4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Nissan Micra 350SR V6

Aυτοί είναι τρελοί!

Μην μπερδεύεστε, Ιάπωνες είναι! Και αποδεδειγμένα έχουν άποψη. Κρύβονται πίσω από τα Almera και Primera και, μόλις τους δοθεί η ευκαιρία, καταθέτουν αίμα και ψυχή, εκφράζοντας την προσωπικότητα που τους διακρίνει...

ΚEIMENO: ΣTPATHΣ ΧATZHΠANAΓIΩTOY
ΦΩTOΓPAΦIEΣ: ΒAΣIΛHΣ ΓIANΝAKOΠOYΛOΣ

ΝΑ πεις πως ο Γκον τους ευνούχισε για να βγάλει θετικό αποτέλεσμα; Καμία σχέση. Ένα ακριβές, μοναδικό παντιλίκι-ζωγραφιά με το Ζ και μια ματιά στους τοίχους στο γραφείο και το σπίτι σε επαναφέρουν στην πραγματικότητα· και βέβαια ξέρεις καλύτερα από όλους ότι, όταν θέλουν αυτοί εκεί στη Νissan, δημιουργούν.
Τα Skyline, Silvia, Ζ και η αγωνιστική ιστορία (που εδώ, στην Ελλάδα, χάρη σε ανθρώπους με ευαισθησίες, μένει ζωντανή) είναι στοιχεία που προδίδουν άποψη, στιλ, ύφος και εντέλει προσωπικότητα, κάτι που επαληθεύει ότι όλοι οι κατασκευαστές δεν είναι ίδιοι.

Απόδειξη;
Σε σχέση με την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και με δύσκολες κατασκευές που προδίδουν άποψη; Tο 350Ζ βέβαια! Σε σχέση με την τρέλα τους; Το πυραυλάκι που δοκιμάσαμε στην Αγγλία, στην πίστα δοκιμών εξέλιξης του Μίλγουορκ, στο χώρο όπου θα μπορούσε να γίνει ένα ράλλυ Πρωταθλήματος. Απίστευτη ποικιλία διαδρομών. Ό,τι μπορείς να φανταστείς σε σχεδίαση δρόμων, κλίσεις στροφών, ποικιλία σε σχέση με τα περιθώρια πρόσφυσης εκεί το βρίσκεις. Πήγαμε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, τη μια για να δοκιμάσουμε ένα βρετανικό GTiR (σ.σ.: καμία σχέση με το δικό μου, με το κόσμημα που κατεργάστηκαν τα κομάντο της Νικ. Ι. Θ.), αργότερα για να συνοδηγήσουμε (σ.σ.: στα πηδάλια ο ίδιος ο Στιγκ Μπλόμκβιστ) και, τελικά, για να δοκιμάσουμε το GΤiR Group Α που δεν έλαμψε στο Παγκόσμιο, ενώ, εξαιτίας μιας σειράς συγκυριών, δεν ήρθε στο Ελληνικό Πρωτάθλημα, σε μια εποχή που, άλλωστε, έβλεπες τον απόλυτο τίτλο και με το εξαιρετικό Group Ν. ¶λλες εποχές, αλλά, αν δεν τιμάς το παρελθόν, δεν έχεις ελπίδες για το αύριο, οπότε αντιμετωπίσαμε με την αναμενόμενη συναισθηματική φόρτιση την πρόσκληση να πάμε ξανά εκεί. Πάντως, είχαμε πάει και το ’94, όταν οδηγήσαμε το GΤi του Tόμι Mάκινεν πριν γίνει δικό μας· όμως αυτό είναι μια άλλη ιστορία και, όπως λένε οι ειδικοί, οι ιστορίες-προσωπικές μαρτυρίες κουράζουν.

