4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Porsche 911 Turbo

Aντίλογος!

Αυτό είναι, το καλύτερο GT υψηλών επιδόσεων. Τελεία και παύλα!

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Χ.Α., MARCUS LESER, PORSCHE

ΕΧΕΤΕ ποτέ αναλογιστεί τι είναι αυτό που καθιστά τόσο ποθητά τα μοντέλα της Porsche, και ειδικότερα τις τελευταίες δεκαετίες τις ποικίλες εκφάνσεις κάθε «911»; Για σκεφτείτε το λίγο. Είναι μόνο η εξωγήινη τεχνολογία που κουβαλούν; Ή, μήπως, η έντονη προσωπικότητα του διαχρονικού κουπέ από το Τσουφενχάουζεν, που όλα αυτά τα χρόνια κυριολεκτικά ξεχειλίζει από κάθε του πτυχή; Από την άλλη, λέτε να ’ναι μόνο οι υπερβολικές... εκκρίσεις αδρεναλίνης των ευκαιριακών ή μη οδηγών του που τελικά κάνουν τη διαφορά πίσω από το τιμόνι;
Ας μη γελιόμαστε. Η «μαγική συνταγή» για τους μαέστρους της Porsche έχει να κάνει με όλα τα παραπάνω! Πολύ περισσότερο όταν τα συστατικά της τελευταίας παντρεύονται με προσοχή, αρμονία και μεθοδικότητα, σε ιδανικές για την εκάστοτε περίσταση αναλογίες. Εδώ ακριβώς βρίσκεται και το μυστικό ή, αν προτιμάτε, ο βασικός πόλος έλξης κάθε σύγχρονης ή μη «911». Και ειδικότερα στην περίπτωσή μας, της κορυφαίας έκδοσης Turbo, ενός συναρπαστικού, από κάθε πλευρά υπερ-αυτοκινήτου που κάτω από τις μεταλλικές του επιφάνειες κρύβει ένα μοναδικό χαρακτήρα με αστείρευτη ουσία και «βάθος» και αξιομνημόνευτη ωριμότητα.

Υποκλινόμαστε!
Δε θα μπορούσε να κάνουμε και διαφορετικά, μιας και εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα τυχαίο αυτοκίνητο. Πόσο μάλλον, με έναν τυχαίο δημιουργό. Οι μάγοι του είδους από τα περίχωρα της Στουτγάρδης, 32 χρόνια μετά την παρουσίαση της πρώτης 911 Turbo, ξέρουν πολύ καλά τι ακριβώς θέλουν. Και κυρίως, τον τρόπο για να το πετύχουν, καθώς δε διαθέτουν μόνο την απαιτούμενη για αυτό τεχνογνωσία, αλλά, πάνω απ’ όλα, την απαραίτητη φιλοσοφία και κουλτούρα. Αυτή, που, κακά τα ψέματα, (ευτυχώς!) κάνει τη διαφορά σε κάθε αντίστοιχη κατασκευή. Πολύ περισσότερο δε στις υπερτροφοδοτούμενες «911», νεότερες και μη, σε σχέση με τα υπόλοιπα «ανταγωνιστικά» κουπέ του είδους. Με άλλα λόγια, σε σχέση με εκείνα που θέλουν, αλλά, εντέλει, δεν μπορούν να σταθούν δίπλα της. Και ο νοών νοείτω.
Το μήνυμα λοιπόν των Γερμανών είναι σαφές· ίσως όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Για όσους συντονισμένους δεν αρκεί παρά μια σύντομη... οπτική περιήγηση στις καλλίγραμμες καμπύλες της ξεχωριστής αυτής «997». Για όσους τυχερούς, πάλι, η «ολοκλήρωση» έρχεται αμέσως μετά. Εκεί, στο αριστερό δερμάτινο μπάκετ με την πληθώρα ηλεκτρικών ρυθμίσεων... Έως τότε, όμως, κοιτώντας την και μόνο, το βέβαιο είναι ένα: αποκλείεται να την μπερδέψεις με την αγωνιστικών προδιαγραφών «ξαδέλφη» της, την καθαρόαιμη GT3, πολύ περισσότερο δε με οποιαδήποτε «απλή» Carrera, με ή χωρίς τα «4» ή «S». Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τη γυαλιστερή επιγραφή «Turbo», είναι η διαφορετική αεροτομή στο πίσω μέρος που σε βάζει στο νόημα, αλλά και ο ανασχεδιασμένος εμπρός προφυλακτήρας, σε συνδυασμό με τις μεγάλες εισαγωγές αέρα στο πλάι, τα ακόμα πιο φαρδιά πίσω ελαστικά και τις απαστράπτουσες 19άρες ζάντες που προδίδουν πως κάτι... διαφορετικό τρέχει εδώ. Πάντοτε όμως με τρόπο... σύννομο με τη διακριτική και χαμηλών τόνων σχεδιαστική φιλοσοφία/προσέγγιση των ξεχωριστών αυτών Γερμανών.
Εγκαταλείποντας το εξωτερικό... οφθαλμόλουτρο, που ομολογουμένως αποδεικνύεται λίαν απολαυστικό, περνάμε στο κυρίως πιάτο και στον ευκαιριακό χώρο «εργασίας» μας. Το περιβάλλον μάς είναι αρκετά γνώριμο, ίσως περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε, αφού, πέρα από τη διακριτική επιγραφή «Turbo» στο μέσον του αναλογικού στροφομέτρου, την τελική ένδειξη «350» στο αντίστοιχης τεχνοτροπίας ταχύμετρο και την ψηφιακή αναγραφή της πίεσης του υπερτροφοδότη VTG, τα πάντα θυμίζουν μια πλούσια εξοπλισμένη Carrera. Εύκολη λύση ή μήπως οικονομία κλίμακας; «Προσπερνάμε» διακριτικά κάθε... κακόβουλη σκέψη που αφορά τις επιλογές των Γερμανών στο συγκεκριμένο θέμα και μέσα στο επόμενο λεπτό ρυθμίζουμε κάθισμα και καθρέπτες κατά το δοκούν γυρίζοντας συγχρόνως το μαγικό κλειδί, που, φυσικά, βρίσκεται στα αριστερά μας!

