4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Εφημερίδα

ΠΩΣ MAΣ BΛEΠOYN

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης στο κρίκετ;
«Η πρωταθλήτρια Ελλάδα είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο Πανευρωπαϊκό Κλειστό Πρωτάθλημα Κρίκετ που θα πραγματοποιηθεί στο Lord’s από τις 10 έως τις 12 Φεβρουαρίου. Οι πρωταθλητές είναι μια από τις οκτώ ομάδες που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση. [...] “Η Ελλάδα έχει πολύ καλή παράδοση στο θεσμό...”».
European Cricket Council, 30/1/2006

Κάτω τα χέρια από τα Ελγίνεια, λέει ο θηλυκός Iντιάνα Tζόουνς
«Ξανθιά, εντυπωσιακή, ένας άφοβος κυνηγός θησαυρών, η αρχαιολόγος Δρ Ντόροθι Κινγκ θα μπορούσε να είναι ο θηλυκός Iντιάνα Tζόουνς. (Το Playboy της ζήτησε να ποζάρει, αλλά αρνήθηκε). Στο νέο της βιβλίο, “Τα Ελγίνεια Μάρμαρα”, υποστηρίζει ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν πρέπει να επιστρέψει τα Ελγίνεια στην Αθήνα. Η Κινγκ λέει πως τώρα τα μάρμαρα συντηρούνται καλά και είναι προσβάσιμα δωρεάν σε όλον τον κόσμο. Τα περισσότερα γλυπτά του Παρθενώνα είναι, αντιθέτως, σε κακή κατάσταση, η φθορά τους είναι συνεχής και είναι προσβάσιμα μόνο στους ειδικούς. “Καλύτερα να δουν πρώτα πώς θα φροντίσουν αυτά που έχουν.” [...] Η Κινγκ διηγείται ότι κάποτε η Μερκούρη εμφανίστηκε στο Βρετανικό Μουσείο με ένα τηλεοπτικό συνεργείο. Φτάνοντας στην αίθουσα με τα γλυπτά, η Μερκούρη διακήρυξε την αγάπη της για τον Παρθενώνα. Η δραματικότητα της στιγμής κάπως μετριάστηκε, όταν ο υπεύθυνος του μουσείου τής ψιθύρισε: “Είναι πανέμορφα γλυπτά, κ. Μερκούρη, αλλά τα Ελγίνεια είναι στη διπλανή αίθουσα”».
Guardian, 8/1/2006, CBC και Reuters, 26/1/2006

Κάτι τρέχει με την Πάτρα
«Η Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006; Μας δουλεύουν; Οι περισσότεροι ταξιδιώτες που φτάνουν με το φέρι από την Ιταλία σ’ αυτήν την πόλη της βόρειας Πελοποννήσου το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να φύγουν όσο πιο γρήγορα μπορούν! Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006; Γιατί δεν έδιναν καλύτερα τη διοργάνωση στο Ντόβερ; Τότε, όμως, πώς γίνεται να κάθομαι σ’ ένα ξενοδοχείο-μπουτίκ δίπλα στο λιμάνι, πίνοντας ωραίο κρασί και χαζεύοντας την πιο κουλ σκηνή; Η πεζοδρομημένη οδός Αγίου Νικολάου ξεκινάει από τη θάλασσα, με στιλάτα καφέ και μπαρ στις δύο πλευρές. Το πυκνό θορυβώδες πλήθος πίνει και κουβεντιάζει. Ένας δροσερός άνεμος και ο ήχος της μουσικής και του γέλιου διαπερνά τους δρόμους. Είναι φανερό, κάτι τρέχει με την Πάτρα, κάτι αόρατο διά γυμνού οφθαλμού».
Paul Mansfield, Observer, 29/1/2006

Αυτό με τον Έλληνα καπνιστή το ξέρετε;
«Επιστολή αναγνώστη στην εφημερίδα Guardian: Στον Marcel Berlings (που έγραψε το άρθρο για το κάπνισμα στο περιοδικό G2, στις 18 Ιανουαρίου) θα άρεσε η ιστορία του Έλληνα καπνιστή που, όταν του έδωσαν ένα πακέτο τσιγάρα με την επιγραφή “Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει στειρότητα”, απάντησε: “Όχι αυτά, δώστε μου από τα άλλα, που σκοτώνουν”. Chris Harris, Μόναχο, Γερμανία».
Από τη στήλη της αλληλογραφίας του Guardian, 19/1/2006

Vefa, η ντίβα της ελληνικής μαγειρικής
«Η ευκαιρία να φιλοξενηθώ στο σόου της Vefa παραήταν εκπληκτική για να τη χάσω. Είναι η Βέφα Αλεξιάδου, ένας συνδυασμός της Τζούλια Τσάιλντ (αλλά σε Ελληνίδα), της Μάρθα Στιούαρτ (αλλά συμπαθητική), και -όπως η ίδια η Βέφα μού θύμισε- του Τσακ Γουίλιαμς (αφού και αυτή έχει τη δική της αλυσίδα με σκεύη μαγειρικής). Είναι η γκουρού γαστρονομίας για μια ολόκληρη γενιά, από τις νέες νοικοκυρές μέχρι τις έμπειρες συζύγους που αναζητούν τα τέλεια kefthedakia και dolmadakia. Η Βέφα με έβαλε να τυλίξω diples, το γλυκό της εποχής, και απάντησε σε τηλέφωνα από όλην την Ελλάδα. Όταν γύρισα στο ξενοδοχείο, οι υπάλληλοι ήταν πολύ ενθουσιώδεις μαζί μου. Με είχαν δει στην εκπομπή της Βέφας».
Marlena Spieler, San Francisco Chronicle, 1/1/2006

