4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Στο ράλλυ Ακρόπολις με μοτοσικλέτα

Ειδικές καβάντζες...

Oδηγός προσέγγισης των ειδικών διαδρομών του Aκρόπολις για τους έχοντες «χωματερό» δίκυκλο - και όχι μόνο!

KEIMENO, ΦΩTOΓPAΦIEΣ: ΔHMHTPHΣ AΘANAΣOYΛOΠOYΛOΣ

ΤO Ακρόπολις ήρθε δίπλα στα σπίτια του 50% του ελληνικού πληθυσμού! Κι αν κρίνουμε από τη μαζική προσέλευση των θεατών στις πιο απομακρυσμένες ειδικές της Φθιώτιδας, η φετινή στις κοντινές ειδικές της Αττικής αναμένεται τουλάχιστον ασφυκτική! Οι θετικότατες κριτικές του περσινού αγώνα, η υπερειδική του ΟΑΚΑ και η τεράστια εμπειρία της οργάνωσης του αγώνα ανεβάζουν συνεχώς τον πήχη κάθε χρόνο και, συγχρόνως, τις υποχρεώσεις και τα κοστολόγια! Από τη μια, το σκληρότερο ράλλυ του WRC θέλει να υπερασπιστεί τον τίτλο του και, από την άλλη, δε θα διακινδύνευε με τίποτα μια ατυχία, μια ακύρωση ειδικής λόγω κόσμου ή μια καθυστέρηση σε απλή λόγω κυκλοφοριακού. Οι προσπάθειες διασφάλισης και «αποκλεισμού» των ειδικών από αστάθμητους παράγοντες, όπως τα αυτοκίνητα των θεατών, θα είναι οι μέγιστες, τα μέρη για αυτούς συγκεκριμένα και περιορισμένα, και, όπως είναι φυσικό, μόνο ένας καλός «εντουράς» θα μπορεί να πλησιάσει στα άδυτα των ειδικών!

Shakedown, Πέμπτη στις 08:00 π.μ.
Η αυλαία ανοίγει ανεπίσημα στην Πάρνηθα, με τις δοκιμές των εργοστασιακών ομάδων και τις πρώτες «φλασιές» των φωτογράφων, πριν από το Ολυμπιακό Στάδιο... Ανεβαίνοντας τη Λεωφόρο Πάρνηθας, λίγο πριν από το τελεφερίκ, στο χώρο όπου έγινε ο αγώνας mountain bike στην Ολυμπιάδα, στο «Αεροπλάνο», θα υπάρχει μια μικρή ειδική 4,2 χλμ. για να δοκιμαστούν αυτοκίνητα και να πάρουν μια γεύση από τα εδάφη. Με ελάχιστο περπάτημα, πολλά μονοπάτια και εύκολη πρόσβαση, μπορείτε μια μέρα σχετικά ήρεμη -και που πολλοί δε θα ξέρουν- να απολαύσετε από κοντά τα μεγαθήρια του WRC πριν χαθούν στην Αττική πέτρινη Γη. Πρόσβαση; Από παντού! Κάθε «χωματερός» αναβάτης που έχει έστω και την παραμικρή ιδέα περί enduro γνωρίζει το μέρος! Όσοι δεν το γνωρίζουν... σίγουρα θα γνωρίζουν τις ταβέρνες της Πάρνηθας! Ε, λίγο πιο πάνω αριστερά! Και από μονοπάτια άλλο τίποτα!

E.Δ. ΟΑΚΑ 2,8 χλμ.!
Την Πέμπτη 1/6 στις 18:00 και την Κυριακή στις 14:15... Η πρόσβαση με μοτοσικλέτα είναι κομματάκι δύσκολο, όσες καβάντζες κι αν... ξέρεις! Η καλύτερη λύση είναι να ντυθείς «σεκιουριτάς», να ανέβεις σε ένα παπί και να το παίζεις προϊστάμενος προσωπικού που πάει να δει αν όλα είναι εντάξει. Όταν όμως φτάσεις στη γραμμή της εκκίνησης, δίπλα στον Λεμπ, κάποιοι κάτι θα αρχίσουν να ψυλλιάζονται, και μάλλον δεν το γλιτώνεις το ξύλο! Γιατί το «έμπα» μπορεί να είναι εύκολο, το «έβγα» όμως, αν πέσει σύρμα, θα έχει επίπονες επιπτώσεις...
Ας μην το ζαλίζουμε! Ας υποστηρίξουμε και το διοργανωτή! Αξίζει τον κόπο και το κόστος ένα εισιτηριάκι, ώστε να απολαύσουμε το θέαμα από τις κερκίδες! Πλαϊνές κατά προτίμηση και ψηλά!

