4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Νέα

ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ

Oικονομία και επιδόσεις

OI πρόσφατες εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών έχουν σημάνει συναγερμό σε καταναλωτές και αυτοκινητοβιομηχανίες. Η οικονομία καυσίμου είναι πλέον το θέμα που απασχολεί περισσότερο από κάθε άλλο την έρευνα και την εξέλιξη νέων τεχνολογιών στο χώρο του αυτοκινήτου, για την επίδρασή της στον τομέα της εκπομπής ρύπων και της περιβαλλοντολογικής προστασίας, αλλά και για την εξαργύρωση του άμεσα πρακτικού οφέλους από το χρήστη. Πολλοί θα περίμεναν πως η απάντηση στο πρόβλημα θα συνδεόταν με φτωχά μίγματα καυσίμου, μικρούς κινητήρες και γενικότερα λύσεις που στο βωμό της οικονομίας θα θυσίαζαν την απόδοση. Ευτυχώς, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς η τεχνολογία προσφέρει, πλέον, τη δυνατότητα «παντρέματος» των παραμέτρων που συνδέονται με δύο άμεσα αντικρουόμενες έννοιες. Τα παραδείγματα αυτής της νέας εποχής στο χώρο των κινητήρων γίνονται όλο και περισσότερα, αποκαλύπτοντας, μάλιστα, ένα διευρυμένο προσανατολισμό σε πεδία διαφορετικής φιλοσοφίας. Η υβριδική τεχνολογία έχει περάσει από την εφηβεία στην ωρίμανση, κάνοντας σαφές πως η εφαρμογή της μπορεί να είναι πλέον συνώνυμη με υψηλές αποδόσεις. Σήμερα, το Lexus GS 450h, συνδυάζοντας έναν V6 κινητήρα 3,5 λίτρων και ηλεκτρική γεννήτρια υψηλής απόδοσης, ξεπερνά σε ισχύ τους 300 ίππους, κάτι που σημαίνει πως η εποχή της εξέλιξης υβριδικών αυτοκινήτων επιδόσεων έχει ήδη αρχίσει. Την ίδια στιγμή, και η τεχνολογία των συμβατικών κινητήρων εσωτερικής καύσης έχει κάνει άλματα προόδου, εκμεταλλευόμενη κυρίως την εξέλιξη των συστημάτων τροφοδοσίας και ψεκασμού. Η VW έχει κλέψει την παράσταση με τον διπλά υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα TSI, που προσφέρει από μόλις 1.400 κ.εκ. 170 ίππους, με τις απαιτήσεις του σε καύσιμο να κυμαίνονται στα επίπεδα ενός συμβατικού 1.600άρη. Αντίστοιχα, πρωτοποριακή είναι και η κίνηση της Audi να εισαγάγει την πετρελαιοκίνηση στους αγώνες, και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο ανταγωνισμού. Ο λόγος, φυσικά, για το Audi R10 TDI, τον αναμενόμενο μεγάλο πρωταγωνιστή του φετινού Λε Μαν, με πετρελαιοκινητήρα άμεσου ψεκασμού 5,5 λίτρων και 650 ίππους! Όσο και αν ακούγεται περίεργο, μάλιστα, το μεγάλο πλεονέκτημα του αγωνιστικού πρωτοτύπου της Audi δεν είναι τόσο η ισχύς όσο η οικονομία σε καύσιμο, αφού κάτι τέτοιο σε έναν εικοσιτετράωρο αγώνα αντοχής μεταφράζεται σε λιγότερα πιτ στοπ και σημαντικό κέρδος σε χρόνο. Οι λάτρεις των επιδόσεων, λοιπόν, δε θα πρέπει να ανησυχούν. Οι απαντήσεις στο ενεργειακό πρόβλημα είναι ήδη έτοιμες, δίνοντας το μήνυμα αισιοδοξίας πως τα καλύτερα έπονται!_ Γιάννης Χαρπίδης

Αριστερή σελίδα δίπλα στο editorial

ΤΙ ΤΡΕΧΕΙ...

Επιμέλεια: Νώντας Δουζίνας (nodas@4troxoi.gr)

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ
14/06 Tarmac Open Day, Αφίδνες, Tarmac
15-18/06 Συνάντηση Porsche Club Ελλάδας και Ιταλίας, Μιλάνο, Porsche Club Hellas
17-18/06 Πρωτάθλημα Dragster, Ελληνικό, ΑΛΕΜ
17-18/06 GTCC, Αφίδνες, GTCC

www.vwclub.gr
Πρόκειται για το δικτυακό «σπίτι» της ελληνικής αγωνιστικής-αυτοκινητικής λέσχης φίλων και ιδιοκτητών Volkswagen.

www.gtcc.gr
Ο λόγος για την επίσημη ιστοσελίδα του πρωταθλήματος που διοργανώνεται ανάμεσα σε ελληνικά αυτοκινητικά club και συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον.

