4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα F1,3ος & 4ος γύρος, GP Αυστραλίας & Σαν Μαρίνο

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ F1
GP ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ 3ος ΓΥΡΟΣ

Χωρίς αντίπαλο...

«Bόλταρε» προς τη νίκη του GP Αυστραλίας ο Αλόνσο, ενόσω οι αντίπαλοί του έμοιαζαν να... ζεσταίνουν λάστιχα.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΦΑΜΠΡΙΤΣΙΟ ΛΑΖΑΚΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AUTOMEDIA

TI να πρωτοαναφέρει κανείς για τον αγώνα της Αυστραλίας... Τη σύγκρουση Κλιν, Μάσα και Ρόζμπεργκ στην εκκίνηση; Tις συνεχείς εισόδους του αυτοκινήτου ασφαλείας μετά τις εξόδους, αρχικά του Κλιν (στον 6ο γύρο) και αργότερα του Μίκαελ Σουμάχερ (στον 33ο) και του Λιούτζι (στον 38ο); Το τετ-α-κε του Μοντόγια στο γύρο σχηματισμού; Tο καταστροφικό γι’ αυτόν «διπλό» πιτ στοπ της McLaren ή την τελική έξοδό του στον 46ο γύρο; Τη... στάσιμη εκκίνηση του Φιζικέλα; Tο θεαματικό τέλος του αγώνα του poleman Μπάτον μερικά μέτρα πριν από τον τερματισμό, όταν ο κινητήρας της Honda παραδόθηκε στις φλόγες και ο αρχιμηχανικός του ούρλιαζε στον ασύρματο «μην περάσεις τη γραμμή, μην περάσεις τη γραμμή!», για να αποφευχθεί η ποινή 10 θέσεων στη σειρά εκκίνησης του Σαν Μαρίνο; Τα... γλυκόλογα του Σπιντ στον Κούλθαρντ κατά την ακρόαση των αγωνοδικών, όπου η 8η θέση αφαιρέθηκε από τον Αμερικανό, λόγω προσπεράσματος σε ζώνη κίτρινων σημαιών; Ή, μήπως, την Toro Rosso του Λιούτζι που προσπερνούσε -στα ίσια- τη Ferrari του Σουμάχερ;
Ίσως, το πιο σημαντικό που θα πρέπει να θυμάται κανείς από αυτόν τον αγώνα είναι το γεγονός ότι από τον 4ο γύρο, όταν ο Αλόνσο κατέλαβε την πρωτοπορία προσπερνώντας τον Μπάτον, κανείς από τους αντιπάλους του δεν ήταν σε θέση να τον απειλήσει, παρά τις τρεις (!) παρεμβολές του αυτοκινήτου ασφαλείας, λόγω των οποίων «ροκανίστηκαν» συνολικά 30 δλ. διαφοράς του Ισπανού από τους κυνηγούς του.
Όπως έχουμε αναφέρει, η επιλογή ελαστικών εφέτος είναι ακόμα πιο δύσκολη και στην Αυστραλία αποδείχθηκε κρισιμότατη. Η Bridgestone είχε στη διάθεση των ομάδων της ένα καινούργιο ελαστικό «χαμηλών θερμοκρασιών», το οποίο επέτρεψε στον Ραλφ Σουμάχερ να ανέβει στο βάθρο (με το πιο προβληματικό, μέχρι στιγμής, μονοθέσιο στη διαχείριση των ελαστικών) και στον Γουέμπερ να βρεθεί -για λίγο- πρωτοπόρος, κατά τη διάρκεια των πρώτων πιτ στοπ, πριν ο V8 της Cosworth παραδώσει «πνεύμα». Ωστόσο, η Ferrari επέλεξε να μη δοκιμάσει καν τα εν λόγω ελαστικά (!) και, τελικά, έφυγε από την Αυστραλία χωρίς βαθμούς. Πρόβλημα με τις θερμοκρασίες των ελαστικών αντιμετώπισαν και οι δύο BMW Sauber (οι οποίες, ωστόσο, εξέπληξαν με την απόδοσή τους), ενώ από την ίδια αιτία ταλαιπωρήθηκε και ο Μπάτον.
H McLaren, αν και δεν αντιμετώπισε ανάλογα προβλήματα, απλώς δεν είχε την ταχύτητα για να απειλήσει τον Αλόνσο. Παράλληλα, η απόφασή της να αντικαταστήσει το ρύγχος του Ράικονεν, ενώ ο Μοντόγια περίμενε... υπομονετικά ακριβώς πίσω του για το δικό του ανεφοδιασμό, της στοίχισε 6 βαθμούς, καθώς ο Κολομβιανός, στην προσπάθειά του ανακτήσει τις χαμένες θέσεις, κατέληξε εκτός πίστας.
Η (συνηθισμένη πλέον) τακτική του Ράικονεν να σημειώνει τον καλύτερο γύρο στο τελευταίο πέρασμα του αγώνα δεν επηρέασε την επέλαση της Renault, η οποία κατέκτησε την τρίτη νίκη της σε ισάριθμους αγώνες (θυμίζοντας όλο και πιο πολύ τη Ferrari της πενταετίας 2000-2004, με την απαράμιλλη προσαρμοστικότητά της σε οποιεσδήποτε συνθήκες) και μοιάζει, πλέον, πανέτοιμη να επαναλάβει τους περσινούς θριάμβους της... Βρίσκεται, άραγε, κάποια άλλη ομάδα σε θέση να ανακόψει την κεκτημένη ταχύτητά της;

