4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Formula 1 - Χειμερινές δοκιμές

Οι πρώτες εκτιμήσεις

Καθώς οι χειμερινές δοκιμές πλησιάζουν προς το τέλος τους και η έναρξη της σεζόν βρίσκεται προ των πυλών, μπορούν να εξαχθούν κάποια πρώτα συμπεράσματα για τις επιδόσεις των ομάδων!

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΦΑΜΠΡΙΤΣΙΟ ΛΑΖΑΚΙΣ
ΦΩΤΟΓPΑΦΙΕΣ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΚΟΜΠΟΤΣΑΡΗΣ, REPORTER IMAGES

TH μεγαλύτερη έκπληξη αποτέλεσε, φυσικά, η ταχύτητα και η αξιοπιστία της Renault, η οποία, όπως και πέρυσι, θριάμβευσε στις χειμερινές δοκιμές. Έκπληξη, διότι η γαλλική ομάδα, αντίθετα με όλον τον υπόλοιπο ανταγωνισμό, επέλεξε να μη δοκιμάσει τον καινούργιο της κινητήρα σε πίστα μέχρι τον Ιανουάριο! Παρά το γεγονός αυτό, η περσινή πρωταθλήτρια δείχνει να υπερτερεί έναντι των αντιπάλων της, προμηνύοντας ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεκινήσει τη σεζόν του 2006 το ίδιο επιτυχημένα με πέρυσι. Αυτό οφείλεται εν πολλοίς σε ένα μονοθέσιο το οποίο, αν και εξωτερικά δεν προδίδει κάτι τέτοιο, έχει δεχθεί δραστικές αλλαγές, κυρίως στην κατανομή βαρών και την τοποθέτηση των μηχανικών μερών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η R26 είναι το μόνο μονοθέσιο που αύξησε σημαντικά (κατά 5 εκ.) το μεταξόνιό της σε σύγκριση με πέρυσι.
Ποιοι θα είναι οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της Renault, τουλάχιστον στους πρώτους αγώνες; Οι δοκιμές δείχνουν Honda και Ferrari. Η πρώην BAR φαίνεται να έχει έναν πολύ δυνατό κινητήρα κι ένα μονοθέσιο που, λόγω και της απλότητάς του, δεν παρουσιάζει τα προβλήματα που περιόρισαν τις επιδόσεις της 007 στην αρχή της περσινής σεζόν. Στον αντίπoδα, η Ferrari πασχίζει να βρεθεί και πάλι στην κορυφή, ωστόσο, προς το παρόν, οι χρόνοι υποδεικνύουν ότι η καινούρια 248 F1 απέχει ακόμη από το στόχο αυτό... Πολλά, φυσικά, θα εξαρτηθούν από το εάν η Ferrari θα δεχθεί να υπογράψει τη συμφωνία περιορισμού των δοκιμών εξέλιξης κατά τη διάρκεια της σεζόν ή θα αποφασίσει για μια ακόμη χρονιά να διεξάγει πολυήμερες δοκιμές. Επίσης, το 2006 θα είναι χρονιά αποφασιστικής σημασίας για τη Scuderia, καθώς από τις επιδόσεις της θα εξαρτηθεί και η παραμονή ή όχι του Μίκαελ Σουμάχερ. Αν ο Γερμανός έχει ένα μονοθέσιο ικανό να του δώσει τον τίτλο, μπορεί να τον δούμε κι άλλα χρόνια στη Formula 1! Ειδάλλως, ίσως προτιμήσει να αποσυρθεί στο τέλος της σεζόν...
Παράλληλα, η Williams έχει αποδείξει ότι είναι ικανή για το καλύτερο. Με καινούργια ελαστικά (Bridgestone) και κινητήρα (Cosworth), η ομάδα ευελπιστεί ότι δε θα επαναληφθούν τα σχεδιαστικά λάθη που προέκυψαν στο περσινό μονοθέσιο από την κακώς ρυθμισμένη δεύτερη αεροδυναμική σήραγγα. Ο κινητήρας της Cosworth θεωρείται από τους ισχυρότερους που υπάρχουν, ενώ η ομάδα προσπαθεί να εξελίξει ένα κιβώτιο ταχυτήτων συνεχούς ροπής (τεχνολογία που χρησιμοποιούν ήδη οι McLaren και Honda), το οποίο εκτιμά ότι θα της δώσει σεβαστό πλεονέκτημα. Ωστόσο, η Williams δεν έχει καταφέρει -ακόμη- να πετύχει την απαιτούμενη αξιοπιστία με το καινούργιο κιβώτιο και, γι’ αυτό, η χρήση του στους πρώτους αγώνες είναι ακόμη αμφίβολη...
Όσον αφορά τη McLaren, η εικόνα προς το παρόν είναι αρνητική. Αίτιο της κατάστασης αυτής είναι, για μια ακόμη φορά, ο κινητήρας της Mercedes... Οι Γερμανοί αναγκάστηκαν να αλλάξουν τα σημεία στήριξης, αλλά και σημαντικά εσωτερικά εξαρτήματα του κινητήρα (κυλινδροκεφαλές, στροφαλοφόρο) ύστερα από 6.000 χλμ. δοκιμών (!), χωρίς και πάλι να επιτύχουν ικανοποιητικό επίπεδο αξιοπιστίας... Παράλληλα, ούτε οι επιδόσεις βρίσκονται εκεί όπου θα έπρεπε. Δεδομένου του όγκου και της ικανότητας του εργατικού δυναμικού της McLaren, οι λύσεις σίγουρα θα βρεθούν. Το θέμα είναι πότε...
Η Toyota παραμένει ακόμη άγνωστος παράγοντας, καθώς τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές κανείς δε γνωρίζει τη βελτίωση στην απόδοση που επέφερε η εφαρμογή του καινούργιου αεροδυναμικού πακέτου στην TF106.
Έπειτα από μια εκπληκτική σεζόν, η Red Bull αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα με το καινούργιο της μονοθέσιο, το πρώτο ουσιαστικά που κατασκεύασε η μόλις ενός έτους ομάδα... Οι σχεδιαστές της φαίνεται ότι υπερέβησαν τα όρια στη σμίκρυνση των ψυκτικών διατάξεων και η RB2 παρουσίασε εκτεταμένα προβλήματα υπερθέρμανσης, στερώντας από την ομάδα τη δυνατότητα κάλυψης αρκετών χιλιομέτρων. Ωστόσο, οι αλλαγές που έγιναν σε αυτόν τον τομέα στα μέσα Φεβρουαρίου βελτίωσαν αισθητά την κατάσταση και η RB2 απέδειξε ότι έχει τη δυνατότητα να σημειώσει ανταγωνιστικούς χρόνους. Τέλος, μια ομάδα από την οποία δε θα πρέπει να αναμένουμε μεγάλα αποτελέσματα, αλλά σίγουρα θα μας προσφέρει μερικές ευχάριστες εκπλήξεις με τις επιδόσεις της, είναι BMW Sauber.
To επικρατέστερο, λοιπόν, σενάριο για τους πρώτους αγώνες θέλει τη Renault να ξεκινά τη σεζόν το ίδιο επιτυχώς με πέρυσι, χτίζοντας μια διαφορά την οποία οι αντίπαλοί της θα πασχίσουν να καλύψουν στη συνέχεια. Το αν αυτό πράγματι συμβεί θα φανεί ήδη από τις 12 Μαρτίου, ημερομηνία διεξαγωγής του πρώτου γκραν πρι της σεζόν, στο Μπαχρέιν. Ως τότε... υπομονή!_ Φ. Λ.