4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Εφημερίδα

{ ΠΕΤΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ }

Ο συνήγορος του μετανάστη

Liberal και ο Πέτρος Γεωργίου, αλλά με ισχυρό λόγο για τους μετανάστες και τα δικαιώματά τους, δέχεται κι εκείνος πυρά εκ των ένδον.

«Ο Γεωργίου αξίζει να αφήσει την πολιτική σκηνή όταν και όποτε ο ίδιος αποφασίσει». Πρόκειται για τον τίτλο εκτενούς σχολίου/άρθρου της έγκριτης αυστραλιανής εφημερίδας The Age, με ημερομηνία 23 Απριλίου 2006. Ήταν η μέρα που κρινόταν το μέλλον του Ελληνοαυστραλού πολιτικού Πέτρου Γεωργίου. Η μέρα της επιλογής του υποψηφίου του κυβερνώντος Φιλελεύθερου κόμματος για την έδρα του Κούγιονγκ στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές.
Ο Γεωργίου εκλέγεται στη συγκεκριμένη περιφέρεια από το 1994. Η έδρα του Κούγιονγκ θεωρείται από τις πλέον ασφαλείς του συντηρητικού κόμματος των Φιλελευθέρων.
Ασφαλές θεωρoύνταν και το πολιτικό μέλλον του γεννημένου στην Κέρκυρα ομογενή, μέχρι πέρυσι. Τότε άρχισε να διαφοροποιείται από τη σκληρή γραμμή της συντηρητικής κυβέρνησης στο θέμα των λαθρομεταναστών. Μια πολιτική μηδενικής ανοχής, η οποία οδηγούσε επ’ αόριστον στα άθλια κέντρα κράτησης όλους τους λαθρομετανάστες, ανεξαρτήτως ηλικίας. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη του Πίτερ Κουασίμ από το Κασμίρ. Εισήλθε παράνομα στη χώρα το 1998, συνελήφθη και κατέστρεψε την υγεία του φυλακισμένος σε ένα κέντρο κράτησης μέχρι πριν από λίγους μήνες.
Ο Γεωργίου ύψωσε τη φωνή του. Με μια μικρή ομάδα συναδέλφων του, κατέθεσε σειρά τροπολογιών για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης, την άμεση απελευθέρωση των ανηλίκων, την υιοθέτηση συγκεκριμένου χρονικού ορίου πέρα απ’ το οποίο οι λαθρομετανάστες θα αφήνονται ελεύθεροι, ακόμα κι αν δεν έχουν εκδοθεί οι δικαστικές αποφάσεις σχετικά με το αίτημά τους για πολιτικό άσυλο.
Η πλειονότητα του Τύπου φάνηκε να συντάσσεται με τις απόψεις Γεωργίου και ο συντηρητικός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ άρχισε να κάνει υποχωρήσεις.
Λίγους μήνες αργότερα, ο Γεωργίου ξαναχτύπησε. Αντιτάχθηκε στο νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, ο οποίος -όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου- παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο κομματικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε για να εξοντώσει τον «επαναστάτη βουλευτή». Στις προκριματικές εκλογές του περασμένου μήνα τοποθέτησαν αντίπαλό του τον Τζόσουα Φρίντενμπεργκ, ανερχόμενο αστέρα της συντηρητικής παράταξης και εκλεκτό του υπουργού Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Το κόλπο δεν έπιασε. Ο Γεωργίου συνέτριψε τον αντίπαλό του, συγκεντρώνοντας 62 ψήφους (έναντι 22). Ο «Κερκυραίος» πολιτικός θα συνεχίσει να ενοχλεί...
(Στον αντίποδα βρίσκεται η νεαρά Σόφι Πανόπουλος, γόνος μεταναστών, νεόκοπη στην πολιτική εξουσία και θαυμάστρια του Χάουαρντ. Όπου βρεθεί και όπου σταθεί, γλείφει το αφεντικό της και εξαπολύει μύδρους κατά του Γεωργίου. Πέρυσι τον είχε κατηγορήσει για «πολιτική τρομοκρατία». Και στην ομογένεια υπάρχουν κάθε λογής φρούτα...)

{ ΠΡΟΝΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ }

Ελληνοαυστραλός Τατούλης!

Προέρχεται από την αριστερά, αλλά διεκδικεί την έδρα του Ρίτσμοντ για τους Liberals. Αλλά και το κόμμα του τον θεωρεί εξαιρετικά ακραίο.

Μακρύ μαλλί, εκκεντρικό ντύσιμο, ροκάς και αυθόρμητος χαρακτήρας. Η εμφάνισή του θυμίζει περισσότερο θαμώνα καφέ των Εξαρχείων. Το απόλυτο φρικιό, στη γλώσσα των στερεοτύπων.
Ένα φρικιό που μέσα του κρύβει ένα βαθύτατα συντηρητικό (έστω και... μεταμελημένο) άνθρωπο. Πρόκειται για το 47χρονο ομογενή Πρόντος Μαρινάκης, κάτοικο Μελβούρνης, ο οποίος έχει προκαλέσει βραχυκύκλωμα στις τάξεις του κόμματος των Φιλελευθέρων, στην πολιτεία της Βικτόρια.
Διεκδίκησε το χρίσμα του υποψηφίου των Liberals στην έδρα του Ρίτσμοντ και το πήρε. ¶λλωστε, ήταν ο μοναδικός υποψήφιος. Το Ρίτσμοντ είναι μια έδρα με παραδοσιακή δύναμη υπέρ του Εργατικού Kόμματος (από εκεί ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία σεμνά και ταπεινά ο -εκ των συμβούλων σήμερα του Γιώργου Παπανδρέου- Δημήτρης Δόλλης) και, για να φύγει από τα χέρια τους, θα πρέπει να... κοιμηθεί ο Θεός. Και να κοιμηθεί βαριά.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου στη μακρινή χώρα, ο κ. Μαρινάκης «πριν από πολλά χρόνια» ήταν κομμουνιστής, αλλά σήμερα είναι σκληρός καπιταλιστής. Τόσο καπιταλιστής, που διεκδικεί έδρα στο όνομα των Συντηρητικών της Αυστραλίας.
Το κόμμα κωλυσιεργεί και δεν προχωρά στην τυπική έγκριση της υποψηφιότητάς του, κι ας επικράτησε της κούρσας για το χρίσμα (έστω κι αν έτρεχε μόνος του...). Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι τα στελέχη είχαν βγει στην αναζήτηση άλλου υποψηφίου, αφού -καθώς φαίνεται- η εμφάνιση του Πρόντος προκαλεί τα ήθη της συντηρητικής παράταξης.
Έχει, όμως, και τους ένθερμους υποστηρικτές του: «Ο Πρόντος είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται το κόμμα και τα μέλη θα δυσαρεστηθούν, αν δεν πάρει το χρίσμα. Αν και αποκλείεται να κερδίσουμε την έδρα, δεν επικυρώνουν την υποψηφιότητά του, επειδή τρέμουν τι θα πει», δήλωσε ένας εξ αυτών, ανώνυμα έστω, σε μεγάλη εφημερίδα της Μελβούρνης.
Ως επαγγελματική δραστηριότητα στο βιογραφικό του καταγράφονται η συγγραφή παραμυθιών, η παραγωγή μουσικών εκπομπών στο Διαδίκτυο και η εκτέλεση θεατρικών σκετς σε υπαίθριους χώρους.
«Είμαι υπερήφανος που υπήρξα κομμουνιστής, αλλά τώρα είμαι καπιταλιστής και υποστηρίζω το κόμμα μου», δηλώνει ο ίδιος και περιμένει τη σειρά του για να μπει στη Bουλή της Βικτόρια.


