4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

BMW Z4 2.0i face lift

Προσιτή και ανανεωμένη!

Τι είπατε; Της λείπουν 27 ίπποι και 2 κύλινδροι σε σχέση με τη 2.5; Μην αγχώνεστε! Η ανανεωμένη 2λιτρη BMW Z4 δηλώνει βροντερό «παρών» σε κάθε περίπτωση!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΑΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ όνειρο ανεκπλήρωτο για τους περισσότερους λάτρεις του μοντέλου, αφού το κόστος για την απόκτησή της ήταν απαγορευτικό. Ευτυχώς (!), στην BMW αποφάσισαν να διευρύνουν το «τάργκετ γκρουπ» της Ζ4, δίνοντας μια απλή γερμανική λύση! Πήραν, λοιπόν, το γνωστό από την «120» 2λιτρο 4κύλινδρο κινητήρα των 150 ίππων, τοποθέτησαν το πολύ καλό 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων της εταιρείας (διατίθεται πλέον με όλες τις Ζ4), παρουσίασαν και τις face lift πινελιές, ταυτόχρονα με την εμφάνιση της κορυφαίας «Μ», και... το αποτέλεσμα;

Μια «αυθεντική» Z4...
... σε κάθε τομέα, μάλιστα, αφού δεν έχει να ζηλέψει και πολλά από τις ταχύτερες, αλλά αρκετά πιο «τσιμπημένες», αδελφές της (θυμίζουμε το τέλος εποχής για τη 2.2). Σύμφωνοι, ο κινητήρας (1.995 κ.εκ. απόδοσης 150 ίππων/6.200 σ.α.λ. και μέγιστης ροπής 20,4 χλγμ./3.600) δε βάζει... φωτιά στο δρόμο, αλλά η κίνηση «ματ» των Bαυαρών να εφοδιάσουν το μοντέλο με το σωστά κλιμακωμένο χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων απέδωσε τα μέγιστα! Tο γερμανικό ρόουντστερ χρειάζεται μόλις 8,8 δλ. (!) για τα 0-100 χλμ./ώρα, ενώ η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 220 χλμ./ώρα!
Στο δρόμο, «ανοιχτή» ή «κλειστή», καταφέρνει να σε κατακτά χιλιόμετρο με το χιλιόμετρο, ενώ η σφικτή ανάρτηση, σε συνδυασμό με το άκαμπτο και στιβαρό πλαίσιο, σε κάνει να ερωτεύεσαι και τον «ψυχικό της κόσμο», εκτός από τα αδιαμφισβήτητα εξωτερικά της χαρίσματα! Τα εξαιρετικά ζυγισμένα χαρακτηριστικά συνδυάζονται με ακριβείς αντιδράσεις, ενώ, ακόμα και με το πολύ καλό DSC εκτός λειτουργίας, δύσκολα το πίσω μέρος θα ακολουθήσει δική του τροχιά.

Γερμανικός «ιμπεριαλισμός»!
Επειδή αυτός ο λαός -ο γερμανικός εννοούμε- έχει μάθει να μην είναι ευχαριστημένος με τίποτα, προσπαθεί πάντα να φτάσει στην κορυφή. Έτσι, οι αθεόφοβοι αποφάσισαν να βάλουν «χέρι» ακόμα και στη Z4.
Ψυχραιμία! Δε μιλάμε για κοσμογονικές αλλαγές, αλλά για πινελιές τελειότητας σε ένα σύνολο που πραγματικά χαίρεσαι να το οδηγείς αλλά και να το βλέπεις! Οι αισθητικές διαφοροποιήσεις, λοιπόν, σε σχέση με την προκάτοχό της έχουν να κάνουν με το νέο εμπρός προφυλακτήρα και τα ενσωματωμένα ανακλαστικά στις άκρες του, τα οποία προσδίδουν ακόμα πιο άγρια και επιβλητική εμφάνιση στο «πρόσωπο» της Γερμανίδας καλλονής. Επιπλέον, με τα νέα πίσω φωτιστικά σώματα, τα οποία μετατρέπουν σε ακόμα πιο προκλητικά τα -αν και γερμανικά- «βραζιλιάνικα οπίσθια» της BMW Z4! Πόσα χρήματα, όμως, πρέπει να επενδύσουμε για να καταφέρουμε να την κάνουμε δική μας; Η τιμή της βασικής έκδοσης είναι 39.600 ευρώ, με εξοπλισμό ο οποίος θα σας αφήσει κάτι παραπάνω από ικανοποιημένους. Αν, όμως, επιθυμείτε ένα μοντέλο όπως αυτό της δοκιμής μας, τότε θα πρέπει να διαθέσετε 43.500 ευρώ για έξτρα «καλούδια», όπως δερμάτινο σαλόνι, ανεμοθραύστη, φώτα ομίχλης, το κορυφαίο (!) ραδιοCD «Business» (δεν αλλοιώνεται η απόδοσή του, ούτε στην Eθνική με ανοιχτή την κουκούλα!), κορυφαίας αισθητικής πατάκια κ.ά. Θυμίζουμε ότι οι βασικές εκδόσεις των 2,5 και 3,0 λίτρων (έκδοση si) κοστίζουν 44.200 και 54.700 ευρώ, αντίστοιχα.