Ένα άλλο Μicra
Καμία σχέση με το δικό μου «διπλότουρμπο» Κ10, καμία σχέση με το Κit Car που, όπως λέγεται, θα οδηγήσει φέτος στο πρωτάθλημα ο Γιάννης Πλάγος. Είπαμε: άλλο αυτοκίνητο! «To Micra του τρελού»!
Σημειώστε: ο κινητήρας είναι ο 3.5 V6 του 350Ζ ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, περίπου αυτός, καθώς έπρεπε να τοποθετηθεί εγκάρσια και όχι κατά το διαμήκη άξονα, όπως στο Ζ. Χρησιμοποιήθηκε, λοιπόν, το μπλοκ της έκδοσης του ίδιου κινητήρα που κινεί το Murano και το καπάκι μαζί με τα κινούμενα μέρη από το 350Ζ. Επιπλέον, τοποθετήθηκε το κιτ βελτίωσης της Nismo που φορά η έκδοση S-Tune του 350Ζ, που, με πιο άγριους εκκεντροφόρους, πιο ελεύθερη εισαγωγή και εξαγωγή και επαναπρογραμματισμό του εγκεφάλου, φτάνει τους 310 ίππους και τα 37 χλγμ. ροπή! Μάλιστα, για τη σωστή ψύξη και αναπνοή του, εκτός από τους αεραγωγούς που έχουν διαμορφωθεί μπροστά από τους πίσω τροχούς, στο εμπρός μέρος του Micra έχει τοποθετηθεί ένα μεγάλο ψυγείο νερού που προέρχεται από το Almera 2.2 dCi, με το κύκλωμα ψύξης να φτάνει μέχρι τον κινητήρα από το τούνελ που κανονικά θα περνούσε η εξάτμιση. Από εκεί και πέρα, με εξαίρεση τα -ειδικά σχεδιασμένα για την περίσταση- χειροποίητα ημιαξόνια, οι τεχνικοί προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν μηχανικά μέρη από υπάρχοντα μοντέλα της Nissan. Έτσι, το χειροκίνητο 6άρι κιβώτιο με το οποίο συνεργάζεται ο V6 προέρχεται από το Nissan Altima SE-R που εισάγεται στη βόρεια Αμερική και στο οποίο ο κινητήρας είναι εγκάρσια τοποθετημένος. Η ανάρτηση βασίζεται ουσιαστικά σε αυτήν του Almera, από το οποίο είναι δανεισμένη η αρχιτεκτονική των γονάτων ΜακΦέρσον που έχουν τοποθετηθεί τόσο στον εμπρός όσο και στον πίσω άξονα. Φυσικά, υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης της γεωμετρίας της, ενώ πλήρως ρυθμιζόμενα είναι και τα αμορτισέρ της Proflex που χρησιμοποιούνται. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την αλλαγή της αρχιτεκτονικής της ανάρτησης, ήταν αναγκαία η επέμβαση στο σύστημα διεύθυνσης, το οποίο προέρχεται επίσης από το Almera και διαθέτει υδραυλική -όχι ηλεκτρική- υποβοήθηση, όπως τα κοινά Micra. Τέλος, τα φρένα είναι αγωνιστικών προδιαγραφών και φέρουν την υπογραφή της Brembo, ενώ, φυσικά, για τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί η μεγάλη ιπποδύναμη αλλά και για τη βελτίωση της δυναμικής συμπεριφοράς, το αμάξωμα έχει ενισχυθεί με την τοποθέτηση κλωβού ασφαλείας, ο οποίος έχει προσφέρει αύξηση της στρεπτικής ακαμψίας κατά 30%. Πάντως, αξίζει να τονιστεί ότι, παρά τη χρήση μεγαλύτερου και ογκωδέστερου κινητήρα, την προσθήκη του ρολ κέιτζ και την αντικατάσταση μηχανικών μερών με άλλα, πιο βαριά (π.χ. φρένα, κιβώτιο, αναρτήσεις), το βάρος τού τόσο διαφορετικού Micra δεν ξεπέρασε το όριο των 1.250 κιλών που είχαν θέσει οι υπεύθυνοι εξέλιξής του.