E.Δ. Υμηττός 11,4 χλμ. (Παρασκευή 8:38 και 14:20)
Η χαρά του περιπατητή είναι ο Υμηττός! Γιατί να του τη χαλάσουμε; ¶λλωστε, τα μονοπάτια που οδηγούν στην ειδική από την Καισαριανή έχουν δυσκολέψει υπερβολικά για μοτοσικλέτα, η Αττική Οδός αχρήστεψε αρκετά και, άπαξ κι εγκαταλείφθηκαν, εξαφανίστηκαν. Ο δρόμος από Παιανία θα είναι προφανώς κλειστός, οπότε... τρεχάτε ποδαράκια μου. Βέβαια, από τη Μονή Αστερίου υπάρχει δρομάκι που πλησιάζει πολύ κοντά στην ειδική και με λίγο περπάτημα φτάνετε σε καλό και θεαματικό πέρασμα που αξίζει να δοκιμάσετε! Η στάνταρντ πρόσβαση όμως θα είναι από τη Λεωφόρο Κύπρου δίπλα στο Υπουργείο Mεταφορών, με κατεύθυνση για Αττική Οδό... Θα περνάει όμως; Γενικά, πάντως, μη χάσετε χρόνο στον Υμηττό! Όσο κοντά κι αν ακούγεται, τόσο δύσκολη είναι στην πρόσβαση και πιο εύκολα ελεγχόμενη από τους ανθρώπους ασφαλείας η ειδική, την οποία -όπως θα ξέρετε πλέον- θα την έχουν κλείσει για πεζούς και οχήματα από τις 5:00 μ.μ. της προηγούμενης μέρας και μέχρι το δεύτερο πέρασμα της «σκούπας».

Ε.Δ. Σκούρτα 23,8 χλμ. (Παρασκευή 09:56 και 15:38)
Ε.Δ. Αυλώνας 23,9 χλμ. (Κυριακή 07:47 και 11:35)
Είναι η ίδια ειδική που γίνεται ανάποδα την Κυριακή. Είναι ίσως η δυσκολότερη από πλευράς θέασης, καθώς τα μέσα «προστασίας» θα είναι πολύ αυξημένα, αλλά και το θέαμα που προσφέρει δεν είναι το αναμενόμενο! Σε όποιο σημείο κι αν καθίσεις, δύσκολα θα βλέπεις πάνω από δύο στροφές, ενώ η πυκνή βλάστηση και η διαμόρφωση του βουνού στη σκοτεινή πλευρά της Πάρνηθας δεν ευνοεί τη θέαση. Οι δρόμοι από Αυλώνα, Αγία Τριάδα Πάρνηθας, Αγία Παρασκευή Πάρνηθας, Φυλή (ταβέρνα κυνηγών), Κλειδί και Δερβενοχώρια θα είναι ελεγχόμενα κλειστοί και τα αυτοκίνητα των θεατών θα οδηγούνται σε ειδικά διαμορφωμένες περιοχές πάρκινγκ! Την Κυριακή, στην ειδική του Αυλώνα, θα υπάρχει μια επιπλέον δυνατότητα πρόσβασης θεατών στην εκκίνηση, κοντά στο χωριό. Για μοτοσικλέτα, ευκολότερη πρόσβαση θα υπάρχει από τα λιβάδια της Ασωπίας και τον ¶γιο Θωμά. Από εκεί ξεκινούν πολλοί χωματόδρομοι αλλά και off road διαδρομές που μπορούν να «πέσουν» πάνω στην ειδική μας. Το ίδιο και από τα Σκούρτα, όπου υπάρχει και η μοναδική πρόσβαση στο κομμάτι του οροπεδίου. Εκεί υπάρχουν τρία πάρκινγκ... Μη μασάτε! Οι λαβυρινθώδεις δρόμοι της περιοχής σας οδηγούν πολύ κοντά στη διαδρομή. Οι πιο τολμηροί, από την Αγία Τριάδα της Πάρνηθας, αν καταφέρουν να περάσουν τα «μπλόκα» που ακόμη δεν ξέρουμε πού θα στηθούν, μπορούν να κατηφορίσουν προς την ειδική... Πληροφορίες για τα περαιτέρω στους «εντουράδες» της Πάρνηθας περιττεύουν! Το 99% των κατόχων μοτοσικλέτας με χωμάτινα λάστιχα ξέρουν την Πάρνηθα απέξω!
Μερικές μαγικές λέξεις: Μονή Στουδίου, Φρούριο Φυλής, Αγία Τριάδα... Από εκεί ξεκινούν μονοπάτια και κακοτράχαλα δρομάκια. Ξέρετε εσείς!


