4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Fiat Grande Punto 1.4 16V Sporting - Seat Ibiza 1.4 101 PS Sport

Red hot chili... devils

To κόκκινο φωνάζει από μακριά, το καυτό θα το δούμε, όσο για τα διαολάκια, όρεξη και διάθεση χρειάζεται, μιας και τα Grande Punto και Ibiza μπορούν να χαρίσουν όμορφες στιγμές.

ΦΩTOΓPAΦIEΣ: BAΣIΛHΣ ΓIANNAKOΠOYΛOΣ

ΠPOTOY δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις, να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για 1.400άρες εκδόσεις με συν/πλην 100 άλογα. Bέβαια, άλλοτε ένα σουπερμίνι με τέτοια ιπποδύναμη αυτοανακηρυσσόταν μίνι GTi, κάτι που αρκούσε για να κάψει καρδιές, όνειρα και τσέπες, νέων και όχι μόνο. Kαι δε χρειάζεται να αρχίσει κανείς τις ιστορικές αναδρομές, αφού ακόμα και ο πρόγονος του συγκεκριμένου Ibiza, ο οποίος πρωτοφόρεσε τον ίδιο σχεδόν κινητήρα (μαζί με το αδελφό Polo εκείνης της εποχής), είχε μπρίο και σπιρτάδα· στοιχεία που σιγά σιγά άρχισαν να ξεθωριάζουν κάτω από το βάρος των παραπανίσιων κιλών, τη μεγαλύτερη ασφάλεια και το «φίμωμα» για χαμηλότερους ρύπους.
Ίσως, λοιπόν, τέτοια στοιχεία να ξεθώριασαν σε αυτά τα κυβικά, ωστόσο δε χάθηκαν, αφού η γκάμα και στις δύο περιπτώσεις έχει συνέχεια.
Eπί του προκειμένου έχουμε να κάνουμε με τα ατμοσφαιρικά Fiat Grande Punto και Seat Ibiza. Μάλιστα, και τα δύο, ερχόμενα σε αυτήν την αντιπαράθεση, φέρνουν κάτι νέο στις αποσκευές τους: το μεν ιταλικό αυτοκίνητο εφοδιάστηκε με ένα νέο 1.400άρη κινητήρα που αποδίδει 95 ίππους και απέκτησε έκδοση Sporting (όπως αυτή της δοκιμής μας)· το δε ισπανικό μοντέλο έχει να επιδείξει ένα μικρής έκτασης face lift, που αναζωoγόνησε την εικόνα του.