Τaralis, το νέο hot όνομα στη μόδα
«Τέσσερις χώρες, τέσσερις εβδομάδες μόδας (fashion weeks). Ο Jo Adams επιλέγει τα πιο καταπληκτικά ταλέντα, έπειτα από ένα γύρο στις πασαρέλες του κόσμου.
Nicolas Andreas Taralis, Παρίσι. Ο Taralis σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Εφηρμοσμένων Τεχνών της Βιένης και στη Σχολή Ντιζάιν Parsons στη Νέα Υόρκη υπό την εποπτεία του Χέλμουτ Λανγκ. Δουλεύει πιο πολύ τη μονοχρωμία με ασημένιες πινελιές - εδώ κλείνει το μάτι στις ελληνικές ρίζες του με ένα μαύρο φόρεμα με πιέτες. Ο Taralis είναι το λάφυρο σε έναν πόλεμο δημοπρασίας για τη νέα του κολεξιόν ανάμεσα στα μεγαλύτερα καταστήματα μόδας, μεταξύ των οποίων το Barneys και το Jeffreys».
Jo Adams, Οbserver, 1/1/2006

Η κινεζική αριθμητική του Αβραμόπουλου
«Πεκίνο, 25 Ιανουαρίου - Μια βόλτα στην Ακρόπολη εντυπωσιάζει τον επισκέπτη για δύο λόγους: την ομορφιά του Παρθενώνα και τον αριθμό των Κινέζων τουριστών. Όλο και πιο πολλοί Κινέζοι σκέφτονται να επισκεφθούν την Ελλάδα, μετά τους συνηθισμένους τουριστικούς προορισμούς τους, όπως είναι η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη και η Ταϊλάνδη. “Το ξέρουμε πως πολλοί Κινέζοι ονειρεύονται να επισκεφθούν την Ελλάδα έστω μία φορά στη ζωή τους. Αν υπολογίσουμε τον τεράστιο πληθυσμό, 1,3 δισ. ανθρώπους, ο αριθμός των αφίξεων από την Κίνα θα είναι πολύ μεγάλος” είπε ο Yπουργός Τουρισμού, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε μια συνάντηση με Κινέζους δημοσιογράφους στην Αθήνα».
China Daily, 25/1/2006

Έλληνας και Νιγηριανός σε λαχείο-κομπίνα
«Οι αστυνομικές αρχές ανακρίνουν δύο υπόπτους για συμμετοχή σε δίκτυο ηλεκτρονικής απάτης, το οποίο απέφερε τουλάχιστον 2,98 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος. Οι δύο ύποπτοι -ένας Έλληνας κι ένας Νιγηριανός- φέρονται να έστελναν e-mail στα υποψήφια θύματά τους, ανακοινώνοντας ότι κέρδισαν τεράστια ποσά σε διεθνή λαχειοφόρο κλήρωση, αλλά θα έπρεπε να πληρώσουν προκαταβολικά τους φόρους για να εισπράξουν τα κέρδη».
The Associated Press, 30/1/2006

{ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΣΑΣ }

Εισαγγελέας κάτω από τα σεντόνια τους

Τους ζητούν να γίνουν μπάτσοι του έρωτα, αλλά αυτοί επιμένουν να παραμείνουν απλώς γιατροί και νοσοκόμοι.

Στην πολιτεία του Κάνσας, οι εργαζόμενοι στον ιατρικό κλάδο έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον κυβερνητικής οδηγίας βάσει της οποίας είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν στις αρχές τα αγόρια και κορίτσια κάτω των 16 χρόνων τα οποία υποπίπτουν στο έγκλημα της ερωτικής πράξης, έστω και αν αυτή έχει συναινετικό χαρακτήρα. Ο Μεγάλος Αδελφός για τα καλά κάτω απ’ τα σεντόνια (μας).
Γιατροί, νοσοκόμες και ιατρικοί σύμβουλοι χαρακτηρίζουν «δρακόντεια» την ερμηνεία σχετικού νόμου της πολιτείας, που εμπνεύστηκε ο Γενικός Εισαγγελέας Φιλ Κλάιν.
Το Κάνσας είναι μια από τις 12 πολιτείες των ΗΠA όπου η σεξουαλική δραστηριότητα έχει ηλικιακούς περιορισμούς. Οι νέοι ωριμάζουν ερωτικά όταν το πει ο νόμος.
Γνωστός (και υπερήφανος) για τους αγώνες του κατά των αμβλώσεων, ο ρεπουμπλικάνος Κλάιν πήγε το νόμο όχι ένα, αλλά πολλά βήματα πιο πέρα. Σε κυβερνητική οδηγία που εξέδωσε προ τριετίας, προσπαθεί να επιβάλει την κατάφωρη παραβίαση του ιατρικού απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων των εφήβων-στόχων του, υποστηρίζοντας ότι οποιοδήποτε κορίτσι -και δη ανύπαντρο- μένει έγκυο είναι εξ ορισμού θύμα βιασμού.
Η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια. Ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Στιβ Αλεξάντερ, υπερασπιζόμενος τις θέσεις του προϊσταμένου του, επιμένει ότι οι νέοι κάτω των 16 χρόνων δεν έχουν τη «διανοητική ικανότητα» να συναινέσουν στον έρωτα.
Το Κέντρο για το Δικαίωμα στην Αναπαραγωγή, το οποίο εκπροσωπεί τους ενάγοντες, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Το μέτρο-οδηγία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των νέων. Το μόνο που μπορεί να πετύχει, δήλωσε ο νομικός εκπρόσωπός του, είναι να αποτρέψει τους νέους από το να παίρνουν μέτρα προφύλαξης (για τα οποία απαιτείται η συμβουλή και έγκριση γιατρού). Ακόμα χειρότερα, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τα νέα παιδιά που θέλουν να κάνουν ιατρικές εξετάσεις για σεξουαλικά νοσήματα, ακόμα και για τον ιό του AIDS.
Ο Γενικός Εισαγγελέας αντιστέκεται και, διά της εκπροσώπου του, Ουίτνι Ουότσον, ισχυρίζεται ότι το μέτρο θα «προστατεύσει τα νεαρά κορίτσια που μένουν έγκυα ύστερα από βιασμό, αλλά εξαναγκάζονται να δηλώνουν ότι συναίνεσαν».

LSD

{ ΑΛΜΠΕΡΤ ΧΟΦΜΑΝ }

Η απολογία του LSD

Ο εφευρέτης της διάσημης ουσίας υπεραμύνεται των θεραπευτικών ιδιοτήτων της και λύνει τις παρεξηγήσεις.

