4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Οδηγούμε το νέο Peugeot 207 στη Μαγιόρκα

  • Η προσεγμένη ποιότητα κατασκευής, η αναθεωρημένη εργονομία, οι άπλετοι χώροι και οι «συγκρατημένες», χωρίς ρίσκο, φόρμες αποτελούν τα κύρια γνωρίσματα στο εσωτερικό.

  • Ο γνωστός 1.600άρης των 110 ίππων κινεί απροβλημάτιστα το γαλλικό αμάξωμα. Κι αυτό, παρά το «τσιμπημένο» βάρος του τελευταίου, που, στην περίπτωσή μας, υπερβαίνει τα 1.200 κιλά.

Αισιοδοξία και χαμόγελα για τους ιθύνοντες της Peugeot, που με το νέο «207» βλέπουν και πάλι κορυφή!

KEIMENO: ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, PEUGEOT

Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ -για όσους είναι συντονισμένοι με τα τεκταινόμενα στη «μικρή» κατηγορία- είναι πλέον γνωστή. Πολύ περισσότερο όταν το αντικείμενο αφορά έναν κεντρικό πρωταγωνιστή της συγκεκριμένης σκηνής, όπως την Peugeot και, εν προκειμένω, ένα μελλοντικό best seller, όπως το νέο «207». Ποια είναι η μεθοδολογία; Πολύ απλή εκ πρώτης όψεως, αλλά αρκετά σύνθετη όσον αφορά την εκτέλεσή της στην πράξη: παίρνουμε μια δοκιμασμένη «βάση» (βλ. πλατφόρμα), μεγιστοποιούμε τις εξωτερικές της διαστάσεις, ώστε να εξασφαλίσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στους τομείς της ασφάλειας και των χώρων, φροντίζοντας βέβαια συγχρόνως τον πάντοτε νευραλγικό τομέα της ποιότητας κατασκευής. Στη συνέχεια, ακολουθώντας ακόμα πιο σίγουρα... μονοπάτια, εξελίσσουμε τη σχεδιαστική ταυτότητα του γόνου μας προς μια γνώριμη αλλά και κοινώς αποδεκτή κατεύθυνση, με σύγχρονα επιμέρους χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα αποτελεσματικές λύσεις σε κινητήρες, μετάδοση και μηχανικά μέρη, ευρύτερα.
Αυτό ακριβώς είναι το στίγμα του τρίτου κατά σειρά... μικρομέγαλου σφετεριστή της κατηγορίας Β, ο οποίος ρίχνεται άμεσα και με πολλές φιλοδοξίες στην πολυπληθή αρένα του είδους παράλληλα με τα υπάρχοντα «μωρά» της Peugeot, με άλλα λόγια, το «107», το λιγότερο επιτυχημένο «1007», αλλά και το... αειθαλές «206», το οποίο, σημειωτέον, χάρη στην τεράστια εμπορική επιτυχία που εξακολουθεί να γνωρίζει 8 χρόνια μετά το ντεμπούτο του (σ.σ.: ενδεικτικά, το 2005 οι πωλήσεις του έφτασαν τις 800.000 μονάδες), θα συνεχίσει να διατίθεται κανονικά στις ευρωπαϊκές και μη αγορές.

