4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Audi RS4 Cabrio & Avant

  • Σχεδόν αγωνιστικός ο ήχος, με το Sport στη θέση «On».

Λίγους μήνες μετά την παρουσίαση του RS4 Sedan, η Audi, για πρώτη φορά στην ιστορία της, ολοκληρώνει την γκάμα του εκρηκτικού μοντέλου της με τις εκδόσεις Cabrio και Avant.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, ARNO HOFFMANN

ΠIΣTH στη φιλοσοφία της, η Audi μένει μακριά από «φτερούγες» και σπόιλερ που συνοδεύουν τις γρήγορες εκδόσεις των μοντέλων, παρουσιάζοντας για μια ακόμα φορά ένα στολίδι των δρόμων. Διακριτικό σε εμφάνιση, περισσότερο υπαινίσσεται παρά κραυγάζει το γρήγορο χαρακτήρα του. Σχεδιαστικά, αρμονικότερο όλων είναι το Avant, εντυπωσιακότερο το Cabrio, αφήνοντας στο Sedan τον τίτλο του πιο γρήγορου.
Mόλις ένα δέκατο του δευτερολέπτου επιπλέον του Sedan απαιτούν οι εκδόσεις Avant και Cabrio για τα 0-100 χλμ./ώρα, με τα 4,9 δλ. να είναι μια κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη επίδοση. Ωστόσο, όταν τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν, η διαφορά ανοίγει, με τον υπαίτιο να είναι το αυξημένο βάρος. Και, αν τα 60 επιπλέον κιλά του Avant ακούγονται λογικά, τα σχεδόν 200 του Cabrio μοιάζουν υπερβολικά. Ωστόσο, καταδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στον τομέα της στρεπτικής ακαμψίας του αμαξώματος.
Μοναδικός είναι, εξάλλου, ο τρόπος με τον οποίο το αυτοκίνητο διαχειρίζεται -ανεξαρτήτως έκδοσης- την αυξημένη ιπποδύναμη που προκύπτει από το θηριώδη ατμοσφαιρικό V8 κινητήρα των 4,2 λίτρων: 420 ίπποι και 43,8 χλγμ. ροπής, με το 90% του συνόλου της να αποδίδεται σταθερά από τις 2.250-7.600 σ.α.λ.
Η κίνηση μεταφέρεται μέσω ενός 6τάχυτου μηχανικού κιβωτίου και στους τέσσερις τροχούς, σε ποσοστό 40% και 60% για τον εμπρός και τον πίσω άξονα, αντίστοιχα. Σε συνδυασμό με την εξαιρετική ρύθμιση της ανάρτησης, η πρόσφυση είναι άφθονη σε παντός είδους οδόστρωμα. Σε περίπτωση υπερβολής ή λάθους, το ESP με το εξελιγμένο λογισμικό θα παρέμβει, διακριτικά, όμως, και αρκετά αργότερα, αφήνοντας ελευθερία κινήσεων στο οδηγό. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα απενεργοποίησής του σε δύο στάδια. Στο πρώτο τίθεται εκτός το ASR (traction control), ενώ στο δεύτερο η κατάσταση μεταφέρεται αποκλειστικά στα χέρια του οδηγού.
Οδηγώντας το RS4 σε μικτή διαδρομή, που περιλάμβανε δημόσιο δρόμο και πίστα που ήταν ειδικά διαμορφωμένη, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε τις αρετές αλλά και τις τυχόν αδυναμίες του αυτοκινήτου, ομολογούμε ότι εντυπωσιαστήκαμε. Παρά την ιπποδύναμη και τις επιδόσεις του, δεν πρόκειται για μια σκληροπυρηνική κατασκευή. Εύκολο οδηγικά (τηρουμένων των αναλογιών, πάντα), κολακεύει τις ικανότητες του οδηγού, ενώ δύσκολα θα τρομάξει κάποιον, κρύβοντας επιμελώς τα χιλιόμετρα με τα οποία κινείται.
Τα RS4 Cabrio και Avant αναμένονται στην ελληνική αγορά στις αρχές Σεπτεμβρίου, με τιμές που θα ξεπερνούν ελαφρώς τα 95.000 ευρώ που στοιχίζει το Sedan._ Γ. Καλ.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 4.2
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 4.163 κ.εκ.
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 420 ίπποι/7.800 σ.α.λ.
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 43,8 χλγμ./5.500 σ.α.λ.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ 4 συνδέσμων, αντιστρεπτική ράβδος
ΠΙΣΩ Πολλαπλών συνδέσμων, αντιστρεπτική ράβδος
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗΚ.xΠΛ.xΥΨ. 4.586x1.816x1.415 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.651 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 1.710-1.845 κιλά*
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 XΛM./ΩPA 4,9 δλ.
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 250 χλμ./ώρα**

*AVANT-CABRIO
**HΛEKTPONIKA ΠEPIOPIΣMENH