4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Hyundai Accent 1.4 4d

Εξίσωση

Μέχρι σήμερα το όνομα Αccent... «ισούταν» με best seller. H τελευταία γενιά του μοντέλου καλείται να επαληθεύσει την ισότητα για μια ακόμα φορά.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΜΠΑΝΕΛΗΣ

TO Hyundai Accent, ήδη από την παρουσίασή του, αποτελεί συνώνυμο του best seller. O συνδυασμός της ιδιαίτερα προσιτής τιμής του (χωρίς, όμως, να δίνει την εντύπωση του φθηνού, ιδιαίτερα στην τελευταία έκδοσή του) και του πλούσιου εξοπλισμού του ήταν το βασικό κλειδί για την επιτυχία από την πρώτη στιγμή. Ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της πρώτης γενιάς, οι πωλήσεις του έφτασαν να αντιστοιχούν στο 50% της κορεατικής αγοράς. Γνωστή «εικόνα» και για το ελληνικό κοινό, αφού σχεδόν 100.000 Accent έχουν πουληθεί στην εγχώρια αγορά (περίπου 60.000 από το 2000 μέχρι σήμερα).
Μιλάμε, λοιπόν, για ένα μοντέλο η αποδοχή του οποίου αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για την εμπορική του πορεία, η οποία θα είναι σχετικά βραχυπρόθεσμη, αφού ετοιμάζεται ένα νέο, μεγαλύτερο Accent, πάνω στη βάση του πρωτοτύπου που είδαμε στη Φρανκφούρτη.

Zoom...
... λοιπόν, στις λεπτομέρειες του σημερινού 4θυρου αυτοκινήτου της Hyundai. Οπτικά, το νέο Accent είναι σίγουρα πολύ πιο σύγχρονο από το προγενέστερο, φρέσκο και, σίγουρα, με αποδεκτό σχήμα.
Εσωτερικά, η σχεδιαστική συγγένεια με το Kia Rio είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. Οι ομοιότητες στην κονσόλα και η εσοχή του ταμπλό εμπρός από το συνοδηγό το αποδεικνύουν. Tα πλαστικά μπορεί οπτικά να μην εντυπωσιάζουν (μυρίζουν έντονα κιόλας), έχουν, όμως, ικανοποιητική ποιότητα, ενώ είναι και σωστά συναρμολογημένα, χωρίς ατέλειες. Η θέση οδήγησης φέρνει τον οδηγό σε σωστή θέση απέναντι στα χειριστήρια, αλλά οι πλάτες είναι σχεδόν επίπεδες και δεν προσφέρουν ικανοποιητική πλευρική στήριξη.
Σε επίπεδο χώρων, η αύξηση των εξωτερικών διαστάσεων παρέσυρε και το μεταξόνιο, το οποίο μεγάλωσε κατά 6 εκ. Έτσι, οι κανονικού αναστήματος επιβάτες πίσω έχουν στη διάθεσή τους ικανά περιθώρια για τα γόνατα και το κεφάλι. Όσο για το πλάτος, αυτό επαρκεί για δύο ενηλίκους στο πίσω κάθισμα. Τέλος, ωφελημένος βγήκε και ο χώρος αποσκευών, φτάνοντας τα 390 λίτρα, χωρίς, ωστόσο, να υπερβαίνει το μέσο όρο της κατηγορίας.

