4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Peugeot 207 - Renault Clio

... ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ, ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ RENAULT CLIO

Crash test!

Μέρος 1ο!

Ταξιδεύουμε στην πόλη του φωτός και ρίχνουμε... φως στην επερχόμενη «σύγκρουση» ανάμεσα σε 207 και Clio!

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΚΟΜΠΟΤΣΑΡΗΣ

ΔΕΝ αγνοούμε και, πολύ περισσότερο, δεν προσπερνάμε τις καθ’ όλα υπολογίσιμες προτάσεις του υπόλοιπου ανταγωνισμού. Κακά τα ψέματα, όμως. Η αντιπαράθεση του νέου και πολλά υποσχόμενου Peugeot 207 με τον προφανή αντίπαλό του, το Renault Clio, είναι αναπόφευκτη. Σχεδόν μονόδρομος θα λέγαμε. Τόσο σε αμιγώς εμπορικό επίπεδο σε κάθε επιμέρους αγορά, όπου τα ξίφη των δύο γαλλικών «μικρών» μοιραία αναμένεται να διασταυρωθούν, όσο και στην ίδια τη συνείδηση των Eυρωπαίων αγοραστών, αφού η παραπλήσια -για να μην πούμε σχεδόν ταυτόσημη!- γκάμα των διαθέσιμων εκδόσεών τους, η -αν μη τι άλλο- κοινή καταγωγή τους, αλλά και συνολικά η παραπλήσια κατασκευαστική φιλοσοφία τους, που και στις δύο περιπτώσεις δίνει ξεκάθαρα έμφαση στην ασφάλεια (ενεργητική και παθητική) και τη γενικότερη ποιότητα κατασκευής, θέτουν εαυτούς σε απευθείας συγκρίσεις. Και μάλιστα σε βαθμό ικανό, ώστε εύκολα να μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τη συγκεκριμένη κόντρα ως ντέρμπι, αλλά, συγχρόνως, και ως «συνάντηση κορυφής», στο πλαίσιο της οποίας κάθε πρόγνωση για την έκβασή της καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη.
Ποιος είπε, όμως, πως φοβόμαστε τα... δύσκολα; Κάθε άλλο! Ευκαιρίας δοθείσης, λοιπόν, λίγες μέρες μετά το επίσημο «δημοσιογραφικό» ντεμπούτο του ολοκαίνουργιου 207 στη Μαγιόρκα, ταξιδεύουμε μέχρι το Παρίσι, την έδρα των δύο Γάλλων κατασκευαστών, επιχειρώντας μια πρώτη αναμέτρηση δυνάμεων και ξεδιαλύνοντας -έως ένα βαθμό- τις ισορροπίες που διαμορφώνονται σε σχέση με το «Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2006»!