E.Δ. Θήβα 23,76 χλμ. (Παρασκευή 11:14 και 16:56)
Το υπερθέαμα! Ο παράδεισος στο τρίγωνο Νεοχωράκι-πεδίο βολής-νοσοκομείο έχει φιλοξενήσει αγώνες κι αγώνες, πόσο μάλλον τώρα που ξαναήρθε το Ακρόπολις! Από χίλιες μεριές οι προσβάσεις· και με απλό ποδαρόδρομο μπορείς να δεις πολλά και μεγάλα κομμάτια. Από το Νεοχωράκι (δίπλα από τον τερματισμό) φτάνεις εύκολα στο πεδίο βολής, κι από εκεί με τη μοτοσικλέτα «ξεφεύγεις» προς... παντού! Κανένα μπλόκο δεν μπορεί να σε σταματήσει! Από την εκκίνηση, στο δρόμο από Νεοχωράκι προς Καλλιθέα, ξεκινά πάλι χωματόδρομος που παραπέμπει σε τρία σημεία που προσφέρονται για παρακολούθηση με τα αντίστοιχα πάρκινγκ. Από εκεί, και πάλι ξεφυτρώνει ο παράδεισος του «εντουρά»! Όλοι οι δρόμοι -καλύτερα οι μη δρόμοι- οδηγούν στον Γκρένχολμ! Επίσης, υπάρχουν δύο προσβάσεις από τις δύο εισόδους της εθνικής οδού, οι Α΄ και Β΄, αλλά μην τις προτιμήσετε. Δεν είναι τόσο ευέλικτες. Η προτιμότερη είναι αυτή του τερματισμού, καθώς από εκεί ξεκινάνε πολλοί παράδρομοι και μονοπάτια, καθώς και αυτή που έρχεται μέσα από τη Θήβα. Στο δρόμο που πάει για Ελευσίνα, στρίβεις αριστερά για Μοσχοπόδι (1), συνεχίζεις ευθεία στη επόμενη βασική διασταύρωση (2), πριν το άλσος κάνεις δεξιά (3) και ακολουθείς το βασικό χωματόδρομο (4), που σε βγάζει στο πεδίο βολής (5), και ακόμη πιο πέρα (συνεχίζοντας και off road) έχεις μπει στον παράδεισο του «εντουρά»...
Επειδή δύσκολα θα μπορείς να κρυφτείς ακόμη και με μοτοσικλέτα, φρόντισε να μην είσαι προκλητικός, ώστε να μη σε κυνηγήσουν. Με ελάχιστο περπάτημα, μπορείς να δεις πολλά περάσματα, ενώ έχεις και τη χρονική άνεση να αλλάξεις περιοχή μέχρι το δεύτερο πέρασμα. Συστήνεται ανεπιφύλακτα!

Ε.Δ. Μάνδρα 12,6 χλμ. (Σάββατο 08:57 και 14:08)
E.Δ. Αγία Σωτήρα 24,77 χλμ. (Κυριακή 08:55 και 12:43)
¶λλη μια αξιόλογη ειδική από πλευράς θέασης! Eπίσης, άλλη μια ειδική που γίνεται αντίστροφα την Κυριακή, εμπλουτισμένη κατά 12 χλμ., ακόμη πάνω στον Πατέρα! Από το βασικό ασφαλτόδρομο που ξεκινά από τη Μάνδρα -στο «Γαλαξία» αριστερά (1)- και πάει προς τον ¶γιο Μελέτιο, ξεκινούν πολλοί χωματόδρομοι προς το εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη (2, 3), σε 1,18 χλμ. Ένα ωραίο πέρασμα όμως βρίσκεται στο τέλος του δρόμου δεξιά, ανεβαίνοντας το Κουλουριώτικο ρέμα, προς Μονή Αγίας Τριάδας. Αυτά είναι τα προφανή. Τα άλλα τώρα: μετά τον ¶γιο Μελέτιο συνεχίζεις πάλι πιο πάνω στο Κουλουριώτικο ρέμα, προς την αεροπορική βάση. Σε 2,5 χλμ. στο Καντήλι, δεξιά αρχίζει χωματόδρομος (4) και από εκεί σε 2 χλμ. πέφτεις πάνω σε διασταύρωση της ειδικής (5, 6), που σε ρίχνει πάνω στην ειδική. Το καλύτερο σημείο όμως μπορείς να το βρεις έπειτα από αρκετό χωματόδρομο. Ανεβαίνοντας για Θήβα από την παλιά εθνική, φτάνοντας στην Αγία Σωτήρα, πριν το βενζινάδικο (1), στρίβεις αριστερά πριν από το ξύλινο κιόσκι και μετά την ταβέρνα «ο Μπάμπης» (2). Στο χωματόδρομο που αρχίζει ανάμεσα σε δέντρα (3), σε 1,75 χλμ. υπάρχει διασταύρωση με δρόμο αριστερά· σε ελάχιστα μέτρα ακολουθεί καμπή του δρόμου αριστερά, ενώ ευθεία συνεχίζει κακοτράχαλος πετρόδρομος. Ακολουθείς την καμπή περίπου για 5 χλμ. και από ψηλά θαυμάζεις από κάτω σου τους «Παγκοσμίους», στον πιο κάτω δασικό δρόμο! Αν συνεχίσεις στο τέρμα του δρόμου, βαθιά στον Πατέρα, πέφτεις πάνω στην ειδική και τους βλέπεις να ανεβαίνουν! Αυτό όμως μόνο την Κυριακή, στην ειδική της Αγίας Σωτήρας! Αν τώρα έχεις καθαρόαιμο εντούρο και γουστάρεις πιο σκληροπυρηνική κατάσταση, στη διασταύρωση στρίβεις αριστερά! Σε 650 μ. πέφτεις πάνω σε κόμβο όπου συναντιούνται 3 χωματόδρομοι! Εκεί ακριβώς, δεξιά σου, χωρίς να διακρίνεται καλά, μετά το ανάχωμα, ξεκινάει μονοπάτι ανηφορικό, μέτριας δυσκολίας, δίπλα σε ρέμα! Σε 1,5 χλμ. και μόλις φτάσεις σε ένα πηγάδι, στρίβεις αριστερά μέσα στο δασάκι και σε 500 μ. πέφτεις πάνω στην ειδική! Αυτό και τις δύο ημέρες, Σάββατο και Κυριακή! «Όλα τα λεφτά», και δε σε παίρνει κανένας χαμπάρι! Έχει νερό από την πηγούλα, σκιά από το δασάκι, ρίχνεις και τα παϊδάκια σου και δεν ενοχλείς κανέναν.