«Όταν, το 1943, ανακάλυψα το LSD, ήμουν σίγουρος ότι προσέφερα υπηρεσία στην ιατρική, και ειδικότερα στην ψυχιατρική. Τώρα, 63 χρόνια αργότερα, δεν έχω μεταβάλει απόψεις, ούτε νιώθω ενοχές. Σίγουρα, όμως, με έχει προβληματίσει η κατάχρηση του σκευάσματος, αν και θεωρώ πως ο όλος θόρυβος γύρω από το LSD είναι μια παρεξήγηση».
Μιλάει ο Ελβετός ¶λμπερτ Χόφμαν, ο άνθρωπος που ανακάλυψε την απαγορευμένη σε όλον τον κόσμο ουσία που φέρεται να ευθύνεται για το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Νεαρός χημικός τότε, ο Χόφμαν εργαζόταν στα εργαστήρια της μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας Sandoz στην πόλη Μπάσελ της Ελβετίας. Όταν παρασκεύασε την πρώτη σταγόνα LSD, ενός φαρμάκου για άτομα με ψυχικές ασθένειες (κατάθλιψη και δυσκολίες προσωπικής επαφής), δεν μπορούσε να φανταστεί ότι στα μέσα της δεκαετίας του ’60 αυτό θα γινόταν το πιο δημοφιλές ανάμεσα στους νέους διεγερτικό και ότι θα ταυτιζόταν με έναν ολόκληρο τρόπο ζωής.
Στις 15 Ιανουαρίου, με την ευκαιρία των εκατοστών γενεθλίων του Χόφμαν, οργανώθηκε στην Ελβετία ημερίδα για το LSD. Θαλερός, παρά την ηλικία του, ο χημικός μίλησε στο συνέδριο κι έδωσε τις δικές του εξηγήσεις για το παρεξηγημένο δημιούργημά του.
«Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’60» είπε ο Χόφμαν «το LSD χρησιμοποιούνταν ευρέως στην ψυχιατρική. Ήταν η βάση για πολλά παρασκευάσματα, ενώ τότε είχε αρχίσει επίσης η χρησιμοποίησή του ως ισχυρού αναλγητικού σε περιπτώσεις που ακόμη και η μορφίνη δεν έκανε τίποτα». Κατά τον Χόφμαν, η παρεξήγηση άρχισε όταν άτομα όπως ο Τίμοθι Λίρι και ηγέτες του κινήματος των χίπις το έκαναν γνωστό στη μεγάλη πλειονότητα των «οργισμένων νέων» της εποχής ως διεγερτικό. Η συνέχεια είναι γνωστή: το 1966 απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ και πολύ σύντομα σε όλες τις χώρες.
Στο συνέδριο υπήρξαν πολλές φωνές υπέρ της νομιμοποίησης του LSD και της ελεύθερης παρασκευής του. Ο ίδιος ο Χόφμαν παρουσιάστηκε προβληματισμένος. Πιστεύει ότι πρέπει να επιτραπεί ξανά η παρασκευή του, αλλά μόνο για θεραπευτικούς σκοπούς.


{ ΑΝΤΙΔΙΟΔΙΑ }

Αντίδοτα για κάθε σύστημα

Στη Στοκχόλμη πωλούνται τουλάχιστον δύο συστήματα για να μην πληρώνεις διόδια.

Από τις 3 Ιανουαρίου η Στoκχόλμη έχει προστεθεί στις μητροπόλεις που έχουν επιβάλει διόδια για την είσοδο των αυτοκινήτων στις κεντρικές αρτηρίες.
Οι αρμόδιοι, μάλιστα, υπερηφανεύονται ότι, με το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου που έχουν εγκαταστήσει (χιλιάδες κάμερες που φωτογραφίζουν τουλάχιστον τέσσερις φορές όλα τα οχήματα που μπαίνουν στην ελεγχόμενη περιοχή), κανείς δε γλιτώνει το πρόστιμο.
Φαίνεται, όμως, πως κανένα σύστημα δεν είναι τέλειο ή κάθε σύστημα έχει και το αντισύστημά του, αφού, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, τουλάχιστον το 5% των οδηγών καταφέρνει να μην πληρώνει. Αυτό οφείλεται σε διάφορες μεθόδους και συσκευές που έχουν ανακαλυφθεί για να εξουδετερώνουν τον έλεγχο.
Δύο είναι οι πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικοί τρόποι. Ο ένας είναι συνδυασμός σπρέι και ζελατίνης, που τοποθετείται στις πινακίδες του αυτοκινήτου και τις κάνει αόρατες. Το ρεφλέξ που δημιουργεί κάνει αδύνατη τη φωτογράφιση. Ο δεύτερος τρόπος είναι ένας μηχανισμός με τον οποίο ο οδηγός μπορεί να επικαλύψει τις πινακίδες με ένα λεπτό τζάμι, σχεδόν αθέατο, το οποίο τις «θωρακίζει» από τις κάμερες. Όταν εισέρχεται ο οδηγός στην ελεγχόμενη ζώνη, πατώντας ένα κουμπί «σκεπάζει» τις πινακίδες του για τις κάμερες, ενώ στο μάτι παραμένουν κανονικά ορατές. Σε περίπτωση ελέγχου από τροχονόμο, με την ίδια απλή κίνηση, το κουμπί «ξεσκεπάζει» τις πινακίδες. Το προϊόν είναι, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, νόμιμο, γι’ αυτό και κυκλοφορεί ελεύθερα στο εμπόριο. Μέχρι τώρα, δηλαδή μέσα σε ένα μήνα, έχουν πωληθεί 30.000 τέτοιες συσκευές.
Όσο για τις τιμές, μια φιάλη σπρέι, που φτάνει για διάστημα δύο μηνών, στοιχίζει 34 ευρώ, ενώ ο μηχανισμός επικάλυψης στοιχίζει 250 ευρώ.

{ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΕΙΑ }

Μέτοχοι αλληλεγγύης!

Χρησιμοποιούν τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων για να καταγγείλουν αντεργατικές συμπεριφορές της εταιρείας.