Σχέση... αίματος
Δομικά, το νέο «207» υιοθετεί μια διευρυμένη και πιο άκαμπτη εκδοχή της γνώριμης πλατφόρμας «1» του Ομίλου PSA, την οποία γνωρίσαμε στο C3 και στην οποία θα βασιστούν και οι άμεσα μελλοντικές του παραλλαγές, όπως το «διττό» CoupeCabriolet και το πιο πρακτικό SW. Έως τότε το ενδιαφέρον θα μονοπωλούν οι 3θυρες και 5θυρες εκδοχές του μοντέλου, οι οποίες, αν μη τι άλλο, αμφότερες διακρίνονται για τις γενναιόδωρες εξωτερικές τους διαστάσεις, στοιχείο που δεν εκπλήσσει. Για του λόγου το αληθές, το μήκος τους, όπως και στην περίπτωση του Grande Punto, φτάνει τα 4,03 μ. (200 χλστ. επιπλέον σε σχέση με το «206»), το μεταξόνιο τα 2.540 μ. (30 χλστ. επιπλέον σε σχέση με το ιταλικό μοντέλο, αλλά 35 λιγότερα σε σύγκριση με το ομοεθνές Clio), ενώ εξίσου χαρακτηριστικό είναι και το μέγεθος του εμπρός προβόλου (που αγγίζει τα 83 εκ.), το οποίο συμβάλλει αποφασιστικά στην κατάκτηση της κορυφαίας επίδοσης των πέντε αστέρων στις καθιερωμένες πλέον δοκιμές πρόσκρουσης του EuroNCAP.
Από σχεδιαστική άποψη, οι επιλογές των ανθρώπων τις Peugeot είναι οι αναμενόμενες, με διακριτικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις δύο διαθέσιμες εκδόσεις (βλ. διαφορετικό τελείωμα του προφυλακτήρα) να καθορίζουν, έως ένα βαθμό, το προφίλ της καθεμίας. Από εκεί και πέρα, οι ομοιότητες με το μεγαλύτερο και πρόσφατα... ρετουσαρισμένο «307» είναι κάτι παραπάνω από προφανείς, με τα μακρόστενα φωτιστικά σώματα στο εμπρός μέρος, την κεκλιμένη πόρτα στο πίσω και τα τονισμένα τόξα των «15άρηδων» (ακόμα και στη βασική έκδοση 1.4) τροχών στο πλάι να δεσπόζουν σε κάθε περίπτωση, δημιουργώντας ένα αρμονικό, κομψό, φρέσκο αλλά και φιλικό στο... μάτι σύνολο.
Περνώντας στο εσωτερικό, το στοιχείο που μαγνητίζει την προσοχή δεν είναι η σχεδιαστική του ευρηματικότητα, αλλά η προσεγμένη ποιότητά του. Τα θετικά μηνύματα συνεχίζονται με το που θα καθίσει κανείς στο αριστερό κάθισμα (σ.σ.: ξεχάστε τις εργονομικές ιδιοτροπίες της θέσης οδήγησης του «206»), εδικά δε στο πολύ καλό, τύπου μπάκετ, της έκδοσης 1.6, που αγκαλιάζει ιδανικά το σώμα. Αξίζει να σταθούμε στον κομψό και πλήρη πίνακα οργάνων με τις χρωμιωμένες κυκλικές ενδείξεις (στην έκδοση 1.6 υπάρχει και αντίστοιχη για τη θερμοκρασία λαδιού), στη «μετακόμιση» των διακοπτών των εμπρός ηλεκτρικών παραθύρων στις πόρτες και, ασφαλώς, στους επαρκέστατους χώρους στο πίσω κάθισμα. Σχετικά με το χώρο φόρτωσης τα νέα είναι εξίσου χαρμόσυνα, μιας και τη χωρητικότητα των 275 λίτρων συμπληρώνει ο εφεδρικός τροχός κανονικών διαστάσεων που είναι τοποθετημένος στο εσωτερικό, κάτω ακριβώς από τη μοκέτα που καλύπτει το δάπεδo.

Λίαν καλώς!
Δοκιμασμένες λύσεις αλλά και ευχάριστες εκπλήξεις μας επιφυλάσσει το νέο «207». Αντίστοιχα, τόσο σε σχέση με τις επιλογές των ανθρώπων της Peugeot στα μηχανικά μέρη και τη συμπεριφορά του στο δρόμο όσο και με το ίδιο το... μέλλον του. Και εξηγούμαστε, ξεκινώντας ασφαλώς από τους έως τώρα υπάρχοντες κινητήρες που το κινούν. Πιο συγκεκριμένα, στη βάση της πυραμίδας συναντάμε το γνώριμο και 16βάλβιδο για την περίσταση 1.400άρη των 90 ίππων, με μηχανικό ή αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων με «αυτιά» πίσω από τη στεφάνη του τιμονιού (σ.σ.: κατά τη διάρκεια της χρονιάς στην γκάμα θα προστεθεί και η 8βάλβιδη έκδοση 1.4 των 75 ίππων). Την παλέτα των διαθέσιμων βενζινοκινητήρων συμπληρώνει ο πολυβάλβιδος 1.600άρης των 110 ίππων, έκδοση που είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης του μοντέλου στη Μαγιόρκα - και όχι μόνο, αφού τις αμέσως επόμενες μέρες ταξιδέψαμε μέχρι το Παρίσι οδηγώντας τη συγκεκριμένη έκδοση παράλληλα με το Renault Clio!
Όσον αφορά τις ευχάριστες εκπλήξεις που αναφέραμε πιο πριν, να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια του 2006 στην γκάμα θα προστεθεί ένας υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας 1.598 κ.εκ., ο οποίος έχει εξελιχθεί από κοινού με την BMW και θα αποδίδει 150 ίππους, και η ατμοσφαιρική παραλλαγή του τελευταίου, με ισχύ κοντά στους 115 ίππους. Επανερχόμενοι όμως στα καθ’ ημάς, αξίζει να αναφέρουμε (δυστυχώς, προς το παρόν, για... ακαδημαϊκούς για το ελληνικό κοινό λόγους) την ύπαρξη τριών πολύ καλών ντιζελοκινητήρων της γενιάς HDi στα 1,4 λίτρα με 70 ίππους και στα 1,6 με 90 και 110 ίππους.
Στα υπόλοιπα μηχανικά μέρη, πέρα από την ηλεκτρικά υποβοηθούμενη κρεμαγιέρα, ξεχωρίζουμε την εμπρός ανάρτηση, η οποία έχει δεχτεί τροποποιήσεις σε σχέση με εκείνη του «206», αλλά και την αντίστοιχη στο πίσω μέρος, η οποία αποτελείται, όπως πλέον συμβαίνει και με τις υπόλοιπες προτάσεις του ανταγωνισμού, από ημιάκαμπτο άξονα. Σε κάθε περίπτωση, τα αμορτισέρ και τα ελατήρια κατασκευάζονται από την ίδια την Peugeot και όχι από κάποιον ανεξάρτητο προμηθευτή του είδους.

