4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Opel Zafira OPC

  • «240 είναι, να τ’ αφήσω;» Ο 2λιτρος Ecotec του Astra OPC «φορέθηκε» αυτούσιος κάτω από το μικρό καπό του Zafira μαζί με το 6τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων.

«Λεωφορείον ο Πόθος»

Δεν υφίσταται άλλο πολυμορφικό σαν το Zafira OPC. Όμως, πρόκειται για το πολυπόθητο... αυγό του Κολόμβου ή για μια διαστροφή του μάρκετινγκ;

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΑΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Η IΔEA είναι έξυπνη. Ένα 7θέσιο πολυμορφικό υψηλού τουρισμού, με 2λιτρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα, που εξασφαλίζει ένα πακέτο πιο εκρηκτικό απ’ ό,τι ένας ατμοσφαιρικός 6κύλινδρος 3,0 λίτρων, χωρίς άμεσο ανταγωνισμό και σε λογική τιμή. Ωραία μέχρι εδώ. Δε χρειάζεται να ψάξουμε το target group του συγκεκριμένου αυτοκινήτου: πολύτεκνοι -ή μη- οικογενειάρχες, που έχουν απωθημένο την ταχύτητα και θέλουν ένα πολυμορφικό. Μόνο το Zafira OPC μπορεί σήμερα να ανταποκριθεί στη διχασμένη τους προσωπικότητα. Από την άλλη, βέβαια, τα 240 άλογα σε 7θέσιο, με κίνηση μόνο εμπρός, δημιουργούν υποψίες ως προς το... ποιόν του στο δρόμο.

Είναι και το δείχνει...
Εξωτερικά, δεν μπορείς να το μπερδέψεις, ειδικά όταν είναι βαμμένο μπλε (σήμα κατατεθέν των OPC). Mε χαμηλωμένο αμάξωμα (κατά 15 χλστ. σε σχέση με τα άλλα Zafira), σαν να σκουπίζει το δρόμο με τις μπλε δαγκάνες μέσα από τις 6άκτινες 18άρες ζάντες του Astra OPC, με ευμεγέθεις -βαμμένους στο χρώμα του αμαξώματος- προφυλακτήρες, κυψελωτή γρίλια εμπρός, έντονα μαρσπιέ στο πλάι και διπλές τραπεζοειδείς απολήξεις της εξάτμισης, αυτό το Zafira «φωνάζει» από μακριά το χαρακτήρα του. Εσωτερικά, οι επεμβάσεις είναι στο ίδιο κλίμα με των υπόλοιπων μελών της οικογένειας OPC. Δερμάτινο τιμόνι και επιλογέας ταχυτήτων (σ.σ.: γιατί τόσο μεγάλο πόμολο;), ταμπλό με φινίρισμα aluminium look, όργανα λιτά αλά OPC (ίδια με του Astra), καθίσματα της Recaro από δέρμα και μπλε ύφασμα, αλουμινένια πεντάλ, είναι τα στοιχεία που ξεχωρίζουν... το λύκο από τα ερίφια - συγγνώμη, το OPC από τα κοινά Zafira.
Όταν βρίσκεσαι στη θέση του οδηγού, που είναι πιο άνετη από του Astra και αρκετά σπορ, ξεχνάς ότι οδηγείς πολυμορφικό. Με το που γυρίζεις το διακόπτη, ακρόαμα από Astra OPC διαχέεται στο 7θέσιο σαλόνι. O Ecotec, στο πάτημα του γκαζιού, ακούγεται αρκετά άγριος έως ολίγον... «φτιαγμένος», ειδικά όταν «τουρμπίζει» στα 1,2 bar. Και άγριος είναι! Μόνο που σε ελληνική άσφαλτο, με το που πατάς γκάζι με 1η ή 2η, το λαμπάκι του ESP είναι διαρκώς αναμμένο και, γι’ αυτό, η επιτάχυνση δεν εντυπωσιάζει. Μην τρομάζετε: το σύστημα απλώς κάνει υπερωρίες. Αν το απενεργοποιήσεις, θα εισπράξεις μεγαλοπρεπή σπιναρίσματα (ακόμα και με 3η). ¶ρα, σε γυαλιστερή άσφαλτο, δεν παίζεις με το πλήκτρο «Sport» στην κεντρική κονσόλα. Πιέζοντάς το, η απόκριση στο γκάζι γίνεται πιο άμεση, ενώ με συνεχές πάτημα το ESP βγαίνει εκτός και, αν συνεχίσεις έτσι, θα λιώσεις τα ελαστικά στην πρώτη εβδομάδα. Το σπινάρισμα είναι, πραγματικά, το μοναδικό ενοχλητικό σύμπτωμα του αυτοκινήτου. Το οποίο, όταν βρει πρόσφυση, επιταχύνει «διαολεμένα». Τόσο, που φαντάζει αστείο, καθώς βρίσκεσαι μέσα σε κάτι τόσο ψηλό, ογκώδες και βαρύ. Aντίθετα, καθόλου αστείες δεν είναι οι μέσες ωριαίες με τις οποίες κινείται αυτό το Zafira στον αυτοκινητόδρομο. Δύσκολο να μείνεις κάτω από τα 160 χλμ./ώρα με 6η, εύκολο να ξεχαστείς στα 200+ και, αν βιάζεσαι, τότε θα δεις τη βελόνα να πλησιάζει τα 245 (!). Προσοχή! Λόγω ύψους και δύναμης, η ταχύτητα δε φαίνεται μέσα στο συγκεκριμένο OPC, οπότε εύκολα μπορείς να φλερτάρεις το πρώτο σου αυτόφωρο. Κι αν ξεγλιστράς σαν... μάγος Χουντίνι από τα μπλόκα, τους συχνούς ανεφοδιασμούς δε θα τους αποφύγεις. Στην εθνική δύσκολα θα δεις μέση κατανάλωση κάτω από 13 λίτρα/100 χλμ. και εύκολα πάνω από 18. Κι αυτό είναι θέμα ουσίας για πολύτεκνους -αν και ανήσυχους– οικογενειάρχες. Όπως σημαντικό είναι και το γεγονός ότι, σε όλες τις ταχύτητες, το «λεωφορείο» εμπνέει εμπιστοσύνη, εφόσον δε φυσάει δυνατά. Είναι, μεν, ευπαθές στον πλευρικό άνεμο, τελείως απαθές, δε, σε απότομες αλλαγές λωρίδας ή σε ξαφνικό φρενάρισμα πάνω σε καμπή. Tο OPC δεν πλέει, ούτε γέρνει, ενώ, πατώντας το κουμπάκι «Sport», σφίγγει ακόμα περισσότερο το τιμόνι και η CDC ανάρτηση με τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ. Tο καλύτερο; Φρενάρει εντυπωσιακά (βλ. 55 μ. από 120 χλμ./ώρα)! Μήπως να το βάλουμε στην πίστα;