Εκτός Toyota ο Γκασκόιν
Μόλις δύο μέρες μετά την κατάκτηση του πρώτου φετινού βάθρου από την Toyota, προέκυψαν οι πρώτες πληροφορίες περί αποχώρησης του τεχνικού διευθυντή της ομάδας, Μάικ Γκασκόιν. Την επομένη, η Toyota επιβεβαίωσε ότι ο Βρετανός τέθηκε σε «διαθεσιμότητα», ενώ, δύο μέρες αργότερα, ανακοινώθηκε ότι ο 43χρονος απομακρύνθηκε από την ομάδα έξι μήνες πριν από τη λήξη του συμβολαίου του. Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι η απόφαση λήφθηκε «κοινή συναινέσει». Ωστόσο, δεδομένης της κακής φετινής εμφάνισης της ομάδας, πιστεύεται ότι η λήξη της συνεργασίας ήρθε λόγω της αποτυχίας να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες από την έλευση του Βρετανού από τη Renault το 2003 έναντι 10 εκατ. δολαρίων το χρόνο. Αντικαταστάτης του Γκασκόιν αναμένεται να είναι ο Πασκάλ Βασελόν, τον οποίο η ομάδα απέκτησε πέρυσι από τη Michelin, για να διευκολυνθεί η μετάβαση στα ελαστικά της Bridgestone.


«Είμαστε τόσο μπροστά από τον ανταγωνισμό, που, μερικές φορές, νιώθουμε άβολα».
ΦΛABIO MΠPIATOPE, AΓΩNIΣTIKOΣ ΔIEYΘYNTHΣ RENAULT


3 χρόνια είχε να εγκαταλείψει ο Μίκαελ Σουμάχερ λόγω δικού του λάθους αλλά και να τεθούν εκτός μάχης και οι δύο Ferrari (Βραζιλία 2003).
10 νίκες συμπλήρωσε ο Αλόνσο.
90 αγώνες είχε να σημειώσει βαθμούς σε δύο συνεχόμενα GP ο Βιλνέβ.
500 βαθμούς έχει σημειώσει μέχρι στιγμής ο Κούλθαρντ.
1.200 ελαστικά έφερε η Bridgestone στην Αυστραλία.

ΓΥΡΟΣ 3
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 2/3/2006
ΠΙΣΤΑ Μελβούρνη
Μήκος 5,303 χλμ.
Γύροι 57
Συν. απόσταση 302,271 χλμ.

ΚΑΤΑΤΑΞΗ
1 Αλόνσο RENAULT (M) 1h34:27.870
2 Ράικονεν McLAREN (M) +1.829
3 Ρ. Σουμάχερ TOYOTA (B) +24.824
4 Χάιντφελντ BMW SAUBER (M) +31.032
5 Φιζικέλα RENAULT (M) +38.421
6 Βιλνέβ BMW SAUBER (M) +49.554
7 Μπαρικέλο HONDA (M) +51.904
8 Κούλθαρντ RED BULL (M) +53.983
Ταχ. γύρος: Ράικονεν 1:26.045

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΟΔΗΓΩΝ
1 Αλόνσο 28
2 Φιζικέλα 14
- Ράικονεν 14
4 Μ. Σουμάχερ 11
- Μπάτον 11

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
1 RENAULT 42
2 McLAREN 23
3 FERRARI 15
4 HONDA 13
5 BMW SAUBER 10

Η επιστροφή!

