4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Honda Civic Hybrid - Toyota Prius

  • Περισσότερα κυβικά και μεγαλύτερος ηλεκτροκινητήρας έχουν ως αποτέλεσμα καλύτερες επιδόσεις. Όμως, το Prius έχει πιο έντονη υστέρηση απόκρισης, όταν πατήσεις το γκάζι με χαμηλές ταχύτητες, κυρίως λόγω κιβωτίου.

  • Παρά τις μικρότερες διαστάσεις του το Prius είναι εξίσου βαρύ με το Civic.

  • Στο Civic η υβριδική τεχνολογία περνά «στα ψιλά γράμματα». Η λειτουργία ανάκτησης ενέργειας ή φόρτισης των μπαταριών εμφανίζεται με μια μικρή γραμμή στο καντράν. Πάντως, και εδώ το εσωτερικό προέρχεται από... το μέλλον.

  • Ο ηλεκτροκινητήρας του Civic αποδίδει 20 ίππους και ουσιαστικά λειτουργεί επικουρικά στον κινητήρα εσωτερικής καύσης των 1,3 λίτρων - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απογειώνεται η κατανάλωση.

  • Χάρη στο κιβώτιο CVT, σπάνια βλέπεις τις στροφές να ανεβαίνουν πάνω από τις 3.000 ανά λεπτό. Στο Prius δε βλέπεις... τίποτα· δεν υπάρχει στροφόμετρο.

Πιάσε με, αν μπορείς

Όχι σε επιδόσεις, ντιζάιν ή στοιχεία πολυτέλειας, αλλά σε κατανάλωση και οικονομία καυσίμου. Όταν οδηγείς ένα υβριδικό σαν αυτά της δοκιμής μας, ακούς για την κρίση του πετρελαίου και σιγομουρμουρίζεις: «Πέρα βρέχει...»

ΦΩTOΓPAΦIEΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΣE μια εποχή που ο μαύρος χρυσός είναι περισσότερο από ποτέ... χρυσός, τινάζοντας τους προϋπολογισμούς των κρατών αλλά και των οικογενειών στον αέρα, οι Ιάπωνες προτείνουν μια εναλλακτική μορφή αυτοκίνησης, ασύγκριτα πιο φιλική τόσο στην τσέπη του καταναλωτή όσο και στο περιβάλλον. Τα υβριδικά είναι εδώ και, όπως δείχνουν τα πράγματα, ήρθαν για να μείνουν - γι’ αυτό και η Honda αποφάσισε να μπει στο παιχνίδι πιο επιθετικά, με το νέο Civic Hybrid.

«Arny» vs Tom Hanks
Απέναντί του υπάρχει το «κατεστημένο», το Toyota Prius, το οποίο κατάφερε ήδη να διχάσει τους έχοντες και κατέχοντες πέρα απ’ τον Ατλαντικό. «Hummer ή Prius» αναρωτιούνται οι star της «Oscarville», καθώς το υβριδικό της Toyota πουλάει στην Καλιφόρνια περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη, με τα ονόματα πολλών αστέρων του Xόλιγουντ να βρίσκονται στις λίστες αναμονής της ιαπωνικής εταιρείας. Παράξενο, αλλά ο κυβερνήτης αυτής της πολιτείας -μιας από τις πιο ευαισθητοποιημένες σε οικολογικά θέματα-, ο ¶ρνολντ Σβαρτζενέγκερ, έχει... επτά Hummer στο γκαράζ του. «Οι νεόπλουτοι», λέει το κατεστημένο του Xόλιγουντ, «είναι σίγουρα φαν του Hummer». Αγωνιούν να δείξουν ότι πέτυχαν. Όπως και οι ράπερ που έχουν κάνει στάση ζωής τη φράση «Get rich or die tryin’». Απέναντί τους ονόματα όπως αυτά του Tομ Xανκς (έχει αποκτήσει εδώ και καιρό το Prius), του Λεονάρντο ντι Kάπριο, της Kάμερον Nτιάζ, του Tζορτζ Kλούνι και του Mπραντ Πιτ περιέχονταν στη μακριά λίστα όσων επέλεξαν να εμφανιστούν φέτος στην απονομή των Oscar με οικολογικά αυτοκίνητα, αφήνοντας τις παραδοσιακές stretched λιμουζίνες και τα 6θυρα Hummer στους... νεόπλουτους. Κάτι αλλάζει στη χώρα που είναι υπεύθυνη για το 20% των ρύπων του πλανήτη (πρόσφατα δέκα πολιτείες μήνυσαν την αμερικανική κυβέρνηση για το πρόβλημα του θερμοκηπίου, μεταξύ αυτών και η Καλιφόρνια) και ίσως τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να αναδειχθεί η Honda σε major player στη συγκεκριμένη τεχνολογία. Το προηγούμενο best seller της, το Insight, περιοριζόταν από το γεγονός ότι ήταν διθέσιο, με μικρότερη απόδοση. Παρά λοιπόν το γεγονός ότι το Insight είναι μακράν το πιο οικονομικό και οικολογικό υβριδικό (με μόλις 80 γρ. CO2 ανά χιλιόμετρο), οι πωλήσεις του Prius παγκοσμίως ήταν ασύγκριτα περισσότερες: 450.000 μονάδες έχουν διατεθεί από το ’97, όταν κυκλοφόρησε η πρώτη γενιά του υβριδικού της Toyota, ενώ η Honda έχει πουλήσει συνολικά μόλις 130.000 υβριδικά, παγκοσμίως.

