μονοθεσίου. Ουσιαστικά, στα τέλη Νοεμβρίου η Toyota παρουσίασε τη μηχανική βάση του μονοθεσίου με το οποίο θα ξεκινήσει η ομάδα τη σεζόν, καθώς το αμάξωμα ήταν αυτό της TF105B. Στην επίσημη παρουσίαση της Toyota TF106 (στις 14/1) αποκαλύφθηκε ότι στα μέσα Φεβρουαρίου το καινούργιο αμάξωμα θα έκανε την πρώτη εμφάνισή του (στην πίστα της Bαλελούνγκα, μακριά από αδιάκριτα μάτια...) και ότι στον πέμπτο αγώνα της σεζόν η Toyota θα παρουσιάσει ένα εντελώς νέο μονοθέσιο, την TF106B (μέσα σε ένα χρόνο δηλαδή, η ομάδα θα έχει αλλάξει τέσσερα σασί!).

Ο δρόμος προς την κορυφή
H Toyota έφτασε στο συμπέρασμα ότι μόνο αυτός ο -αρκετά δαπανηρός- τρόπος θα της δώσει την ευκαιρία να προσεγγίσει την κορυφή. Το αν το συγκεκριμένο ρίσκο θα «της βγει» ίσως θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το γκραν πρι του Μονακό (και μετά) για να το μάθουμε... Καθώς η ομάδα είχε ήδη αποφασίσει ότι θα στραφεί προς την Bridgestone για την προμήθεια ελαστικών, ύστερα από τέσσερα χρόνια συνεργασίας με τη Michelin, αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα αρκετά φιλόδοξο σχέδιο: να παρουσιάσει πολύ νωρίς ένα μονοθέσιο βασισμένο πάνω στις οδηγίες που της έδωσε η ιαπωνική εταιρεία για τη συμπεριφορά και τις απαιτήσεις των προϊόντων της. Αυτό της χρησίμευσε κατά τη διάρκεια των χειμερινών δοκιμών, για να ανακαλύψει τις ιδιότητες των ιαπωνικών ελαστικών πάνω στις οποίες θα στηριχθεί ο σχεδιασμός της καινούργιας TF106B. Με αυτόν τον τρόπο, η Toyota ευελπιστεί ότι μέχρι τον πέμπτο φετινό αγώνα θα έχει το καλύτερα προσαρμοσμένο μονοθέσιο στα καινούργιας γενιάς ελαστικά της ιαπωνικής εταιρείας, αφού θα έχει σχεδιαστεί έπειτα από εκτενείς δοκιμές επάνω σε αυτά... Το πλάνο για τη φετινή σεζόν, δηλαδή, είναι η εξασφάλιση ενός αξιόπιστου ξεκινήματος, με προοπτική σημαντικής βελτίωσης στις επιδόσεις σχετικά σύντομα, έτσι ώστε καμία ομάδα να μην έχει προλάβει να απομακρυνθεί αισθητά στη βαθμολογία του πρωταθλήματος.
Όλα αυτά, ωστόσο, αφορούν το εγγύς μέλλον, οπότε... προς το παρόν η Toyota «συμβιβάζεται» με την TF106. Στις 14 Φεβρουαρίου η ομάδα παρουσίασε και το καινούργιο αεροδυναμικό πακέτο της, αποφεύγοντας, όμως, να βρεθεί στην ίδια πίστα με άλλες ομάδες κατά τη διαδικασία. Υπό την ασφάλεια της απομόνωσης, στην πίστα της Bαλελούνγκα, προς το παρόν, μόνο οι άνθρωποι της Toyota γνωρίζουν αν και κατά πόσο βελτιώθηκαν οι επιδόσεις της TF106 με το καινούργιο αεροδυναμικό πακέτο. Το μόνο που μπορεί να επισημανθεί είναι ότι, τουλάχιστον οπτικά, το καινούργιο αμάξωμα δεν αλλάζει δραστικά μορφή. Η ομάδα αεροδυναμιστών που εργάστηκε στην κλίμακας 1:2 αεροδυναμική σήραγγα της ομάδας στην Κολωνία δείχνει με τις επιλογές της την πρόθεση να διατηρήσει την ίδια αεροδυναμική βάση και να βελτιώσει τυχόν ελαττώματα αυτής, χωρίς να παρουσιάσει κάτι ρηξικέλευθο.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί και η προνοητικότητα της ομάδας, όσον αφορά την αλλαγή κατασκευαστή ελαστικών. Παρά το γεγονός ότι η Michelin απολάμβανε ένα σεβαστό προβάδισμα πέρυσι έναντι της Bridgestone, η Toyota προτίμησε να αποτελέσει μέλος μιας πολύ μικρότερης «οικογένειας», καθώς για τη Bridgestone μόλις τρεις ομάδες πραγματοποιούν ουσιαστικές δοκιμές ελαστικών: η Ferrari, η Williams και η Toyota. Μάλιστα, οι ομάδες της Bridgestone για την καλύτερη και αποδοτικότερη εξέλιξη των ελαστικών τους, έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα ανταλλαγής δεδομένων βάσει του οποίου οι πληροφορίες για τις δοκιμές ελαστικών της κάθε ομάδας είναι προσβάσιμες από τις άλλες που συνεργάζονται με την ιαπωνική εταιρεία. Αυτό συνέβη μετά τα περσινά... παθήματα της Bridgestone με τη Ferrari, όταν η έλλειψη δοκιμών με τουλάχιστον δύο ομάδες οδήγησε στην καταστροφή μιας ολόκληρης σεζόν! Η Bridgestone αντιλήφθηκε το λάθος της και συνειδητοποίησε τα πλεονεκτήματα που ενέχει η συνεργασία με περισσότερες από μία κορυφαίες ομάδες. Παράλληλα, η επιλογή αυτή της Toyota αποδείχθηκε σοφή, λόγω της πρόσφατης ανακοίνωσης της Michelin ότι θα αποχωρήσει από τη Formula 1 στο τέλος της φετινής σεζόν._ Φ. Λ.