Ο νέος είναι ωραίος...
... αλλά και ο παλιός μόνο παλιός δε δείχνει. Ύστερα από πέντε χρόνια, το αρχικό σχέδιο του ισπανογερμανικού σουπερμίνι δείχνει ότι αντέχει ακόμα. Οι νέοι προφυλακτήρες χαρίζουν μια πολύ πιο δυναμική εικόνα και το λογότυπο στο κέντρο της πίσω πόρτας ξεχωρίζει στο ανανεωμένο μοντέλο. Όμως, και η φρεσκάδα του νέου μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει. Το ιταλικό ντιζάιν σε ενορχήστρωση Τζουτζάρο και εκτέλεση Fiat αποτελεί για ακόμα μια φορά παράδειγμα του ότι κάτι κομψό και απέριττο μπορεί να είναι ευρέως αποδεκτό και όμορφο. Ωστόσο, και το Grande Punto, από την πλευρά του, είναι σε θέση μέσω της έκδοσης Sporting να ποντάρει στο χαρτί της δυναμικής εμφάνισης, χάρη στα μαρσπιέ, στην αεροτομή, στη χρωμιωμένη απόληξη της εξάτμισης και στους 17άρηδες τροχούς που το συνοδεύουν.
Η Fiat, παρ’ όλα αυτά, δεν έμεινε μόνο στην εμφάνιση, καθώς πλαισίωσε το τέκνο της με ένα... grande «περιτύλιγμα», αντίστοιχο των μικρομέγαλων «207» και Clio. Έτσι, το μήκος του ιταλικού αυτοκινήτου ξεπέρασε τα 4 μ. (4.030 χλστ.) και τα μεταξόνιο έφτασε τα 2.510 χλστ. Αν είχε απέναντί του κάποιο άλλο μικρό, η επικράτηση στο θέμα των χώρων θα ήταν εύκολη υπόθεση. Όχι, όμως, όταν απέναντί του βρίσκεται το Ibiza, το οποίο, αν και κατά τι μικρότερο (3.953 χλστ. μήκος και 2.460 χλστ. μεταξόνιο), είναι ένα αρκετά ευρύχωρο αυτοκίνητο και, ουσιαστικά, χάνει για λίγο στο διαθέσιμο χώρο για τα κεφάλια των επιβατών και στη χωρητικότητα του πορτ μπαγκάζ (267 λίτρα έναντι των 275 λίτρων του Grande Punto).
Επιπλέον, η κατάσταση είναι μοιρασμένη σε ό,τι αφορά την εικόνα του εσωτερικού, με το Grande Punto να μην έχει το αναμενόμενο προβάδισμα. Αιτία η έλλειψη μιας έντονης σχεδιαστικής προσωπικότητας ανάλογης με αυτήν του εξωτερικού (ο πίνακας οργάνων θυμίζει έντονα το προηγούμενο μοντέλο, ενώ η κεκλιμένη κεντρική κονσόλα δεν παρουσιάζει κάτι το ιδιαίτερο) και ο γερμανικός αέρας που αναδίδει το σκουρόχρωμο εσωτερικό του Ibiza (στο ανανεωμένο αυτό μοντέλο έχουν γίνει επιμέρους μικροαλλαγές σε υλικά και επενδύσεις). Κανένα από τα δύο αυτοκίνητα δε διακρίνεται για την πληθώρα των θηκών για μικροαντικείμενα, ενώ ισοπαλία σημειώνεται και ως προς τη θέση οδήγησης, η οποία είναι πολύ καλή και με όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις και στις δύο περιπτώσεις (σημειώνουμε, πάντως, την καλύτερη στήριξη των καθισμάτων του Sporting).

