4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα F1, 5ος & 6ος γύρος, GP Ευρώπης & Ισπανίας

GP ΕΥΡΩΠΗΣ 5ος ΓΥΡΟΣ

Αντίλογος

Σουμάχερ και Ferrari απέδειξαν στο Νίρμπουργκρινγκ ότι θα αποτελέσουν το φετινό φόβητρο του Αλόνσο και της Renault.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΦΑΜΠΡΙΤΣΙΟ ΛΑΖΑΚΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AUTOMEDIA

ΓIA πρώτη φορά φέτος η Renault δεν ήταν το ταχύτερο μονοθέσιο του αγώνα. Η Ferrari είχε επιδείξει τη δυναμική της από το Μπαχρέιν, ωστόσο τα προβλήματα με τον κινητήρα στη Μαλαισία και η λάθος επιλογή ελαστικών στην Αυστραλία την εμπόδισαν να επιβεβαιώσει τις δυνατότητές της. Στην Ίμολα, η νίκη της Ferrari θεωρήθηκε από πολλούς μεμονωμένο περιστατικό, δεδομένων τόσο της περσινής επίδοσης της ομάδας στην εν λόγω πίστα όσο και του γεγονότος ότι η 248 F1 δεν κατάφερε να διατηρήσει την ταχύτητά της καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα.
Στο Νίρμπουργκρινγκ όμως, ήδη από τις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής, οι Ferrari... πετούσαν, προμηνύοντας ότι η μάχη για τη νίκη θα διεξαγόταν μεταξύ της Scuderia και της Renault. Η γαλλική ομάδα είχε αντιληφθεί ότι πλέον είχε να αντιμετωπίσει έναν καινούργιο, ιδιαίτερα δυνατό (και απαλλαγμένο από τα σχεδιαστικά λάθη που χαρακτήρισαν το περσινό του μονοθέσιο) αντίπαλο και αποφάσισε να αλλάξει την προσέγγισή της προς τον αγώνα. Αντί να εκκινήσει με βαρύ φορτίο καυσίμου, όπως έκανε στους τέσσερις πρώτους αγώνες, αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία στον Αλόνσο να παλέψει για την pole, την οποία ο Ισπανός εντέλει κατέκτησε. Έτσι, η R26 θα εκκινούσε από την ασφαλή 1η θέση και η ομάδα ήλπιζε ότι αυτό θα ήταν αρκετό για να αποκρούσει την επίθεση της Scuderia.
Παρ’ όλα αυτά, φάνηκε πως ο Αλόνσο δεν είχε την ταχύτητα να ξεφύγει από τον Σουμάχερ και, όταν η Renault πραγματοποίησε τον πρώτο της ανεφοδιασμό, ένα γύρο νωρίτερα από τη Ferrari, φανέρωσε στους «κόκκινους» τον αγώνα του Αλόνσο. Γνωρίζοντας, ουσιαστικά, πότε θα έμπαινε για δεύτερη φορά στα πιτ ο Ισπανός, η Ferrari διαμόρφωσε τη στρατηγική της έτσι, ώστε ο Σουμάχερ να έχει καύσιμα για επιπλέον τρεις πολύτιμους γύρους. Το συγκεκριμένο γεγονός, σε συνδυασμό με το ότι τα Bridgestone αποδίδουν ιδιαίτερα καλά προς το τέλος της ζωής τους, επέτρεψε στο Γερμανό να βγει μετά το δεύτερο ανεφοδιασμό μπροστά από τον Αλόνσο και να παραμείνει 1ος μέχρι το τέλος του αγώνα.
Η δεύτερη συνεχόμενη νίκη της Ferrari (και πρώτη διπλή νίκη για τον ίδιο V8 κινητήρα) σκιαγράφησε τη νέα μάχη που θα χαρακτηρίσει αυτό το πρωτάθλημα. Και δεν είναι άλλη από αυτήν του Αλόνσο με τον Σουμάχερ, της Renault με τη Ferrari, της Michelin με την Bridgestone. Μάλιστα η φετινή μονομαχία διαθέτει πολλές ομοιότητες με την περσινή, η οποία εκτυλίχθηκε μεταξύ της πρωταθλήτριας ομάδας και της McLaren. Η Renault ακολουθεί και φέτος την ίδια στρατηγική: δυνατό ξεκίνημα, δημιουργία σεβαστής βαθμολογικής διαφοράς από τους αντιπάλους και διατήρησή της στο υπόλοιπο της χρονιάς. Το ισχύον βαθμολογικό σύστημα επιτρέπει την επιτυχή εφαρμογή μιας τέτοιας στρατηγικής (όπως αποδείχτηκε πέρυσι), καθώς ανταμείβει το νικητή μόλις με 2 βαθμούς παραπάνω απ’ ό,τι τον 2ο. Ωστόσο, πέρυσι η Renault είχε να αντιμετωπίσει μια ομάδα με τεράστια προβλήματα αξιοπιστίας, τα οποία τελικά της στέρησαν περισσότερους από το επιτρεπτό βαθμούς. Είναι σε θέση η Ferrari να αποφύγει τα λάθη αυτά;