{ SEX GAMES }

Κάντε έρωτα, όχι πόλεμο!

Μέχρι τώρα, στόχος των ηλεκτρονικών παιχνιδιών στο Internet ήταν να τσακίσεις τον αντίπαλο. Και τώρα αυτός είναι ο στόχος - αλλά αλλιώς.

Ως τις μέρες μας, η θεματολογία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών στον υπολογιστή περιστρεφόταν κυρίως γύρω από τις αγωνιώδεις προσπάθειες των παικτών να σκοτώσουν ένα φανταστικό τέρας. ¶ντε, στις μεγαλύτερες πίστες (stages λέγονται σήμερα) τα τέρατα να γίνονται περισσότερα, πιο επικίνδυνα και πιο έξυπνα. Το κεντρικό θέμα, ωστόσο, παραμένει αναλλοίωτο - μόνο ο βαθμός δυσκολίας και τα graphics αλλάζουν.
Ήδη, όμως, οι εταιρείες που κινούνται στο χώρο προετοιμάζουν τη νέα γενιά ηλεκτρονικών παιχνιδιών, παρέχοντας μια εντελώς διαφορετική δυνατότητα στους παίκτες: κάντε έρωτα, όχι πόλεμο.
Στο παιχνίδι Naughty America: The Game («Σκανδαλιάρα Αμερική») οι παίκτες θα ξαναβρούν τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά τους (έστω και αν το περίγραμμα είναι καρτούν), θα γνωρίζονται, θα φλερτάρουν και θα κάνουν έρωτα με τους «αντιπάλους» τους, άλλους παίκτες στο Διαδίκτυο.
Οι πρωταγωνιστές θα έχουν το δικό τους διαμέρισμα, αλλά θα υπάρχουν και ζώνες «δημόσιου σεξ» και θεματικές αίθουσες, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της εταιρείας, Τίνα Κέρτνεϊ.
«Θα υπάρχει η αίθουσα “καουμπόι”, η αίθουσα “φτιάξε τη δική σου πορνοταινία” κτλ.», αποκαλύπτει, εξηγώντας ότι το παιχνίδι δε θα περιορίζεται στο ξερό μότο «σπίτι σου ή σπίτι μου;».
Το φλερτ και η μετουσίωσή του ακόμα και σε γάμο δεν είναι κάτι καινούργιο για το θαυμαστό κόσμο του Internet. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, απουσίαζε η δυνατότητα (features στη γλώσσα της τεχνολογίας) για on-line ρομαντικές ή και σεξουαλικές πρωτοβουλίες.
Τα παιχνίδια που παρέχουν αυτήν τη δυνατότητα, όπως το Playboy: The Mansion και το Virtually Jemma, είναι παιχνίδια μόνο για... έναν παίκτη και, το βασικότερο, για κάποιο λόγο, δε βγήκαν ποτέ στο Internet.
Η νέα γενιά παιχνιδιών μόνο για ενηλίκους θα συνδυάζει τη δυνατότητα να παίζει ο χρήστης-παίκτης με άλλους χρήστες, αξιοποιώντας τολμηρά σεξουαλικά graphics.
Στο Red Light District, το οποίο έχει ήδη κυκλοφορήσει δοκιμαστικά, οι παίκτες έχουν τη μορφή τρισδιάστατων χαρακτήρων σε μια γειτονιά με κόκκινα φανάρια. Έχουν, δε, τη δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ τους, μέσω μικροφώνων και ακουστικών.
Το Rapture Online αναμένεται να βγει στην αγορά του χρόνου. Κι εδώ οι παίκτες θα είναι τρισδιάστατοι χαρακτήρες, με ιδιαίτερη έμφαση στην απόδοση των ανατομικών χαρακτηριστικών. Ένα από τα features που θα περιλαμβάνει θα είναι πανομοιότυπο με αυτά που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά γραφεία γνωριμιών. Οι χρήστες, ωστόσο, θα έχουν το δικαίωμα επιλογής για το αν θέλουν να το ενεργοποιήσουν.
«Ελπίζω τα ζευγάρια τα οποία, για κάποιο λόγο, ζουν σε απόσταση να αποκτήσουν τη δυνατότητα αξιοποίησης του παιχνιδιού», ήταν μια από τις... πελατοκεντρικές δηλώσεις του σχεδιαστή του, Κέλι Ρουντ.
Για την αντιμετώπιση των διεστραμμένων σεξουαλικά εγκληματιών που χρησιμοποιούν τα chat-rooms προς αναζήτηση θυμάτων, η Naughty America θα δημιουργήσει βάση δεδομένων, όπου οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να τσεκάρουν -επί πληρωμή, βεβαίως- το ποινικό μητρώο των συνομιλητών τους. Στο προφίλ των παικτών οι οποίοι θα δέχονται να καταθέσουν αντίγραφο του ποινικού τους μητρώου θα υπάρχει σήμανση ότι έχουν... ελεγχθεί.

