4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα F1, GP Μπαχρέϊν, Μαλαισίας

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ F1
GP ΜΠΑΧΡΕΪΝ, ΜΑΛΑΙΣΙΑΣ

Ισορροπίες...

Ανάμεσα στις αμέτρητες αλλαγές που υπέστη η Formula 1 από πέρυσι, μόνο ένα έμεινε απαράλλαχτο: η ομάδα που ξεκίνησε τη σεζόν καλύτερα από όλες τις υπόλοιπες!

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΦΑΜΠΡΙΤΣΙΟ ΛΑΖΑΚΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REPORTER IMAGES

OΠΩΣ και πέρυσι, η Renault φαίνεται ότι απολαμβάνει ένα σεβαστό πλεονέκτημα έναντι των τριών βασικών αντιπάλων της στο πρωτάθλημα, της Ferrari, της McLaren και της Honda. Οι πρωταθλητές ξεκίνησαν τη σεζόν με δύο νίκες σε ισάριθμα γκραν πρι και η υπεροχή τους, ιδιαίτερα στη Μαλαισία, κάνει αρκετούς να αμφιβάλλουν για το αν κάποια άλλη ομάδα θα καταφέρει να τους επιβληθεί, τουλάχιστον στο πρώτο μέρος της σεζόν. Η Renault λοιπόν ήταν αυτή που προσαρμόστηκε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο στις πολυάριθμες μεταβολές που υπέστη η Formula 1 στους μήνες που μεσολάβησαν μεταξύ του τελευταίου γκραν πρι της περσινής σεζόν και της πρεμιέρας της φετινής, με αποτέλεσμα ο νικητής των δύο αυτών αγώνων να παραμείνει ο ίδιος: o Φερνάντο Αλόνσο! Μέχρι στιγμής, καμία άλλη ομάδα δεν έχει καταφέρει να επιδείξει το πλήρες δυναμικό της και αυτό την αφήνει ανενόχλητη να επαναλαμβάνει την ήδη δοκιμασμένη τακτική του 2005, που συνίσταται στο ότι στο ξεκίνημα «καθαρίζεται» το πρωτάθλημα.
Οι καινούργιοι V8 έχουν θέσει το αρχέγονο πρόβλημα της αξιοπιστίας στο προσκήνιο και οι μόνοι κατασκευαστές που έχουν ανταποκριθεί στην πρόκληση είναι η Renault και η... Mercedes (αν και δε θα μάθουμε ποτέ αν ο κινητήρας του Ράικονεν θα άντεχε μέχρι τέλους στη Μαλαισία)! Το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι κινητήρες της Ferrari παρουσίασαν το ίδιο πρόβλημα μετά το Μπαχρέιν (ρωγμές στα έμβολα) εγείρει σαφείς αμφιβολίες για τη δυνατότητα της Ferrari να προκαλέσει -ακόμη τουλάχιστον- τη Renault. Στο στρατόπεδο της McLaren, ο Ράικονεν συνεχίζει να έχει τις ατυχίες που χαρακτήρισε τη σεζόν του πέρυσι, ενώ ο Μοντόγια ακόμη δεν έχει βρει ρυθμό... Παράλληλα, η Honda μοιάζει να αγωνίζεται μόνο με ένα μονοθέσιο (αυτό του Μπάτον), ωστόσο