Χιλιάδες εταιρείες της Δύσης κάνουν χρυσές δουλειές σε χώρες με δικτατορικά καθεστώτα. Μεταξύ άλλων, εκμεταλλεύονται την τοπική νομοθεσία, τους αντεργατικούς νόμους και τους τοπικούς μηχανισμούς καταπίεσης, προκειμένου να εξασφαλίζουν «εργασιακή ειρήνη» στα εργοστάσιά τους. Χρόνια τώρα, οι οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τις επιχειρήσεις αυτές, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Η Διεθνής Αμνηστεία είδε και απόειδε και αποφάσισε να χτυπήσει αυτές τις επιχειρήσεις εκεί όπου τις πονά, μέσα στην καρδιά τους: στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων των μητρικών τους εταιρειών.
Ο τρόπος είναι απλός: μέλη και φίλοι της Διεθνούς Αμνηστείας αγοράζουν μετοχές ή εντοπίζουν μικρομετόχους -και όχι μόνο- των εταιρειών που έχουν επενδύσεις σε χώρες του Τρίτου Κόσμου. Συγκεντρώνουν ένα ποσοστό που τους επιτρέπει να συμμετέχουν στη συνέλευση των μετόχων και εκεί διατυπώνουν τις καταγγελίες τους.
Η μέθοδος φαίνεται να έχει επιτυχία. Πρόσφατα, το Business Group του σουηδικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστείας εξασφάλισε ένα ποσοστό σε επτά εταιρείες που έχουν επενδύσει στην Κίνα. Οι συνελεύσεις των εταιρειών αυτών ασχολήθηκαν διεξοδικά με το θέμα της πολιτικής της εταιρείας όσον αφορά τη μεταχείριση των εργαζομένων, τις συνθήκες εργασίας, των αμοιβών και των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της οργάνωσης βρήκαν στήριξη και από άλλους μετόχους. Σε τρεις από αυτές είχαν μετοχές χριστιανικές οργανώσεις και κλαδικά ταμεία εργαζομένων, που σχημάτισαν μέτωπο με τη Διεθνή Αμνηστεία, με αποτέλεσμα να ληφθούν αποφάσεις για μέτρα προστασίας των Kινέζων εργαζομένων στα εργοστάσια. Παράλληλα, οι εταιρείες δεσμεύτηκαν να υποβάλουν έκθεση στην επόμενη συνέλευση σχετικά με την πρόοδο των ενεργειών τους.


{ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ}

Όταν λέμε όχι, εννοούμε ναι!

Με δόσεις και στα μουλωχτά υιοθετείται η Συνταγματική Συνθήκη, που απορρίφθηκε πανηγυρικά πέρυσι.

Δε θα ήταν απλούστερο
να αδιαφορήσεις για τους ανθρώπους
και να εκλέξεις κάποιον άλλο
στη θέση τους;
Μπέρτολντ Μπρεχτ

Tέτοιο καιρό πέρυσι, η Ευρώπη συζητούσε για το «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα» ή τη «Συνταγματική Συνθήκη», όπως ορθότερα ονομάστηκε. Οι Eυρωπαίοι πολίτες διχάστηκαν, αλλά τελικά το «όχι» θριάμβευσε στα δημοψηφίσματα της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Οι αναλυτές ήταν απόλυτοι: το Σύνταγμα ενταφιάστηκε!
Είχαν άδικο. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, σημαντικές διατάξεις του γίνονται νόμος στην ΕΕ από την πίσω πόρτα, μακριά από τη δημοσιότητα και ερήμην των πολιτών.
Ο Βρετανός συντηρητικός ευρωβουλευτής Ντάνιελ Χάναν ήταν πολέμιος του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Μπορεί κανείς να διαφωνεί με τις ιδέες του εναντίον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά τα ευρήματά του από δημοσιογραφική άποψη είναι διαφωτιστικά. Ο Χάναν εντόπισε δώδεκα σημαντικές προβλέψεις του Συντάγματος που έχουν ήδη γίνει νόμοι της ΕΕ:
1. Το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Πρόγραμμα
2. Ο Ποινικός Kώδικας της ΕΕ
3. Η Υπηρεσία Ευρωπαϊκής ¶μυνας
4. Η κοινή Πολιτική Aσύλου
5. Η ρήτρα Aμοιβαίας ¶μυνας (που υποκαθιστά το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ)
6. Η Υπηρεσία Εξωτερικών Συνόρων
7. Η Υπηρεσία Θεμελιωδών Δικαιωμάτων
8. Αυτόνομες πολιτικο-στρατιωτικές διοικητικές δομές
9. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (δηλ. το ευρωπαϊκό διπλωματικό σώμα)
10. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
11. Το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ (θέση που κατέχει σήμερα ο Χαβιέ Σολάνα)
12. Η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων
Το ζήτημα δεν είναι αν καθεμία από αυτές τις εξελίξεις αποτελεί βήμα προόδου ή οπισθοδρόμησης. Το θέμα δεν είναι η ουσία των αποφάσεων, αλλά η διαδικασία μέσα από την οποία λαμβάνονται - δηλαδή το έλλειμμα δημοκρατίας στην ΕΕ.
Η ιδέα των δημοψηφισμάτων για το Σύνταγμα αποσκοπούσε ακριβώς στην άρση αυτού του ελλείμματος. Το πρόβλημα είναι ότι τώρα τα δημοψηφίσματα αποδεικνύονται διακοσμητικά. Μπορεί οι Ευρωπαίοι να ψήφισαν «όχι», αλλά οι ευρωκράτες προχωρούν το «ναι».
Λίγο μετά τα δημοψηφίσματα της Γαλλίας και της Ολλανδίας, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: «Στην καρδιά μου δεν πιστεύω πως ο γαλλικός και ο ολλανδικός λαός ψήφισαν εναντίον του Συντάγματος. Αυτή είναι η κλασική λογική των ευρωκρατών: οι Eυρωπαίοι πολίτες δεν καταψήφισαν τις προτάσεις του Συντάγματος, αλλά τον Σιράκ, την Τουρκία, το νεοφιλελευθερισμό κ.ο.κ. «'Ολα, εκτός από το ίδιο το Σύνταγμα;», αναρωτιέται ειρωνικά ο Χάναν.
Σύμφωνα με τους Πράσινους της Γερμανίας, οι υποστηρικτές του «ναι» χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους fundi (φονταμενταλιστές;) και στους realos (ρεαλιστές). Οι πρώτοι (με αιχμή την Κομισιόν) είναι αυτοί που σκοπεύουν να αναστήσουν το Σύνταγμα, αφαιρώντας απ’ αυτό δύσκολα θέματα, όπως την ένταξη της Τουρκίας. Όπως έγραψε και ο «Αντίλογος» Φεβρουαρίου, σκοπεύουν, όταν το κλίμα φτιάξει, να το επαναφέρουν προς ψήφιση.
Όμως, οι realos (κατά μείζονα λόγο, οι κυβερνήσεις των 25) δεν μπορούν να περιμένουν ως το 2009. Βασίζονται στο επιχείρημα πως «αν για κάθε βήμα της Ευρώπης ρωτούσαμε τους πολίτες, τότε δεν θα υπήρχε ΕΕ». Αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος της Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, θεωρούν επαρκές το γεγονός ότι τα περισσότερα κράτη-μέλη, είτε μέσω δημοψηφισμάτων είτε μέσω Κοινοβουλίου, ενέκριναν το Σύνταγμα.
Η μέθοδος που ακολουθούν εδώ και δεκαετίες είναι η εξής: πρώτα λαμβάνονται οι επιμέρους αποφάσεις και έπειτα αυτές νομιμοποιούνται αναδρομικά με συνθήκες. Κάπως έτσι, τώρα, υλοποιείται το απορριφθέν Σύνταγμα...
Ο ευρωβουλευτής Χανάν προβλέπει: «Στα προσεχή χρόνια, οι θεσμοί της ΕΕ θα υιοθετήσουν όσα περισσότερα σημεία μπορούν από το Σύνταγμα - τόσα ώστε να μην τους πάρουν είδηση. Έπειτα, οι αρχηγοί των κρατών θα συναντηθούν και θα κανονίσουν τα υπόλοιπα. Θα πουν πως αυτές οι αλλαγές είναι τόσο περιορισμένες, που δε χρειάζονται δημοψηφίσματα (δε θα ξανακάνουν τέτοιο λάθος). Κι έτσι, σε δύο χρόνια, θα έχουμε υιοθετήσει το Σύνταγμα - ή τουλάχιστον το 99% αυτού».

