4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Citroen C2 R2

  • Αν και η νέα στήριξη της πίσω ανάρτησης δίνει μεγαλύτερη διαδρομή, η σφικτή ρύθμιση για την άσφαλτο δίνει συχνά πυκνά φάσεις με σηκωμένους τροχούς

  • Η ξενάγηση από τον Zιλιέν Πρεσάκ μάς έδωσε καλύτερη αίσθηση για τις πραγματικές δυνατότητες του C2 R2.

  • Ίσως το πλέον «σπαρτιάτικο» όσο και λειτουργικό εσωτερικό που έχουμε συναντήσει σε αγωνιστικό αυτοκίνητο.

  • Η παλιά γνωριμία μας με τον Zαν Φρανσουά Λιενερέ (αναπληρωτή διευθυντή του τμήματος πελατών της Citroen Sport) έκανε ακόμα πιο ευχάριστη την εμπειρία μας με το «ιδιωτικό» C2.

Emporio Sportivo

Η Citroen Sport δίνει την ευκαιρία στους ιδιώτες να αποκτήσουν σε φιλική τιμή ένα αγωνιστικό C2.

KEIMENO: N. TΣAΔAPHΣ
ΦΩTOΓPAΦIEΣ: CITROEN

OI άνθρωποι που ευθύνονται για το αγωνιστικό θαύμα της Citroen τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την εξέλιξη του C4 WRC, ασχολούνται και με την πορεία του C2 στο μίνι WRC, στα δεκαπέντε Kύπελλα που διεξάγονται στην Ευρώπη με το ίδιο αυτοκίνητο αλλά και με τους ιδιώτες που πάντα έχουν ανάγκη από πακέτα αγωνιστικών προτάσεων σε λογικό κόστος.
Στη βάση αυτή, επέλεξαν και πάλι το δημοφιλές C2, το εξέλιξαν στο νεοσύστατο από τη FIA Group R2 και το προσφέρουν εν είδει κιτ (για άσφαλτο ή χώμα) σε όσους ενδιαφέρονται να έχουν μια πλήρη αγωνιστική λύση χωρίς να πληρώσουν μια περιουσία.
Ας δούμε, όμως, τι ακριβώς περιέχει αυτή η αγωνιστική πρόταση-πρόκληση.

Η συνταγή
Εν αρχή ην το... μέταλλο. Οι τεχνικοί του Satory (της νέας βάσης του αγωνιστικού τμήματος της Citroen στις Βερσαλίες) έβαλαν κάτω ένα C2 παραγωγής, το... έγδυσαν και άρχισαν να το ενισχύουν, προκειμένου να αντέξει τις καταπονήσεις που προέρχονται από τα αναβαθμισμένα μηχανικά μέρη και από τους οριακούς ρυθμούς των αγώνων.
Στη συνέχεια, τοποθέτησαν έναν κλωβό ασφαλείας (roll cage) κατασκευής Matter και άρχισαν τη συναρμολόγηση, βασιζόμενοι στο σκεπτικό ότι το τελικό προϊόν έπρεπε να είναι ένα ευχάριστο και αποτελεσματικό αγωνιστικό αυτοκίνητο με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιήθηκαν εξειδικευμένα και νορμάλ ανταλλακτικά, μαζί με τα απαραίτητα από τους κανονισμούς ασφαλείας.
Ψυχή του C2 R2, ο βελτιωμένος 1.600άρης κινητήρας, που αποδίδει για την περίσταση 185 ίππους/7.200 σ.α.λ. και μέγιστη ροπή 17,8 χλγμ./5.000 σ.α.λ. Ελαφρωμένο βολάν, ειδικά πιστόνια, πεταλούδα εισαγωγής αέρα 52 χλστ., εξάτμιση Devill (4-2-1) και κάποιες ώρες εργασίας έδωσαν ένα αποτέλεσμα που συνδυάζει δύναμη και αξιοπιστία.
Τη μετάδοση στους εμπρός τροχούς αναλαμβάνει ένα σειριακό κιβώτιο 5 ταχυτήτων κατασκευασμένο από τη Sadev, σε συνεργασία με μπλοκέ της ZF και ενισχυμένα ημιαξόνια. Βελτιωμένος είναι και ο μηχανικός μονόδισκος συμπλέκτης διαμέτρου 184 χλστ. από κεραμικά υλικά.
Επεμβάσεις έχουμε και στα φρένα, τα οποία ο οδηγός μπορεί να ρυθμίσει από το εσωτερικό ανάλογα με τις προτιμήσεις του. Εμπρός χρησιμοποιούνται 4πίστονες δαγκάνες με αεριζόμενους δίσκους, 302 χλστ. για άσφαλτο και 283 χλστ. για χώμα. Πίσω, οι δαγκάνες είναι μονοπίστονες και οι δίσκοι απλοί, διαμέτρου 247 χλστ., ενώ το χειρόφρενο είναι υδραυλικό και ο μοχλός του μπορεί να τοποθετηθεί σε όρθια θέση με ένα πρόσθετο κόστος περίπου 600 ευρώ επί της τιμής του κιτ.
Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η ανάρτηση, ειδικά η πίσω, όπου τη στήριξη του «άξονα» αναλαμβάνουν ομόκεντρα αμορτισέρ/ελατήρια, με αποτέλεσμα σαφώς μεγαλύτερη διαδρομή λειτουργίας. Όλοι οι σύνδεσμοι είναι σφικτοί, τα top mount ρυθμιζόμενα, ενώ τα αμορτισέρ προέρχονται από την Boss, την εταιρεία που εφοδιάζει τo C2 Super 1600.
Το συνολικό βάρος ορίζεται στα 1.000 κιλά, με κατανομή 63%-37% εμπρός-πίσω, και το «ιδιωτικό» C2 πατά σε τροχούς διαστάσεων 6,5x16 στην άσφαλτο και 6x15 στο χώμα, ενώ δεν υπάρχουν αλλαγές στο σύστημα διεύθυνσης, στο οποίο παραμένει η ηλεκτρικά υποβοηθούμενη κρεμαγιέρα των 2,6 στροφών.
Την προστασία των μηχανικών μερών και του στάνταρντ δοχείου βενζίνης από πέτρες και ανωμαλίες του δρόμου αναλαμβάνουν μια μεταλλική ποδιά εμπρός και ελαφρές πολυεστερικές επενδύσεις στα πλάγια.
Όλα τα παραπάνω είναι εφικτά με μόλις 200 εργατώρες, το κόστος των οποίων πρέπει να προστεθεί στην αγορά ενός C2 και στις τιμές των κιτ, που είναι 21.900 ευρώ για ασφάλτινους ή 22.500 ευρώ για χωμάτινους αγώνες. Στις τιμές αυτές δεν περιλαμβάνονται τα ελαστικά και ο ΦΠΑ.