Δαιμονισμένη... τελειότητα!
Ο παραδοσιακά επίπεδος (και υδρόψυκτος, ασφαλώς) κινητήρας των 3.600 κ.εκ., με τους 6 κυλίνδρους και τον πρωτοεμφανιζόμενο σε μηχανικό σύνολο του είδους υπερτροφοδότη μεταβλητής γεωμετρίας, παίρνει εύκολα και γρήγορα ζωή, παράγοντας το γνώριμο πλέον γουργουρητό. Για την περίσταση, συνεργάζεται με το επίσης γνωστό χειροκίνητο κιβώτιο της Porsche, με τον τυπικό για «911» επιλογέα και τις 6 αραιά διατεταγμένες σχέσεις μετάδοσης, ενώ, επικουρικά, υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμού του και με το αναβαθμισμένο σε απόδοση Tiptronic S (επιτέλους!). Για ορεκτικό επιλέγουμε το πρώτο «πακέτο» και, ήδη από τα πρώτα χιλιόμετρα οδήγησής του, αντιλαμβανόμαστε τη μαγική γοητεία του συγκεκριμένου συνόλου. Αρχής γενομένης βέβαια από τον ίδιο τον κινητήρα, ο οποίος με την ωμή (480 ίπποι είναι αυτοί...) και συγχρόνως γραμμική δύναμή του, σε συνδυασμό με τα ανεξάντλητα αποθέματα ροπής από τις 1.500 σ.α.λ. και εξής, κλέβει καρδιές, αφήνοντάς σε κάθε στιγμή με το στόμα ανοιχτό. Κυρίως με την ομοιογένειά του και, σε δεύτερη φάση, με την παροιμιώδη πληθωρικότητά του. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο εξελιγμένος μπόξερ των Γερμανών παράγει 63 και πλέον χλγμ. ροπής, οπότε είναι μάλλον εύκολο να αντιληφθεί κανείς τι ακριβώς συμβαίνει όταν το δεξί πόδι του οδηγού αποφασίσει να πατήσει μέχρι το τέλος της διαδρομής το αντίστοιχο πεντάλ: το σώμα κολλά μεμιάς στο δερμάτινο κάθισμα (σ.σ.: ξεχάστε διά παντός κάθε υστέρηση στην απόκριση!), όταν την ίδια στιγμή ο δείκτης του στροφομέτρου σκαρφαλώνει, και μάλιστα με καταιγιστικούς ρυθμούς, στην κόκκινη περιοχή και ο αντίστοιχος του ταχυμέτρου στα ανώτερα κλιμάκια του τελευταίου. Και όλα τα παραπάνω με ρυθμό που κάνει καθετί εμπρός σου να φαντάζει πραγματικά ως κινητό εμπόδιο. Από την άλλη πάλι, όντας σε θέση... βολής πίσω από το τριάκτινο πηδάλιο, τα πάντα δείχνουν να εκτυλίσσονται με έναν αρκετά αγχολυτικό και εύκολο... τρόπο που ουδέποτε θα σε προβληματίσει· και πολύ περισσότερο θα σε φοβίσει, παρ’ ότι, αργά ή γρήγορα, συνειδητοποιείς ότι οδηγείς ένα θηρίο με σχεδόν 500 ίππους. Τόσο απλά αλλά και τόσο συναρπαστικά συγχρόνως! Είπαμε όμως: ωριμότητα, και μάλιστα σε όλο της το μεγαλείο!
Το γεγονός βέβαια ότι είδαμε πολύ εύκολα (σχεδόν χωρίς να το καταλάβουμε!) στο ψηφιακό κοντέρ της 911 Turbo τα 315 χλμ./ώρα, κινούμενοι στους ισπανικούς αυτοκινητόδρομους, δεν αποτελεί παρά μια ακόμα απτή επιβεβαίωση των δυνατοτήτων της μοναδικής αυτής κατασκευής. Το ίδιο και οι χρόνοι στο τυπικό «0-100», καθώς τα 3,9 και 3,7 δλ. που ανακοινώνουν οι Γερμανοί για τη χειροκίνητη και αυτόματη έκδοση, αντίστοιχα, δεν μπορούν παρά να πείσουν και τον πλέον δύσπιστο. Συγκλονιστική είναι και η απόδοση του αναβαθμισμένου, σε σχέση με τις απλές Carrera, συστήματος πέδησης, με ή χωρίς τους κεραμικούς δίσκους, το οποίο σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται αντάξιο των προσδοκιών.