TF106 vs TF106
Σύγκριση Toyota TF106 χειμερινών δοκιμών και TF106 που θα αγωνιστεί στο Μπαχρέιν.

Από ψηλά
Το καινούργιο ρύγχος βασίζεται στο έντονα κοίλο πτερύγιο της εμπρός αεροτομής.
1) Tα επιπλέον πτερύγια στην εμπρός αεροτομή έχουν μεγαλύτερη κύρτωση από τα παρόμοια στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην TF105 πέρυσι στο Μονακό.
2) Υπάρχουν επιπλέον μικρά οριζόντια πτερύγια.
3) Υπάρχουν επιπλέον πτερύγια και στο εξωτερικό του πλευρικού τοιχώματος.
4) Προστέθηκε άλλο ένα ζευγάρι πτερυγίων στο ρύγχος, ανεβάζοντας το σύνολο αυτών σε τέσσερα.
5) Καινούργιο, πιο αεροδυναμικό, σχήμα ψαλιδιών.
6) Διαφορετικοί εκτροπείς αέρα.
7) Νέα πτερύγια εμπρός από τα ψυγεία, με κάθετο διαχωριστή.
8) Καινούργιο, μικρότερο, πτερύγιο στο πλάι της εισαγωγής αέρα ψυγείων.
9) Εντονότερα σκαμμένα ψυγεία.
10) Καινούργια τοποθέτηση των απολήξεων των εξατμίσεων (οι οποίες προωθήθηκαν σε αυτήν τη θέση στις πρώτες χειμερινές δοκιμές της Toyota με την TF106), με μικρά βράγχια για την εξαγωγή του ζεστού αέρα (12).
11) Νέα μικρή αεροτομή που στηρίζεται στις καμινάδες.
13) Διαφορετική θέση της μικρής αεροτομής.
14) Καινούργιο κάλυμμα κινητήρα, εκτεταμένο προς τα πίσω, ώστε να καλύπτει και το κιβώτιο.
15) Μικρό πτερύγιο που στηρίζεται στην κατασκευή απορρόφησης συγκρούσεων.

Ψυγεία
Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του μονοθεσίου που χρησιμοποιούνταν στις χειμερινές δοκιμές και αυτού που θα εμφανιστεί στο Μπαχρέιν εντοπίζονται στα ψυγεία:
1) Καινούργιοι εκτροπείς αέρα, με ένα μικρό κάθετο διαχωριστή κι ένα δεύτερο μικρό Gurney flap (2) τοποθετημένο στη -διαφοροποιημένου σχήματος- προέκταση του πατώματος εμπρός από τα ψυγεία.
3) Τα καλύμματα των ψυγείων είναι πολύ πιο στενά στο κάτω μέρος τους, λόγω των μειωμένων αναγκών απαγωγής θερμότητας, για να βελτιώσουν τη ροή αέρα προς το πίσω μέρος του μονοθεσίου.
4) Τα πτερύγια στα πλαϊνά των εισαγωγών αέρα των ψυγείων είναι καινούργια και μικρότερα από τα προηγούμενα.
5) Οι καινούργιες καμινάδες έχουν αυξημένη κλίση προς το εξωτερικό μέρος του μονοθεσίου και πάνω τους στηρίζεται μια μικρή αεροτομή.