Επί της ουσίας
Το ανθρακί (sic) και 5θυρο για την περίσταση 207, με το γνώριμο σε όλους 1.600άρη βενζινοκινητήρα των 110 ίππων κάτω από το εμπρός καπό του, μας περίμενε από νωρίς το πρωί στο 4ο υπόγειο της οδού 75 Avenue de la Grande Armee στο Παρίσι. Με άλλα λόγια, για όσους δε γνωρίζουν, στην καρδιά των κεντρικών εγκαταστάσεων της Peugeot Automobiles. Την ίδια ακριβώς στιγμή, στην Mπουλόν, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά, έτοιμος για... δράση ήταν και ο άσπονδος εχθρός του, το Renault Clio, με 3θυρη αυτήν τη φορά «περιβολή» και τον άγνωστο, έως τώρα, ντιζελοκινητήρα των 1,5 λίτρων (86 ίπποι) να μας προσφέρει εν προκειμένω τις υπηρεσίες του. Μη βιάζεστε, όμως, να βγάλετε συμπεράσματα. Μπορεί ο συγκεκριμένος συνδυασμός κινητήριων συνόλων να μην προσφέρεται για άμεσες συγκρίσεις, ωστόσο η παραπάνω «ιδιαιτερότητα» κάθε άλλο παρά εμπόδιο αποτέλεσε προκειμένου να σκιαγραφήσουμε σε πρώτη φάση τις δυνατότητες των αυτοκινήτων «μας» στους υπόλοιπους τομείς, αλλά και γενικότερα, επί του πρακτέου, το προφίλ τους. Καταρχήν, σε επίπεδο σχεδιαστικών επιλογών, όπου και οι δύο εταιρείες, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο την παράδοση των δημιουργών τους, αποφάσισαν να παίξουν στα... σίγουρα. Κοινός παρονομαστής σε κάθε περίπτωση, η απλότητα, αλλά και η κομψότητα, και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα, στοιχεία που -αν μη τι άλλο- χαρακτηρίζουν το σύνολο των εξωτερικών τους επιφανειών. «Ποντάροντας» και οι δύο σε γνώριμες και χαμηλών τόνων σιλουέτες, δεν προκαλούν στο μάτι με εξεζητημένες λύσεις και γραμμές (σ.σ.: παρά τα μεγάλα φωτιστικά σώματα που δεσπόζουν στο εμπρός μέρος), χαρακτηριστικό που, με δεδομένο το «μαζικό» χαρακτήρα της κατηγορίας Β, πρέπει να θεωρείται σήμερα στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ. Πολύ περισσότερο δε, όταν αναφέρεται κανείς σε αυτοκίνητα με υψηλές εμπορικές προσδοκίες. Στο ίδιο μήκος κύματος, κάθε άλλο παρά έκπληξη αποτελεί η αυξητική... μανία των δημιουργών τους σε επίπεδο εξωτερικών διαστάσεων, με ό,τι θετικό (χώροι, παθητική ασφάλεια, επιβλητικότητα σε επίπεδο αισθητικής, εικόνα μεγαλύτερου αυτοκινήτου κ.ά.) ή και αρνητικό (βάρος) αυτό συνεπάγεται. Ξεκινώντας από τα θετικά, δε χωρά καμία αμφιβολία πως πρόκειται για ό,τι μεγαλύτερο σε μέγεθος και ευρύχωρο συνάμα μπορεί κανείς να συναντήσει σήμερα στο πλαίσιο του συγκεκριμένου «είδους». Με μήκος που αγγίζει ή και ξεπερνά, έστω και οριακά, τα 4 μ., δυσκολεύεσαι να εντοπίσεις διαφορές σε επίπεδο χωροταξικής κατανομής, καθώς αμφότερα προσφέρουν επαρκείς χώρους τουλάχιστον σε τέσσερις επιβάτες, μαζί βέβαια με τις απαραίτητες αποσκευές τους. Σε επίπεδο... εντυπώσεων και μόνο, το 207 δείχνει να διαθέτει ένα μικρό προβάδισμα, μιας και το «τρικ» του μεγαλύτερου βάθους του ταμπλό του, όπως και στην περίπτωση του έτερου «μικρομέγαλου» της κατηγορίας (Grande Punto), δημιουργεί μια αίσθηση ευρυχωρίας αντίστοιχη με εκείνη που συναντά κανείς σήμερα στην κατηγορία των μικρών πολυμορφικών αυτοκινήτων.
Κουίζ, και μάλιστα για δυνατούς λύτες, αποτελεί και το ζήτημα της απτής ποιότητας, αφού η προσπάθεια που έχει καταβληθεί και από τους δύο κατασκευαστές για το κλείσιμο της ψαλίδας στον τομέα αυτό σε σχέση με τα μεγαλύτερα αδέλφια τους είναι κάτι παραπάνω από αξιοσημείωτη· αλλά και άμεσα ορατή, και μάλιστα διά γυμνού οφθαλμού, μιας και ουσιώδεις διαφορές δύσκολα εντοπίζει κανείς εδώ. Πολύ περισσότερο στον τομέα της εργονομίας, αλλά και του φινιρίσματος, αφού, ειδικά στις πιο πλούσιες εκδόσεις των δύο αυτοκινήτων, αμφότερα τα ταμπλό είναι «επενδεδυμένα» με μαλακής υφής υλικά. Σε αντίθεση, αποκλίσεις ανάμεσά τους -μικρές, είναι η αλήθεια- παρατηρεί κανείς στις σχεδιαστικές επιλογές, με το 207 να είναι κατά τι πιο νεανικό, χάρη στον πιο φωτεινό πίνακα οργάνων με τα χρωμιωμένα και κυκλικά, για την περίσταση, περιγράμματα των ενδείξεών του.

