4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Ρεπορτάζ - Περιφερειακός Καρέα

Καρέας ώρα μηδέν!

Πόσο συμβατή είναι η εικόνα της μετα-Oλυμπιακής Eλλάδας με το δρόμο-καρμανιόλα που διασχίζει την Aττική και ευθύνεται για δεκάδες θανάτους κάθε χρόνο;

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΑΛΟΥΡΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΑΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΔEYTEPA, 15:00. Ώρα αιχμής, και αποφασίσαμε να κάνουμε την απόπειρά μας. Οι συνάδελφοι από τα διπλανά γραφεία μάς σταύρωναν και μας έδιναν τις ευχές τους, λες και πηγαίναμε στον πόλεμο. «Στον Καρέα για ρεπορτάζ; Να προσέχετε, ρε παιδιά!» Αυτά και άλλα πολλά ακούγαμε, ενώ «ζωνόμασταν» με φωτογραφικές μηχανές και σημειωματάρια! Λίγα λεπτά αργότερα βρισκόμασταν ήδη δίπλα στην πρώτη παγίδα του δρόμου. Στο ρεύμα με κατεύθυνση προς την παραλία, λίγο μετά τα φανάρια του Καρέα, υπάρχει ένα πρατήριο πάνω σε μια αριστερή, απίστευτα κατηφορική και τυφλή στροφή! Πόσες φορές έχουν «πετάξει» σε αυτό το σημείο πολλά οχήματα και έχουν προσγειωθεί σε προπορευόμενα τα οποία πολύ απλά δεν τα είχαν δει; Πόσες φορές οι δύο λωρίδες -ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας- έχουν γίνει μία, ακριβώς πάνω σε αυτό το επικίνδυνο σημείο, επειδή κάποιοι πρέπει να βάλουν βενζίνη, αλλά αναγκάζονται να περιμένουν στην ουρά, έξω από το χώρο του πρατηρίου;
Αφού γλιτώσαμε από εκεί, πήγαμε στη διασταύρωση του περιφερειακού, με κατεύθυνση δεξιά για Παγκράτι και Βύρωνα. Ξέρετε, ακριβώς σε εκείνο το σημείο όπου μόλις «πέσουν» κάποιες ψιχάλες πρέπει να έχεις όχημα 4x4, φοβερές -off road- ικανότητες και μεγάλα αποθέματα αντοχής, για να καταφέρεις, από τη μια, να αποφύγεις τα βουνά από χώμα που βρίσκονται μέσα στο δρόμο και, από την άλλη, να μην ψάξεις να βρεις και να ξυλοφορτώσεις εκείνους τους «δολοφόνους» που επέτρεψαν να βουλωθούν όλα τα φρεάτια του δρόμου... Μεταφερόμαστε στο απέναντι ρεύμα, με κατεύθυνση προς περιφερειακό του Υμηττού (Αττική Οδός). Δεξιά τυφλή στροφή, ακριβώς στο τελείωμά της φανάρια (αριστερά για Καισαριανή) και στην κορυφή της... σκαλοπάτι! Τι άλλο δηλαδή πρέπει να συμβεί για να καταλάβουμε ότι κάτι γίνεται λάθος; Όπως, λοιπόν, καταλαβαίνετε, οι ανυποψίαστοι οδηγοί βλέπουν ξαφνικά μπροστά τους αυτούς που έχουν σταματήσει στο «τυφλό» φανάρι, κλείνονται στο εσωτερικό της στροφής για να τους αποφύγουν, αλλά εκεί η κακοτεχνία δεν τους αφήνει περιθώριο επιλογής. Αποτέλεσμα; «Στολίδια» παντού, κλάμα και οδυρμός! Ακόμη πιο φοβισμένοι, συνεχίζουμε στο ρεύμα μας, φωτογραφίζοντας τις πεσμένες μπαριέρες μέσα στο δρόμο, μερικά συντρίμμια αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, σκουπίδια κτλ. Πληρώνουμε 2,70 ευρώ στην Αττική Οδό (ασφαλέστερος αυτοκινητόδρομος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2005!) και στην πρώτη έξοδο κάνουμε αναστροφή, αποφασισμένοι να βγούμε και πάλι στον περιφερειακό του Καρέα, αυτήν τη φορά για να «παίξουμε» σε μια από τις πιο επικίνδυνες ρουλέτες του δρόμου. Ποια είναι αυτή; Ακριβώς εκεί, λοιπόν, όπου ολοκληρώνεται η ασφαλής άσφαλτος της ΑΟ και ξεκινά το «παγοδρόμιο» του Καρέα συναντιούνται οι... εχθροί! Οι μεν έρχονται από Μεσογείων, Παπάγου κτλ., οι δε βγαίνουν από την ΑΟ, όπως κι εμείς. Ποιος νικά; Όποιος είναι πιο τυχερός, και για την ακρίβεια ο σώζων εαυτόν... Όλοι έχουν την απαίτηση να πάνε στην κατεύθυνσή τους, διασταυρώνοντας ξίφη και πορείες, και όλα αυτά με 120, 140 και 160 χλμ./ώρα. Παναγία μου!
Φυσικά, όλα τα παραπάνω -όπως προείπαμε- δεν είναι τα μοναδικά επικίνδυνα σημεία του περιφερειακού Καρέα και σε καμία περίπτωση δε δικαιολογούν τις απερισκεψίες των οδηγών, οι οποίοι πολλές φορές παίζουν κορόνα γράμματα τις ζωές τους, αδιαφορώντας για τους ίδιους και τους γύρω τους. Απλώς, αποτελούν ένα ακόμη δριμύ «κατηγορώ» για την αυτοκινητική πραγματικότητα στην Ελλάδα του σήμερα. Κάντε κάτι, λοιπόν, σε Καρέα και όπου αλλού καθημερινά χάνονται άδικα τόσες ζωές, γιατί πραγματικά είναι μεγάλο κρίμα!_ Μ. Σαλ.