Big Ben από... διοξείδιο
Το νέο υβριδικό Civic με το σύστημα IMA (Integrated Motor Assist) είναι 20% πιο δυνατό απ’ τον πρόγονό του, αλλά και πιο οικονομικό και «πράσινο», καθώς απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα μόλις 109 γρ. CO2 ανά χιλιόμετρο (όταν ένα συμβατικό αυτοκίνητο ξεπερνά τα 170 γρ.). Έχει υπολογιστεί ότι κατά τη διάρκεια ενός κύκλου ζωής 160.000 χλμ., το υβριδικό Civic θα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με 10 τόνους διοξειδίου του άνθρακα λιγότερους από ένα συμβατικό καταλυτικό. Αλλά η δύναμη της υβριδικής τεχνολογίας θα αναδειχθεί πραγματικά όταν πάψει να είναι εξαίρεση και εξαπλωθεί: με βάση πρόσφατη βρετανική έρευνα, εάν ένας στους πέντε οδηγούς στο Λονδίνο επέλεγε υβριδικό αυτοκίνητο, δε θα εκλύονταν στην ατμόσφαιρα παράγωγα του άνθρακα ίσα με το βάρος τεσσάρων... Big Ben. Μιλάμε για 35.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα -βασικού υπευθύνου για το φαινόμενο του θερμοκηπίου-, μια ποσότητα που αντιστοιχεί στο να βγάλεις από την κυκλοφορία 10.000 συμβατικά αυτοκίνητα.
Λανσάροντας το νέο Civic, η Honda μιλά για επιδόσεις αντίστοιχες ενός κινητήρα 1,6 λίτρων ή και μεγαλύτερου (115 ονομαστικοί ίπποι), με κατανάλωση αντίστοιχη ενός 1,1 λίτρων. Αλλά μην ξεχνάτε ότι στο συγκεκριμένο μοντέλο το έργο του κινητήρα των 1.339 κ.εκ. είναι αρκετά δύσκολο. Οι μεγάλες διαστάσεις του αμαξώματος σε συνδυασμό με το αυξημένο βάρος της υβριδικής τεχνολογίας (ηλεκτροκινητήρας, μπαταρίες κτλ.) κάνουν το κυνήγι της χαμηλής κατανάλωσης μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, όταν έχεις να κινήσεις 1.300+ κιλά - εκτός των επιβατών και των αποσκευών φυσικά.
Όμως, οι τεχνικοί της Honda είχαν ακόμα ένα φιλόδοξο στόχο: να κάνουν το Civic Hybrid όσο το δυνατόν πιο φιλικό στο μέσο χρήστη· ένα αυτοκίνητο που να ενσωματώνει νέες τεχνολογίες μεν, αλλά στην οδήγηση και την καθημερινή χρήση να μην έχει «ιδιαιτερότητες». Και το πέτυχαν αυτό, εξελίσσοντας έναν οικονομικό βενζινοκινητήρα με χαμηλές εσωτερικές τριβές, ο οποίος, όταν δε φορτίζεται, μπορεί να λειτουργεί σε «passive mode»: με τη διακοπή της παροχής καυσίμου και το κλείσιμο των βαλβίδων (με τη βοήθεια του συστήματος μεταβλητού χρονισμού), οι κύλινδροι δε συμπιέζουν ούτε μίγμα ούτε καν αέρα, κάνοντας έτσι πολύ ευκολότερη τη δουλειά του ηλεκτροκινητήρα των 20 ίππων.