και αυτό δεν ήταν αρκετά ανταγωνιστικό, ώστε να αποτελέσει απειλή για τις R26. Η Williams βρίσκεται λίγο πιο πίσω από τις τέσσερις αυτές ομάδες, αλλά φαίνεται ότι έχει βρει τον επόμενο αντίπαλο των Ράικονεν και Αλόνσο στο πρόσωπο του Ρόζμπεργκ. Το σίγουρο είναι ότι τα... πυροτεχνήματα της Cosworth πρέπει να ελαττωθούν... Αντιθέτως, η Toyota πάλευε με τη... Midland στο Μπαχρέιν, μην έχοντας βρει τρόπο να εκμαιεύσει πρόσφυση από τα ελαστικά της Bridgestone, όμως ο συνδυασμός απέδωσε καλύτερα στη Μαλαισία. Φυσικά, είναι πολύ νωρίς να μιλά κανείς για ισορροπίες και, όπως απέδειξε στο δεύτερο μισό της σεζόν πέρυσι η McLaren, οι αντίπαλοι της Renault θα βρουν, αργά ή γρήγορα, τον καλό τους εαυτό. Ίσως τότε να έχουμε τέσσερις ομάδες ικανές να διεκδικήσουν τη νίκη και φυσικά πιο θεαματικούς αγώνες!
Αν και οι V8 κατάφεραν να... ανακατέψουν την τράπουλα (αφήνοντας ωστόσο τον άσο στην κορυφή προς το παρόν), όσον αφορά τις επιδόσεις απέτυχαν παταγωδώς να... φρενάρουν το ρυθμό των μονοθεσίων, καθώς στο Μπαχρέιν έχασαν μόλις μισό δευτερόλεπτο σε σύγκριση με τους περσινούς χρόνους, ενώ στη Μαλαισία γύριζαν πάνω από έξι δέκατα ταχύτερα, παρά την απώλεια 200 ίππων! Φυσικά, μείζονα ρόλο στο γεγονός αυτό διαδραμάτισαν και τα βραχείας ζωής ελαστικά, τα οποία, καθώς καλούνται πλέον να καλύψουν μόνο 100 χλμ. (αντί των περσινών 320), είναι κατά πολύ αποδοτικότερα. Αυτά βέβαια ευθύνονται και για την επιστροφή στους αγώνες σπριντ του 2004, αντί των περσινών ελαστικών διαρκείας, και για την αύξηση «προσπερασμάτων» μέσω στρατηγικής. Στον τελευταίο -όπως προμηνύουν οι καταστάσεις- πόλεμο των ελαστικών που πρόκειται να δούμε στη Formula 1, οι ισορροπίες (που προβλέπεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του πρωταθλήματος) δεν είναι ξεκάθαρες ακόμη, αν και οι πρώτες ενδείξεις θέλουν την Bridgestone να ανταποκρίνεται καλύτερα σε πίστες που προσφέρουν περιορισμένη πρόσφυση και τη Michelin να επικρατεί στα πιο τραχιά οδοστρώματα... Του λόγου το αληθές θα αποδειχθεί στους επόμενους δύο αγώνες (Μελβούρνη και Ίμολα), όπου ο ασφαλτοτάπητας των σιρκουί είναι εξαιρετικά λείος. Πάντως, η τεχνολογική καινοτομία που παρουσιάζουν τα φετινά ελαστικά είναι η παραγωγή εκπληκτικής πρόσφυσης στους πρώτους γύρους, έτσι ώστε να προσφέρουν το μέγιστο δυνατό πλεονέκτημα στο καινούργιο σύστημα κατατακτήριων δοκιμών. Η ιδιότητά τους αυτή επιτρέπει στους οδηγούς να σημειώνουν το ταχύτερο πέρασμά τους κατά τη διάρκεια του αγώνα σε γύρο εξόδου από τα πιτ, όταν το μονοθέσιο είναι γεμάτο καύσιμα!