Σε αναζήτηση της ζωντάνιας
Αρχικά, με μια πρώτη ανάγνωση των τεχνικών χαρακτηριστικών, οι δύο κινητήρες φαίνονται ισοδύναμοι. Στο Ibiza o πολυφορεμένος 1.400άρης των 101 ίππων του Oμίλου VAG συνεχίζει την καριέρα του, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον περιμέναμε την ιταλική απάντηση. Μη σας παραπλανούν εδώ τα ταυτόσημα χαρακτηριστικά κυβισμού και ιπποδύναμης σε σχέση με τον κινητήρα της γενιάς FIRE που φορούσε το προηγούμενο μοντέλο. Το Grande Punto τροφοδοτείται από ένα ριζικά αναβαθμισμένο 16βάλβιδο σύνολο, το οποίο έχει να επιδείξει μεταβλητού μήκους αυλούς εισαγωγής, μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων και σύστημα ανακύκλωσης καυσαερίων, με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων. Εάν τώρα συνυπολογίσουμε ότι αυτός ο προηγμένος κινητήρας συνδυάζεται με κιβώτιο 6 σχέσεων, τότε φυσιολογικά θα περίμενε κανείς κάτι το ιδιαίτερο. Ύστερα από λίγη ώρα πίσω από το τιμόνι του Sporting συνειδητοποιείς ότι τίποτε το συνταρακτικό δεν πρόκειται να συμβεί. Οι στροφές του κινητήρα ανεβαίνουν, όχι, όμως, με το ρυθμό που περιμένεις από ένα σβέλτο μικρό και σίγουρα μακριά από την αμεσότητα και την ταχύτητα που κάποτε πρόσφεραν τα μίνι GTi. Αναζητήστε τα αίτια στο βάρος των 1.163 κιλών και στους 17άρηδες τροχούς. Στο Ibiza, το οποίο πατάει σε 16άρηδες τροχούς (στάνταρντ στην έκδοση Sport), η ζυγαριά μας σταμάτησε στα 1.084 κιλά. Mόνο που εδώ ο γερμανικός κινητήρας έδειξε καλύτερα σημάδια διαγωγής, με σαφή προτίμηση προς το υψηλό φάσμα λειτουργίας (από τις 4.500 σ.α.λ. και άνω). Πάντως, η απόκριση στις εντολές του δεξιού πεντάλ δεν έχει την αμεσότητα που θα θέλαμε, καθώς η διαδικασία «φιλτράρεται» έντονα από το ηλεκτρονικό γκάζι.
Όλα τα παραπάνω, λοιπόν, αντικατοπτρίζονται στις μετρήσεις των επιδόσεων. Στην επιτάχυνση από στάση ο αδιαμφισβήτητος νικητής είναι το Ibiza, διευρύνοντας το προβάδισμά του, που φτάνει μέχρι τα 2,3 δλ. στα 140 χλμ./ώρα. Ίδια εικόνα στο 400άρι και στο χιλιόμετρο, όπου το Ibiza συνεχίζει να προηγείται με μικρότερους χρόνους και υψηλότερες ταχύτητες (0-400 μ.: 18,8 δλ. με 119 χλμ./ώρα έναντι 18,1 δλ. με 124 χλμ./ώρα, 0-1.000 μ.: 34,6 δλ. με 150 χλμ./ώρα έναντι 33,5 δλ. με 155 χλμ./ώρα). Στις ρεπρίζ με 3η και 4η, το Ibiza προηγείται και πάλι, με το Sporting, όμως, να παρακολουθεί από κοντά, για να προηγηθεί ελαφρώς στη ρεπρίζ με 5η (εκτός από τα 80-110 χλμ./ώρα).
Στις επιδόσεις το 6άρι κιβώτιο δε δίνει κάποιο πλεονέκτημα στο ιταλικό αυτοκίνητο, καθώς η διάταξη των 5 πρώτων σχέσεων είναι σχεδόν ίδια με αυτήν του Ibiza, με την 6η να έχει χαρακτηριστικά overdrive για μικρότερη κατανάλωση και λιγότερο θόρυβο στο ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο.
Από πλευράς κατανάλωσης, η μέση τιμή είναι παραπλήσια (9,2 και 8,9 λίτρα/100 χλμ. για Grande Punto και Ibiza, αντίστοιχα), ενώ το μεν Ibiza σε μια σβέλτη διαδρομή θα κάψει λιγότερο -αφού θα πιεστεί και λιγότερο-, ενώ στον αυτοκινητόδρομο το Grande Punto μπορεί να εκμεταλλευτεί τη μακριά 6η και με προσεκτική οδήγηση να επιτύχει χαμηλές τιμές κατανάλωσης.