Απόλαυση!
Και μάλιστα με «Α» κεφαλαίο! Δεν είναι μόνο ο κινητήρας που συναρπάζει, αλλά ακόμα περισσότερο, για όσους συνειδητοποιημένους, ο τρόπος με τον οποίο τα 63,2 χλγμ. και οι 480 ίπποι του περνούν στο δρόμο. Ποια είναι τα εχέγγυα που το διασφαλίζουν; Αν μη τι άλλο, η εξελιγμένη, ενεργητικού τύπου ανάρτηση, η οποία, όπως συμβαίνει σε κάθε... πλούσια «911», διαθέτει δύο προγράμματα λειτουργίας. Από εκεί και πέρα, η μερίδα του λέοντος φυσικά ανήκει τόσο στο προαιρετικό μπλοκέ πίσω διαφορικό όσο βέβαια και στην εξελιγμένη τετρακίνηση, σήμα κατατεθέν των κορυφαίων εκδόσεων της οικογένειας «911». Ειδικά για την περίπτωσή μας, η όλη διάταξη διαθέτει διαφορετική φιλοσοφία. Πιο συγκεκριμένα, το PTM (Porsche Traction Management) ελέγχεται ηλεκτρονικά μέσω ενός πολύδισκου συμπλέκτη κατανέμοντας τη ροπή του κινητήρα ανάμεσα στους δύο άξονες όχι μόνο ανάλογα με τις συνθήκες του οδοστρώματος αλλά και με βάση τις διαθέσεις του οδηγού. Σημασία όμως δεν έχει τόσο η θεωρία, όσο το αποτέλεσμα στην πράξη. Και ποιο είναι αυτό; Με μια λέξη, απολαυστικό, εφόσον βέβαια ξέρεις τι ακριβώς θέλεις, σεβόμενος πριν από οτιδήποτε άλλο το χαρακτήρα της συγκεκριμένης κατασκευής. Σε γενικές γραμμές και σε «μέσους» ρυθμούς κίνησης, η 911 Turbo είναι ένα καθημερινό κουπέ, αρκούντως ευκολοδήγητο, με ικανοποιητική άνεση και υποδειγματική ασφάλεια. Από εκεί και πέρα, γνωρίζοντας τους νόμους της... φυσικής, απλώς βασίζεσαι στην απίστευτη πρόσφυση των ελαστικών, στο πρόγραμμα Sport της ανάρτησης και, ασφαλώς, στην έξυπνη τετρακίνηση των Γερμανών, η οποία κάθε άλλο παρά πνίγει τις όποιες ανησυχίες σου. Οι υπερβολές αλλά και οι απότομοι χειρισμοί στο τιμόνι σίγουρα δεν ταιριάζουν στο «αρχοντικό» οδηγικό προφίλ της 911 Turbo, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ήρεμοι και αποφασιστικοί χειρισμοί σε πηδάλιο και ποδωστήρια αλλά και το σωστό σημάδι πριν από τη στροφή είναι οι πλέον ενδεδειγμένες κινήσεις για γρήγορη και -γιατί όχι;- απολαυστική οδήγηση. Κακά τα ψέματα, δεν πρόκειται για ένα supercar που αρέσκεται σε σπιναρίσματα και άσκοπες πλαγιολισθήσεις, αλλά στην ουσία της πραγματικά σπορτίφ οδήγησης.