Η επιτυχία, πάντως, των νέων παιχνιδιών μόνο εξασφαλισμένη δε θεωρείται, παρά το γεγονός ότι συνδυάζουν τα τέσσερα πιο δημοφιλή στοιχεία του Internet: γνωριμίες, φανταστικούς κόσμους, ερωτικά chaτ-rooms και πορνογραφία.
Κάποιες μικρότερες εταιρείες επιχείρησαν να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι πριν από μερικά χρόνια, χωρίς να καταφέρουν να συγκεντρώσουν μεγάλο αριθμό χρηστών.
Η Seducity, η οποία ξεκίνησε το 2001, μετά βίας κατάφερε να συγκεντρώσει 1.500 χρήστες. Ως μέτρο σύγκρισης, μόνο, να αναφέρουμε ότι το περιπετειώδες παιχνίδι World of Warcraft έχει πάνω από 5.500.000 χρήστες.


{ EΠIKINΔYNH AΠOΣTOΛH 3 }

O Τομ Κρουζ στην υπηρεσία της CIA

Να, πώς το Χόλιγουντ αναλαμβάνει τον εξωραϊσμό της παράνομης δράσης των σύγχρονων μυστικών υπηρεσιών.

Η σειρά ταινιών Επικίνδυνη Αποστολή είναι γνωστή για την αχαλίνωτη φαντασία των σεναριογράφων της: στην τρίτη συνέχεια (Mission Impossible 3, ή ΜI-3) επί της οθόνης συμβαίνουν πράγματα απίθανα (όπως, άλλωστε, υπόσχεται ο τίτλος), μέχρι που ο πρωταγωνιστής και παραγωγός Τομ Κρουζ πετάει από ουρανοξύστη σε ουρανοξύστη στη Σαγκάη. Πέρα, όμως, από την υπέροχη δράση, στην ταινία υπάρχει ένα απόσπασμα με αξία... ντοκουμέντου.
Μια ομάδα Αμερικανών πρακτόρων, με επικεφαλής τον σούπερ Τομ, πηγαίνει στη Ρώμη, όπου απάγει έναν επιχειρηματία τον οποίο οι αμερικανικές υπηρεσίες θεωρούν λαθρέμπορο-τρομοκράτη. Ο Τομ και η παρέα του κατασκευάζουν μια φτιαχτή έκρηξη, στην οποία υποτίθεται πως ο τρομοκράτης πεθαίνει. Εν συνεχεία, τον «τσουβαλιάζουν» σε ένα αεροπλάνο και, για να ομολογήσει, ανοίγουν την καταπακτή και τον κρεμούν στο κενό, χιλιάδες πόδια πάνω απ’ τη γη...
Κι όμως, το «παραμύθι» του MI-3 είναι βγαλμένο απ’ τη ζωή. Πρόκειται για τη συνηθισμένη πρακτική της CIA: απαγωγή σε ιταλικό έδαφος (όπως συνέβη με τον Αμπού Ομάρ το 2003 στο Μιλάνο), εξαφάνιση του «τρομοκράτη» (όπως συνέβη με πολλούς αγνοουμένους-κρατουμένους), χρήση ψυχολογικής βίας στην ανάκριση (την οποία οι Αμερικανοί δε θεωρούν βασανισμό) και όλα αυτά, φυσικά, χωρίς δίκη (όπως συμβαίνει με τους χιλιάδες αιχμαλώτους των ΗΠΑ στη μετά την «11/9» εποχή). Οι σκηνές της απαγωγής και του εναέριου βασανισμού είναι γυρισμένες με τρόπο ώστε ο θεατής να μισήσει τον «κακό» και να ταυτιστεί με τον απαγωγέα-βασανιστή (τον γλύκα Τομ Κρουζ). Κάπως έτσι το Χόλιγουντ (ή τουλάχιστον μια μεριά του, γιατί φέτος βγήκαν και αντιαμερικανικές ταινίες, όπως το V for Vendetta, το Καληνύχτα και Kαλή Tύχη και το Syriana...) προμοτάρει τα κατορθώματα της CIA...

Κουίζ

Πού βρίσκεται αγκυροβολημένο το αμερικανικό πολεμικό και τι χιόνια είναι αυτά από πάνω; (Η φωτογραφία τραβήχτηκε από Αμερικανό στρατιωτικό φωτογράφο την 1η Απριλίου 2006.)


Απάντηση (αντεστραμμένη)
Tο λιμάνι είναι η Σούδα. Tο πλοίο είναι το αντιτορπιλικό Uss-porter. Tα χιόνια του Ψηλορείτη.

{ ΔΙΑΔΟΧΗ }

Οι υποψήφιες για τον ΟΗΕ

Είναι πολύ πιθανό τον Κόφι Ανάν να τον διαδεχτεί γυναίκα. Ο «Αντίλογος» έψαξε και βρήκε τα ονόματα των υποψηφίων.