Αξίζει!
Πρόκειται για ακόμα μια«τίμια» 2λιτρη BMW (μαζί με την «3άρα»), αφού ούτε για μια στιγμή δε νιώσαμε μειονεκτικά που δε βρισκόμασταν μέσα σε μια Ζ4 μεγαλύτερου κυβισμού. Την οδηγείς, τη χαζεύεις, την ανοίγεις και απολαμβάνεις όλα αυτά που σου προσφέρουν και οι ισχυρότερες εκδόσεις και σκέφτεσαι ότι το καλό ρόουντστερ δεν ισοδυναμεί με... πολύ «γκάζι»! Mε ατού το χαμηλότερο κόστος αλλά και τις πινελιές ανανέωσης, ήρθε αποφασισμένη να ταράξει το φετινό μας καλοκαίρι!_ 4Τ

BMW Z4 2.0i
ΥΠΕΡ/Η ΦΘΗΝΟΤΕΡΗ... Ζ4
ΚΑΤΑ/O ΗΧΟΣ TOY ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ 6ΚΥΛΙΝΔΡΟΥΣ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ PAΔIO/CD, ΑΚΟΜA ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΟΥΚΟΥΛΑ
ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΑΜΕ...
ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ
- ΝΑ ΗΤΑΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ!

«Στο δρόμο, «ανοιχτή» ή «κλειστή», σε κατακτά χιλιόμετρο με το χιλιόμετρο...»

«Η σφιKτή ανάρτηση, σε συνδυασμό με το άκαμπτο και στιβαρό πλαίσιο, σε κάνει να ερωτεύεσαι και τον “ψυχικό της κόσμο”.»

«Δε μιλάμε για κοσμογονικές αλλαγές, αλλά για πινελιές τελειότητας σε ένα σύνολο που πραγματικά χαίρεσαι να το οδηγείς και να το βλέπεις!»

ΚΟΣΤΟΣ
ΤΙΜΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 39.600 ευρώ

ΤΕΧΝΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κυβισμός: 1.995 κ.εκ.
Κύλινδροι: 4 σε σειρά
Μέγ. Ισχύς: 150 ίπποι στις 6.200 σ.α.λ.**
Μέγ. Ροπή: 20,4 χλγμ. στις 3.600 σ.α.λ.**

ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κίνηση: Στους πίσω τροχούς
Κιβώτιο: χειροκίνητο 6 σχέσεων

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός: Γόνατα ΜακΦέρσον με ψαλίδια βάσης, αντιστρεπτική ράβδος
Πίσω: Πολλαπλών συνδέσμων, αντιστρεπτική

ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: Αεριζόμενοι δίσκοι
Πίσω: δίσκοι

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Τελ. ταχύτητα: 220 χλμ/ώρα*
0-100 χλμ/ώρα (δλ): 8,8*/8,2**
Ρεπρίζ 50-80 με 3η (δλ): 5,5
Ρεπρίζ 80-110 με 4η (δλ): 7,6
Ρεπρίζ 120-140 με 5η/6η (δλ): 7,7/10,9
Φρενάρισμα 120-0 χλμ/ώρα (μ.): 55,4
Μέση κατανάλωση λίτρα/100 χλμ: 12,5

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μήκος (χλστ): 4.091
Πλάτος (χλστ): 1.781
Ύψος (χλστ): 1.299
Μεταξόνιο (χλστ): 2.495
Βάρος (κιλά): 1.314*/1.295

*Τιμή 4Τ
**Τιμή κατασκευαστή