BOX με νούμερα ατυχημάτων από Τροχαία
Τα νούμερα της ντροπής...
Ευχαριστούμε θερμά τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής για τα παρακάτω νούμερα που μας παραχώρησε για δημοσίευση και πραγματικά μας αποκαρδίωσαν... Σύμφωνα με τη μηχανογραφική μελέτη που αφορά τα ατυχήματα που έχουν γίνει στον περιφερειακό του Καρέα από 1η Ιανουαρίου 2000 έως και 31 Μαρτίου 2006, προέκυψαν τα παρακάτω στοιχεία ντροπής και λύπης! Η χώρα μας, λοιπόν, μέσα σε αυτό το διάστημα θρήνησε το θάνατο 9 συμπολιτών μας, το σοβαρό τραυματισμό άλλων 17 και τον ελαφρύ 235. Τα συγκεκριμένα δεδομένα προέκυψαν έπειτα από 9 θανατηφόρα, 17 σοβαρά και 150 ελαφριάς μορφής ατυχήματα. Έλεος... Όλα αυτά σε ένα δρόμο λίγων χιλιομέτρων μέσα στην πρωτεύουσα!

BOX αιτίες και λύσεις από τον πρόεδρο των συγκοινωνιολόγων
Προτείνουμε!
Απευθυνθήκαμε στο Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων για το μείζον αυτό πρόβλημα της καθημερινότητάς μας. Ας δούμε πού εστιάζουν τις αιτίες του «φαινομένου» και τι προτείνουν για τη λύση του, μέσα από τα λόγια του προέδρου, κ. Γιάννη Χανδάνου.

«Ταξιδεύοντας στη Λεωφόρο Καρέα, είναι φανερή η αίσθηση της ανασφάλειας και της απαίτησης για οδήγηση με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς κάθε απροσεξία μπορεί να τιμωρηθεί. Αξίζει, όμως, να αναρωτηθεί κανείς πού οφείλεται το παραπάνω γεγονός.
Η γεωμετρία της οδού αλλά και το παρακείμενο οδικό περιβάλλον κρύβουν την απάντηση στο ερώτημα. Η διατομή της οδού μεταβάλλεται από δύο σε τρεις (και περισσότερες) λωρίδες, διασχίζοντας ένα ορεινό ανάγλυφο, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σημαντικές κλίσεις μηκοτομής αλλά και αρκετές και συχνές οριζοντιογραφικές καμπύλες. Επίσης, στον άξονα αυτό καταλήγει σημαντικός αριθμός οχημάτων, τα οποία καταφτάνουν από τον ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, έχοντας διαμορφώσει διαφορετική “ψυχολογία”.
Τις παραπάνω συνθήκες έρχεται να συμπληρώσει το υπόλοιπο οδικό περιβάλλον, όπου, ειδικά στο αστικό τμήμα, παρατηρούνται ποικίλες παρόδιες χρήσεις γης (κατοικίες, εμπορικά καταστήματα, συνεργεία, βενζινάδικα), με ανάγκη εξυπηρέτησης εισόδων-εξόδων και φορτοεκφορτώσεων χωρίς κατάλληλες διαμορφώσεις, με συχνά παράνομη κατάληψη των πεζοδρομίων και αναπόφευκτη κίνηση των πεζών επί του οδοστρώματος.
Εφόσον στα παραπάνω προσθέσουμε τις πινακίδες-παγίδες, την κακή ποιότητα του ασφαλτοτάπητα, αλλά και την πολυαρχία φορέων που καλούνται να αναλάβουν την ευθύνη συντήρησης του δρόμου και του εξοπλισμού ασφάλισής του, εύκολα εξηγείται γιατί ο συγκεκριμένος οδικός άξονας χαρακτηρίζεται ως ένας από τους λιγότερο ασφαλείς στην πρωτεύουσα, χωρίς να ανατρέξει κανείς στους αριθμούς των ατυχημάτων και των θυμάτων που έχουν καταγραφεί σε αυτόν.
Οι λύσεις, λοιπόν, θα πρέπει να αναζητηθούν σε επεμβάσεις που θα βελτιώσουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά, επιτυγχάνοντας όσο το δυνατόν πιο σταθερή διατομή της οδού και ομαλότερη μετάβαση μεταξύ των ανομοιόμορφων τμημάτων αυτής, διαμόρφωση ασφαλέστερου παρόδιου οδικού περιβάλλοντος και, βέβαια, περιορισμό της ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων. Φυσικά, και η αστυνόμευση έχει το ρόλο της, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η προσαρμογή της οδηγικής συμπεριφοράς των οδηγών στις υφιστάμενες κυκλοφοριακές και γεωμετρικές συνθήκες της περιοχής.»

«Στον Καρέα για ρεπορτάζ; Να προσέχετε, ρε παιδιά!»

«Όλοι έχουν την απαίτηση να πάνε στην κατεύθυνσή τους, διασταυρώνοντας ξίφη και πορείες, και όλα αυτά με 120, 140 και 160 χλμ./ώρα. Παναγία μου!»