Το Peugeot Sport Club στους αγώνες
Τη δική του αγωνιστική ομάδα δημιούργησε το Peugeot Sport Club, ξεκινώντας την επίσημη εμπλοκή του στους αγώνες. Η πρώτη εμφάνιση της ομάδας έγινε στο Pάλλυ Σπριντ Αμφίκλειας, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαΐου, με τους Νίκο Ιντζόγλου-Λευτέρη Σιμάτο, που συμμετέχουν στο θεσμό του Peugeot 206 Junior Cup. Η αγωνιστική ομάδα του Peugeot Sport Club θα προσφέρει τεχνική υποστήριξη αλλά και ανταλλακτικά στα πληρώματα που υποστηρίζει. Πιλοτικά, για το 2006 θα υποστηριχθεί ο 19χρονος Νίκος Ιντζόγλου, ενώ μελλοντικός στόχος του είναι η ενίσχυση του δυναμικού της νεοσύστατης ομάδας και η υποστήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων μελών του συλλόγου. Για περισσότερες πληροφορίες, πληκτρολογήστε www.psclub.gr

Με μια ματιά...
• Το σαββατοκύριακο 13-14 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στην πίστα καρτ της Καλαμάτας ο 3ος και ο 4ος γύρος του Alfa Trofeo 2006.
• To Peugeot Sport Club κατέκτησε τον τίτλο του Πρωταθλήματος 6x6 ανάμεσα σε club αυτοκινήτου, επικρατώντας στον τελικό του VW Club.
• Επίσης, το προαναφερθέν club διοργανώνει εσωτερικό πρωτάθλημα καρτ ανάμεσα στα μέλη του. Ο θεσμός περιλαμβάνει συνολικά 6 αγώνες.
• Οι καθιερωμένες, πλέον, κυριακάτικες συναντήσεις του Suzuki Swift Club συνεχίζονται. Για περισσότερα, πληκτρολογήστε www.swiftclub.gr
• Το σωματείο φίλων και ιδιοκτητών Ford Puma ανανεώθηκε, παρέχοντας μεγαλύτερες ανέσεις και περισσότερες δυνατότητες στα μέλη του. Για περισσότερες πληροφορίες, πληκτρολογήστε www.pumapeople.gr

Δεξιά σελίδα με φωτό Reuter και μεγάλη φωτό astra opc,
ακόμα μικρές φωτό σλάλομ, αψίδα και κόσμο.

OPC Performance Show
Το σαββατοκύριακο 20-21 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στην πίστα των Μεγάρων η εκδήλωση-γιορτή της Opel αφιερωμένη στη σειρά των μοντέλων υψηλών επιδόσεων OPC. Μεγάλος πρωταγωνιστής του διημέρου, ο πρώην πρωταθλητής του DTM και δις νικητής στο 24ωρο Λε Μαν, Μανουέλ Ρόιτερ, που βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους βρέθηκαν στην εκδήλωση να τον παρακολουθήσουν εν δράσει και στους ακόμα πιο τυχερούς να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία συνοδήγησης δίπλα σε έναν παγκοσμίου φήμης κορυφαίο οδηγό αγώνων ταχύτητας στο φυσικό του χώρο. Το ιδιαίτερα απολαυστικό... «μενού» που πρόσφεραν σε περισσότερους από 1.000 καλεσμένους η δική μας Safetrack και η Promauto, που είχε την ευθύνη της διαδικασίας, και όχι μόνο, περιελάμβανε δραστηριότητες πίσω από το τιμόνι μοντέλων της Opel που, για την περίσταση, είχαν εφοδιαστεί με λάστιχα της Good Year. Oι συμμετέχοντες διαγωνίστηκαν σε δοκιμασία σλάλομ, ενώ στη συνέχεια οι πιο ικανοί και ακριβείς οδήγησαν (!) στην πίστα τα Astra, Zafira και Meriva OPC, ανακαλύπτοντας τον εκρηκτικό χαρακτήρα των εκδόσεων που εξελίσσει το αγωνιστικό τμήμα της Opel.
Για περισσότερο ΟPC Performance Show αλλά και για μια... βόλτα με τον Μανουέλ Ρόιτερ στην πίστα των Mεγάρων, στο «κόκπιτ» του Astra OPC, μέσα από τις σελίδες του περιοδικού, μείνετε συντονισμένοι._ Γ. Χ.