Ο Μίκαελ Σουμάχερ κερδίζει στα ίσια, διακόπτοντας το σερί του Αλόνσο.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΦΑΜΠΡΙΤΣΙΟ ΛΑΖΑΚΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AUTOMEDIA

ΜAΛIΣTA, εφέτος ο Γερμανός κατέκτησε τη νίκη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που του την είχε στερήσει πέρυσι ο Φερνάντο Αλόνσο στην ίδια πίστα. Το 2005, η Ferrari είχε στους τελευταίους γύρους του αγώνα -ίσως για μοναδική φορά στη σεζόν- ανταγωνιστικό ρυθμό, επιτρέποντας στο Σουμάχερ να φτάσει τον πρωτοπόρο Αλόνσο και να τον απειλεί για αρκετούς γύρους. Ωστόσο, στη στενή πίστα της Ίμολα, με τις αλλαγές που έχει υποστεί η χάραξή της τα τελευταία χρόνια, τα προσπεράσματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Σε αυτό είχε βασιστεί η Renault πέρυσι για να φέρει τον πιλότο της πρώτο στον τερματισμό με εντελώς φθαρμένα ελαστικά και με αυτόν τον τρόπο επέστρεψε φέτος η Ferrari στις νίκες.
Ο θρίαμβος του Σουμάχερ άρχισε να διαφαίνεται από το Σάββατο, όταν ο Γερμανός σημείωσε την 66η pole position της καριέρας του, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του ¶ιρτον Σένα, στην πίστα που ο Βραζιλιάνος έχασε τη ζωή του 12 χρόνια πριν. Αν και στην εκκίνηση οι δύο Honda και ο Μάσα με τη δεύτερη Ferrari χώριζαν τους δύο αντιπάλους, ήταν προφανές ότι η μάχη για τη νίκη θα διεξαγόταν μεταξύ του πρώην και του νυν πρωταθλητή.
Η στρατηγική της Renault να πραγματοποιήσει τον πρώτο ανεφοδιασμό πέντε γύρους αργότερα από τους υπόλοιπους συνδυασμούς έφερε τον Αλόνσο από την 4η στη 2η θέση, 11 δλ. πίσω από τον Σουμάχερ, ο οποίος έγραφε εκπληκτικούς χρόνους μετά το δικό του pit stop. Όμως, η αυξημένη φθορά των ελαστικών της Ferrari επέτρεψε στον Ισπανό να καλύψει τη διαφορά μέσα σε 9 γύρους! Τα δύο μονοθέσια επαναλάμβαναν την περσινή τους μονομαχία με αντεστραμμένους όρους! Πλέον ο Αλόνσο έπρεπε να πιέζει το Σουμάχερ, ο οποίος, με τη σειρά του, απέκλεισε κάθε δυνατότητα προσπεράσματος, χρησιμοποιώντας διαφορετικές γραμμές, χωρίς να διαπράξει ούτε ένα λάθος. Το αποτέλεσμα θα κρινόταν από τους διευθύνοντες της στρατηγικής των ομάδων, Πατ Σίμοντς (Renault) και Ρος Μπρον (Ferrari). Ο Σίμοντς, γνωρίζοντας ότι ο δεύτερος ανεφοδιασμός των δύο δεν απέχει πολύ και βασιζόμενος στους γρήγορους χρόνους των αρχικών γύρων του Σουμάχερ με το δεύτερο σετ ελαστικών, αποφάσισε να φέρει τον Αλόνσο στα pit νωρίτερα. Το σχέδιο ήταν ο Ισπανός να γράψει μερικούς γρήγορους γύρους με καθαρή πίστα, για να βρεθεί εμπρός από το Γερμανό όταν και αυτός θα ολοκλήρωνε το δικό του ανεφοδιασμό. Ωστόσο, η απάντηση της Ferrari ήταν άμεση και ο Σουμάχερ πραγματοποίησε το δεύτερο ανεφοδιασμό του στον αμέσως επόμενο γύρο. Καθώς έβγαινε από το pit lane, ο Αλόνσο ήταν ακόμη στους καθρέφτες του, κρίνοντας ουσιαστικά τον αγώνα, καθώς από εκεί και πέρα ο Γερμανός δε δυσκολεύτηκε να ελέγχει το ρυθμό του αγώνα και τις επιθέσεις του Αλόνσο μέχρι τον τερματισμό.
Έτσι, ο Σουμάχερ έδωσε τέλος στο μεγαλύτερο σερί αγώνων χωρίς νίκη στην καριέρα του (εξαιρώντας το περσινό γκραν πρι -φιάσκο- των HΠΑ με τα έξι μονοθέσια) και πέρασε στη 2η θέση του πρωταθλήματος, 15 βαθμούς πίσω από τον Αλόνσο, διακόπτοντας το νικηφόρο σερί της Renault._ Φ. Λ.