Χρονιά εκλογής νέου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ η φετινή και η «προεκλογική» κίνηση στην έδρα του, τη Νέα Υόρκη, βρίσκεται στο φόρτε της. Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα πρακτική του διεθνούς οργανισμού, με βάση τη γεωγραφική ισορροπία, σειρά έχει η Ανατολική Ευρώπη, αν και η Κίνα προβάλλει το γεγονός ότι η Ασία είναι αδικημένη, αφού μόνο ένας Ασιάτης, ο Βιρμανός Ου Θαντ, έχει μέχρι τώρα καθίσει σ’ αυτήν τη θέση, κι εκείνος πριν από 35 χρόνια.
Η πρόταση των ΗΠΑ και άλλων ανατολικοευρωπαϊκών χωρών για τον Πολωνό πρόεδρο ως διάδοχο του Κόφι Ανάν δε φαίνεται να περπατάει, όπως και η παρόμοια πρόταση των Ασιατών για τον Γιαγιάνθα Νταναπάλα από τη Σρι Λάνκα.
Οι διαβουλεύσεις για την εκλογή είχαν, μάλιστα, παγώσει για ένα διάστημα, μέχρι τη στιγμή που χώρες όπως ο Καναδάς και η Σουηδία πρότειναν να σταματήσει η επιλογή του Γενικού Γραμματέα με γεωγραφικά κριτήρια και, αυτήν τη φορά, να επιλεγεί μια γυναίκα. «Αν κάποιοι αισθάνονται αδικημένοι, αυτές είναι οι γυναίκες» δήλωσε ο Πιερ Σορί, διπλωμάτης και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας και τώρα ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Ακτή του Ελεφαντοστού.
Η πρόταση αντιμετωπίστηκε αρχικά με σκεπτικισμό από τους διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη. Η συζήτηση, όμως, για τη μελλοντική ηγεσία του διεθνούς οργανισμού αναζωπυρώθηκε και μια άτυπη επιτροπή ανέλαβε να διερευνήσει το θέμα. Ήδη έχει καταρτίσει λίστα με υποψήφιες και πολλοί διπλωμάτες βλέπουν πλέον με καλό μάτι ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Οι μέχρι τώρα υποψήφιες για τη θέση του Γενικού Γραμματέα είναι οι εξής:
* Τάρια Χαλόνεν, πρόεδρος της Φινλανδίας
* Έλεν Κλαρκ, πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας
* Λουίζ Αλμπούρ, Καναδή, Επίτροπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα
* Μαίρη Ρόμπινσον, πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας
* Ελίζαμπεθ Όντιο Μπενίτο, πρώην αντιπρόεδρος της Κόστα Ρίκα
* Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας
* Ναβανέθαμ Πίλεϊ, Νοτιοαφρικανή δικαστής του Διεθνούς Δικαστηρίου
* Σαντάκο Ογκάτα, Γιαπωνέζα, πρώην επίτροπος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

{ HALLIBURTON / NEA EPΓOΛABIA }

Γκουαντάναμο εσωτερικής χρήσεως

Μια φυλακή απροσδιορίστου χρήσεως έγινε γνωστή εξαιτίας της σπουδής της Halliburton να προβάλει στο site της το νέο έργο που ανέλαβε.

Πόσο απέχει η παλαιότερη δημοκρατία του κόσμου από το στρατιωτικό νόμο;
Αρχές Ιανουαρίου του 2006, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ο γιγαντιαίος οργανισμός της κυβέρνησης Μπους που συγκεντρώνει όλες τις υπηρεσίες ασφάλειας και τάξης) ανέθεσε ένα νέο συμβόλαιο, ύψους 385 εκατ. δολαρίων, στη Halliburton.
Πρόκειται, φυσικά, για την εταιρεία που, λόγω των σχέσεών της με το προεδρικό περιβάλλον, εμπλέκεται σε σκάνδαλα διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, όπως είναι η ανάθεση έργων στο Ιράκ και η ανοικοδόμηση της Νέας Ορλεάνης μετά τον τυφώνα Κατρίνα. Με τέτοιες πλάτες και με ετήσια κέρδη 2,4 δισ. δολάρια, είναι επόμενο η εταιρεία να πανηγυρίζει στο site της για το 2005, ως «την καλύτερη χρονιά στην 86χρονη ιστορία μας».
Η είδηση του νέου συμβολαίου θα έμενε κρυφή, αν η ίδια η εταιρεία δεν τη διαφήμιζε από το site της. Αυτήν τη φορά, όμως, ο νους των επικριτών της αμερικανικής διαπλοκής δεν πάει μόνο στη χαριστική ανάθεση. Το έργο αφορά «την κατασκευή κέντρων κράτησης» για το «ενδεχόμενο έκτακτης άφιξης μεταναστών ή ταχείας υποστήριξης νέων προγραμμάτων». Τι να είναι αυτά τα νέα προγράμματα στη χώρα που συνέλαβε την ιδέα του Γκουαντάναμο; Και για ποιους προορίζονται; Ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ, ο άνθρωπος που αποκάλυψε το 1971 τα Pentagon Papers, λέει: «Το έκαναν ήδη σε μικρή κλίμακα, με τις κρατήσεις υπό ειδικές συνθήκες μεταναστών από τις μουσουλμανικές χώρες στο Γκουαντάναμο». Μήπως μετά τους ¶ραβες ήρθε η σειρά των Αμερικανών να γίνουν τρόφιμοι των κέντρων κράτησης της Halliburton; Κάτι τέτοιο θα ήταν ανήκουστο, αν δεν είχε προηγηθεί πριν από λίγο καιρό η αποκάλυψη ενός εθνικής εμβέλειας προγράμματος παρακολούθησης χιλιάδων Αμερικανών πολιτών, για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Υπάρχει, βέβαια, και το συντηρητικό σενάριο: τα «νέα προγράμματα» να αφορούν μια φυσική καταστροφή. Όμως, το προηγούμενο του τυφώνα Κατρίνα δείχνει ότι ακόμα και οι φυσικές καταστροφές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι για τον έλεγχο των πολιτών. Το Σεπτέμβριο του 2005, το δεξί χέρι του προέδρου Μπους, ο δαιμόνιος Καρλ Ροβ, πρότεινε στην κυβερνήτη της Λουιζιάνα να εξερευνήσει τις νομικές επιλογές εφαρμογής στρατιωτικού νόμου «ή κάτι που να μοιάζει μ’ αυτόν»...
Δεν ήταν η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Μπους φλέρταρε με κάτι που μοιάζει με στρατιωτικό νόμο: το 2002, το Πεντάγωνο πρότεινε τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του στρατού στους δρόμους των ΗΠΑ, κάτι που απαγορεύεται από το Σύνταγμα. Την ίδια χρονιά, το υπουργείο ¶μυνας αποδέχτηκε τη δυνατότητα στρατιωτικών επιχειρήσεων εντός αμερικανικού εδάφους.
Ο Τζον Μπρίνκερχοφ, ένας πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος που το 1982 είχε προτείνει σε έκτακτες συνθήκες την «αναστολή του Συντάγματος» και «την επιβολή στρατιωτικού νόμου», συνοψίζει σήμερα την κατάσταση: «Οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά από τον πόλεμο του 1812 αποτελούν πεδίο πολέμου, συνεπώς θα έπρεπε να εφαρμόσουμε τη διοικητική δομή που εφαρμόζουμε και στα άλλα πολεμικά πεδία».