Κατς εν ονόματι του Κυρίου

Κεφαλοκλειδώματα, κλοτσιές, γροθιές και προσευχές. Ιεροκήρυκες-ιερείς που, αντί για άμφια, φορούν λεοπαρδαλέ φορμίτσες και διαδίδουν το λόγο του Θεού, όχι από κάποιον άμβωνα, αλλά μέσα από παλαίστρες.
Συμβαίνει στις ΗΠΑ. Εκεί όπου ένας «ανορθόδοξος» ιεροκήρυκας, o Rob Adonis, ίδρυσε το 2003 το «Ultimate Christian Wrestling». Περιφέρεται από ενορία σε ενορία στήνοντας αγώνες κατς (το λατρευτό wrestling της αμερικανικής βλακείας), για να φέρει το φιλοθεάμον κοινό πιο κοντά στον Κύριο. Πρωταγωνιστής, ο ίδιος. Συμπρωταγωνιστές, άλλοι συνάδελφοι-ιεροκήρυκες.
Η ανταπόκριση είναι μεγάλη! Στο Harvest Church, κάπου στην Τζόρτζια, ο προϊστάμενος της ενορίας, Κέρτις Πάρκερ, υπολογίζει ότι από πέρυσι, οπότε ξεκίνησαν οι αγώνες κατς, το ποίμνιο αυξήθηκε κατά 20%. Όπως τη δεκαετία του ’70, με το Σουγκλάκο στο κλουβί της «Λεωφόρου».

{ ΝΟΡΒΗΓΟΣ ΝΩΕ }

Η κιβωτός των σπόρων

Εκατομμύρια ποικιλίες φυτών θα διασωθούν, σε περίπτωση παγκόσμιας καταστροφής.

Περίεργη φάρα αυτοί οι Νορβηγοί. Στην Ελλάδα τους λέμε «ψαράδες» ή «ξυλοκόπους», κι όμως αυτοί φροντίζουν και για μας τους υπολοίπους. Είναι γνωστή η πρόνοιά τους για το μέλλον. Δημιούργησαν το «Ταμείο Πετρελαίου», στο οποίο αποταμιεύουν τα έσοδα από την εκμετάλλευση πετρελαίου για τις επόμενες γενιές. Τώρα, η νορβηγική κυβέρνηση σχεδιάζει, για παν ενδεχόμενο περιβαλλοντικής καταστροφής του πλανήτη, να «αποταμιεύσει» δύο εκατομμύρια σπόρους σε ένα καταφύγιο κοντά στο Bόρειο Πόλο. Η νέα Κιβωτός του Νώε, αλλά με σπόρους, αντί για ζώα.
«Αν το χειρότερο συμβεί, αυτοί οι σπόροι θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να ξαναφτιάξουν τη γεωργία από την αρχή» λέει στο επιστημονικό περιοδικό New Scientist ο Κάρι Φόουλερ, διευθυντής του Παγκόσμιου Tραστ Ποικιλότητας των Σπόρων.
«Είναι σαν ένα θησαυροφυλάκιο» λέει η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Βέρα Χέλστρομ, στον Ιndependent. Εμείς θα είμαστε απλώς οι ιδιοκτήτες του θησαυροφυλακίου και όλος ο κόσμος ο συνιδιοκτήτης των σπόρων. Η κάθε χώρα θα μπορεί να βάλει τους σπόρους της ή να τους αφαιρέσει όποτε θελήσει».
Η νορβηγική κυβέρνηση σκοπεύει τον επόμενο χρόνο ν’ αρχίσει τη... γεώτρηση στο νησί Σπιτσμπέργκεν του αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ, 600 μίλια από τον Aρκτικό Πόλο. Το καταφύγιο, κόστους πάνω από 2 εκατ. ευρώ, θα περιβληθεί με προστατευτικά τοιχώματα και χαλύβδινες πόρτες. Οι σπόροι θα καταψυχθούν, ώστε να επιβιώσουν, και ο αέρας θα αντικαθίσταται κάθε χειμώνα. Στο νησί η θερμοκρασία είναι -18° C.
Αντίθετα με την Κιβωτό του Νώε, η κιβωτός των σπόρων δε θα είναι συνεχώς επανδρωμένη. Αλλά, όπως λέει ο Δρ Φάουλερ, «εκεί στα βουνά περιπολούν οι πολικές αρκούδες».