Ο Ιταλός δείχνει το δρόμο
Όταν κάπου μέσα στο συνολικό τίτλο ενός αυτοκινήτου μπορεί να διακρίνει κανείς τη λέξη «sport», συνεπάγεται ότι ο κατασκευαστής (που κινείται βάσει πεποιθήσεων και όχι μαρκετινίστικων τεχνασμάτων) απευθύνεται σε ένα κοινό με μεγαλύτερες απαιτήσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά την οδική συμπεριφορά. Αυτό ισχύει και για το συγκεκριμένο μας δίδυμο.
Το Ibiza, όντας αρκετό καιρό κοντά μας, είναι γνωστή ποσότητα. Η έκδοση Sport συνεπάγεται πιο σφικτές ρυθμίσεις (έχει επιλεγεί ένας συνδυασμός με λίγο πιο μαλακά ελατήρια και πιο σκληρά αμορτισέρ), ειδική ρύθμιση του προγράμματος λειτουργίας (ίδιο με της έκδοσης FR) του ηλεκτρικού συστήματος διεύθυνσης και ελαστικά 205/45 R16. Έτσι, το ισπανικό αυτοκίνητο διατηρεί την ομοιογένεια που το χαρακτήριζε. Ουδέτερο κατά βάση, με λογικές υποστροφικές τάσεις, δίνει το περιθώριο για ένα ηθελημένο παιχνίδι με την ουρά. Σε κάποιες στιγμές, πάντως, και κάτω από αρκετή πίεση, ο οδηγός αντιλαμβάνεται την έλλειψη της πίσω αντιστρεπτικής δοκού. Το τιμόνι έχει βαρύνει λίγο, είναι γρήγορο, φιλτράροντας έντονα τις πληροφορίες που φτάνουν στον οδηγό. Το υποδειγματικό κιβώτιο δε χάνει ποτέ καμία αλλαγή, όσο γρήγορη και αν είναι, τα φρένα, όμως, προκαλούν κάποια παράπονα σε επίπεδο προοδευτικότητας, κάτι που κάνει τη διαφορά στην αποτελεσματικότητα (61,1 έναντι 58,8 μ. του Sporting).
Το Grande Punto, από την πλευρά του, έκανε ένα μεγάλο και αποφασιστικό βήμα στην έκδοση Sporting (πιο σφικτές ρυθμίσεις, αντιστρεπτική ράβδος και δισκόφρενα στους πίσω τροχούς και ελαστικά 205/45 R17), όχι μόνο σε σχέση με το παλιότερο μοντέλο, αλλά και σε σύγκριση με τις απλές εκδόσεις του ίδιου κινητήρα. Η πρώτη παρατήρηση έχει να κάνει με την πολύ καλή ποιότητα κύλισης, καθώς, παρά τη σφικτή ανάρτηση και το 45άρι προφίλ των ελαστικών, οι επιβάτες δε διαμαρτύρονται σε κάθε ανωμαλία του δρόμου. Και αυτό δεν επιτυγχάνεται σε βάρος της ακρίβειας, της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης που αποπνέει το σύνολο, τόσο στην ευθεία όσο και στις στροφές. Μη βιαστείτε, πάντως, να ξεγράψετε τη διασκέδαση διαβάζοντας ότι το μη απενεργοποιούμενο ESP (μόνο το αντισπίν μπορεί να βγει εκτός) είναι στάνταρντ (έξτρα στο Ibiza), γιατί, κυριολεκτικά, επεμβαίνει την τελευταία στιγμή. Τα γλιστρήματα επιτρέπονται, σε σημείο μάλιστα που φτάνεις να κάνεις ανάποδο τιμόνι (όταν το έχεις προκαλέσει), για να αντιληφθείς, ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου αργότερα, ότι «κάποιος» πάτησε φρένο και τελικά δε συνέβη τίποτα δραματικό. Στα σημεία το ηλεκτρικό τιμόνι του Grande Punto υπερέχει έναντι αυτού του Ibiza, γεγονός που ισχύει και για την αίσθηση και την αποτελεσματικότητα του συστήματος πέδησης, ενώ η κατάσταση αντιστρέφεται σε ό,τι αφορά το κιβώτιο, όπου ο σχετικά σφικτός και με μακριές διαδρομές επιλογέας του Grande Punto υστερεί έναντι του θετικότατου επιλογέα του Ibiza.