{ ΓΚΑΤΖΕΤ }

Πιάστε το ζωηρούλη!

Απίστευτες πατέντες διατίθενται στο Διαδίκτυο, σε λογικές τιμές - για ζηλιάρηδες και καχύποπτους/ες που θέλουν να ελέγχουν τη δράση των συζύγων τους.

Τρεις λέξεις-κλειδιά στη μηχανή αναζήτησης Google προδίδουν τις διαστάσεις ενός παμπάλαιου κοινωνικού φαινομένου. Οι λέξεις «Catch cheating husband» («πιάστε το σύζυγο που σας απατά», σε ελεύθερη μετάφραση) φέρνουν 1.470.000 αποτελέσματα. Πάντως, οι λέξεις «Catch cheating wife» («πιάστε τη σύζυγο που σας απατά») βγάζουν 2.250.000 αποτελέσματα, αν αυτό σημαίνει κάτι...
Σκαλίζοντας τα αποτελέσματα, διαπιστώνεται ότι πλέον οι μέρες λιγοστεύουν για τους πονηρούς (συν)εταίρους στη ζωή, που αλλού τρώνε και πίνουν, αλλά αλλού παν και το δίνουν.
Ανάμεσα στα αποτελέσματα καταγράφονται και κάπου 14.000 εταιρείες, οι οποίες έχουν αποκλειστικό αντικείμενο να εκθέσουν τους πονηρούς συντρόφους και να κλείσουν σπίτια, καθώς και πάσης λογής γκάτζετ που καθιστούν τους παλιομοδίτες ντετέκτιβ εντελώς περιττούς.
Το «Love Detector» χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία που έχουν οι διωκτικές αρχές, παρέχοντας τη δυνατότητα να διαπιστώσετε από τη χροιά της φωνής του αν ο σύντροφός σας λέει ψέματα. Ο τρόπος λειτουργίας του είναι απλός: αντί να τηλεφωνήσει η υποψιασμένη σύζυγος απευθείας στο έτερον ήμισύ της, καλεί τον αριθμό του «Love Detector», ο οποίος περνά κατευθείαν τη γραμμή στη συσκευή του άτυχου θύματος. Όταν ολοκληρωθεί η συνομιλία, η υποψιασμένη σύζυγος μένει στη γραμμή. Έπειτα από λίγο, ακούει πλήρη επιστημονική ανάλυση της φωνής του συντρόφου. Πόσο ειλικρινής ήταν μαζί της, αν ενδιαφερόταν πραγματικά γι’ αυτά που συζητούσαν, αν είχε πάθος η φωνή του... Στο Ισραήλ έχει κάνει θραύση. Δέχεται κάπου 1.500.000 λεπτά συνομιλιών το μήνα!
Η αμερικανική εταιρεία CheckMate διαθέτει στην αγορά -έναντι 99 δολαρίων- ένα κιτ το οποίο ανιχνεύει τους περίεργους λεκέδες στο παντελόνι του αγαπημένου σας (βλ. Μόνικα vs Μπιλ Κλίντον).
Η τεχνολογία είναι ασυγκράτητη. Μια εταιρεία με την ονομασία Overspy παρέχει τη δυνατότητα να ελέγχεται ό,τι γράφεται στον υπολογιστή του συντρόφου, στέλνοντας ηλεκτρονικές αναφορές με τα site που επισκέφθηκε και τα e-mail που απέστειλε (www.overspy.com).
Το σύστημα Spyrecon καταγράφει όλες τις πληκτρολογήσεις, τα SMS, τους κωδικούς πρόσβασης και τις απεικονίσεις στον υπολογιστή τού υπό έρευνα συντρόφου, ενώ η βρετανική εταιρεία Ρipistrel (www.pipistrel.com) έχει αναπτύξει λογισμικό το οποίο παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού διαγραμμένων SMS! Αρκεί να καταφέρετε να πάρετε στα χέρια σας τη SIM card.
Η αυστραλιανή εταιρεία OzSpy Surveillance Equipment (www.ozspy.com.au) παρέχει τα πάντα. Από μικροκάμερες μέχρι κοριούς, οι οποίοι αποδεικνύονται και οι πλέον δημοφιλείς.
Δημοφιλέστατο είναι και το «Trackstick», ένα εργαλείο στο μέγεθος ενός στιλό, το οποίο αξιοποιεί την τεχνολογία του GPS. Τοποθετείται -κρυφά, βεβαίως- κάτω από το κάθισμα του συντρόφου, πριν φύγει από το σπίτι. Αργότερα θα καταγράψει όλες του τις κινήσεις και θα τις εμφανίσει στον υπολογιστή σας.
Είναι αυτά τα προϊόντα η μοντέρνα εκδοχή των ζωνών αγνότητας; Σύμφωνα με την Τζέιν Νόουλς, συγγραφέα του Love, A User’s Guide, «όταν οι άντρες λένε ότι νοιάζονται για μια γυναίκα, στην πραγματικότητα εννοούν ότι την ελέγχουν».
Δέστε την...