Οικονομία και αυτονομία για το βιβλίο Γκίνες
Ίσως το πιο σημαντικό από όλα είναι το γεγονός ότι ο οδηγός δε χρειάζεται να εξοικειωθεί με τη χρήση του ή να προσαρμόσει τον τρόπο οδήγησής του στα νέα δεδομένα. To «δικό μας» Civic διέθετε ένα κιβώτιο CVT (το αυτοκίνητο προσφέρεται και με χειροκίνητο κιβώτιο), το οποίο κρατά το κινητήριο σύνολο μέσα στην ωφέλιμη περιοχή λειτουργίας. Αντιθέτως, στο Prius το κιβώτιο είναι αυτόματο και υπάρχει «εξομοίωση» της λειτουργίας του CVT, οπότε, όταν χρειαστείς πλήρη ισχύ, θα πρέπει να περιμένεις λίγο περισσότερο μέχρι να επιλεγεί η ιδανική σχέση στο κιβώτιο και να αποδώσει το σύνολο τα μέγιστα. Εδώ ο κινητήρας εσωτερικής καύσης είναι μεγαλύτερος (1.497 κ.εκ.) και ο μοναδικός στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία που λειτουργεί με τον κύκλο του Atkinson (με τη φάση της καύσης στον κύλινδρο να ολοκληρώνεται καλύτερα πριν ανοίξουν οι βαλβίδες εξαγωγής), ώστε να εξασφαλίζεται η κορυφαία θερμοδυναμική απόδοση. Αντίστοιχα, πιο δυνατός είναι και ο ηλεκτροκινητήρας, με τη «θηριώδη» ροπή των 40,8 χλγμ. να αποδίδεται ακέραια από το «ρελαντί» μέχρι τις 1.200 σ.α.λ. Έτσι, οι επιδόσεις του Prius είναι οι πιο ζωντανές: για το 0-100 χλμ./ώρα χρειάζεται 11,8 δλ. (13,2 για το Civic), βγαίνει απ’ το 400άρι σε 18,3 δλ. (19,2 για το Honda) και καλύπτει το χιλιόμετρο σε 33,4 δλ. (ενώ το Civic χρειάζεται 34,9 δλ.).
Παρ’ ότι οι επιδόσεις τους είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές, δεν απευθύνονται στο «χειριστή», αλλά στον καθημερινό οδηγό. ¶λλωστε, το αυξημένο βάρος και των δύο αυτοκινήτων έχει αναγκαστικά επιπτώσεις στην οδική τους συμπεριφορά, η οποία, αν και απόλυτα ασφαλής, δεν προδιαθέτει για το παραπάνω. Το Prius έχει κι ακόμα ένα λόγο να δείχνει λίγο «ξένο» στον οδηγό, καθώς ενσωματώνει το Electronically Controlled Brake System (ECB, το πρώτο σύστημα φρένων by-wire στην αγορά), το οποίο υπάρχει για να εξασφαλίζει καλύτερη ανάκτηση ενέργειας κατά τη διάρκεια του φρεναρίσματος. Έτσι, η απόδοση των φρένων δε δείχνει όσο γραμμική θα θέλαμε. Στις μετρήσεις της επιβράδυνσης το Prius παίρνει τα πρωτεία με βραχεία κεφαλή απαιτώντας 55,6 μ. ώστε να ακινητοποιηθεί από τα 120 χλμ./ώρα, όταν το Civic χρειάζεται 56,6 μ.
Στον πολύ σημαντικό τομέα της κατανάλωσης, το Civic, παρ’ ότι στα χαρτιά φαίνεται λίγο περισσότερο «πεινασμένο» για ενέργεια, στην πράξη αποδεικνύεται πολύ ανταγωνιστικό σε σχέση με το Prius. Στη συγκριτική διαδρομή που κάναμε, μέσα στο -πάντα «πηγμένο»- κέντρο αλλά και στα περίχωρα της Αθήνας, βασιζόμενοι στις ενδείξεις των trip computer θα ανακηρύσσαμε το Prius μακράν καλύτερο, καθώς η κατανάλωσή του κυμάνθηκε μεταξύ 4,5 και 5,5 λίτρων ανά 100 χλμ. Στο Civic η ένδειξη «έπαιζε» μόνιμα πάνω από τα 6 λίτρα, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που ξεπέρασε και τα 7. Ωστόσο στο βενζινάδικο η διαφορά αποδεικνύεται σαφώς μικρότερη, με το Prius να κερδίζει σχεδόν στο νήμα, καταναλώνοντας περίπου μισό λίτρο καυσίμου λιγότερο στα 100 χλμ.

