4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Polaris Scrambler 500

Mud Max!

Θέλεις να γίνεις αυθεντία στην οδήγηση ενός σπορ ATV όπως το Polaris Scrambler; Διάβασε το εγχειρίδιο που ακολουθεί και μετά κολύμπα βαθιά (στη λάσπη...)!

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΚΗΣ ΤΕΜΠΕΡΙΔΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΑΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

«ΓIA να στρίψουμε, ανοίγουμε το γκάζι, καθώς στρίβουμε το τιμόνι, η γουρούνα πλαγιολισθαίνει με τους πίσω τροχούς και η στροφή πλέον αποτελεί παρελθόν» έγραφε ο Κώστας Γκαζής στο προηγούμενο τεύχος του περιοδικού. Ωραίο ακούγεται, αλλά είναι τόσο εύκολο όσο το κάνει να φαίνεται στο χαρτί και στην πράξη ο «πυροβολημένος» γουρουνιάρης του «0-300»; Όχι φυσικά. Μπορεί οι «πάντες» να ενυπάρχουν στο DNA ενός ATV, ωστόσο η παρατεταμένη, 100% ελεγχόμενη πλαγιολίσθηση παραμένει μια τέχνη που πρέπει να την εμπεδώσεις καλά για να την εξασκείς χωρίς χτυποκάρδια. Και αυτή δεν είναι η μόνη παράγραφος στο κεφάλαιο «extreme οδήγηση ATV». Είναι και τα «ντόνατ», οι σούζες, τα άλματα, το σκαρφάλωμα σε απότομες πλαγιές και η οδήγηση trial σε κακοτράχαλα μονοπάτια. Πριν μπούμε βαθιά στη λάσπη με το Scrambler 500 της Polaris, ένα να πούμε μόνο: τα ATV είναι τετράτροχες μοτοσικλέτες επί της ουσίας. Οδηγικά, πρέπει να τα προσεγγίσεις σαν αυτοκίνητα, αλλά να κινείσαι στη σέλα τους σαν αναβάτης μοτοσικλέτας.

Mε το πλάι!
Υποθέτουμε ότι έχεις κάνει αρκετά παντιλίκια... Ας τα τελειοποιήσουμε τώρα: βγάζεις το σώμα προς το εσωτερικό της στροφής; Πώς; Η σωστή στάση είναι με τα οπίσθια κατά 50% βγαλμένα από τη σέλα και το σώμα αρκετά μπροστά, ώστε να αποφορτίζονται οι πίσω τροχοί, οι οποίοι, όσο πιο εύκολα χάνουν πρόσφυση με το γκάζι, τόσο καλύτερα. Το κράνος έρχεται πολύ κοντά στο εσωτερικό γκριπ και είναι στραμμένο προς την έξοδο της στροφής, εκεί όπου «κοιτούν» οι τροχοί. Το σώμα δε όσο λιγότερο στηρίζεται στο εξωτερικό πόδι, τόσο καλύτερα. Αποσταθεροποίηση της ουράς από πριν με κατέβασμα και απότομη σύμπλεξη -όπως στ’ αυτοκίνητα- ή με πίσω φρένο δεν προβλέπεται. ¶ρα, προκαλείς ξεκόλλημα της ουράς μόνο με το γκάζι. Όσο πιο άμεσα, τόσο καλύτερα, αφού με προοδευτικό άνοιγμα του γκαζιού, κάθε γουρούνα τείνει να υποστρέψει. Με το που θα ξεκολλήσει η ουρά, διορθώνεις με ανάποδο. Πόσο; Τόσο ώστε οι τροχοί να κοιτούν στη νοητή γραμμή της στροφής. Α! Και με τα χέρια χαλαρά, ώστε να καταλάβεις «τι σου λέει» το τιμόνι. Εκεί όπου έρχεται σχεδόν μόνο του είναι η σωστή διόρθωση.

Mυστικά
Στιγμιαίο φλικ πριν και ώθηση της σέλας με τα οπίσθια προς το εξωτερικό της στροφής (σαν κίνηση... σάμπας είναι) στο μπάσιμο βοηθούν πολύ στο ξεκόλλημα της ουράς!

