4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Νέα

ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ

Με ελληνική ταυτότητα
H δυνατότητα έκδοσης πλήρους Eθνικού Δελτίου Aναγνώρισης, που ισχύει πλέον στους ελληνικούς αγώνες, δημιουργεί μια νέα προοπτική για τα αυτοκίνητα που δε διαθέτουν διεθνή ομολογκασιόν. Bέβαια, δεν πρόκειται για κάτι απλό, καθώς, πέρα από το κόστος, οι απαιτήσεις για την έκδοσή της ξεκινούν από μικρές λεπτομέρειες και φτάνουν μέχρι και σε απροσπέλαστες δυσκολίες. Χαρακτηριστικά, απαραίτητη είναι η συνεργασία της ελληνικής αντιπροσωπείας, ώστε να καταθέσει την αίτηση έκδοσης Δελτίου Aναγνώρισης στην ΕΘΕΑ αλλά και να δώσει βεβαίωση πως το μοντέλο παράγεται σε τουλάχιστον 25.000 μονάδες το χρόνο και η συγκεκριμένη έκδοση σε τουλάχιστον 2.500 μονάδες. Από εκεί και πέρα, χρειάζεται χρόνος, επιμονή και μεθοδικότητα. Η διαδικασία απαιτεί την «εις τα εξ ων συνετέθη» αποσυναρμολόγηση του αυτοκινήτου, καθώς και τη μέτρηση και την περιγραφή, με κωδικούς και κάθε τεχνική λεπτομέρεια, όλων των προδιαγραφών του. Αυτό είναι απαραίτητο για την έκδοση του Βασικού Δελτίου Αναγνώρισης που, ουσιαστικά, αποτελεί μια περιγραφή του αυτοκινήτου επάνω στο οποίο θα προσαρτηθεί στη συνέχεια ο αγωνιστικός εξοπλισμός που συνθέτει την Gr. A ομολογκασιόν. Aπό εκεί και πέρα, το πόσο μακριά θα είναι η λίστα με τα «καλούδια» εξαρτάται από τις απαιτήσεις του βαθμού προετοιμασίας του αυτοκινήτου. Σε κάθε περίπτωση, ο άνθρωπος-κλειδί για τη διαδικασία είναι ο εντεταλμένος από την ΕΘΕΑ, κ. Νάσος Παπακώστας, που -ως υπεύθυνος για την έκδοση του Εθνικού Δελτίου Αναγνώρισης- συμβάλλει τα μέγιστα, με ενεργό συμμετοχή που ξεπερνά τις τυπικές ελεγκτικές του υποχρεώσεις, προσφέροντας βοήθεια και συμβουλές σε όσους έχουν τολμήσει το μεγάλο εγχείρημα. Πάντως, παρά τις αδιαμφισβήτητες δυσκολίες, όλο και περισσότερα γίνονται τα αυτοκίνητα με «ελληνική ταυτότητα» που μπαίνουν στους αγώνες, καθώς επίσης και οι Έλληνες τεχνικοί που εξοικειώνονται με τις απαιτήσεις της σύνθετης διαδικασίας. Πρωτοπόροι σε αυτήν, οι αδελφοί Μάριος και Νίκος Χρυσάφης, που για πρώτη φορά «κολύμπησαν στα βαθιά»: έφτιαξαν την ομολογκασιόν του MG ZR 105 και συνέχισαν με την έκδοση εκείνης του Aveo, άσχετα με το αν η συνεργασία τους με το Θανάση Μουστάκα δεν καρποφόρησε και, έτσι, η προετοιμασία του αυτοκινήτου ολοκληρώθηκε από άλλους τεχνικούς. Πρόσφατα, ολοκλήρωσαν και το Δελτίο Aναγνώρισης του 206 Α/5, το οποίο σύντομα θα δούμε στις ε.δ. Mακάρι, λοιπόν, αυτή η νέα αρχή να βρει περισσότερους μιμητές._ Γιάννης Xαρπίδης

TI TPEXEI...