Πεδίο μάχης: ελαστικά
Κατά τα φαινόμενα, η φετινή σεζόν θα αποτελέσει την τελευταία στην οποία δύο κατασκευαστές ελαστικών θα δώσουν τη μάχη για την επικράτηση στη Formula 1. Αντίθετα με πέρυσι, Michelin και Bridgestone βρίσκονται σε αντίστοιχο επίπεδο αποτελεσματικότητας και, απ’ ό,τι φαίνεται, οι λεπτομέρειες θα καθορίσουν προς ποια μεριά θα γείρει η πλάστιγγα στο τέλος. Προς το παρόν φαίνεται ότι τα γαλλικά ελαστικά υπερέχουν σε ταχύτητα κατά τους πρώτους γύρους, ενώ τα ιαπωνικά έχουν τη δυνατότητα να αποδίδουν καλύτερα προς το τέλος της ζωής τους. Επίσης, τα Bridgestone έδειξαν να λειτουργούν καλύτερα σε υψηλότερες θερμοκρασίες, όπως στο Νίρμπουργκρινγκ και το Σαν Μαρίνο. Βέβαια, δεν αρκεί μονάχα ένα καλό ελαστικό για να κατακτηθεί η νίκη. Αρκεί να δει κανείς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Honda στο να φέρει τα ελαστικά της στην ιδανική θερμοκρασία ή η McLaren στο να τα αξιοποιήσει στο έπακρο. Κάνοντας λόγο για λεπτομέρειες, θα πρέπει να επισημανθεί η ιδιαίτερα αυξημένη ευαισθησία των φετινών ελαστικών στη μεταβολή των εξωτερικών παραγόντων, όπως η θερμοκρασία ή οι συνθήκες της πίστας, επηρεάζοντας δραματικά το συνολικό στήσιμο των μονοθεσίων.

«Πρέπει να εγκαταλείψει όντας στην κορυφή. Θα ήταν τρελό να συνεχίσει έπειτα από ακόμη έναν τίτλο.»
Χουάν Πάμπλο Μοντόγια, πιλότος της McLaren, αναφερόμενος στον Μίκαελ Σουμάχερ

10 pole position έχει πετύχει ο Αλόνσο μέχρι στιγμής στην καριέρα του.
145 φορές έχει ανέβει στο βάθρο ο Μίκαελ Σουμάχερ.
150 εκκινήσεις συμπλήρωσε ο Ραλφ Σουμάχερ.
600 παρουσίες σε αγώνα συμπλήρωσε η McLaren.

ΓΥΡΟΣ 5
ΕΥΡΩΠΗ 7/5/2006
ΠΙΣΤΑ Νίρμπουργκρινγκ
Μήκος 5,148 χλμ.
Γύροι 60
Συν. απόσταση 308,863 χλμ.

ΚΑΤΑΤΑΞΗ
1 Μ. Σουμάχερ FERRARI (B) 1h35'58.765
2 Αλόνσο RENAULT (M) +3.751
3 Μάσα FERRARI (Β) +4.447
4 Ράικονεν McLAREN (Μ) +4.879
5 Μπαρικέλο HONDA (M) +1:12.586
6 Φιζικέλα RENAULT (M) +1:14.116
7 Ρόζμπεργκ WILLIAMS (B) +1:14.565
8 Βιλνέβ BMW SAUBER (M) 1:29.364
Ταχ. γύρος: Μ. Σουμάχερ 1:32.099

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΟΔΗΓΩΝ
1 Αλόνσο 44
2 Μ. Σουμάχερ 31
3 Ράικονεν 23
4 Φιζικέλα 18
5 Μάσα 15

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
1 RENAULT 62
2 FERRARI 46
3 McLAREN 38
4 HONDA 19
5 BMW SAUBER 11

GP ΙΣΠΑΝΙΑΣ 6ος ΓΥΡΟΣ


Βασιλιάς της Ισπανίας...