Aγαπημένο μου «ντόνατ»!
Μιλάμε για TH χαρά του παιδιού! Πριν το τολμήσεις έλεγξε το έδαφος. Σε σκληρό χώμα και κυρίως σε άσφαλτο απόφυγέ το. Σε πούδρα, γαρμπίλι, λάσπη ή χιόνι, just do it! Πώς; Ξεκινάς με 1η και μηδέν χλμ./ώρα, παίρνεις θέση (βλ. προηγούμενο κεφάλαιο), στρίβεις τέρμα το τιμόνι προς την αγαπημένη σου πλευρά (όλοι έχουμε) και δίνεις στιγμιαία γκάζι. Δεν ξεκολλάει; ¶σ’ το... Ξεκολλάει; Μην αφήνεις γκάζι! Δεν το πατάς τέρμα, αλλά αυξομειώνεις κατά βούληση και ισιώνεις -πάλι κατά βούληση- το τιμόνι. Με πολύ γκάζι και τιμόνι προς τα μέσα θα πετύχεις περιστροφή στο ίδιο σημείο. Αφού «ξεψαρώσεις» με ελεγχόμενο γκάζι και ανάποδο τιμόνι, η ακτίνα στροφής μεγαλώνει. Και όσο μεγαλώνει τόσο καλύτερα (και δυσκολότερα).

Mυστικά
Ποτέ μα ποτέ μην αφήσεις εντελώς το γκάζι πάνω στο γύρισμα και ποτέ μη βάλεις πόδι κάτω, αν δεις ότι πάει να κολλήσει. Σώσε την κατάσταση με έξοδο, ισιώνοντας το τιμόνι. Για πολύ έμπειρους: γρήγορο, κλειστό «ντόνατ» με όρθιο σώμα πάνω από το τιμόνι. Για extreme rider: «ντόνατ» με 2η (ή και 3η!), περιστροφή 360° και έξοδος με φόρα και σούζα!

Κοίτα σκαρφάλωμα!
Η τεχνική αναρρίχησης σε απότομη πλαγιά δε διαφέρει από εκείνη της μοτοσικλέτας, απλώς εδώ δε χρειάζεται ισορροπία. Το «κλειδί» για σωστό σκαρφάλωμα είναι η θέση του σώματος: όρθια, με λυγισμένα γόνατα και το κράνος πάνω (ή και μπροστά) από το τιμόνι, ανάλογα με την κλίση. Σημαντικός είναι και ο έλεγχος του γκαζιού, η επιλογή κατάλληλης γραμμής και η διατήρησή της μέχρι το τέλος. Όπως και στα αυτοκίνητα, δεν προσεγγίζουμε ποτέ μια πλαγιά... πλαγίως, αλλά κατά μέτωπο, γιατί η τούμπα καραδοκεί. Ποια είναι η σωστή ταχύτητα; Όσο αργά γίνεται, αλλά όσο γρήγορα πρέπει, γιατί το μυστικό είναι να έχεις φόρα. Αν η γουρούνα διαθέτει τετρακίνηση, δεν το συζητάμε, επίλεξέ την από πριν. Προσοχή τώρα: τι κρύβεται πίσω από την πλαγιά; Καλύτερα να ελέγξεις από πριν, αν δε γνωρίζεις...