{ ΑΛΑΛΑ ΤΑ ΧΕΙΛΗ }

«Αλληλεγγύη» με ξένα κόλλυβα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ το οποίο προσφάτως (28/4/2006) έπαιξε και ξανάπαιξε στα δελτία ειδήσεων, η μη κυβερνητική οργάνωση «Αλληλεγγύη» (η οποία ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος) έφερε στην Ελλάδα για νοσηλεία ένα πεντάχρονο αγοράκι από το Αφγανιστάν, τον Αάσεμ, που αντιμετωπίζει καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα.
Μετά την πρώτη σκέψη (αχ, μπράβο!), δύο απορίες έρχονται στο μυαλό: πρώτον, γιατί η φιλεύσπλαχνος Εκκλησία διαφήμισε την αγαθοεργία μέσω της τηλεόρασης; Το νόημα αυτών των πράξεων δεν έγκειται στη διακριτικότητά τους; Αυτό δε διατείνεται συστηματικά η Εκκλησία μας, ότι το φιλανθρωπικό της έργο δε φαίνεται γιατί δεν το διαφημίζει;
Η δεύτερη απορία έχει να κάνει με το φορέα που ανέλαβε τη νοσηλεία: ήταν το ιδιωτικό νοσοκομείο Metropolitan. Χάθηκαν τα δημόσια νοσοκομεία για ένα τέτοιο έργο; Υπήρχε περίπτωση, για παράδειγμα, ο «Ευαγγελισμός» να αρνηθεί την περίθαλψη στον Αάσεμ ή να ζητήσει νοσήλια από την Εκκλησία;
Στο δελτίο Tύπου της «Αλληλεγγύης» υπάρχει και μια λεπτομέρεια με ενδιαφέρον: η οργάνωση ευχαριστεί τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, που «από την πρώτη στιγμή μερίμνησε για την παροχή κάθε δυνατής διευκόλυνσης». Α, ναι, τώρα που ξαναφέρνουμε το ρεπορτάζ της TV στη μνήμη μας, το αεροπλάνο που έφερε τον Αάσεμ ήταν ένα C-130 απ’ αυτά που βάζει το Υπουργείο Εξωτερικών για τέτοιες αποστολές.
Με άλλα λόγια, η εκκλησιαστική οργάνωση «Αλληλεγγύη» (μια ΜΚΟ, δηλαδή, που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών), διαφημίζει ως δική της αγαθοεργία τον ερχομό για νοσηλεία στην Ελλάδα ενός πεντάχρονου Αφγανού, τη μετακίνηση του οποίου κάλυψε με έξοδά του το Υπουργείο Εξωτερικών και τη νοσηλεία του οποίου κάλυψε το νοσοκομείο Metropolitan! Αυτό θα πει αλληλεγγύη!

ΠΩΣ MAΣ BΛEΠOYN
Αντίλογος 42
Ιούνιος 2006

Ραδιοφωνική πατέντα στο φόρουμ
«Κονσόλα, πομπός και δέκτης FM: στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ (της Αθήνας) η ταυτόχρονη μετάφραση γίνεται μέσω μιας ραδιοφωνικής εκπομπής που εκπέμπει σε συχνότητες των FM, μία για κάθε γλώσσα. Το σύστημα, αφού δοκιμάστηκε στο Πόρτο Αλέγκρε από το Nomad, τελειοποιήθηκε από ομάδα νεαρών Ελλήνων. Οι καμπίνες των εθελοντών μεταφραστών είναι εξοπλισμένες με 200 κονσόλες μετάφρασης για 6 γλώσσες, ενώ ραδιοφωνάκια δίνονται στον επισκέπτη της κάθε αίθουσας. Κόστος: 150.000 ευρώ, αντί για το διπλάσιο που θα κόστιζε ο εξοπλισμός με υπέρυθρες ακτίνες. ¶λλο πλεονέκτημα: το σύστημα θα δοθεί δωρεάν στις χώρες που θα φιλοξενήσουν τα μελλοντικά φόρουμ, όπως στην Κένια το 2007».
Philippe Cergel, Liberation, 5 Μαΐου 2006

3 στους 4 Έλληνες δεν έχουν χρησιμοποιήσει Internet
«Σχεδόν τρία τέταρτα ή το 73% των Ελλήνων δεν έχουν ποτέ χρησιμοποιήσει το Internet, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα νούμερα που δημοσίευσε η Eurostat. Από τις ευρωπαϊκές στατιστικές προκύπτει ότι οι Έλληνες φοιτητές χρησιμοποιούν το Internet λιγότερο από τους άλλους Ευρωπαίους και ότι μόλις το 1% των ελληνικών νοικοκυριών έχει σύνδεση broadband, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 23%. Η Ελλάδα έχει, επίσης, το τρίτο μικρότερο ποσοστό ανά νοικοκυριό (22%) συνολικά στην Ευρώπη, μετά τη Λιθουανία (16%) και την Τσεχία (19%). Το ποσοστό ανθρώπων που δεν έχουν ποτέ τους χρησιμοποιήσει το Internet είναι 71% στους άνδρες, 75% στις γυναίκες, 31% στους φοιτητές και 72% στους ανέργους».
People’s Daily (Κίνα), 7 Απριλίου 2006

Έλληνας μεγαλοεπενδυτής αποσύρεται από το Βανουάτου*
«Απογοητευμένη η ελληνική εταιρεία Davisco Hellas Ltd ενημερώθηκε από το υπουργείο Γης ότι η έκταση στην περιοχή Σάντο, όπου ήλπιζε να εγκαταστήσει εργοστάσιο επεξεργασίας ψαριών, παραχωρήθηκε αλλού. Σύμφωνα με την εταιρεία, η έκταση αυτή ήταν η πιο κατάλληλη για τη δημιουργία μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας υψηλών προδιαγραφών, η οποία θα απαιτούσε περισσότερα από 5.000 τ.μ. για γραφεία. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, κ. Σ. Κατσανδρίδης, επιβεβαίωσε ότι αποσύρει την πρότασή του για επένδυση 1 δισ. VT (περίπου 9,2 εκατ. δολαρίων), η οποία θα μεταφερθεί σε άλλη χώρα της ευρύτερης περιοχής. “H Davisco Hellas δαπάνησε πολλά χρήματα κι έχασε πολύ χρόνο τους τελευταίους μήνες με τη γραφειοκρατία και τις διαπραγματεύσεις, χωρίς επιτυχία” είπε. “Εύχομαι καλή τύχη στον επόμενο επενδυτή”».
Vanuatu News, 1 Μαΐου 2006
* Ανεξάρτητο κράτος που αποτελείται από νησιά του Νότιου Ειρηνικού.