Από την πλευρά του, το καινούργιο σύστημα των κατατακτήριων δοκιμών κάνει τη 1 ώρα του μεσημεριού του Σαββάτου να κυλά ασυνήθιστα γρήγορα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, αν και παρουσιάζει μια «κοιλιά» στα πρώτα 15 λεπτά της τελευταίας περιόδου, όπου οι 10 ταχύτεροι οδηγοί απλώς καίνε καύσιμα... Το ευχάριστο πάντως είναι η (κάπως νωχελική είναι η αλήθεια) επιστροφή της αγωνίας κατά τα τελευταία λεπτά. Σε ιδιαίτερα κρίσιμες (όπως απέδειξε ο αγώνας των Σουμάχερ και Μοντόγια στο Μπαχρέιν) έχουν αναχθεί η διαχείριση των μόλις επτά σετ ελαστικών κατά το αγωνιστικό τριήμερο και η πλέον εξαιρετικά πιο δύσκολη επιλογή της κατάλληλης γόμας για τον αγώνα. Ο περιορισμός αυτός ευνοεί τις ομάδες που έχουν στη διάθεσή τους τρίτο μονοθέσιο την Παρασκευή ή σαφώς ορισμένη ιεραρχία μεταξύ των οδηγών τους (π.χ. Ferrari), στις οποίες ο Νο 2 οδηγός καλείται να κάνει τις συγκρίσεις των δύο διαθέσιμων γομών και ο... αστέρας της ομάδας απλώς απολαμβάνει τους καρπούς της δουλειάς του team mate του...
Θετικό γεγονός αποτελεί η συμφωνία όλων των ομάδων όσον αφορά τον περιορισμό των δοκιμών εξέλιξης κατά τη διάρκεια της σεζόν, έστω και με ειδικούς όρους για χάρη της Ferrari. Αν και ο τομέας αυτός δεν πρόκειται να αποτελέσει φέτος πρόσφορο έδαφος για διαμάχες, ο συνήθης ύποπτος, δηλαδή η Ferrari, κατάφερε και πάλι να εξοργίσει τους αντιπάλους της, φέροντας, απ’ ό,τι φαίνεται, αεροτομές που, ενώ πληρούν τους κανονισμούς, αντιβαίνουν το πνεύμα τους... Οι υπόλοιπες ομάδες καλούν τη FIA να επέμβει, προειδοποιώντας ότι ήδη έχουν έτοιμες τις καταγγελίες για τη Μελβούρνη... Φανταστείτε τον Σουμάχερ να νικά στην Αυστραλία (λόγω Bridgestone;) και, εν συνεχεία, να... ακυρώνεται! Ε, ρε γλέντια... Σενάρια επιστημονικής φαντασίας λέτε; Ίδωμεν... Πάντως η φετινή σεζόν ξεκίνησε με αρκετό ενδιαφέρον και, απ’ ό,τι φαίνεται, μας επιφυλάσσει ακόμη μεγαλύτερες εντάσεις!_ Φ. Λ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ F1
GP ΜΠΑΧΡΕΪΝ 1ος ΓΥΡΟΣ