ΚΥΠΡΟΣ

{ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΕ ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ }

Real estate στα κατεχόμενα

Μια επισκόπηση των μεθόδων με τις οποίες ξεπουλιούνται οι ιδιοκτησίες των Eλληνοκυπρίων στη βόρεια Κύπρο.

Διαμέρισμα νεόδμητο, τριών υπνοδωματίων, με κλιματιστικό, θέα σε βουνό και θάλασσα, σε απόσταση αναπνοής από τα καλύτερα καφέ και εστιατόρια της περιοχής, με πισίνα, χώρο για BBQ και όλα τα κομφόρ. Τιμή: από 58.000 ευρώ. Σε ενδιαφέρει; Αν ναι, «βάλτο στο καλάθι» ή, για τους αγγλομαθείς (στους οποίους κυρίως απευθύνεται), «add to basket».
Η μικρή αγγελία -με εντυπωσιακές φωτογραφίες και άλλες χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για όλους τους ενδιαφερομένους και για όλα τα βαλάντια- αφορά διαμερίσματα στην Κυρήνεια. Στην κατεχόμενη Κύπρο. Είναι μια από τις δεκάδες αγγελίες -όλες για ακίνητα- στο site http://www.donaghyandbeyler.com/ ενός τουρκοκυπριακού κτηματομεσιτικού γραφείου το οποίο έχει έδρα την Κυρήνεια και κάνει μπίζνες με τις περιουσίες που άφησαν πίσω τους οι κυνηγημένοι από τον Αττίλα Ελληνοκύπριοι.
Δεν είναι οι μόνοι. Μια απλή αναζήτηση στο Internet οδηγεί σε εκατοντάδες κτηματομεσιτικά γραφεία που εμπορεύονται τη γη της κατεχόμενης Κύπρου. Από την Κυρήνεια μέχρι την Καρπασία. http://www.firsthomesww.co.uk, www.cyprus-invest.com, http://www.north-cyprus-properties.com/, http://www.unwinestates.com/, www.borayestates.com/, www.shelteroffshore.com/index.php/property/more/real_estate_in_north_cyprus/ κ.ά.
«Ποια είναι η ιστορία της βόρειας Κύπρου;». Η ερώτηση βρίσκεται στο link με τις «συχνές ερωτήσεις» (FAQ) μιας άλλης ιστοσελίδας που πουλά σπίτια και οικόπεδα στα κατεχόμενα (www.sunshineestates.net/reg_sum/north_cyprus.html).
Ορίστε και απόσπασμα από την απάντηση: «Στις 20 Ιουλίου του 1974, ύστερα από διαβουλεύσεις («consultation» ο ακριβής όρος στην αγγλική που χρησιμοποιείται) με τη Μεγάλη Βρετανία, η Τουρκία ανέλαβε ειρηνευτική δράση, κάνοντας στρατιωτική επέμβαση, για να προστατεύσει τον τουρκοκυπριακό πληθυσμό». Από μικρό και από... Tουρκοκύπριο κτηματομεσίτη μαθαίνεις την αλήθεια.
Στην ιστοσελίδα www.north-cyprus-properties.com οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν πληροφορίες για το καθεστώς που επικρατεί στο ψευδεπίγραφο κράτος της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου» σχετικά με τους τίτλους ιδιοκτησίας.
Από τις τέσσερις κατηγορίες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο τελευταίες.
Ο τίτλος ιδιοκτησίας «Esdeger» (TRNC title-Esdeger): «To ακίνητο μ’ αυτόν τον τίτλο ιδιοκτησίας στο παρελθόν ανήκε σε Ελληνοκυπρίους, πριν από το 1974 - πριν από τον πόλεμο. Όταν οι Τουρκοκύπριοι πρόσφυγες κατέφυγαν για την ασφάλειά τους στο βορρά, μετά τον Ιούλιο του 1974, άφησαν όλα τα υπάρχοντά τους στο νότο. Έτσι, η κυβέρνηση αποτίμησε την αξία της περιουσίας που άφησαν πίσω τους και, μέσα από ένα point-system, ο Tουρκοκύπριος πρόσφυγας μπορούσε να αποκτήσει ένα ακίνητο (γη ή σπίτι) που είχε εγκαταλείψει ένας Ελληνοκύπριος, ως αποζημίωση».
Ο τίτλος ιδιοκτησίας «Tahsis» αφορά επίσης ακίνητες περιουσίες που εγκατέλειψαν οι Ελληνοκύπριοι μετά την εισβολή του Αττίλα. «Αυτού του είδους η γη παραχωρήθηκε σε οικογένειες από την Τουρκία ως αποζημίωση για στρατιώτες που έδωσαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να σώσουν τις ζωές Tουρκοκυπρίων».
Σε κανένα σημείο δεν αναφέρεται ότι η αγοραπωλησία μπορεί να κολλήσει. Η πράξη της αγοράς «πρέπει να περάσει από το Συμβούλιο των Υπουργών για μια σειρά από ελέγχους, το οποίο σημαίνει ότι η μεταβίβαση θα ολοκληρωθεί έπειτα από 6 έως 12 μήνες». Ξεκάθαρα πράγματα.
Στο link της ίδιας εταιρείας για τις «επενδυτικές ευκαιρίες» στην βόρεια Κύπρο (http://www.north-cyprus-properties.com/land.asp) υπάρχει μακρύς κατάλογος με τις τεράστιες εκτάσεις γης που βγάζει στο σφυρί το real estate της κατοχής.
«Τοποθεσία: Esentepe, έκταση: 40 donums, τιμή: 2.000.000 λίρες Αγγλίας», «Τοποθεσία: Κ. Erenkoy, έκταση: 39 donums, τιμή: 858.000 λίρες Αγγλίας»... Ένα donum αντιστοιχεί σε 1.388 τ.μ., εξηγεί ο καλός έμπορας. Δίπλα σε κάθε αγγελία και μια φωτογραφία. Με τις πλαγιές, τις θάλασσες, τα δάση, τις ομορφιές της Κύπρου. Σε κάποιες από τις αγγελίες, η ηλεκτρονική κόκκινη σφραγίδα με τα τέσσερα γράμματα: SOLD.
Η Κύπρος ξεπουλιέται ανά... donum.