Eπιλέγοντας οικολογικά
Με μια μέση κατανάλωση της τάξης των 6-6,5 λίτρων/100 χλμ. και ρεζερβουάρ 45 και 50 λίτρων για το Prius και το Civic, αντίστοιχα, η αυτονομία φλερτάρει με το νούμερο-ρεκόρ των 800 χλμ. (σε συνθήκες... εφιαλτικές για τα συμβατικά αυτοκίνητα). Δεν είναι λοιπόν καθόλου παράξενο το γεγονός ότι, ακόμα και έπειτα από 200 χλμ. στην Αθήνα, βλέπεις ένδειξη «full» στο ρεζερβουάρ. Kαι αν η παραπλήσια επίδοση στον τομέα της κατανάλωσης δεν είναι σε θέση να καθορίσει το «νικητή», η διαφορά στο χαρακτήρα τους είναι που θα βοηθήσει στην τελική επιλογή, καθώς η πρότασή μας, το Prius (!), είναι καλύτερο στην καθημερινή χρήση μέσα στην πόλη και στα περίχωρά της. Tο Civic υποδύεται και το ρόλο του «all-round» υβριδικού, με χώρους υπεραρκετούς για μια οικογένεια.
Σε κάθε περίπτωση, η ζωή σας πίσω από το τιμόνι ενός τέτοιου αυτοκινήτου πρόκειται να αλλάξει, αφού, αν μέχρι τώρα είχατε συνάψει... αδελφικές σχέσεις με το βενζινά, τώρα θα του λείψετε! Γιατί με μέσο όρο 10.000-12.000 χλμ. το χρόνο, θα «φουλάρετε» μόνο μία φορά το μήνα! Με την τιμή της αμόλυβδης να έχει ξεπεράσει το 1 ευρώ/λίτρο, σε συνδυασμό με την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας και την ελεύθερη κυκλοφορία εντός του δακτυλίου, συμφέρει να επιμείνετε... υβριδικά. Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο;_ 4Τ

«Ονόματα όπως αυτά του Tομ Xανκς, του Λεονάρντο ντι Kάπριο, της Kάμερον Nτιάζ, του Tζορτζ Kλούνι και του Mπραντ Πιτ περιέχονταν στη μακριά λίστα όσων επέλεξαν να εμφανιστούν φέτος στην απονομή των Oscar με οικολογικά αυτοκίνητα.»

«Αν μέχρι τώρα είχατε συνάψει αδελφικές σχέσεις με το βενζινά, οδηγώντας αυτά τα υβριδικά θα του... λείψετε, γιατί με μέσο όρο 10.000-12.000 χλμ. το χρόνο θα “φουλάρετε” μόνο μία φορά το μήνα!»


ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Η τιμή του νέου Civic Hybrid δεν έχει καθοριστεί ακόμα από την ελληνική αντιπροσωπεία, αλλά υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται στα 21.000 ευρώ με το μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων ή στα 22.000 ευρώ με το αυτόματο. Με την έκδοση Base του Prius να ορίζεται στα 26.100 ευρώ και την Elegance στα 27.800 ευρώ, σίγουρα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για φθηνά αυτοκίνητα. Ο εξοπλισμός και των δύο είναι πλήρης και παραπλήσιος, με αυτόν του Civic να διαθέτει επιπλέον δύο αερόσακους τύπου κουρτίνας και cruise control, ενώ το Prius αντιπαρέρχεται με μια hi-tech οθόνη αφής, η οποία παρέχει πληθώρα πληροφοριών. Όμως θυμηθείτε: ο κάτοχός τους δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας, μπαίνει όποτε θέλει στο δακτύλιο και πληρώνει σχεδόν τη μισή βενζίνη απ’ αυτήν που θα χρειαζόταν ένα συμβατικό αυτοκίνητο. ¶ρα, με την πάροδο των χρόνων τα οφέλη αυτά αντισταθμίζουν τη σχετικά υψηλή τιμή - η οποία κατά βάση οφείλεται στο ιδιαίτερα αυξημένο κόστος κατασκευής των υβριδικών αυτοκινήτων (αν συνυπολογίσετε ότι στη χώρα μας απαλλάσσονται και από το τέλος ταξινόμησης).


HONDA CIVIC HYBRID
ΥΠΕΡ/ΦΙΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ/ΧΩΡΟΙ

ΚΑΤΑ/ΜΕΓΑΛΟ ΓΙΑ ΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

TOYOTA PRIUS
ΥΠΕΡ/ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ/ΠΙΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

ΚΑΤΑ/ΚΙΒΩΤΙΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
• H ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΙΒΩΤΙΟΥ CVT ΣΤΟ CIVIC
• Ο ΧΑΜΗΛΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ ΤΟΥ PRIUS

ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
• Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΩΝ ΦΡΕΝΩΝ ΣΤΟ PRIUS
• Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΨΗΛΑ ΣΤΟ CIVIC

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ
• NA ΑΠΟΓΕΙΩΘΕΙ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΠΙΟ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΕΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ. ΙΣΩΣ ΕΚΕΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΟΓΚΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