Helmet on!
Ύστερα από μερικούς γύρους στο όριο, το Vbox αποφάνθηκε ότι ο όγκος και το βάρος δεν κρύβονται. Το Zafira OPC όχι μόνο ήταν κατά 4 δλ. πιο αργό από το αντίστοιχο Astra, αλλά κι εκτός πνεύματος στα Μέγαρα. Διαστροφή είναι, θα πείτε, να βάζεις σε πίστα ένα τέτοιο αυτοκίνητο. Aλλά μήπως και το να συνδυάζεις ένα κατεξοχήν οικογενειακό αμάξωμα με 240 ίππους και κίνηση μόνο εμπρός δεν είναι -καλοπροαίρετη πάντα- διαστροφή; Δε δοκιμάσαμε πώς στρίβει με επτά ενήλικες, ωστόσο μπορούμε να πούμε ότι η ενεργητική ασφάλεια δεν είναι το πρόβλημα (με μόνη εξαίρεση την αναμενόμενη κόπωση των φρένων). Aυτό το Zafira, όπως όλα, στρίβει από ουδέτερα έως υποστροφικά. Η ουρά του με τίποτα δεν αποσταθεροποιείται. Δεν είναι, όμως, και σπορ αυτοκίνητο, παρ’ ότι αυτό σού «πουλάει». Είναι ταχύτατο στις ευθείες, όμως μπορεί να εκνευρίσει με το υπερβολικό του σπινάρισμα στις εξόδους των στροφών. Παρά το βαρύ τιμόνι και τη σφικτή ανάρτηση, λοιπόν, δεν τρελαίνεσαι να το οδηγείς στο όριο. Απλώς, είναι πολύ γρήγορο για «ανθρωπομεταφορέας».
Έτσι, φτάνουμε στην... ταμπακιέρα: μπορούμε να ασκήσουμε γενικότερη κριτική στην Opel για την πολιτική της (μήπως τα Meriva, Zafira και Vectra OPC «καίνε» το όνομα;), αλλά, επί της ουσίας, τα μόνα κακά του 7θέσιου OPC είναι η αδυναμία του να βάλει τα άλογα «κάτω» καθώς και η υψηλή κατανάλωση. Το δεύτερο το παραβλέπει όποιος πολύτεκνος «καίγεται» για άλογα και για «0-100» επιπέδου GTi. Όσο για το πρώτο; Γιατί όχι κίνηση παντού, κύριοι του Ρισελσχάιμ; Αυτό, ναι, θα μπορούσε να ήταν το (πολυμορφικό)... αυγό του Κολόμβου._ 4Τ

Zafira vs Astra...
Μπορεί η τυπολογία συμπεριφοράς των δύο OPC να είναι ταυτόσημη, όμως το βάρος και o όγκος δεν κάνουν το «χατίρι» στο Zafira. Έτσι, η όποια σύγκριση με το Astra -υπό το βλέμμα του Vbox- είναι ατυχής. Προσέξτε πώς το 7θέσιο OPC σπινάρει και αργεί να επιταχύνει στις εξόδους των στροφών, αλλά και πόσο χάνει στις ευθείες (λόγω βάρους και αεροδυναμικής). Σημειώστε χρόνο 1:18.75 (αντί 1:14.70 του Astra), παρ’ ότι τα πλευρικά τους g (βλ. διάγραμμα) ελάχιστα διαφέρουν.

MAΣ APEΣE
TA KAΘIΣMATA THΣ RECARO
H AΦH TOY TIMONIOY

ΔE MAΣ APEΣE
TA ΦTΩXA OPΓANA
H AΦH TOY EΠIΛOΓEA

ΘA MΠOPOYΣE...
NA EINAI TETPAKINHTO


YΠEP
EΠIΔOΣEIΣ
AΣΦAΛHΣ ΣYMΠEPIΦOPA ΣTIΣ ΣTPOΦEΣ
ΔIAMOPΦΩΣH TOY 7ΘEΣIOY ΣAΛONIOY

KATA
ENTONO ΣΠINAPIΣMA
YΨHΛH KATANAΛΩΣH