Focus...
... στην άνεση και την ποιότητα κύλισης έχουν κάνει οι Kορεάτες στην περίπτωση του Accent. Αν και βασίστηκε στη γνωστή από το Rio πλατφόρμα και διαθέτει ίδια αρχιτεκτονική αναρτήσεων (ΜακΦέρσον εμπρός, ημιάκαμπτος πίσω), το Accent δείχνει από την αρχή ότι έχει διαφορετική ρύθμιση. Λακκούβες και ανωμαλίες... ισοπεδώνονται. Ακόμα και οι πιο δύσκολες από αυτές περνούν με ιδιαίτερα γλυκό τρόπο στο εσωτερικό, ενώ δε χτυπά, ούτε όταν τελειώνει η διαδρομή της ανάρτησης. Ταυτόχρονα, δε γέρνει όσο θα περίμενε κανείς, δεδομένης της άνεσης που προσφέρει. Ο πίσω άξονας είναι σταθερός και μόνο σε γλιστερό οδόστρωμα μπορεί να «παρεκτραπεί», αλλά σε καμία περίπτωση με τρόπο που θα φέρει τον οδηγό σε δύσκολη θέση. Το μόνο που μπορεί κανείς να επισημάνει, σε ό,τι αφορά την οδική συμπεριφορά του, είναι οι πλεύσεις του αμαξώματος, οι οποίες, όσο μεγαλύτερο είναι το φορτίο, τόσο πιο αισθητές γίνονται. Τώρα, σε ό,τι αφορά τα χειριστήρια, τόσο ο επιλογέας, με τις σχετικά μεγάλες διαδρομές, όσο και το ηλεκτρικό τιμόνι ικανοποιούν - χωρίς, όμως, να διακρίνονται. Όσο για τα φρένα, πετυχαίνουν να ακινητοποιήσουν το αμάξωμα σε 62 μ. από τα 120 χλμ./ώρα. Για τις επιδόσεις του Accent, που κινούνται σε ικανοποιητικό επίπεδο για τα δεδομένα της κατηγορίας, φροντίζει ο γνωστός από το Kia Rio 1.400άρης κινητήρας. Αποδίδει γραμμικά, ωστόσο νιώθει καλύτερα στην υψηλότερη περιοχή του στροφομέτρου, όπου και εμφανίζεται η μέγιστη ιπποδύναμη (95 ίπποι/6.000 σ.α.λ.). Tέλος, κινεί άνετα το αμάξωμα, ενώ στα «ελαττώματά» του πρέπει να υπολογιστεί ο θόρυβος στις υψηλές στροφές και η «τσιμπημένη» κατανάλωση (μέσος όρος 11,2 λίτρα/100 χλμ.).

Εκκολαπτόμενο best seller
Τι έχουμε, λοιπόν, μέχρι εδώ; Ασφαλή οδική συμπεριφορά, ικανοποιητική ποιότητα κατασκευής, άνετους χώρους και κορυφαία, εντυπωσιακή (!) ποιότητα κύλισης. Παράλληλα, δεν μπορεί να του προσάψει κανείς «παραπτώματα» - πέραν της πλεύσης του αμαξώματος και της μέτριας απόδοσης των φρένων, που οφείλεται και στα ελαστικά. Αν κανείς, λοιπόν, σε όλα αυτά προσθέσει τον πολύ καλό εξοπλισμό και της βασικής έκδοσης (μεταξύ άλλων, έχει 2 αερόσακους, ηλεκτρονικό κλιματισμό (!), τέσσερα ηλεκτρικά παράθυρα, υπολογιστή ταξιδιού, συναγερμό και ηχοσύστημα), η οποία έχει αφετηρία τα 11.500 ευρώ, έχουμε να κάνουμε με ένα εκκολαπτόμενο best seller._ 4T

ΥΠΕΡ/ΑΝΕΣΗ/ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΥΛΙΣΗΣ/ΤΙΜΗ
ΚΑΤΑ/ΠΛΕΥΣΗ ΑΜΑΞΩΜΑΤΟΣ (ME ΠΛHPEΣ ΦOPTIO)/ΘΟΡΥΒΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

ΚΟΣΤΟΣ
ΤΙΜΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 11.500 ευρώ

ΤΕΧΝΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κυβισμός: 1.399 κ.εκ.
Κύλινδροι: 4 σε σειρά
Μέγ. ισχύς: 95 ίπποι στις 6.000 σ.α.λ.**
Μέγ. ροπή: 12,8 χλγμ στις 4.700 σ.α.λ.**

ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κίνηση: στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: χειροκίνητο 5 σχέσεων

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός: Γόνατα ΜακΦέρσον με ψαλίδια βάσης, αντιστρεπτική ράβδος
Πίσω: ημιάκαμπτος άξονας

ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: αεριζόμενοι δίσκοι
Πίσω: δίσκοι

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Τελ. ταχύτητα: 170 χλμ/ώρα**
0-100 χλμ/ώρα (δλ): 12,5* /12,3**
Ρεπρίζ 50-80 με 3η (δλ): 6,6
Ρεπρίζ 80-110 με 4η (δλ): 10,9
Ρεπρίζ 120-140 με 5η/6η (δλ): 16,9
Φρενάρισμα 120-0 χλμ/ώρα (μ.): 61,8
Μέση κατανάλωση λίτρα/100 χλμ: 11,2

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μήκος (χλστ): 4.280
Πλάτος (χλστ): 1.695
Ύψος (χλστ): 1.470
Μεταξόνιο (χλστ): 2.500
Βάρος (κιλά): 1.158*/1.058**

*Τιμή 4Τ
**Τιμή κατασκευαστή