Οδική συμπεριφορά έναντι επιδόσεων
Η εμφάνιση είναι μεν υποκειμενικό ζήτημα, αλλά, κακά τα ψέματα, το Grande Punto γοητεύει, και όχι μόνο λόγω ηλικίας. Το κόστος είναι παραπλήσιο, η ποιότητα στο Grande Punto είναι αναβαθμισμένη, οπότε η τελική έκβαση σταθμίζεται ανάμεσα στις επιδόσεις του Ibiza και στα οδικά προτερήματα του Sporting. Το ιδεατό θα ήταν η συνύπαρξη και των δύο αυτών στοιχείων κάτω από την ίδια «στέγη», όπως συμβαίνει σε σπάνιες πλέον περιπτώσεις. Επί του προκειμένου, ψηφίζουμε το «μεγάλο» Punto, το οποίο πατάει τέλεια, κυλάει σύγχρονα και ας μην αποδίδει όπως θα περιμέναμε. Θα συμπληρώσουμε μάλιστα ότι «κοιτάει στα μάτια» το Clio και το νεοφερμένο «207», σημειώνοντας, με την ευκαιρία, ότι τα χρόνια περνούν, αλλά το Ibiza με τις κατάλληλες παρεμβάσεις καλά κρατεί και αντιμετωπίζει το σύγχρονο ανταγωνισμό χωρίς... συμπλέγματα._ 4Τ

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Kαι στις δύο περιπτώσεις αυτές οι σπορ εκδόσεις μέσα στην γκάμα των αντίστοιχων μοντέλων είναι μοναδικές, οπότε δεν τίθεται θέμα επιλογής έναντι κάποιας πιο οικονομικής έκδοσης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι και τα δύο αυτοκίνητα κοστίζουν ακριβώς τα ίδια χρήματα, δηλαδή 14.190 ευρώ. Ο εξοπλισμός είναι παραπλήσιος, αφού, πέρα από το ABS, το αντισπίν, τους μετωπικούς αερόσακους, τα ηλεκτρικά παράθυρα/κλειδαριές/καθρέπτες, τις ζάντες αλουμινίου, το ραδιοCD και τους προβολείς ομίχλης, οι όποιες διαφορές εντοπίζονται στο στάνταρντ ESP, στους αερόσακους τύπου κουρτίνας και στο χειροκίνητο κλιματισμό του Sporting, ενώ το Ibiza Sport διαθέτει πλευρικούς αερόσακους και ηλεκτρονικό κλιματισμό. Στο Ibiza η 5θυρη έκδοση χρεώνεται 400 ευρώ επιπλέον, επιλογή που δε διατίθεται στο Sporting.

ΣΤΟ ΔΥΝΑΜΟΜΕΤΡΟ
H διαδικασία της δυναμομέτρησης ήρθε για να δώσει ένα επιπλέον επιχείρημα στην υπεροχή του Ibiza στις επιδόσεις. Ουσιαστικά, η ροπή είναι ταυτόσημη και στις δύο περιπτώσεις, το Ibiza, όμως, αποδίδει 7,3 ίππους παραπάνω. Εξετάζοντας τις καμπύλες της παρατηρούμε μια μικρή «τρύπα» σε αυτήν του Ibiza μεταξύ 3.000 και 4.500 σ.α.λ., ενώ στο Sporting η κωνική μορφή της σχετικής καμπύλης αντικατοπτρίζει ότι η «καλή» περιοχή του ιταλικού κινητήρα βρίσκεται μεταξύ 3.500 και 5.500 σ.α.λ.

FIAT GRANDE PUNTO 1.4 16V SPORTING
ΥΠΕΡ/ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΥΛΙΣΗΣ
/ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕSP
/ΦΡΕΝΑ

KATA/ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
/ΑΙΣΘΗΣΗ ΕΠΙΛΟΓΕΑ

SEAT IBIZA 1.4 101 PS SPORT
YΠΕΡ/ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
/ΑΙΣΘΗΣΗ ΕΠΙΛΟΓΕΑ
/ΠOIOTHTA KATAΣKEYHΣ

ΚΑΤΑ/ΑΙΣΘΗΣΗ ΦΡΕΝΩΝ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
• ΤΟ ΗΧΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ IBIZA
• TA ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ SPORTING

ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
• Η ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ SPORTING, ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΠΟ ΕΞΩ ΚAΙ ΔEN ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΧΕΙΡΟΛΑΒΗ
• ΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ
• NA EXEI ΠΙΟ ΠΥΚΝΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ ΤΟY SPORTING
• NA YΠAPXOYN ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