Ε.Δ. Κινέτα 37,33 χλμ. (Σάββατο 09:50 και 15:01)
Η πιο απομακρυσμένη ειδική, ίσως η πιο ωραία οδηγικά, αλλά και με λίγο θέαμα, καθώς πνίγεται (ευτυχώς) μέσα στο δάσος των Γερανείων. Πολλές οι προσβάσεις, λίγες οι καβάντζες! Επειδή όμως δεν αναμένεται να έχει τόσο κόσμο, σίγουρα θα μπορείτε να απολαύσετε το θέαμα με την ησυχία σας, όπου και να πάτε. Είτε από το Λουτράκι, είτε από Αγίους Θεόδωρους, είτε από τον πάνω δρόμο που πάει από τα Μέγαρα στο Αλεποχώρι, από το Δερβένι-Μάζι αριστερά. Από την τοποθεσία Αέρας, κατεβαίνετε τον ορεινό όγκο των Γερανείων προς Παναγιά Πράθι. Η διαμόρφωση του βουνού είναι δύσκολη για μονοπάτια. ¶λλη μια καλή λύση είναι η πρόσβαση από τη Μαυρολίμνη, όπου ανεβαίνει χωματόδρομος για τον οικισμό «Παν» και μετά για Σχίνο, αλλά πιθανώς ο δρόμος να είναι κλειστός.

Ε.Δ. Ψάθα 17,41 χλμ. (Σάββατο 11:13 και 16:24)
Ειδική χωμένη στο πράσινο, αργή στην αρχή, που γίνεται όμως πολύ γρήγορη στο τελείωμά της! Προσβάσιμα φανερά σημεία έχει από την τοποθεσία Βένιζα μετά τον ¶γιο Λουκά και πριν φτάσετε στην Ψάθα δεξιά. Για τους «εντουράδες» όμως υπάρχει κι άλλη λύση! Από το πεδίο βολής των Μεγάρων ξεκινάει χωματόδρομος, ο οποίος διαμέσου μιας... στάνης μπαίνει μέσα στον ορεινό όγκο του Πατέρα! Ανεβαίνεις για αρκετά χιλιόμετρα έως ότου ξεκινήσεις να κατηφορίζεις, όπου και υπάρχει ξέφωτο! Εκεί βρίσκεις μεγάλη διασταύρωση, όπου τελειώνει το αργό τμήμα της ειδικής και αρχίζει το γρήγορο (μετά τη Βένιζα...). Αξίζει τον κόπο και, σίγουρα, δε θα είναι κλεισμένο. Λίγοι ξέρουν αυτόν το δρόμο!

Περισσότερες πληροφορίες για το BP Ultimate Ράλλυ Ακρόπολις στα φυλλάδια θεατών και στο www.acropolisrally.gr