Στη Μαγιόρκα...
Όσον αφορά τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου στους ποιοτικούς δρόμους του ισπανικού νησιού, οι εντυπώσεις που αποκομίσαμε προμηνύουν... ντέρμπι, μιας και το ολοκληρωμένο οδηγικό προφίλ του γαλλικού «μικρού» αμφισβητεί επί ίσοις όροις, και μάλιστα με πολλές αξιώσεις, την πρωτοκαθεδρία του έτερου Γάλλου της παρέας (Renault Clio) στον τομέα αυτό. Μπορεί το «τσιμπημένο» βάρος των 1.231 κιλών του αμαξώματός του να μην κολακεύει ιδιαίτερα της αδιαμφισβήτητα υψηλές δυνατότητες του εύστροφου 1.600άρη του Ομίλου, όμως από εκεί και πέρα, η χρυσή τομή ανάμεσα στην άνεση και το σπορτίφ χαρακτήρα δείχνει να έχει επιτευχθεί τουλάχιστον στη συγκεκριμένη επιφάνεια. Επί της ουσίας, στις στροφές οι περιττές κλίσεις του πλαισίου λάμπουν διά της απουσίας τους, με την... ακλόνητη σταθερότητα του πίσω μέρους, ακόμα και στις εσκεμμένες μας... παρατυπίες, να συνηγορεί στη δημιουργία μιας απόλυτα ισορροπημένης και φιλικής συμπεριφοράς. Και όλα αυτά με την ανάρτηση να απορροφά «σαν άλλοτε» το σύνολο των ανωμαλιών που οι τροχοί συναντούν στο διάβα τους. Επιπρόσθετα, το σύστημα διεύθυνσης, αν και αμιγώς «ηλεκτρικό», έχει στιβαρή αίσθηση στις μεσαίες και υψηλές ταχύτητες, στοιχείο που εμπνέει εμπιστοσύνη. Βέβαια, καλού κακού, το ESP είναι και εδώ παρόν, και μάλιστα... υποχρεωτικά, αφού, ακόμα και αν απενεργοποιηθεί μέσω του σχετικού μπουτόν στην κονσόλα, η παρουσία του μετά τα 50 χλμ./ώρα είναι αισθητή.

... και στη χώρα μας
Το νέο «207»... πατά το πόδι του στη χώρα μας άμεσα, και συγκεκριμένα τις προσεχείς ημέρες, σε 3θυρα και σε 5θυρα αμαξώματα με κινητήρες των 1,4 και 1,6 λίτρων. Δυστυχώς, μέχρι την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές, οι τιμές πώλησης δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, στοιχείο που με τη σειρά του αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς σε σχέση με τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές της κλάσης. Υπομονή όμως μέχρι τον επόμενο μήνα._ Χ. Α.

ΑΡΙΘΜΟΙ ΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ
- 2.000 «207» θα παράγονται σε καθημερινή βάση από τον προσεχή Ιούνιο στα τρία εργοστάσια συναρμολόγησής τους σε Γαλλία, Ισπανία και Σλοβακία.
- 500.000 μονάδες είναι ο στόχος πωλήσεων για το 2007.
- 2 στα 3 «207» που θα πωλούνται στη Γαλλία θα είναι ντίζελ!
- 1 στα 2 «207» που θα πωλούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη θα είναι ντίζελ!

ΕΝ ΤΑΧΕΙ
- Ανασχεδιασμένα γόνατα ΜακΦέρσον
- Ημιάκαμπτος πίσω άξονας
- Τροχοί 15, 16 ή 17 ιντσών
- Κινητήρες βενζίνης 1,4 και 1,6 λίτρων με 90 και 110 ίππους, αντίστοιχα
- Ηλεκτρικά υποβοηθούμενη κρεμαγιέρα
- Αμορτισέρ και ελατήρια κατασκευασμένα από την Peugeot