¶ριστη!
Και μάλιστα από κάθε πλευρά, μιας και δεν πρόκειται απλώς για μια ακόμα πιο γρήγορη Carrera S, αλλά για το πιο ώριμο και «συνειδητοποιημένο» supercar υψηλών επιδόσεων, με κορυφαία τεχνολογία και τη μοναδική προσωπικότητα που χαρακτηρίζει κάθε Porsche. Χαλάλι λοιπόν τα 190.000 ευρώ που κοστίζει!_ Χ. Α.

Βάλτερ Ρερλ: ζωντανός θρύλος!
Συγκλονιστική! Η λέξη αυτή πιστεύουμε πως αρκεί (;) για να περιγράψει κανείς τη μοναδική εμπειρία συνοδήγησης της νέας 911 Turbo με τον Βάλτερ Ρερλ πίσω από το πηδάλιο. Και μάλιστα σε «κλειστή» δημόσια διαδρομή! Για ακόμα μια φορά λοιπόν οι ιθύνοντες της Porsche επιστράτευσαν τον ψηλόλιγνο Γερμανό (εύγε!), προσφέροντας σε όσους τυχερούς τη δυνατότητα όχι μόνο να διαπιστώσουν τις πραγματικά ασύλληπτες δυνατότητες του νεότερου δημιουργήματός τους, αλλά και να γνωρίσουν από πιο κοντά τον άνθρωπο-θρύλο που, σαν άλλοτε και παρά τα σχεδόν 64 χρόνια του, παραμένει στις επάλξεις. Εμπειρία!_ Χ. Α.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΟΠΙΑ
Από την κορυφή έως και τα νύχια, η «911» αποτελεί μια πραγματική έκθεση υψηλής τεχνολογίας. Αναμφίβολα, το πιο πικάντικο συστατικό της συνταγής είναι ο υπερτροφοδοτούμενος υδρόψυκτος κινητήρας των 3,6 λίτρων με τους νέους στροβιλοσυμπιεστές καυσαερίων μεταβλητής γεωμετρίας VTG (Variable Turbine Geometry) της BorgWarner να αποτελούν τη σημαντικότερη καινοτομία που διαθέτει σήμερα η νέα 911 Turbo. Μια σειρά πτερυγίων, των οποίων η γωνία ελέγχεται ηλεκτρονικά (σε λιγότερο από 100 ms), καθορίζουν την ταχύτητα αλλά και τη γωνία με την οποία προσπίπτουν τα καυσαέρια στη φτερωτή. Στις χαμηλές στροφές, τα πτερύγια βρίσκονται στην ανοικτή θέση για την άμεση επίτευξη πίεσης, ενώ, όταν κλείνουν, η αύξηση της ταχύτητας των καυσαερίων και η απότομη γωνία πρόσπτωσης οδηγούν στην αύξηση της απόδοσης του υπερσυμπιεστή και, ως αποτέλεσμα, στην υψηλή πίεση υπερπλήρωσης. Η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του ’90 στους πετρελαιοκινητήρες, όμως μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατή η εφαρμογή της στους βενζινοκινητήρες, λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας των καυσαερίων (1.000° C σε σχέση με τους 800° C των πετρελαιοκινητήρων). Η λύση προτιμήθηκε από τη χρησιμοποίηση δύο στροβιλοσυμπιεστών σε σειρά, ενός μικρού για άμεση απόκριση στις χαμηλές στροφές και ενός μεγάλου για μέγιστη απόδοση στις υψηλές, αφού τα καταφέρνει καλύτερα και στις δύο περιπτώσεις, έχει χαμηλότερη κατανάλωση, ενώ προσφέρει και χωροταξικά πλεονεκτήματα. Το αποτέλεσμα είναι το νέο μοντέλο να αποδίδει 480 ίππους, 60 περισσότερους από την αντίστοιχη «996», και 63,2 χλγμ. ροπή (57,1 για την «996»), η οποία αποδίδεται και σε μεγαλύτερο εύρος στροφών. Για όσους το επιθυμούν, η Porsche προσφέρει στον προαιρετικό εξοπλισμό του μοντέλου το «Sport Chrono Package Turbo», όπου ο οδηγός επιλέγει μέσω ενός διακόπτη την επιλογή να αυξηθεί για 10 δλ. η πίεση κατά 0,2 bar (overboost), με αποτέλεσμα την αύξηση της ροπής στα 69,3 χλγμ. Όλα αυτά με την κατανάλωση να έχει διατηρηθεί ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη γενιά.