Δουλειές με φούντες για τη Σέρι

«Τυπικοί» είναι οι έλεγχοι που διενεργεί το «Συμβούλιο Υπουργών» του ψευδοκράτους για να εγκρίνει τη μεταβίβαση γης σε αλλοδαπούς, δηλαδή σε επενδυτές που δεν έχουν την «τουρκοκυπριακή υπηκοότητα», σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.northcyprusonline.com.
Ο ενδιαφερόμενος ξένος υπήκοος δικαιούται να αγοράσει γη η έκταση της οποίας δεν πρέπει να ξεπερνά το 1 donum (1,38 στρέμματα). Ωστόσο, η κυβέρνηση του ψευδοκράτους κάνει γερές εκπτώσεις σε ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τουριστικά τις κατεχόμενες περιοχές που καταπατούν.
Η Σέρι Μπλερ, σύζυγος του Τόνι, πρωθυπουργού της εγγυήτριας δύναμης, «χτύπησε φλέβα» με την απόφασή της να αναλάβει τις υποθέσεις Βρετανών οι οποίοι αγόρασαν ελληνοκυπριακές κατεχόμενες περιουσίες και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με προσφυγές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Οι σφετεριστές -υποψιασμένοι και μη- της ελληνοκυπριακής γης είναι πολλοί. Το θέμα είναι να έρθει και η σειρά τους.

{ ΝΙΓΗΡΙΑΝΗ ΑΠΑΤΗ 419 }

¶πληστοι, βλάκες και (τελικά) άφραγκοι

Η είδηση δεν είναι η γνωστή κομπίνα από τη Νιγηρία, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί ακόμα που... τσιμπάνε.

«Aγαπητέ κύριε, μου ζητήθηκε από την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Νιγηρίας να επικοινωνήσω μαζί σας και να ζητήσω τη βοήθειά σας για την επίλυση ενός προβλήματος...» Κάπως έτσι ξεκινούν οι επιστολές που έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια άτομα από το... Αμύνταιο ως το Οχάιο και από το Εδιμβούργο ως το Μπρίσπαν της Αυστραλίας.
Είναι η εισαγωγική παράγραφος μιας επιστολής που έχει γίνει γνωστή πλέον ως «νιγηριανή απάτη 419». Το 419 αναφέρεται στο άρθρο εκείνο του ποινικού κώδικα της Νιγηρίας που αφορά την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος.
Το κόλπο είναι παλιό και γνωστό, πλέον. Για την απελευθέρωση των κεφαλαίων που θα καρπωθεί ο παραλήπτης της επιστολής (ηλεκτρονικής ή παραδοσιακής), θα πρέπει να στείλει ένα «μικροποσό», είτε ως εγγύηση είτε για να ξεπεραστούν κάποια «μικροπροβλήματα που προέκυψαν την τελευταία στιγμή». Ύστερα από λίγες ημέρες, θα πρέπει να στείλει λίγα ακόμα και πάει λέγοντας...
Στο τέλος, πολλά από τα θύματα φτάνουν να έχουν χάσει τους κόπους μιας ζωής. Κάποιοι που ταξίδεψαν μέχρι το Λάγος για να βρουν το δίκιο τους (και τα λεφτά τους) έχασαν και την ίδια τους τη ζωή.
Οι διεθνείς οργανισμοί δίωξης του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος έχουν επανειλημμένα επιστήσει την προσοχή στον κόσμο να μην... τσιμπάει. Στο site του FBI υπάρχει ολόκληρο αφιέρωμα στην κομπίνα που υπόσχεται ακούραστα εκατομμύρια δολάρια σε όσους ανταποκριθούν. Αναλυτική και πλήρη ενημέρωση παρέχουν και οι εθνικές αρχές χωρών όπου η εξαπάτηση πολιτών πήρε, σε κάποια χρονική στιγμή, διαστάσεις επιδημίας.
Κι όμως, υπάρχουν οι άπληστοι, ανόητοι επενδυτές που τσιμπάνε ακόμα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζεται ότι κάπου 1 εκατ. δολάρια χάνονται κάθε μέρα! Στη Μεγάλη Βρετανία, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κατά του Εγκλήματος εκτιμά ότι η αγγλική οικονομία υφίσταται απώλειες της τάξης των 150 εκατ. λιρών ετησίως, εξαιτίας της απληστίας και της βλακείας ανώνυμων «επενδυτών». Μόνο από το Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, μια πολιτεία όπου ζουν 4.000.000 κάτοικοι, υπολογίζεται ότι οι εμπνευστές της απάτης έχουν εισπράξει κοντά 4.500.000 ευρώ.
Απληστία μέχρι (τραγικής) βλακείας.
Αγαπητέ αναγνώστη, μου ζητήθηκε από την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Νιγηρίας να επικοινωνήσω μαζί σου...

{ FBI ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚO }

Η Greenpeace στον ¶ξονα του Κακού!

Επίσημα έγγραφα αποδεικνύουν ότι η οργάνωση είναι φακελωμένη ως απειλή «εσωτερικής τρομοκρατίας».