Μάχη πρωταθλητών!

Η πρεμιέρα της σεζόν του 2006 επιφύλασσε μια συγκλονιστική μάχη για τη νίκη, μεταξύ του νυν και του πρώην Παγκόσμιου Πρωταθλητή!

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΦΑΜΠΡΙΤΣΙΟ ΛΑΖΑΚΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REPORTER IMAGES, AUTOMEDIA

EXEI περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που η απόσταση των δύο πρώτων σε κάποιο γκραν πρι δεν ξεπερνούσε, για το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, μόλις τα 2 δλ.! Οι Φερνάντο Αλόνσο και Μίκαελ Σουμάχερ έδωσαν μάχη μέχρις εσχάτων για την πολυπόθητη νίκη στην έρημο του Μπαχρέιν, με τον Ισπανό εν τέλει να επικρατεί. Μετέπειτα, το στρατόπεδο της Ferrari απέδωσε την ήττα αυτή σε αρκετούς παράγοντες: ο Σουμάχερ έκανε λόγο για τα καύσιμα ενός γύρου που δεν προστέθηκαν στο μονοθέσιό του μετά τις κατατακτήριες δοκιμές (λόγω ενός περιοριστικού, όσον αφορά τον κατώτερο ρυθμό που μπορούν να ακολουθούν τα μονοθέσια κατά το τελευταίο 20λεπτο αυτών, κανονισμού), ενώ ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Ρος Μπρον, αναγνώρισε ότι δεν έγινε σωστή διαχείριση των μόλις επτά σετ ελαστικών που έχει στη διάθεσή του ο κάθε πιλότος κατά το αγωνιστικό σαββατοκύριακο, αφήνοντας το Γερμανό με ένα ήδη χρησιμοποιημένο σετ μετά τον πρώτο ανεφοδιασμό, το οποίο φυσικά δεν μπορούσε να αποδώσει τα μέγιστα... Γεγονός, ωστόσο, παραμένει ότι ούτε ο Αλόνσο αντιμετώπισε τις ευνοϊκότερες συνθήκες. Αν και κατάφερε να απαλλαγεί άμεσα από τον Μάσα (κάτι που, αν δε συνέβαινε, ίσως ο τελικός νικητής να μην ήταν αυτός), ο Βραζιλιάνος παραλίγο να τον παρασύρει μαζί του, όταν αντιμετώπισε το αδιευκρίνιστο από την ομάδα πρόβλημα με τα φρένα του στον 7ο γύρο. Επιπλέον, στους γύρους όπου ο Ισπανός έπρεπε να πιέσει όσο το δυνατόν περισσότερο (πριν από το δεύτερο ανεφοδιασμό του) συνάντησε αρκετούς πιο αργούς συνδυασμούς που τον καθυστέρησαν. Παρ’ όλα αυτά, ο πρωταθλητής επέστρεψε στην πίστα δίπλα από τον Σουμάχερ και, κατέχοντας την εσωτερική στην πρώτη στροφή, πήρε τη νίκη ουσιαστικά στον 40ό γύρο.
Ο άνθρωπος που συμπλήρωσε το βάθρο, ο Κίμι Ράικονεν, είχε ένα ακόμη ταραχώδες σαββατοκύριακο... Στις κατατακτήριες δοκιμές ένα από τα ψαλίδια της πίσω ανάρτησης κατέρρευσε στον πρώτο κιόλας γύρο του... Κατά συνέπεια, ο Φινλανδός αναγκάστηκε να εκκινήσει τελευταίος. Ωστόσο, με στρατηγική ενός πιτ στοπ και έναν εκπληκτικό πρώτο γύρο (κατά τον οποίο κέρδισε 9 θέσεις!), βρέθηκε να πλαισιώνει τους Αλόνσο και Σουμάχερ στις... σαμπανιομαχίες (ή, για την ακρίβεια, ... ροδονερομαχίες, ελέω θρησκεύματος της χώρας) του βάθρου, που φιλοξένησε τους τρεις πιθανότερους διεκδικητές του φετινού τίτλου. Ο Ράικονεν κατάφερε, με το ρυθμό που ακολουθούσε, να βρεθεί μόλις 1 δλ. εμπρός από τον Μπάτον μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου ανεφοδιασμού του Βρετανού, ο οποίος δε βρήκε τρόπο να προσπεράσει τη McLaren στους 16 γύρους που απέμεναν. Τα προβλήματα με το συμπλέκτη της Honda στο αρχικό στάδιο του αγώνα τού κόστισαν ουσιαστικά την 3η θέση. Τέλος, η μετριότατη -σε σύγκριση με τα επιτεύγματα του team mate του- απόδοση του Μοντόγια οφειλόταν σε λάθος επιλογή ελαστικών..._ Φ. Λ.