Πέριξ του Παρισιού
Οι διαφορετικές κινητήριες μονάδες που φιλοξενούνται κάτω από το καπό των αυτοκινήτων «μας» αποτέλεσαν για άλλη μια φορά μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εκτιμήσουμε ξανά τα προφανή χρηστικά -και όχι μόνο- πλεονεκτήματα της πετρελαιοκίνησης, που, δυστυχώς, ελέω της παράλογης ελληνικής νομοθεσίας, παραμένει εξοστρακισμένη, και μάλιστα στο πυρ το εξώτερον, όσον αφορά τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας. Εκεί, δηλαδή, όπου τα ατού της γίνονται ακόμα πιο διακριτά και... περιζήτητα, μιας και η συγκριτικά υψηλότερη ροπή των κινητήρων ντίζελ, χάρη στην ύπαρξη υπερτροφοδότη στις περισσότερες των περιπτώσεων, σε συνδυασμό με τις περιορισμένες τους απαιτήσεις σε καύσιμο και τις, ομολογουμένως, ελάχιστες μετακινήσεις του επιλογέα σε «δύσκολες» κυκλοφοριακές συνθήκες, για όσους... πολιτισμένους, καθιστούν σήμερα τις συγκεκριμένες προτάσεις ως την καλύτερη επιλογή. Και μη φανταστείτε πως σε αυτές η δύναμη απουσιάζει. Κάθε άλλο. Πάρτε για παράδειγμα τα αυτοκίνητά «μας», καθώς στην γκάμα του Clio περιλαμβάνεται μια εξαιρετική έκδοση στα 1,5 λίτρα, με απόδοση 106 ίππους, η οποία συνδυάζεται μάλιστα και με 6τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων, ενώ στην αντίστοιχη του νέου 207, δύο διαφορετικές εκδοχές στα 1,6 λίτρα της γενιάς HDi, με 91 ή 110 ίππους. Aκριβώς όσους αποδίδει και το βενζινοκίνητο 207 της δοκιμής μας...
Καλά και... γνωστά όλα αυτά. Τι γίνεται, όμως, με το οδηγικό ποιόν των δύο αυτοκινήτων, το οποίο, μάλιστα, ελάχιστα έχει να κάνει με τις επιλογές στους κινητήρες; Το πρώτο σχόλιό μας εδώ, άμεσα συνδεδεμένο με την καταγωγή αλλά και τον... πρότερο έντιμο βίο των κατασκευαστών τους, έχει να κάνει με το καθ’ όλα ολοκληρωμένο, ασφαλές και «αγχολυτικό» τους προφίλ. Ξεκινώντας από την παράμετρο της άνεσης, με δεδομένη τη συμπεριφορά των αναρτήσεών τους στους πολύ καλούς γαλλικούς δρόμους, στεκόμαστε στη σχεδόν πανομοιότυπη επίδοση των δύο αυτοκινήτων, που δύσκολα θα δυσαρεστήσει ακόμα και τον πλέον απαιτητικό. Χωρίς να μπορούν να χαρακτηριστούν μαλακές, ούτε όμως και σκληρές, λειτουργούν και στις δύο περιπτώσεις κυριολεκτικά σαν μαγικό χάλι, διατηρώντας τους επιβάτες τους ξεκούραστους σε κάθε είδους διαδρομή. Από εκεί και πέρα, σε επίπεδο ποιότητας κύλισης, το Clio δείχνει να πλεονεκτεί, όχι όμως και στον τομέα της αίσθησης του τιμονιού του, που, συγκριτικά με το πολύ καλό και επίσης «ηλεκτρικό» σύστημα διεύθυνσης του νέου 207, δείχνει πιο ελαφρύ και συγκριτικά πιο «ακαθόριστο» γύρω από τη θέση της ευθείας. Από εκεί και πέρα, αξίζει να αναφερθούμε στην υποδειγματική σταθερότητα των αμαξωμάτων στην ευθεία, στον καλύτερο σε αίσθηση και αποτελεσματικότητα επιλογέα του Clio, καθώς και στην πεισματικά σταθερή ουρά και των δύο στις ανοιχτές καμπές. Δυστυχώς, οι συνθήκες «συγκατοίκησης» με τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα δε μας επέτρεψαν να δούμε στοιχεία που συνδέονται με τη συμπεριφορά τους υπό πίεση σε πολύ «σφικτά» κομμάτια.