Ο Πακιστανός εργάτης και o Πελοποννησιακός Πόλεμος
«Μία εκατοστή ώρες μάθημα ελληνικών και μία εικοσιπενταριά ώρες ιστορίας και πολιτισμού είναι πλέον απαραίτητες στην Ελλάδα για τους μετανάστες που επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής μακράς διαρκείας. Εκτός του ότι θα πρέπει να αποδείξουν τη νόμιμη και χωρίς διακοπή παραμονή τους επί πέντε χρόνια, του ότι έχουν κατοικία, του ότι είναι εξοφλημένες οι ασφαλιστικές εισφορές τους και του ότι πληρώνονται τουλάχιστον τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, οι υποψήφιοι θα πρέπει να καταβάλουν παράβολο των 900 ευρώ (το οποίο δεν επιστρέφεται σε περίπτωση απόρριψης). Αναμένοντας αν ο Aλβανός χτίστης ή ο Πακιστανός εργάτης θα υποχρεωθούν να ανατρέξουν στους Πελοποννησιακούς Πολέμους (sic) και να παίζουν στα δάχτυλα τη σκέψη του Αριστοτέλη, πολλοί μετανάστες θεωρούν το κόστος της διαδικασίας απαγορευτικό, ιδίως για τις γυναίκες που εργάζονται λαθραία ως οικιακές βοηθοί».
Philippe Cergel, Liberation, 8 Απριλίου 2006

«Σιωνιστική συνωμοσία» το Ευαγγέλιο του Ιούδα
«Το Ευαγγέλιο του Ιούδα, ένα αρχαίο κοπτικό χειρόγραφο που υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα ο Χριστός ζήτησε από το μαθητή του να τον προδώσει, είναι μια συνωμοσία των Σιωνιστών, με σκοπό να προκληθεί σκάνδαλο, δήλωσε Ελληνορθόδοξος επίσκοπος. “Είναι γνωστό στους θεολόγους πως το χειρόγραφο είναι πλαστό” είπε στο ραδιοσταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, Νικόδημος. “Είναι γνωστό ότι ο Ιούδας αυτοκτόνησε μετά την προδοσία του. Πώς θα μπορούσε να έχει γράψει ευαγγέλιο; Τα ευαγγέλια γράφτηκαν μετά την Ανάσταση του Κυρίου”».
Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, 14 Απριλίου 2006

2.000 χρόνια μ.Χ. η δικαίωση των Δωδεκαθεϊστών
«Έχουν περάσει σχεδόν 2.000 χρόνια, αλλά αυτοί που λατρεύουν τους δώδεκα θεούς της Aρχαίας Ελλάδας τελικά επικράτησαν. Δικαστήριο της Αθήνας αποφάσισε ότι η λατρεία του Δία, της Ήρας, του Ερμή, της Αθηνάς και της παρέας τους δεν απαγορεύεται, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή των παγανιστών του Ολύμπου. Οι πιστοί, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι “αμύνονται υπέρ των πραγματικών παραδόσεων, της θρησκείας και του ήθους” των αρχαίων, με την αφοσίωσή τους στην προχριστιανική πολυθεϊστική κουλτούρα, προετοιμάζονται να δώσουν τη μάχη τους για τους ναούς της Ελλάδας».
The Guardian, 5 Μαΐου 2006

Greek chic
«H Ελλάδα γίνεται όλο και περισσότερο ένας σικάτος προορισμός με νέα πολυτελή θέρετρα και βίλες, αλλά και καλοκαιρινές προσφορές που στοχεύουν σε πελάτες Α κατηγορίας. Σύμφωνα με την Airtours, τον operator της TUI για ακριβούς πελάτες, η αγορά πολυτελών διακοπών στην Ελλάδα αναπτύσσεται με ρυθμό αύξησης 20%-30% τα τελευταία χρόνια, ενώ η συνολική αγορά είναι στάσιμη ή έχει αναπτυχθεί σε ελάχιστο βαθμό. Το μέγεθος της αγοράς τοποθετείται στους 300.000 τουρίστες το χρόνο».
FVW International, 21 Μαρτίου 2006



«Μις Ελληνική Ανεξαρτησία» στην 5η Λεωφόρο...
«Κάθε χρόνο, στα τέλη Μαρτίου, Έλληνες και Ελληνοαμερικανοί συρρέουν στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης από τα πιο μακρινά μέρη του Κουίνς, του Λονγκ ¶ιλαντ, του Νιου Τζέρσι, ακόμα και από το Τέξας, σε μια παρέλαση που ανταγωνίζεται αυτήν των Ιρλανδών. Η Παρέλαση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας είναι λιγότερο γνωστή από την παρέλαση του Σεν Πάτρικ, αλλά περιλαμβάνει άρματα, σημαίες, μουσική και (όπως και η ιρλανδέζικη) άντρες με φούστες. Παντού βρίσκεις συγγενείς. Θείες ντυμένες με γαλανόλευκες σημαίες, θείους με κονκάρδες που απεικονίζουν Έλληνες αγίους και έφηβες ξαδέλφες με υπερβολική μπλε σκιά στα μάτια. Μια φορά, ένας φίλος μου εντόπισε την ξαδέλφη του πάνω σ’ ένα άρμα, να σκορπίζει χαιρετούρες και χαμόγελα ως “Μις Ελληνική Ανεξαρτησία 2005”».
Soula Harisiades, Columbia Spectator, 5 Μαΐου 2006


... και στη Μελβούρνη
«Οι γαλανόλευκες σημαίες κατέκλυσαν το μνημείο του ¶γνωστου Στρατιώτη χθες, καθώς η ελληνική παροικία της Μελβούρνης γιόρτασε την εθνική της εορτή. Περισσότεροι από 10.000 Ελληνοαυστραλοί συγκεντρώθηκαν στις 12:30 μ.μ. για να παρακολουθήσουν την παρέλαση και την τελετή. (...) Η κ. Κένος, Ελληνοαυστραλέζα τρίτης γενιάς, δήλωσε: “Θεωρώ ότι είναι υπέροχο να έρχεσαι, να θυμάσαι ότι είσαι Ελληνίδα και να βλέπεις εδώ όλη την παροικία”».
Herald-Sun, 3 Απριλίου 2006


Ρουάντα

{ ΠΟΡΙΣΜΑ-ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ }

Ρουάντα - Γαλλία - γενοκτονία!

Ο θλιβερός ρόλος των Γάλλων στρατιωτικών στη γενοκτονία του 1994, σύμφωνα με επίσημα ντοκουμέντα.

