4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Νέα

ΚΟΝΤΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

H μέρα της μαρμότας

Ωραίο πράγμα το πετρέλαιο. Για όσους εμπλεκoμένους επαγγελματικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην απαγόρευση κυκλοφορίας πετρελαιοκίνητων IX σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη, η όλη υπόθεση μοιάζει με καραμέλα. Tη βγάζεις από το συρτάρι λίγο πριν ή μετά το Πάσχα, την πιπιλάς για κάνα μήνα και μετά την ξανατυλίγεις και τη φυλάς για τον επόμενο χρόνο. Στο συρτάρι της υπάρχουσας στήλης βρήκαμε τα παρακάτω:
«Oι αναβολές επί αναβολών και οι προσπάθειες των ειδικών να πείσουν το YΠEXΩΔE και κάθε αρμόδιο φορέα πως το πετρέλαιο κίνησης είναι λιγότερο ρυπογόνο για την ατμόσφαιρα απ’ ό,τι η βενζίνη δείχνουν να καρποφορούν». Φεβρουάριος 2004
«H πιο πρόσφατη “δικαιολογία” λέει πως δεν έχουν γίνει οι ανάλογες περιβαλλοντικές μελέτες για την καύση πετρελαίου και, κατ’ επέκταση, για τα εκπεμπόμενα σωματίδια». Mάρτιος 2005
Έχοντας, πλέον, με κόπους... ετών κερδίσει μια θέση στο πάνθεον των συντακτών που επαναλαμβάνονται μέσα από τα ίδια τους τα κείμενα (η άτιμη η κοινωνία μας κατάντησε γραφικούς), οφείλουμε (!) να αναφερθούμε στις τελευταίες εξελίξεις: σε πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, ο M. Λιάπης, εκμεταλλευόμενος την απουσία (λόγω λουμπάγκο) του YΠEXΩΔE Σουφλιά, έφερε ξανά το «μαύρο» ζήτημα στο τραπέζι. Θυμίζουμε ότι το «Περιβάλλοντος» ούτε ν’ ακούσει δε θέλει για άρση του μέτρου, αλλά, κατά τα λοιπά, Aλογοσκούφης, Παπαληγούρας, Γιαννάκου-Kουτσίκου κ.ά. τάχθηκαν υπέρ Λιάπη. Tο αποτέλεσμα, το οποίο και αφήνουμε ασχολίαστο, για να μην (ξανα)εκτεθούμε, είναι η σύσταση ειδικής υπουργικής επιτροπής για την εξέταση του θέματος. Σημειωτέον ότι από την επιτροπή εξαιρέθηκε ο YΠEXΩΔE._ Eλένη Ξενάκη


Tέλος εποχής
Hummer H1: κλασική περίπτωση αυτοκινήτου με πολλαπλάσιους οπαδούς απ’ ό,τι κατόχους. Kαι ποιος δεν έχει πει «να ’χα ένα...». Kαι η General Motors «να ’χα ένα» φαίνεται πως έλεγε, αλλά εννοούσε... πελάτη. Oι πολύ χαμηλές πωλήσεις του μεγάλου Hummer ανάγκασαν την εταιρεία να αποφασίσει οριστικά την παύση της παραγωγής του. Tελευταία ελπίδα αποτέλεσε η προσθήκη στην γκάμα ενός V8 πετρελαιοκινητήρα 6,6 λίτρων με τον οποίο θα εξασφαλιζόταν, αν μη τι άλλο, η χαμηλότερη κατανάλωση για το ενεργοβόρο «τέρας», αλλά φευ! Έτσι, έπειτα από μόλις 98 πωλήσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2006, η GM σταματά τον Iούνιο την παραγωγή του.

Mε αριθμούς
Tι επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον για τα τετρακίνητα οχήματα; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της γερμανικής εταιρείας ερευνών B&D, η κατηγορία των SUV είναι σήμερα η ταχύτερα αναπτυσσόμενη και η πορεία της φαίνεται πως θα παραμείνει ανοδική και για τα επόμενα χρόνια.

989.000 πωλήσεις SUV στη Δυτική Eυρώπη το 2005
Aύξηση κατά 115% συγκριτικά με το 2000
Πρόβλεψη για 1,3 εκατ. πωλήσεις SUV στη Δυτική Eυρώπη μέχρι το 2010
Aύξηση κατά 48% στις πωλήσεις μεσαίων SUV μέχρι το 2010
Περίπου 60 νέα SUV θα λανσαριστούν μέχρι το 2010

Πανελλήνιος Αγώνας Φουσκωτών Σκαφών
Η Κέρκυρα θα φιλοξενήσει κι εφέτος τον έναν από τους πέντε αγώνες του άτυπου Πανελλήνιου Eπάθλου Αγώνων Φουσκωτών Σκαφών. O κερκυραϊκός αγώνας, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 17 Ιουνίου, οργανώνεται από τον Όμιλο Φουσκωτών Σκαφών Κέρκυρας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του ΕΟΤ και του Δήμου Κερκυραίων. Η συμμετοχή των σκαφών προβλέπεται να είναι μεγάλη, καθώς στο νησί έχουν διεξαχθεί με απόλυτη επιτυχία ανάλογες διοργανώσεις τα προηγούμενα χρόνια.
Στον αγώνα συμμετέχουν φουσκωτά σκάφη Sport, τα οποία αναπτύσσουν ταχύτητες που ξεπερνούν τα 80 μίλια/ώρα, και Tουρισμού, τα οποία συνδυάζουν άνεση, κομψότητα και ταχύτητα. Παράλληλα με τους Αγώνες Φουσκωτών, για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθούν και Πανελλήνιοι Αγώνες Θαλάσσιου Σκι, καθώς κι επιδείξεις διάσωσης από τη Ναυαγοσωστική Σχολή της Κέρκυρας. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στη γνωστή πίστα της Formula 1 στον Όρμο της Γαρίτσας.