Ρέκορντμαν στο ντεμπούτο!
Στο Μπαχρέιν έκανε το ντεμπούτο του ο Νίκο Ρόζμπεργκ, γιος του πρωταθλητή στη Formula 1 το 1982, Κέκε Ρόζμπεργκ. Και τι ντεμπούτο! Η εκκίνηση του 20χρονου δεν προμήνυε τον αγώνα που θα έκανε στη συνέχεια, καθώς κατέστρεψε την εμπρός αεροτομή του σε μια επαφή και το αναγκαστικό πιτ στοπ για την αντικατάστασή της τον έριξε στην τελευταία θέση... Στους 56 γύρους που ακολούθησαν όμως ο Γερμανός έγινε πρωταγωνιστής μιας εκπληκτικής ανάκαμψης, η οποία τον έφερε στην 7η θέση! Στο δρόμο του προς αυτήν πραγματοποίησε 7 προσπεράσματα, ενώ σημείωσε 19 φορές τον ταχύτερο γύρο του αγώνα! Ο Ρόζμπεργκ έγινε έτσι ο τέταρτος πιλότος στην ιστορία που κατέγραψε ταχύτερο γύρο στο ντεμπούτο του και παράλληλα ο νεότερος που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, εκθρονίζοντας τον Αλόνσο από την κατοχή του συγκεκριμένου ρεκόρ! Θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι σε λίγα χρόνια ο Ρόζμπεργκ θα αποτελεί σθεναρό αντίπαλο των Αλόνσο και Ράικονεν στη μάχη για τους τίτλους... ¶λλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το 2002 έγινε ο νεότερος άνθρωπος που έχει οδηγήσει μονοθέσιο Formula 1, στα 17 του χρόνια...

... είπε
«Όσο πιο πολύ πίεζα, τόσο πιο αργά μου φαινόταν ότι πήγαινα...»
Γιάρνο Τρούλι, πιλότος Toyota

αριθμοί
4
χρόνια είχαν να εκκινήσουν 22 μονοθέσια σε έναν αγώνα (Γερμανία 2002).
25
αγώνες είχαν περάσει από την τελευταία φορά που η Ferrari κατέλαβε την πρώτη σειρά εκκίνησης (Ουγγαρία 2004).
65
pole position συμπλήρωσε ο Μίκαελ Σουμάχερ, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του ¶ιρτον Σένα.
458
μέρες νωρίτερα (ηλικιακά) από τους Αλόνσο και Μπρους ΜακΛάρεν σημείωσε τον πρώτο του ταχύτερο γύρο ο Ρόζμπεργκ.
3.950
χιλιόμετρα (μόλις...) κάλυψαν συνολικά όλοι οι οδηγοί κατά τις τρεις περιόδους ελεύθερων δοκιμών.

ΠΙΣΤΑ
Σακχίρ 12/3/2006
Μήκος 5,412 χλμ.
Γύροι 57
Συν. απόσταση 308,238 χλμ.

ΚΑΤΑΤΑΞΗ
1 Αλόνσο RENAULT (M) 1h29:46.205
2 M. Σουμάχερ FERRARI (B) +1.246
3 Ράικονεν McLAREN (M) +19.360
4 Μπάτον HONDA (M) +19.992
5 Μοντόγια McLAREN (M) +37.048
6 Γουέμπερ WILLIAMS (B) +41.932
7 Ρόζμπεργκ WILLIAMS (B) +1:03.043
8 Κλιν RED BULL (M) +1:06.771
Tαχ. γύρος: Ρόζμπεργκ 1:32.408

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΟΔΗΓΩΝ
1 Αλόνσο 10
2 Μ. Σουμάχερ 8
3 Ράικονεν 6
4 Μπάτον 5
5 Μοντόγια 4

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
1 RENAULT 10
= McLAREN 10
3 FERRARI 8
4 HONDA 5
= WILLIAMS 5

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ F1
GP ΜΑΛΑΙΣΙΑΣ 2ος ΓΥΡΟΣ

Renault uber alles!

Στη σκληρή δοκιμασία της Μαλαισίας η Renault συνέλεξε το μέγιστο δυνατό σύνολο βαθμών, ενώ οι περισσότερες ομάδες μετρούσαν αστοχίες κινητήρων...

