4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

30 μέρες με το Toyota Yaris 1.3

  • Μπορεί να μοιάζει περιττή πολυτέλεια, όμως τα χειριστήρια στο τιμόνι, εκτός του ότι είναι πρακτικά, συμβάλλουν και στην ασφάλεια.

  • Με τη μέση κατανάλωση να συγκρατείται στα 8,9 λίτρα/100 χλμ., η αυτονομία του Yaris πλησιάζει τα 500 χλμ.!

  • Σκόνη, πέτρες, λάσπες... Eυκαιρία για ένα πλύσιμο μετά την εξόρμηση στα ορεινά.

  • Το μόνο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν τόσες θήκες... που μπορείς να χάσεις τα πράγματα σου!

Λαμβάνω την τιμή...

Περίπου τέσσερις μήνες και 10.000 χλμ. πέρασε στο «στρατόπεδό μας» το νέο Yaris. O Iάκωβος Kρομμύδας το... χρεώθηκε με 108 χλμ. για ένα μήνα και ευπειθώς αναφέρει...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΡΧΕΙΟ 4Τ

«ΓIA ENA MHNA θα ζήσεις με ένα Yaris. Μέχρι να το αποχωριστείς, να το ξέρεις καλύτερα από το σπίτι σου». Η εντολή σαφής για το ποιο θα είναι το μεταφορικό μας μέσο για τις επόμενες ημέρες και η πρώτη εικόνα, αν και αποτελεί θέμα υποκειμενικό, σίγουρα παίζει το ρόλο της. Το Yaris έχει σύγχρονο σχεδιασμό, όμως δείχνει κάπως θηλυκό για τα γούστα μας. ¶λλο που δεν ήθελε το έτερον ήμισυ, που έδειξε να το συμπαθεί από την πρώτη κιόλας στιγμή.
Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν το Yaris τους ως ένα πρακτικό αυτοκίνητο πόλης. Aν, όμως, αποτελεί το μοναδικό σου μεταφορικό μέσο, τότε οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγάλες. Για τη διαδρομή γραφείο-σπίτι το σουπερμίνι της Toyota αποτελεί ιδανικό σύντροφο. Το ελαφρύ τιμόνι, σε συνδυασμό με το συγκρατημένο μήκος, σου επιτρέπει να ελίσσεσαι άνετα τόσο στην κίνηση όσο και στους πηγμένους χώρους στάθμευσης. «Όλα τα λεφτά», βέβαια, είναι το εσωτερικό! Αν υπήρχε βραβείο για τον αριθμό και την πρακτικότητα των θέσεων για μικροαντικείμενα, τότε το Yaris θα το έπαιρνε με κλειστά μάτια. Ντουλαπάκια και θήκες υπάρχουν παντού. Οι ποτηροθήκες στα άκρα του ταμπλό είναι πρακτικές, όμως είναι κατάλληλες κυρίως για αλουμινένια κουτάκια, αφού καφέδες και ποτηράκια δε θα... δυσκολευτούν στην πρώτη ανωμαλία του δρόμου να αδειάσουν μέρος του περιεχομένου τους στον άτυχο επιβάτη (όπως, δυστυχώς, διαπιστώσαμε από πρώτο χέρι). Συνολικά, ο εσωτερικός χώρος δεν άφησε παραπονεμένο ούτε τον πέμπτο επιβάτη - τουλάχιστον για τη σχετικά σύντομη βόλτα μέχρι το σινεμά. Ιδιαίτερα, μάλιστα, εκτιμήθηκε το γεγονός ότι το πάτωμα είναι εντελώς επίπεδο και, έτσι, ο μεσαίος της παρέας δεν ένιωθε παρείσακτος. Όλα καλά στην Αθήνα, όμως η μεγάλη δοκιμασία για κάθε αυτοκίνητο πόλης ξεκινά το σαββατοκύριακο. Με δύο άτομα και μερικές αποσκευές, δεν τίθεται θέμα χώρου, ακόμα και αν χρειάζεται να κουβαλήσεις -θέλεις δε θέλεις- τη μισή παραγωγή του θεσσαλικού κάμπου. Εξαιρετικό αποδείχθηκε το πρακτικό ράφι στο χώρο αποσκευών, το οποίο σου δίνει τη δυνατότητα να αφήσεις τα λασπωμένα ρούχα και παπούτσια, χωρίς να χρειαστεί να κάνεις χάλια τις υπόλοιπες αποσκευές. Το μόνο αρνητικό που μας έμεινε από αυτήν την εξόρμηση ήταν ο θορυβώδης κινητήρας, ο οποίος, όμως, δεν τα βρήκε σκούρα, ούτε με το αυξημένο βάρος.
Αφήνοντας το κλειδί του Yaris στο γραφείο για τελευταία φορά, σκέφτεσαι ότι ίσως να μην πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που το ερωτεύεσαι, ειδικά αν βλέπεις τους τέσσερις τροχούς ως κάτι παραπάνω από ένα μεταφορικό μέσο. Σίγουρα, όμως, εκτιμάς όλα αυτά που σου προσφέρει απλόχερα στην καθημερινή συμβίωση μαζί του και, βέβαια, το τοποθετείς στην κορυφή της προσωπικής σου λίστας, χάρη στην ποιότητα που το χαρακτηρίζει σε όλα τα επίπεδα._ Ι. Κ.