... ανακηρύχθηκε ο Αλόνσο στον αγώνα της πατρίδας του, με 130.000 συμπατριώτες του να ζητωκραυγάζουν τη στέψη του από τον... Ισπανό βασιλιά, Χουάν Κάρλος.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΦΑΜΠΡΙΤΣΙΟ ΛΑΖΑΚΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AUTOMEDIA

ΓIA κάθε οδηγό η νίκη στον αγώνα της πατρίδας του δημιουργεί μοναδικά συναισθήματα και ο Αλόνσο τα σύγκρινε με αυτά που ένιωσε πέρυσι στη Βραζιλία κατακτώντας τον παγκόσμιο τίτλο. Ιδίως όταν η νίκη αυτή αποτελεί και την πρώτη ενός Ισπανού στην πεντηκονταετή ιστορία του αγώνα, τότε μιλάμε για ένα ιστορικό γεγονός! Ξεκινώντας από την 1η θέση, ο 24χρονος από το Οβιέδο εξαφανίστηκε από τα... ραντάρ των αντιπάλων του, όταν για τους πρώτους 17 γύρους απομακρυνόταν με ρυθμό 7 δεκάτων του δευτερολέπτου σε κάθε γύρο, ακόμα και από τον αρχικά 2ο Φιζικέλα με την άλλη Renault! Ουσιαστικά, εκεί κρίθηκε και το αποτέλεσμα του αγώνα, καθώς, μετά το χτίσιμο αυτής της διαφοράς ασφαλείας, ο Σουμάχερ και η Ferrari, ο μόνος δηλαδή συνδυασμός που έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να προβάλει σθεναρή αντίσταση στην προέλαση του Ισπανού και της Renault, δεν είχε τη δυνατότητα να απαντήσει στην εκπληκτική επίδοση του πρωταθλητή. Έχοντας τερματίσει δύο φορές 2ος επί ισπανικού εδάφους (το 2003 και πέρυσι), ο Αλόνσο ήθελε όσο τίποτε άλλο τη νίκη, κάτι που απέδειξε ευθύς εξαρχής. Έπειτα από μερικούς γύρους ήταν πλέον εμφανές ότι ο πιλότος της Renault ακολουθούσε έναν απρόσιτο στους υπολοίπους ρυθμό, στον οποίο έμοιαζε να τον ωθεί και η υποστήριξη των χιλιάδων συμπατριωτών του!
Ίσως, βέβαια, τα πράγματα να είχαν πάρει διαφορετική τροπή, αν είχε διαταχθεί η είσοδος του αυτοκινήτου ασφαλείας στην πίστα -όπως έπρεπε- λόγω της ακινητοποίησης της McLaren του Μοντόγια σχεδόν στη μέση της αγωνιστικής γραμμής στην τρίτη στροφή της πίστας. Ωστόσο, το συμβάν αυτό έλαβε χώρα αμέσως μετά την είσοδο του Αλόνσο στα πιτ για τον πρώτο του ανεφοδιασμό, μετά τον οποίο βρέθηκε στην 4η θέση, οπότε μια ανάλογη απόφαση θα καταδίκαζε τις πιθανότητες του Ισπανού για νίκη. Ο αλυτάρχης λοιπόν του γκραν πρι της Ισπανίας, διαπιστώνοντας ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του αγώνα υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα να νικήσει ένας Ισπανός, και βέβαια επηρεασμένος από τους 130.000 θεατές που φώναζαν εκστατικά το όνομα του Αλόνσο σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, δεν ανέλαβε το βάρος της απόφασης εισόδου του αυτοκινήτου ασφαλείας.
Σε μια πίστα που αποτελεί αλάθητο κριτή της αεροδυναμικής απόδοσης των μονοθεσίων αλλά και της αποτελεσματικότητας των ελαστικών, ο συνδυασμός Renault-Michelin δεν είχε ουσιαστικό αντίπαλο. Ο Σουμάχερ, με τη Ferrari και τα ελαστικά της Bridgestone στον αντίποδα, δεν ήταν καν σε θέση στα αρχικά στάδια του αγώνα να πιέσει την άλλη Renault, αυτήν του Φιζικέλα, ο οποίος μάλιστα αντιμετώπιζε προβλήματα με το στήσιμο που είχε επιλέξει για την R26! Τελικά, η στρατηγική της Ferrari αλλά και τα λάθη του Φιζικέλα βοήθησαν το Γερμανό να ανέβει από την 3η στη 2η θέση, προσφέροντας μια αγωνιώδη συνέχεια στη μάχη για τον τίτλο, η οποία είναι ξεκάθαρο πλέον ότι αφορά μόνο τον Αλόνσο και τον Σουμάχερ. ¶λλωστε, στην Καταλονία, η McLaren και ο Ράικονεν παραδέχθηκαν ότι, έπειτα από μόλις 6 αγώνες, η υπόθεση «τίτλος» για αυτούς είναι πια χαμένη υπόθεση.