Πετάει το γουρούνι;
Πετάει λέει! Η τεχνική είναι επίσης ανάλογη (όχι ίδια!) με μοτοσικλέτας MX. Πώς να ξεκινήσεις; Καταρχάς, ποτέ καθιστός, γιατί θα σε πετάξει σαν καταπέλτης. Βρες χαμηλό άλμα με απαλό χείλος, πάρε ημιόρθια θέση σχεδόν πάνω από το τιμόνι με λυγισμένα γόνατα και ανοιχτούς ώμους (λειτουργούν σαν αμορτισέρ στην προσγείωση) και προσέγγισε το εμπόδιο με ταχύτητα στην οποία νιώθεις ασφαλής. Με σταθερή έως ελαφρώς αυξανόμενη ταχύτητα όσο φτάνεις στο άλμα, που σημαίνει ότι το γκάζι πρέπει πάντα να είναι ελαφρώς ανοιγμένο. Όχι όμως υπερβολικά. Στον αέρα, το σώμα σου να είναι σε σχετικά κατακόρυφη θέση προς το έδαφος. Η κλίση της μηχανής μεταβάλλεται ανάλογα με τη μορφολογία του άλματος, το άνοιγμα του γκαζιού στην απογείωση και το τράβηγμα -λιγότερο ή περισσότερο- του τιμονιού στον αέρα. Ο αναβάτης είναι σαν χορευτής με άξονα τα μαρσπιέ και μοχλό το τιμόνι. Θεμιτή η προσγείωση με τους τέσσερις τροχούς σχεδόν ταυτόχρονα. Στην προσγείωση, τα πόδια λειτουργούν σαν αμορτισέρ. Καλές πτήσεις!

Ποτέ!
Μην επιχειρείς άλμα σε εμπόδιο με μεγάλη εγκάρσια κλίση (κάμπερ). Κίνδυνος άτσαλης προσγείωσης με τους δύο πλευρικούς τροχούς και -πιθανόν- ανατροπής.

Μην ξεχνάς!
• Πλήρη εξοπλισμό εντούρο. Τα έχουμε πει αυτά...
• 0,8 bar στο δρόμο, 0,5 εκτός η πίεση των ελαστικών.
• Ποτέ δικάβαλες τρέλες.
• Να πλένεις το ATV έπειτα από κάθε εξόρμηση στο βουνό.
• Να ελέγχεις και να λαδώνεις την αλυσίδα πριν από κάθε βόλτα.
• Να ελέγχεις συχνά τα μπουλόνια και τα ρουλεμάν των τροχών.
• Να φροντίζεις τη στολή, το κράνος, τα γάντια κτλ.
• Πάνω απ’ όλα να σέβεσαι το φυσικό περιβάλλον!

Polaris Scramble 500
Το πολυμορφικό!
Στην πλούσια γκάμα ATV της Polaris (μάρκα-κορυφή στα snowmobile), το Scramble έχει τον πιο πολυτάλαντο χαρακτήρα. Είναι σπορ, αλλά όχι ακραίο σαν το αγωνιστικό Predator, ενώ, χάρη στην τετρακίνηση, την όπισθεν και το μικρό του πλάτος, παραμένει απόλυτο μεταφορικό εργαλείο. Διαθέτει 4χρονο, 4βάλβιδο υγρόψυκτο κινητήρα 499 κ.εκ. με κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων και μετάδοση πίσω ή κατ’ επιλογήν (από ηλεκτροδιακόπτη στο τιμόνι) στους τέσσερις τροχούς. Με ανάρτηση ΜακΦέρσον εμπρός (208 χλστ. διαδρομή) και μονό αμορτισέρ πίσω (279 χλστ.) και δισκόφρενα εμπρός-πίσω, το Scrambler δείχνει ότι έχει φτιαχτεί και για extreme παιχνίδια, παρά τα 259 κιλά του. Στην πράξη μας άρεσε για τη δύναμη του κινητήρα του και για την ευχρηστία του, χάρη στο φυγοκεντρικό συμπλέκτη. Εντυπωσιακή και η ενδοτικότητα της ανάρτησης. Μας δυσκόλεψαν όμως τα φρένα με την περίεργη διάταξη (συνδυασμένη πέδηση εμπρός-πίσω από το πεντάλ, μόνο πίσω από την αριστερή μανέτα...) και μας προβλημάτισε το μικρό μετατρόχιο, αφού στα «ντόνατ» πολύ εύκολα σηκωνόταν στους δύο τροχούς. Το Scrambler εισάγεται από την Elmec Sport. Μπορείς να το οδηγήσεις με δίπλωμα αυτοκινήτου (το μόνο στην κατηγορία του) και κοστίζει 10.500 ευρώ.