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΦΑΜΠΡΙΤΣΙΟ ΛΑΖΑΚΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REPORTER IMAGES

ΟI πολυάριθμες (5) αλλαγές κινητήρων που πραγματοποιήθηκαν πριν από τον αγώνα σήμαιναν ότι η σειρά εκκίνησης ελάχιστη σχέση είχε με την κατάταξη που βγήκε από τη διαδικασία των κατατακτήριων δοκιμών. Η αναξιοπιστία των κινητήρων της Ferrari (οι κινητήρες και των δύο μονοθεσίων της ομάδας αντικαταστάθηκαν, και μάλιστα του Μάσα δύο φορές!) σήμαινε ότι δεν επρόκειτο να δούμε ανάλογη με αυτήν του Μπαχρέιν μάχη για την κορυφή. Ακόμη ένας αντίπαλος της Renault που τέθηκε μόνος του εκτός μάχης ήταν η Williams, καθώς μέχρι το 16ο γύρο και οι δύο V8 της Cosworth είχαν παραδώσει το πνεύμα... Επιπλέον, τις πιθανότητες του Ράικονεν τερμάτισε μόλις στην 4η στροφή ο Κλιν, αφού η επαφή μεταξύ τους έστειλε το Φινλανδό στα προστατευτικά ελαστικά... Κατά συνέπεια, οι μόνοι οδηγοί που θα μπορούσαν να προβάλουν κάποια αντίσταση στις δύο Renault ήταν ο Μπάτον (καθώς και ο Μπαρικέλο είχε αναγκαστεί να αλλάξει κινητήρα και εκκίνησε από την προτελευταία σειρά) και ο Μοντόγια. Ο Κολομβιανός αντιμετώπισε, για ακόμη μια φορά, προβλήματα με τα ελαστικά πριν από το πρώτο του πιτ στοπ, γεγονός που τον διέγραψε από τον κατάλογο των... απειλών για τη γαλλική ομάδα αρκετά νωρίς, ενώ ο Βρετανός κατάφερε να ακολουθήσει για λίγο τον Φιζικέλα, ωστόσο, όπως παραδέχεται η ίδια η ομάδα, υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει για να καταφέρει η Honda RA106 να καταλάβει την υψηλότερη θέση στο βάθρο...
Όταν στο τέλος του αγώνα οι δύο R26 έφτασαν στο parc ferme, ο αγωνιστικός διευθυντής της Renault, Φλάβιο Μπριατόρε, περίμενε εκεί... Η αρχική κίνηση του Ιταλού να κατευθυνθεί αμέσως προς τον Αλόνσο για να τον συγχαρεί, έκανε τον Φιζικέλα να διαμαρτυρηθεί προς στιγμή, όπως πρόδιδε η γλώσσα του σώματός του. ¶λλωστε, αυτός ήταν ο νικητής, άσχετα αν ο Αλόνσο είχε κάνει πιο εντυπωσιακό αγώνα, εξασφαλίζοντας τη θέση του στο βάθρο με μια εκπληκτική (και ιδιοφυή) εκκίνηση: ένα πρόβλημα στην αντλία ανεφοδιασμού είχε φορτώσει με περισσότερα από το προγραμματισμένο καύσιμα τη Renault του στις κατατακτήριες δοκιμές, όπου, κατά συνέπεια, η 7η θέση ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να επιτευχθεί. Ωστόσο, με το σβήσιμο των κόκκινων φώτων, ο Ισπανός απαλλάχθηκε με ευκολία από τις McLaren και στη συνέχεια πήρε πολύ ανοιχτή γραμμή στην πρώτη στροφή, για να προσπεράσει από την εξωτερική και τις δύο Williams και να βρεθεί 3ος!
Εν τέλει, η χρυσή τομή για τους πανηγυρισμούς βρέθηκε με μια ομαδική αγκαλιά για τους τρεις άνδρες..._ Φ. Λ.