Το «σερβίρισμα» της απόδοσης του κινητήρα στους τροχούς έχει αναλάβει το σύστημα PTM (Porsche Traction Management), που λανσαρίστηκε με την Cayenne και εφοδιάζει για πρώτη φορά μοντέλο της σειράς «911». Σε αντίθεση με την «996», της οποίας το σύστημα τετρακίνησης μοίραζε μόνιμα τη ροπή στον εμπρός και πίσω άξονα σε αναλογία 60:40, το PTM μπορεί να μεταφέρει μέσω ενός πολύδισκου συμπλέκτη ακόμα και το σύνολο της παρεχομένης ροπής μόνο μπροστά. Παράλληλα, η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου είναι σχεδιασμένη να αντιλαμβάνεται τις προθέσεις του οδηγού, έτσι ώστε, αν εκείνος αποφασίσει να προκαλέσει υπερστροφή -και αντιδράσει σωστά-, το σύστημα να διανείμει τη δύναμη με τέτοιον τρόπο που και η πλαγιολίσθηση να συνεχιστεί αλλά και το όχημα να παραμείνει υπό έλεγχο. Διαθέσιμα είναι δύο 6τάχυτα κιβώτια, ένα χειροκίνητο και το αυτόματο Tiptronic S, το οποίο είναι βελτιωμένο, επιτυγχάνοντας καλύτερες επιδόσεις κυρίως λόγω της άριστης συνεργασίας του με το PTM.
Όλα τα παραπάνω -και όχι μόνο- δίνουν τη δυνατότητα στη νέα 911 Turbo να γυρίζει -διά χειρός Βάλτερ Ρερλ φυσικά- στο «ναό» του Νίρμπουργκρινγκ σε μόλις 7 λεπτά και 49 δλ. Με άλλα λόγια, ολόκληρα 11 δλ. ταχύτερα από την άμεση πρόγονό της!_ Ι. Κ.

«Ο ρυθμός κίνησης κάνει καθετί εμπρός σου να φαντάζει ως κινητό εμπόδιο.»

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
PORSCHE 911 TURBO
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 3.6
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 3.600 κ.εκ.
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 480 ίπποι/6.000 σ.α.λ.
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 63,2 χλγμ./1.950-5.000 σ.α.λ. (με overboost: 69,3 χλγμ./2.100-4.000 σ.α.λ.)
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Ανεξάρτητη με γόνατα ΜακΦέρσον
ΠΙΣΩ Πολλαπλών συνδέσμων (πέντε)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗΚΟΣxΠΛΑΤΟΣxYΨΟΣ 4.450x1.852x1.300 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.350 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 1.585 κιλά
ΕΛΑΣΤΙΚΑ 235/35 ZR19 εμπρός, 305/30 ΖR19 πίσω
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 XΛM./ΩPA 3,9 δλ. (3,7)
0-160 XΛM./ΩPA 8,4 δλ. (7,8)
0-200 XΛM./ΩPA 12,8 δλ. (12,2)
0-1.000 M. 21,5 δλ. (21,1)
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 310 χλμ./ώρα

* ΤIMEΣ KATAΣKEYAΣTH. ΣE ΠAPENΘEΣH OI EΠIΔOΣEIΣ ΓIA THN TIPTRONIC