Προοπτικές
Η στρατηγική του Ρος Μπρον μπορεί να αποδείχτηκε νικητήρια στην Ίμολα, αλλά η ομάδα γνωρίζει ότι σε οποιαδήποτε άλλη πίστα, με ανάλογη απόδοση του δεύτερου σετ ελαστικών του Σουμάχερ, η νίκη θα είχε χαθεί. Η Ferrari δεν έχει αποδείξει ακόμη ότι διαθέτει την ταχύτητα της Renault, ενώ σίγουρα δε χαίρει την ίδια σταθερότητα στη διαχείριση των ελαστικών της, αφού το πρόβλημα του Σουμάχερ εμφανίστηκε και στο μονοθέσιο του Μάσα. Για να ανακάμψει στη βαθμολογία ο Σουμάχερ, θα πρέπει στους επόμενους αγώνες η Ferrari να είναι ικανή να επιδείξει το ρυθμό που είχε ο Γερμανός με το πρώτο σετ ελαστικών καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Η Ίμολα αποτελούσε κατ’ εξοχήν τόπο ανάκαμψης της Ferrari, καθώς το 2002 και το 2003 από αυτήν την πίστα ξεκίνησε η αντεπίθεση για την κατάκτηση και των δύο τίτλων, ενώ πέρυσι ήταν η μόνη φορά που ο Σουμάχερ κατάφερε να διεκδικήσει τη νίκη. Η Ferrari θα πρέπει να ακολουθήσει τα δύο πρώτα παραδείγματα, αν επιθυμεί να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες της για τον τίτλο, αλλά και τον Σουμάχερ. Αν στους επόμενους αγώνες αποτύχει να επαναλάβει όσα έδειξε στην Ίμολα, ακολουθώντας το περσινό σενάριο, το γεγονός ότι κατάφερε να στερήσει (μόλις...) 2 βαθμούς από τον Αλόνσο σε αυτό το γκραν πρι δε θα σημαίνει τίποτα...

12 χρόνια μετά το θάνατο του Σένα, ο Σουμάχερ κατέρριψε το ρεκόρ pole position του Βραζιλιάνου.
24 αγώνες είχε να νικήσει με όλους τους αντιπάλους του στην πίστα ο Σουμάχερ.
75 αγώνες παραπάνω από το Σένα χρειάστηκε ο Σουμάχερ για να καταρρίψει το ρεκόρ του.
4.959 μέτρα είναι το καινούργιο μήκος της Ίμολα μετά τις επεμβάσεις στη Variante Alta.

«Ο Νίκι Λάουντα και ο Γκέραρντ Μπέργκερ θα οδηγούν για τη Ferrari του χρόνου!»
Λούκα ντι Μοντεζέμολο, πρόεδρος της Ferrari, απαντώντας στις φήμες για τους μελλοντικούς οδηγούς της ομάδας.

ΓΥΡΟΣ 3
ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ 23/3/2006
Πίστα Ίμολα
Μήκος 4.959 μ.
Γύροι 62
Συν. απόσταση 307,221 χλμ.

KATATAΞΗ
1 Μ. Σουμάχερ FERRARI (B) 1h31:06.486
2 Αλόνσο RENAULT (M) + 2.096
3 Μοντόγια McLAREN (M) + 15.868
4 Μάσα FERRARI (B) + 17.096
5 Ράικονεν McLAREN (M) + 17.524
6 Γουέμπερ WILLIAMS (B) + 37.739
7 Μπάτον HONDA (M) + 39.635
8 Φιζικέλα RENAULT (M) + 40.200
Ταχ. γύρος: Αλόνσο 1:24.569

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΟΔΗΓΩΝ
1 Αλόνσο 36
2 Σουμάχερ 21
3 Ράικονεν 18
4 Φιζικέλα 15
= Μοντόγια 15

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
1 RENAULT 51
2 McLAREN 33
3 FERRARI 30
4 HONDA 15
5 BMW SAUBER 10