Το αποτέλεσμα
Το εσωτερικό του C2 R2 είναι αυτό που θα λέγαμε... σούπερ απλό. Tο πλήρωμα έχει στη διάθεσή του μόνο μία ψηφιακή οθόνη εμπρός από τον οδηγό, το γενικό διακόπτη ρεύματος, το ρυθμιστή των φρένων και τα απλά εξαρτήματα ελέγχου του C2 παραγωγής.
Το πλήρες roll cage, τα μπάκετ, οι ζώνες και, γενικά, τα μέτρα ασφαλείας δεν υπολείπονται σε τίποτα των καθαρόαιμων αγωνιστικών, ενώ μέσα στην καμπίνα βρίσκεται και η ρεζέρβα.
Σφικτά δεμένοι, πήραμε τον «υγρό» κατήφορο (κλίση άνω του 10%) των 1.500 μ. που οδηγούσε σε μια κοιλάδα, ύστερα από έξι, επτά κλειστές φουρκέτες και δύο, τρεις ανοιχτές δύσκολες στροφές. Γκάζι στο πάτωμα, αλλαγές λίγο πριν από τον κόφτη (όριο περιστροφής κινητήρα 7.600 σ.α.λ.) και γερά φρένα, σε συνδυασμό με κατέβασμα ταχυτήτων στο εύχρηστο σειριακό κιβώτιο, έδιναν, μαζί με συχνή χρήση χειροφρένου, ρυθμό που πολύ λίγο απείχε από παλαιότερη εμπειρία με C2 S1600.
Με την ψυχή στο στόμα, στροφή 180 μοιρών και επιστρέφουμε. Το γκάζι πάλι στο πάτωμα, ο κινητήρας τώρα στον κόφτη, αλλά... το C2 R2 δεν είναι S1600, ούτε, άλλωστε, ισχυρίζεται κάτι τέτοιο. Οι 1ες στο κιβώτιο έχουν την τιμητική τους, το «μακρύ» τιμόνι ζητά σκληρή δουλειά από τον οδηγό και τα στάνταρντ μετατρόχια δε δίνουν την πρόσθετη πρόσφυση που απαιτείται.
Το C2 R2, σίγουρα, δεν είναι S1600, όμως, υπό συνθήκες, είναι πολύ κοντά σε αυτό και δίνει τη δυνατότητα σε όσους το οδηγήσουν να εξοικειωθούν με τα καθαρόαιμα όπλα των ράλλυ. Eντυπωσιάζει με τις αναρτήσεις, τη μετάδοση και τα φρένα, ενώ δυσαρεστεί με το μακρύ τιμόνι και απλώς ευχαριστεί με την απόδοση του κινητήρα. Δεν κερδίζει τα 4x4 της κατηγορίας Ν, αλλά μπορεί να κερδίσει τα 2λιτρα της ίδιας κατηγορίας.
Με άλλα λόγια, είναι ένα άριστο σχολείο για νέους οδηγούς καθώς και μια άκρως προκλητική, αξιόπιστη και οικονομικά εφικτή λύση για όσους βαρέθηκαν την πατέντα, το «θα σου φτιάξω εγώ...» και το πείραμα αγνώστου ποιότητας βελτιωτών... στου κασίδη το κεφάλι._ Ν. Τ.

TEXNIKA XAPAKTHPIΣTIKA

KINHTHPAΣ Εξέλιξη του TU5JP4S
KYBIΣMOΣ 1.592,64 κ.εκ.
MEΓ. IΣXYΣ 185 ίπποι/7.200 σ.α.λ.
MEΓ. POΠH 17,8 χλγμ./5.000 σ.α.λ.
METAΔOΣH 5άρι σειριακό Sadev με μπλοκέ ZF
ANAPTHΣH
EMΠPOΣ Γόνατα ΜακΦέρσον
ΠIΣΩ Oμόκεντρα αμορτισέρ/ελατήρια
ΦPENA
EMΠPOΣ Aεριζόμενοι δίσκοι (302 χλστ. για άσφαλτο, 283 χλστ. για χώμα) με 4πίστονες δαγκάνες
ΠIΣΩ Δίσκοι 247 χλστ. με μονές δαγκάνες
ΣYΣTHMA ΔIEYΘYNΣHΣ Ηλεκτρική κρεμαγιέρα 2,6 στροφών
AMAΞΩMA Ενισχυμένο με roll cage της Matter
BAPOΣ 1.000 κιλά