EΠIMEΛEIA: EΠAMEINΩNΔAΣ ΔOYZINAΣ ([email protected])

Καλορίζικα!
Η οικογένεια των «παιχνιδιών» μας μεγαλώνει, αφού πρόσφατα στα Vbox II, τα Datron και τα Vericom προστέθηκε και το Driftbox. Το νέο μετρητικό μας όργανο είναι το πιο πρόσφατο δημιούργημα της βρετανικής Racelogic, η οποία κατασκευάζει και τα Vbox, με τα οποία τα Driftbox έχουν την ίδια αρχή λειτουργίας. Μέσω δορυφορικού συστήματος GPS, προσδιορίζεται η ακριβής θέση του αυτοκινήτου, κάνοντας δυνατό τον υπολογισμό της ταχύτητας, της απόστασης που διανύει καθώς και των επιταχύνσεων (πλευρικών και διαμηκών). Έτσι, είναι δυνατή η μέτρηση των επιδόσεων του αυτοκινήτου, η καταγραφή των γυρολογίων (όταν κινείται σε κλειστή διαδρομή) και, φυσικά, η αποτύπωση της πορείας. Μάλιστα, η κεραία του δορυφορικού συστήματος είναι ενσωματωμένη στη συσκευή (υπάρχει και η δυνατότητα σύνδεσης με εξωτερική κεραία) και, σε συνδυασμό με την εύκολη τοποθέτηση στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου, η χρήση του Driftbox είναι ιδιαίτερα εύκολη. Eπίσης, χάρη στην οθόνη υγρών κρυστάλλων που διαθέτει, ο οδηγός μπορεί να έχει άμεση πληροφόρηση των τιμών που προκύπτουν. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό είναι πως, εκτός από το δορυφορικό δέκτη, το Driftbox διαθέτει και δύο ενσωματωμένους αισθητήρες κίνησης, από τους οποίους ο ένας αντιλαμβάνεται τη φορά της κίνησης και ο άλλος τη σχετική περιστροφή (yaw rate) γύρω από τον κάθετο άξονα του αμαξώματος. Έτσι, σε συνδυασμό με τα δεδομένα κίνησης από το δορυφορικό δέκτη και την ακτίνα της τροχιάς του, είναι δυνατός ο υπολογισμός και της «γωνίας υπερστροφής» του αυτοκινήτου. Η συλλογή και καταγραφή όλων των παραπάνω δεδομένων γίνεται σε αποσπώμενη κάρτα μνήμης, με συχνότητα 10Hz (λαμβάνονται 10 σήματα/δλ.). Την υπολογιστική δύναμη του Driftbox συμπληρώνει το πακέτο του ιδιαίτερα χρηστικού λογισμικού για την επεξεργασία των δεδομένων και τη δημιουργία γραφικών παραστάσεων, τη χαρτογράφηση διαδρομών και την παρατήρηση των γραμμών του αυτοκινήτων σε αυτές. Mείνετε συντονισμένοι για την πρώτη δοκιμή και τις εντυπώσεις από τα Driftbox._ Γ. X.

EKΔHΛΩΣEIΣ MAΪOY
29/4-1/5 Track Day του Porsche Club Hellas στις Σέρρες
13-14/0 Time Trial Alfa Trofeo, Καλαμάτα, Alfa Romeo Club
28/5 Anniversary, Porsche Club Hellas