Στον προηγούμενο «Aντίλογο» ασκήσαμε κριτική στην Greenpeace για ατολμία σχετικά με τη στάση του ελληνικού γραφείου απέναντι στην ελληνική ναυτιλία. Τώρα φωνάζουμε: «Κάτω τα χέρια απ’ την Greenpeace!» Σύμφωνα με επίσημα εμπιστευτικά έγγραφα, το FBI έχει κατατάξει την οικολογική οργάνωση στις απειλές «εσωτερικής τρομοκρατίας» των ΗΠΑ!
Τα έγγραφα ήρθαν στο φως, όταν η ACLU (Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών) ζήτησε επισήμως από το FBI, βάσει του «δικαιώματος πρόσβασης στην πληροφόρηση» (Freedom of Information Act), να της προσκομίσει πληροφορίες σχετικά με τη «δουλειά» του FBI πάνω σε περιβαλλοντικές, φιλοζωικές και άλλες οργανώσεις. Έτσι, αποκαλύφθηκε ότι το FBI συνεργάζεται με τοπικές αστυνομικές αρχές στο πλαίσιο της «Κοινής Αντιτρομοκρατικής Δράσης», με σκοπό την παρακολούθηση νόμιμων πολιτικών και θρησκευτικών οργανώσεων. Μεταξύ άλλων, προκύπτουν συνεχή παραδείγματα παρακολούθησης ή και διείσδυσης σε οργανώσεις όπως η Greenpeace, η PΕΤΑ (οργάνωση για την Ηθική Αντιμετώπιση των Ζώων) και η ADC (Οργάνωση για Αμερικανοαραβική Επιτροπή κατά των Διακρίσεων).
Ένα κρυπτογραφημένο mail που βρέθηκε στο φάκελο της Greenpeace αναφέρεται σε μια «πηγή» που «προσφέρει μοναδική ευκαιρία για απόκτηση πληροφοριών σχετικά με ακτιβιστές που δείχνουν εμφανείς τάσεις παραβίασης του νόμου».
Ποια Αλ Κάιντα; Για το FBI ο κομμουνιστικός κίνδυνος δεν έχει ακόμα εκλείψει! Με φρασεολογία που θυμίζει μακαρθισμό, οργανώσεις των καθολικών κατηγορούνται ως κρυπτοκομμουνιστικές. Έγγραφο του FBI που αναφέρεται στην Ομάδα Καθολικών Εργατών (Catholic Workers Group) επισημαίνει ότι η οργάνωση κηρύσσει την κομμουνιστική διανομή των αγαθών»!
«Οι κυβερνητικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους για να κατασκοπεύουν νομιμόφρονες Αμερικανούς που επικρίνουν την πολιτική των ΗΠΑ» λέει η Αν Μπίσον, διευθύντρια για τις νομικές υποθέσεις της ACLU.
Από το 2003, με πρωτοβουλία του τότε υφυπουργού ¶μυνας, Πολ Γούλφοβιτς, τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα TALON. Τον περασμένο Δεκέμβριο διέρρευσαν στοιχεία που αποδείκνυαν ότι ανάμεσα στους παρακολουθούμενους βρίσκονταν φιλήσυχοι ακτιβιστές ή μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων. Εκτός των συνδιαλέξεων υπόπτων της Αλ Κάιντα, το FBI παρακολουθεί στενά ακόμα και τους... Κουακέρους στο Φορτ Λοντερντέιλ.

SUN

{ ΤΑΜΠΛΟΪΝΤ }

Κίτρινος ψεύτης Ήλιος

Για άλλη μια φορά, πήραν τη φωτογραφία και της έβαλαν λεζάντα-μαϊμού. Μόνο που, αυτήν τη φορά, την είχαν πατήσει.

Μία εικόνα, πέντε λέξεις (αλλά όλες λάθος). Στις 9 Νοεμβρίου, η ταμπλόιντ βρετανική εφημερίδα Sun δημοσίευε στην πρώτη σελίδα μια μεγάλη φωτογραφία που έδειχνε ένα από τα θύματα της τρομοκρατίας της 7η Ιουλίου. Λίγα λεπτά μετά τις εκρήξεις του Λονδίνου, ο κοστουμαρισμένος κύριος ήταν αιμόφυρτος και σοκαρισμένος. Και ο πηχυαίος τίτλος έγραφε: «Αντιτρομοκρατικός Νόμος: "Πείτε στον Τόνι πως έχει δίκιο"».
Ήταν οι μέρες που ο Τόνι Μπλερ προσπαθούσε να περάσει το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο. (Tο νομοσχέδιο τελικά δεν πέρασε. Ήταν η πρώτη κοινοβουλευτική ήττα του Μπλερ). Το υπονοούμενο ήταν σαφές: το εικονιζόμενο θύμα έστελνε το δικό του μήνυμα υποστήριξης στον Μπλερ. Η φωτογραφία αναπαρήχθη και από άλλα ΜΜΕ, ακόμα και από το BBC.
Ο κύριος στη φωτογραφία της Sun ήταν ο Τζον Τάλοτς, πράγματι θύμα της 7ης Ιουλίου. Με μια διαφορά: όχι μόνο δεν υποστηρίζει το νομοσχέδιο του Μπλερ, αλλά, αντιθέτως, απεχθάνεται τον πρωθυπουργό. Δύο ημέρες μετά το πρωτοσέλιδο της Sun, σε συνέντευξή του στην Guardian, δεν κρατιόταν: «Πρόκειται για κλασικό παράδειγμα χειραγώγησης από τα ΜΜΕ. [...] Μου έβαλαν στο στόμα μια άλλη φωνή, αυτήν του Μπλερ». [...] Νιώθω πολύ περισσότερη οργή για τους πολιτικούς, παρά για τους ίδιους τους βομβιστές».
Η Sun είχε πέσει στην περίπτωση: ο Τάλοτς διδάσκει ανάλυση των ΜΜΕ στο πανεπιστήμιο και μετά τις βομβιστικές επιθέσεις ετοίμαζε ένα βιβλίο για το πώς οι εικόνες χρησιμοποιούνται για να προωθήσουν συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα...

ΑΛΚΟΟΛ

{ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ }

Αλκοόλ στο αλκοόλ

Όταν ο εθισμός δεν είναι δυνατό να γιατρευτεί, σταθεροποίησέ τον. Αυτό είναι το πικρό συμπέρασμα πρωτοποριακής έρευνας στον Καναδά.

Το αλκοόλ αποτελεί όπλο για τη βελτίωση της υγείας και την κοινωνικής συμπεριφοράς των αστέγων οι οποίοι είναι εθισμένοι στο... αλκοόλ.
Πρόκειται για το συμπέρασμα έρευνας που πραγματοποιείται στον Καναδά, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην τελευταία έκδοση του περιοδικού της Ιατρικής Ένωσης Καναδά.
Δεκαεπτά άστεγοι, όλοι με χρόνιο πρόβλημα κατάχρησης αλκοόλ, συμμετείχαν σε ένα τολμηρό πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε στην Οτάβα το 2002 και συνεχίζεται.
Οι αρχές τούς δίνουν κάθε μέρα δ