Εύκαμπτες αεροτομές...
Και στα δύο πρώτα γκραν πρι εκφράστηκαν αμφιβολίες για τη νομιμότητα των αεροτομών της Ferrari... Στο Μπαχρέιν υπήρξαν διαμαρτυρίες ότι η πίσω αεροτομή της Scuderia κάμπτεται υπό τα υψηλά φορτία κάθετης δύναμης που παράγονται όταν το μονοθέσιο κινείται σε υψηλή ταχύτητα, ενώ στη Μαλαισία το ίδιο ειπώθηκε για την εμπρός αεροτομή της 248 F1... Κάτι τέτοιο, αν συμβαίνει, ισούται με μείωση της αεροδυναμικής αντίστασης και, κατά συνέπεια, υψηλότερη τελική στην ευθεία, ενώ η επαναφορά των στοιχείων στην αρχική τους θέση σε χαμηλότερη ταχύτητα διατηρεί άθικτη την παραγωγή αρνητικής άνωσης και, κατ’ επέκταση, πρόσφυσης στις στροφές.
Οι αεροτομές της Ferrari έχουν περάσει τα τεστ της FIA, κατά τα οποία, υπό στατικό φορτίο 500 Ν, το βέλος κάμψης των αεροτομών δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 5 χλστ. Ωστόσο, όλες οι υπόλοιπες ομάδες (πλην των δύο της Red Bull, κάτι απολύτως λογικό, καθώς η Ferrari είναι ο προμηθευτής κινητήρων της αυστριακής ομάδας) δηλώνουν ότι τα τεστ αυτά δεν επαρκούν για να εξακριβωθεί αν πράγματι κάποια αεροτομή αντιβαίνει το πνεύμα του κανονισμού που απαγορεύει τα κινούμενα αεροδυναμικά βοηθήματα. Οι διαμαρτυρόμενες ομάδες ευελπιστούν ότι το κυβερνών σώμα θα αποσαφηνίσει την κατάσταση μέχρι το γκραν πρι της Αυστραλίας, ειδάλλως θα καταγγείλουν επίσημα τη Ferrari. Η Scuderia πάντως ξεκαθάρισε ότι, αν δεν αλλάξουν οι απαιτήσεις της FIA, δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει το σχεδιασμό των αεροτομών της.

... είπε
«Εκτός και αν πρόκειται για σεξ, δε μπορώ να φανταστώ γιατί κάποιος θα ήθελε να κάνει οτιδήποτε μέσα σε σάουνα.»
Nτέιβιντ Kούλθαρντ, αναφερόμενος στις συνθήκες μέσα στο κόκπιτ στη Μαλαισία.

4
κινητήρες της Ferrari χρειάστηκαν αλλαγή.
24
χρόνια είχε να σημειώσει 1-2 η Renault (Γαλλία 1982).
580
αγώνες είχε να ανέβει στο βάθρο η Honda (ΗΠΑ 1968).
670
χιλιοστά του δευτερολέπτου πιο γρήγορος ήταν ο φετινός ταχύτερος γύρος του Αλόνσο στη Μαλαισία από τον περσινό του Ράικονεν.

ΠΙΣΤΑ
Σεπάνγκ 19/3/2006
Μήκος 5,543 χλμ.
Γύροι 56
Συν. απόσταση 310,408 χλμ.

ΚΑΤΑΤΑΞΗ
1 Φιζικέλα RENAULT (M) 1h30:40.529
2 Αλόνσο RENAULT (M) +4.585
3 Μπάτον HONDA (M) +9.631
4 Μοντόγια McLAREN (M) +39.351
5 Μάσα FERRARI (B) +43.254
6 M. Σουμάχερ FERRARI (B) +43.854
7 Βιλνέβ BMW SAUBER (M) +1:20.461
8 Ρ. Σουμάχερ TOYOTA (B) +1:21.288
Ταχ. γύρος: Αλόνσο 1:34.803

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΟΔΗΓΩΝ
1 Αλόνσο 18
2 Μ. Σουμάχερ 11
- Μπάτον 11
4 Φιζικέλα 10
5 Μοντόγια 9

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
1 RENAULT 28
2 FERRARI 15
- McLAREN 15
4 HONDA 11
5 WILLIAMS 5