After sales...
Πόσο, όμως, κοστίζουν μερικά από τα πιο «συνηθισμένα» ανταλλακτικά για ένα Toyota Yaris 1.300 κ.εκ., όπως αυτό της -long term- δοκιμής μας; Στις παρακάτω -ενδεικτικές- τιμές σε ευρώ περιλαμβάνεται και ο ΦΠΑ.

Φανάρι εμπρός 134,6
Φανάρι πίσω 100,6
Προφυλακτήρας εμπρός 183,91
Προφυλακτήρας πίσω 247,41
Καταλύτης με αισθητήρα «Λ» 157,72
4 αμορτισέρ 375,02
4 δισκόφρενα 108,29
Φτερό εμπρός δεξιά 110,50
Φτερό πίσω δεξιά 250,93
Καθρέφτης οδηγού πλήρης 124,24
Καπό μηχανής 132,83
Σετ συμπλέκτη 197,80
Πόρτα οδηγού 304,97

Xαλάνε τα ιαπωνικά;

Μέλος του νεοσύστατου στόλου μας κι ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα των τελευταίων ετών. O λόγος για ένα ασημένιο 5θυρο Toyota Yaris 1.300 κ.εκ. νέας γενιάς, το οποίο μας έδωσε, ύστερα από 10.000 χλμ., το πρώτο θέμα! Ξαφνικά, ένας θόρυβος από τα φρένα του αυτοκινήτου μάς έκανε να ανησυχούμε ελάχιστα, αφού -ευτυχώς- η απόδοση του συστήματος πέδησης δεν είχε μειωθεί καθόλου! Ταυτόχρονα -λες και κάποιος μας σαμποτάριζε- το air condition δεν έβγαζε κρύο αέρα.
Την επομένη κιόλας, στις 08:30 το πρωί, βρισκόμασταν στην Toyota Autoland AE (Γαλατσίου 42), χρησιμοποιώντας λίγο και τη δημοσιογραφική μας ιδιότητα, αφού αλλιώς το ραντεβού θα ήταν περίπου μία εβδομάδα μετά, όπως μας είπε πολύ ευγενικά η κοπέλα στο τηλεφωνικό κέντρο.
Πρώτος έλεγχος στα φρένα... «Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, απλώς ο θόρυβος που ακούγεται οφείλεται στην πάστα από την οποία είναι κατασκευασμένα τα τακάκια που χρησιμοποιούνται στο Yaris. Ακόμα και να τα αντικαταστήσουμε, ύστερα από λίγο καιρό το ίδιο θα παρουσιάσουν». Αυτά μας είπε ο τεχνικός της Toyota και προχώρησε στη λύση του μυστηρίου του A/C. Αρχικά, λοιπόν, τοποθέτησε το αυτοκίνητο στο ανυψωτικό μηχάνημα, ελέγχοντας αν υπήρχε έστω και το παραμικρό χτύπημα (πάνω ή κάτω) που θα οδηγούσε σε διαρροή φρέον, το οποίο -μυστηριωδώς- είχε τελειώσει. Μηδέν εις το πηλίκον, αφού δε βρέθηκε το παραμικρό ενοχοποιητικό στοιχείο και, παρά το γεγονός ότι φρέον προστέθηκε, ο συμπιεστής εξακολουθούσε να μη δουλεύει. «Δυστυχώς, είναι πρόβλημα του συμπιεστή και θα πρέπει να τον παραγγείλουμε. Θα τον έχουμε σήμερα το μεσημέρι, χωρίς, φυσικά, να χρειαστεί να επιβαρυνθείτε με επιπλέον κόστος, λόγω της εγγύησης που καλύπτει το αυτοκίνητο». Ο συμπιεστής ήρθε και, αφού αντικαταστήθηκε, έπειτα από εργασία περίπου δύο ωρών, το A/C επανήλθε στην κανονική του λειτουργία. Τι έλεγε το πόρισμα; «Βλάβη στην ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα ενεργοποίησης του συμπιεστή»...
Φυσικά, το παράδειγμα αυτού του μήνα σε καμιά περίπτωση δε μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα ιαπωνικά αυτοκίνητα -στην προκειμένη περίπτωση, το Toyota Yaris- αντιμετωπίζουν προβλήματα αξιοπιστίας. Κάθε άλλο! Εδώ είμαστε, όμως, για να επιβεβαιώνουμε και να καταρρίπτουμε τους νόμους και τους κανόνες της αυτοκίνησης του 2006!_ Μ. Σαλ.