Το μέλλον είναι ασφαλές
Εντέλει, ύστερα από πολλούς μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, ο Μπέρνι Έκλεστοουν κατάφερε να αποσπάσει την υπογραφή των υποστηριζόμενων από Κατασκευαστές ομάδων στην καινούργια Συνθήκη Ομονοίας, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την πενταετία 2007-2012, εξασφαλίζοντας την παραμονή τους στο σπορ αλλά και το υγιές μέλλον της F1. Για να τα καταφέρει, ο Έκλεστοουν παραχώρησε στις ομάδες διπλάσιο μερίδιο από τα ετήσια έσοδα της Formula 1, ξεκινώντας μάλιστα από τα κέρδη της φετινής σεζόν! Το μόνο που απομένει πλέον είναι η τελειοποίηση των κανονισμών που θα τεθούν σε ισχύ από το 2008, μέσω του διαλόγου της FIA με τις 12 ομάδες (αφού το 2008 θα κάνει το ντεμπούτο της και η Prodrive του Ντέιβιντ Ρίτσαρντς), μέχρι τις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Φυσικά αυτό δεν αποτελεί εύκολη αποστολή, καθώς η πλειονότητα των ομάδων αντιτίθεται σε αρκετές από τις προτάσεις της FIA, και ιδίως στην επιθυμία της να παγώσει την εξέλιξη των κινητήρων για μια τριετία, ξεκινώντας από το 2008. Αναμένονται εξελίξεις...

«Χωρίς καλό μονοθέσιο δεν πας πουθενά. Φέτος θα προσπαθήσω απλώς να νικήσω μερικούς αγώνες...»
Κίμι Ράικονεν, πιλότος της McLaren-Mercedes

50 φορές χρειάστηκε να διεξαχθεί το GP Ισπανίας για να αναδειχτεί σε αυτό νικητής ένας Ισπανός.
150 pole position έχουν σημειώσει οι κινητήρες της Renault στη Formula 1.
200 συμμετοχές σε γκραν πρι συμπλήρωσε ο Κούλθαρντ.
343.100 εισιτήρια πουλήθηκαν για το τριήμερο του αγώνα.

ΓΥΡΟΣ 6
ΙΣΠΑΝΙΑ 14/5/2006
ΠΙΣΤΑ Καταλονία
Μήκος 4,627 χλμ.
Γύροι 66
Συν. απόσταση 305,256 χλμ.

ΚΑΤΑΤΑΞΗ
1 Αλόνσο RENAULT (M) 1h26'21.759
2 Μ. Σουμάχερ FERRARI (B) + 18.502
3 Φιζικέλα RENAULT (M) + 23.951
4 Μάσα FERRARI (B) + 29.859
5 Ράικονεν McLAREN (M) + 56.875
6 Μπάτον HONDA (M) +58.347
7 Μπαρικέλο HONDA (M) +1 γύρο
8 Χάιντφελντ BMW SAUBER (M) +1 γύρο
Ταχ. γύρος Μάσα 1:16.648

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΟΔΗΓΩΝ
1 Αλόνσο 54
2 Μ. Σουμάχερ 39
3 Ράικονεν 27
4 Φιζικέλα 24
5 Μάσα 20

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
1 RENAULT 78
2 FERRARI 59
3 McLAREN 42
4 HONDA 24
5 BMW SAUBER 12