Ανατριχιαστικά στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την έρευνα της Διεθνούς Επιτροπής για τη γενοκτονία που έλαβε χώρα στη Ρουάντα το 1994. Η επιτροπή, μεταξύ άλλων, κατηγορεί τη Γαλλία πως όχι μόνο ήξερε τι γινόταν τις τρεις εβδομάδες που κράτησε η σφαγή των μελών της φυλής Τούτσι, αλλά έκανε το παν να μη γίνει γνωστό στον υπόλοιπο κόσμο και βοήθησε τους υπαιτίους να εγκαταλείψουν αργότερα τη χώρα.
Η Επιτροπή κατηγορεί και τις ΗΠΑ, καθώς και όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι αποφάσισαν τη μη ενίσχυση των ειρηνευτικών δυνάμεων του Οργανισμού στη Ρουάντα, παρά τις προειδοποιήσεις για προετοιμασία γενοκτονίας.
Σύμφωνα με το προσωρινό πόρισμα της Επιτροπής, στις 7 Απριλίου του 1994, από μια ασήμαντη αφορμή, ένας ραδιοφωνικός σταθμός άρχισε να καλεί τα μέλη της φυλής Χούτου «να καθαρίσουν τη χώρα από τις κατσαρίδες που λέγονται Τούτσι». Μέσα σε τρεις εβδομάδες, κυβερνητικός στρατός, αστυνομία και παρακρατικές οργανώσεις σφαγίασαν κυριολεκτικά 900.000 άτομα της φυλής Τούτσι.
Στη χώρα βρίσκονταν τότε περισσότεροι από 100 Γάλλοι αξιωματικοί, μέλη της ομάδας οργάνωσης κι εκπαίδευσης του στρατού της Ρουάντα.
Κατά την Επιτροπή, η γαλλική στρατιωτική αποστολή ήλεγχε πλήρως το στρατό και είχε πλήρη γνώση του τι γινόταν στη χώρα. Στα χέρια της Επιτροπής υπάρχουν έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι Γάλλοι αξιωματικοί οργάνωσαν την «επιχείρηση Τούρκος» για την καταστροφή των στοιχείων και τη φυγάδευση αξιωματικών του στρατού της Ρουάντα που είχαν καθοδηγήσει τη γενοκτονία.


ΤΟΠ 10

Τα τσαρτ της ντροπής

Μέχρι τώρα η μουσική ήταν ένα από τα συνήθη όπλα του αμερικανικού «σοφτ» ιμπεριαλισμού. Τώρα χρησιμοποιείται και ως... βασανιστήριο στον αγώνα κατά των απίστων. Φυσικά, στο Γκουαντάναμο, αλλά και στα κέντρα βασανιστηρίων των ΗΠΑ σε όλον τον κόσμο (στη Μοσούλη, στο Αμπού Γκράιμπ, στο Αφγανιστάν), σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κρατουμένων.
Κάθε μπουντρούμι που σέβεται τον εαυτό του έχει τη δική του «ντίσκο»: ένα δωμάτιο ανάκρισης, όπου η αμερικανική ποπ παίζει τόσο δυνατά από τα μεγάφωνα, ώστε οι ανακριτές είναι αναγκασμένοι να γκαρίζουν στ’ αυτιά των ανακρινoμένων. Αλλά οι κρατούμενοι έχουν μουσική και στο κελί τους - στη διαπασών, ώστε να μην μπορούν να κοιμηθούν για συνεχόμενα μερόνυχτα. Σύμφωνα με εφημερίδα του Μισούρι, ο υπουργός ¶μυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, εγκρίνει ο ίδιος την playlist των βασανιστηρίων.
Η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων ξεκαθαρίζει ότι η πρακτική αυτή αποτελεί βασανιστήριο και πρέπει να απαγορευτεί. Πολλά αμερικανικά μέσα δεν το βλέπουν έτσι και κάνουν καλαμπούρι. Ο Τζον Κας, Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος της εφημερίδας Chicago Tribune, κάλεσε τους αναγνώστες να φτιάξουν το τοπ των τραγουδιών με τα οποία θα ’πρεπε να βασανίζονται οι «τρομοκράτες».
Ο Τζέιμς Χέτφιλντ των Metallica δηλώνει υπερήφανος που η μουσική του ενοχλεί του Ιρακινούς. «Αν οι Ιρακινοί δεν ξέρουν τι είναι η ελευθερία, είμαι χαρούμενος που τα τραγούδια μου θα τους τη μάθουν». Και καλά οι Metallica, αναρωτιέται το αριστερό περιοδικό Nation. Oι προοδευτικοί καλλιτέχνες (π.χ., Mπρους Σπρίνγκστιν και Έμινεμ) τι λένε;


TO TOP-10 TOY ΓKOYANTANAMO

1. Britney Spears
2. Eminem
3. Metallica
4. Bruce Springsteen (με προτίμηση στο Born In the USA)
5. Limp Bizkit
6. Rage Against the Machine
7. Muskrat Love των Captain & Tennille
8. I love you των Barney the Dinosaure (κινούμενα σχέδια)
9. Sesame Street (παιδική σειρά!)
10. Christina Aguilera


BIG OIL

{ ENEPΓEIAKOΣ EΘNIKIΣMOΣ }

Υπερκέρδη σήμερα, αλλά αβέβαιο μέλλον για τις «πέντε μεγάλες αδελφές»

Το πιο πολύτιμο εμπόρευμα της παγκόσμιας αγοράς, το πετρέλαιο, είναι υπό εθνικοποίηση και αρνείται τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας.

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την παγκόσμια αγορά: το φάντασμα του «ενεργειακού εθνικισμού».
Πρόσφατα, στη Βολιβία, ο νέος πρόεδρος Έβο Μοράλες αποφάσισε την επανεθνικοποίηση των εταιρειών πετρελαίου. Kατέβασε, μάλιστα, το στρατό για να προστατέψει τις πετρελαιοπηγές. Λίγο παλαιότερα, ο πρόεδρος Τσάβες άλλαξε τους όρους συναλλαγών της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας (PDVSA) με τις ξένες εταιρείες. Οι νέ