1ος αγώνας GTCC
Ο πρώτος αγώνας του GTCC, του πρωταθλήματος των club, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Απριλίου στην πίστα καρτ Αφιδνών. O εντυπωσιακός αριθμός των 111 συμμετοχών από 33 διαφορετικά club καταδεικνύει τη μεγάλη δυναμική του νεοσύστατου αυτού θεσμού. Τα αποτελέσματα, στην παρούσα φάση, έχουν μικρή σημασία, αφού το κυρίαρχο μήνυμα του πρώτου αγώνα είναι πως τα club έχουν τη θέληση και τη δύναμη για τη διοργάνωση αγώνων σε ασφαλείς και οργανωμένους χώρους, βοηθώντας την προσπάθεια καταπολέμησης των αυτοσχέδιων αγώνων. Για την ιστορία νικητές στις κατηγορίες τους ήταν οι Σπύρος Ζορμπάς (Mitsubishi EVO VIII, Kατ.A), Γιάννης Νίκας (Honda S2000, Kατ.B), Μπάμπης Δεληκλιτσιώτης (Honda Civic Type-R, Kατ.Γ, φωτ.), Γιάννης Τσουκλείδης (Toyota MR2, Kατ.Δ), Ορέστης Μέντζος (Peugeot 106 Rallye, Kατ. E), Νίκος Ιντζόγλου (Peugeot 206, Kατ. Z) και Γεράσιμος Κανατσέλης (Renault Clio, Kατ. H). Επόμενος αγώνας, πάλι στην πίστα Kartodromo, την Κυριακή 18 Ιουνίου. Πληροφορίες: www.gtcc.gr.

2ος αγώνας Alfa Trofeo
Alfa Trofeo την Κυριακή 2 Απριλίου στην πίστα καρτ Αφιδνών «Kartodromo», και μάλιστα υπό τα βλέμματα πολλών θεατών. Mε κύριο χαρακτηριστικό τον έντονο συναγωνισμό, νικητές αναδείχθηκαν οι Σωτήρης Ρόκκος (Giulia Super 1.8T) και Σπύρος Γκλιάτης (156 2.0, φωτ.) στις κατηγορίες A και B, αντίστοιχα, μεταξύ των συμμετεχόντων με Alfa Romeo. Στις κατηγορίες Open ταχύτεροι ήταν οι Ρένος Παπαδάτος (Peugeot 106 Rallye) και Παναγιώτης Σιδερής (Toyota Corolla 1.4), ενώ στα Iστορικά ο Xάρης Κιτάκης (Ford Escort RS 2.0). Eπόμενοι αγώνες, στις 13 και 14 Μαΐου, στην Καλαμάτα.

Με μια ματιά...
• Την Κυριακή 10 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στην πίστα καρτ Αφιδνών το «2o Tarmac Open Day».
• Το Corolla Club, εκτός από τις μηνιαίες συναντήσεις, έχει καθιερώσει την Tετάρτη ως ημέρα των εντός Aττικής συναντήσεων. Περισσότερες πληροφορίες, στη διεύθυνση www.corollaclub.com
• Tο «Hellenic VW Club» ή «Ελληνική Αγωνιστική-Αυτοκινητιστική Λέσχη Φίλων και Κατόχων Volkswagen» είναι πλέον πραγματικότητα. Περισσότερα για τη νέα λέσχη, στο www.vwclub.gr
• Στις 16 Μαρτίου, το μοναδικό αμιγώς γυναικείο club στη χώρα μας, το Motorwomen Club, συμπλήρωσε ένα χρόνο ζωής, γεγονός που οι κυρίες γιόρτασαν αναλόγως με εκδρομή στο Πήλιο.
• Το νεότευκτο Fiat Coupe Club (www.fiatcoupe.gr) πραγματοποίησε την πρώτη συνάντησή του την Κυριακή 9 Απριλίου, στον Αλμυρό Βόλου.
• Το Suzuki Ignis Sport Club διοργανώνει κάθε Κυριακή στις 11:30 συνάντηση μεταξύ των μελών του, στο parking του μπιτς βόλεϊ στις Oλυμπιακές εγκαταστάσεις του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

Sites
Fiatpunto-club.gr
H ιστοσελίδα του επίσημα αναγνωρισμένου club Fiat Punto στη χώρα μας, όπου μπορείτε να βρείτε τα πάντα σχετικά με τα Fiat Punto.

Swiftclub.gr
O δικτυακός τόπος των φίλων του μικρού best-seller της Suzuki, όπου υπάρχουν φωτογραφίες αλλά και πολλά νέα που αφορούν το Swift.