Στο δρόμο...
Καμία σχέση με πίστα. Ακόμα και τα οβάλ κομμάτια γλιστρούν! Βέβαια διασκεδάζεις, απολαμβάνεις, ζεις, κάνεις το σταυρό σου, ευχαριστείς για ό,τι μοναδικό έχεις ζήσει για ένα τέταρτο του αιώνα -τόσο το καλύτερο που ακόμα και σήμερα μπορείς- και, ευκαιρίας δοθείσης, ξαναζείς, αναπνέοντας αυτό το διαφορετικό οξυγόνο με στοιχεία από καμένο λάστιχο και λάδι...
Κάνει θόρυβο και σε προκαλεί για ακόμα πιο βαθιές και σταθερές γκαζιές. Γμτ, Silvia είναι! Σε σχέση με τον ήχο του κινητήρα και την απόκριση στο γκάζι. Από εκεί και πέρα, καμία σχέση βέβαια. Τίποτα δεν εξέχει και τίποτα δε σέρνεις. Το φοράς και πυροβολείς, αν καταφέρεις να συνηθίσεις αυτήν την τρελή λογική που θυμίζει καρτ και μπορεί να σε σκοτώσει, αν το παρακάνεις, κυρίως αν δε σημαδέψεις σωστά. Βλέπετε, δε διαθέτει κανένα στοιχείο πολιτισμού. Μπλοκέ δεν υφίσταται και πρέπει να στρίβεις λίγο, ώστε να μη δημιουργείς γωνίες που εξελίσσονται σε σπινάρισμα, ενώ τα φρένα μπλοκάρουν. Εντάξει, τα συνηθίζεις και τα χρησιμοποιείς ώστε να στρίψεις, αλλά έτσι δεν πας γρήγορα.
Διασκεδάζεις; Εννοείται! Καταρχάς, κάθε στιγμή ανακαλύπτεις και κάτι καινούργιο σε σχέση με τη συμπεριφορά του. Ακόμα και ο επιλογέας, ο οποίος δεν είναι σειριακού τύπου, αλλά θυμίζει τα τύπου «ντοκ» που συναντάς στα σύγχρονα Ν, απαιτεί θετικές κινήσεις. Επίσης δύναμη και αποφασιστικότητα για να τον χρησιμοποιείς και να μην αξιοποιείς συνεχώς την τερατώδη ροπή του κινητήρα. «Στρίβεις με 3η και με 5η στην ίδια στροφή» σχολιάζει ο νεαρός πιστάκιας Μάικ Μάλοκ (γιος του τιμ μάνατζερ-προετοιμαστή Ρέι), ο οποίος παίζει το ρόλο του συνοδηγού-φύλακα αγγέλου. «Σαν Σίλβια» του απαντάς και παραξενεύεται ο άνθρωπος, θεωρώντας ίσως ότι έχεις μπερδέψει τα ονόματα ανθρώπων και αυτοκινήτων. «Συμβαίνει αυτό, αλλά όσον αφορά χαρακτήρες, όχι ονόματα», θα μπορούσες να απαντήσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να σε ακούσει από τον εκκωφαντικό θόρυβο και συνεχίζεις αυτήν την άτυπη γνωριμία σου με ένα καθαρά πρωτότυπο που ποτέ δε θα βγει στην παραγωγή.

Οπότε;
Ε, κακά τα ψέματα. Το Ζ πετάει στην άσφαλτο, θα μπορούσε να φτιαχτεί ένα καλό Micra Super 1600, το Ν2 του Μηνά είναι έτοιμο, αλλά, ακόμα και ως θεατής, πλέον θέλεις το «κάτι παραπάνω»: ένα Νissan WRC - κ. Γκον, κάντε κάτι! Η Renault στην F1 και η Νissan στα ράλλυ. Do it!_ Σ. Χ.

MICRA 350SR V6
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
ΤOΠOΘETHΣH Στο κέντρο, εγκάρσια
ΚYBIΣMOΣ/ΚYΛINΔPOI 3.498 κ.εκ./6 σε διάταξη V
ΜΕΓ. ΙΣXYΣ 310 ίπποι/6.400 σ.α.λ.
ΜΕΓ. ΡOΠH 37 χλγμ./4.400 σ.α.λ.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
ΚINHΣH Στους πίσω τροχούς
ΚIBΩTIO Χειροκίνητο 6 σχέσεων
ΣXEΣEIΣ
1η 3,153:1
2η 1,944:1
3η 1,392:1
4η 1,055:1
5η 0,809:1
6η 0,630:1
ΔIAΦOPIKO 4,133:1
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕMΠPOΣ Γόνατα ΜακΦέρσον, αμορτισέρ Proflex
ΠIΣΩ Γόνατα ΜακΦέρσον, αμορτισέρ Proflex
ΦΡΕΝΑ
ΕMΠPOΣ Αερ. δίσκοι 350 χλστ., τετραπίστονες δαγκάνες Brembo
ΠIΣΩ Αερ. δίσκοι 330 χλστ., τετραπίστονες δαγκάνες Brembo
ΤΡΟΧΟΙ
ΕMΠPOΣ 225/35-18
ΠIΣΩ 245/35-18
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗΚ.xΠΛ.xΥΨ. 3.715x1.760x1.490 χλστ.
ΜETAΞONIO 2.430 χλστ.
ΒAPOΣ 1.250 κιλά
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 XΛM./ΩPA <5 δλ.
ΤEΛIKH TAXYTHTA 240 χλμ./ώρα