Ισορροπία δυνάμεων;
Αν μη τι άλλο, με βάση όλα τα παραπάνω, είναι μάλλον δύσκολο να προδικάσει κανείς τη δεδομένη χρονική στιγμή το οριστικό αποτέλεσμα της «γαλλικής» αυτής αντιπαράθεσης πριν την ολοκλήρωση της τελικής «μάχης», που, φυσιολογικά, θα εκτυλιχθεί το μήνα που μόλις ξεκίνησε, επί ελληνικού, φυσικά, εδάφους και επί ίσοις όροις, όσον αφορά τις εκδόσεις κινητήρων και αμαξωμάτων. Αναμφίβολα, πάντως, προς το παρόν, εκείνο που ήδη μπορούμε να καταθέσουμε με βεβαιότητα από τη μεριά μας είναι ότι πρόκειται για μια από τις πιο αμφίρροπες κόντρες των τελευταίων ετών, και μάλιστα ανάμεσα στα κορυφαία σήμερα «σουπερμίνι», στο πλαίσιο της οποίας και οι δύο εμπλεκομένοι δείχνουν να έχουν πολλούς κρυμμένους άσους κάτω από τα μανίκια τους. Σίγουρα, το δικό της αποφασιστικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η πολιτική τιμών του νέου 207, αν και στην πραγματικότητα το καθοριστικότερο στοιχείο για εκείνον που ξέρει τι θέλει είναι η «ουσία» και οι πραγματικές δυνατότητες του αυτοκινήτου σε σχέση με τον έως τώρα βασιλιά του είδους, παράμετροι ασφαλώς που, με τη σειρά τους, δε μένει παρά να αποδειχθούν και στα πάτρια εδάφη. Για περισσότερα λοιπόν, ραντεβού σε λιγότερο από τριάντα ημέρες, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο αγώνας συνεχίζεται, αφού το φθινόπωρο θα προκύψει και το νέο Opel Corsa._ Χ. Α.


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
PEUGEOT 207 1.6 16V 207 1.6 HDI RENAULT CLIO 1.6 16V CLIO 1.5 dCI
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.6 βενζίνης 1.6 ντίζελ 1.6 βενζίνης 1.5 ντίζελ
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.587 κ.εκ. 1.560 1.598 1.461
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 110 ίπποι/5.750 σ.α.λ. 91/4.000 111/6.000 86/3.750
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 15 χλγμ./4.000 σ.α.λ. 21,9/5.750 15,4/4.250 20,4/1.900
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα ΜακΦέρσον, αντιστρεπτική δοκός
ΠΙΣΩ Ημιάκαμπτος άξονας
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗΚ.xΠΛ.xYΨ. 4.030x1.720x1.472 χλστ. 4.030x1.720x1.472 3.986x1.707x1.493 3.986x1.707x1.493
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.540 χλστ. 2.540 2.575 2.575
ΒΑΡΟΣ 1.231 κιλά 1.214 1.150 1.175
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 XΛM./ΩPA 10,6 δλ. - 10,2 12,7
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 194 χλμ./ώρα 182 190 174

* TIMEΣ KATAΣKEYAΣTH