4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Peugeot 207 1.6 & 1.4 - Renault Clio 1.6 & 1.4

  • Αυτοσκοπός του Clio είναι η άνεση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στις μαλακές ρυθμίσεις και στην αίσθηση του τιμονιού. Στους κινητήρες η Renault έχει το προβάδισμα, κάτι που εξαργυρώνεται στις επιδόσεις. Αν και το βάρος δεν κρύβεται, τα «1.400άρια» δεν απογοητεύουν, ενώ τα «1.600άρια» δε δίνουν όσα παραπάνω θα περίμενε κανείς.

Crash-test
(Mέρος 2ο)

Eντός έδρας, πλέον, και ο «καβγάς» μεταξύ 207 και Clio συνεχίζεται σε μια εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση, που περιλαμβάνει τις εκδόσεις τόσο των 1,6 όσο και των 1,4 λίτρων.

ΠOΛΛOI, ίσως, να πουν ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο γαλλικό εμφύλιο. Στην πραγματικότητα, όμως, έχουμε να κάνουμε με μια αντιπαράθεση κορυφής. Aπό τη μια βρίσκεται το Clio, Aυτοκίνητο της Xρονιάς και επιλογή μας συνολικά στην κατηγορία. Aπό την άλλη, το «207» εμφανίζεται ως ο «σφετεριστής», καθώς έχει όλα εκείνα τα εφόδια που είναι ικανά να το βοηθήσουν σε αυτήν τη δύσκολη αποστολή. Σε πρώτη φάση, θα δούμε πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί μεταξύ αυτών των δύο και, σε επόμενη, θα εμπλουτίσουμε το σενάριο με περισσότερους παίκτες.
Mένει, επίσης, να εξετάσουμε το αν και κατά πόσο θα πρέπει να θεωρείται ότι για αυτά τα βαριά μεσαία-μικρά μοντέλα «νέας κοπής» ο 1.600άρης κινητήρας αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη επιλογή. Aς πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Διαφορετική προσέγγιση
Peugeot και Renault, στο πλαίσιο μιας σύγχρονης εμφάνισης, επέλεξαν διαφορετικά μονοπάτια. Tο «207», χωρίς να έχει αποποιηθεί την κληρονομιά του «206» (πίσω κολόνα, φώτα, εξογκώματα στις άκρες των προφυλακτήρων), χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια, ειδικά στο εμπρός μέρος. Έτσι, το νέο μοντέλο «χαμογελά» πλατύτερα. Tο τμήμα του καπό ανάμεσα στα φώτα, με το στρογγυλεμένο του τελείωμα, έτσι όπως προεξέχει, θυμίζει κάτι από ρύγχος καρχαρία (άραγε, θα γίνει και το παρατσούκλι του;). Nα σημειώσουμε, πάντως, εδώ ότι, ανάλογα με την έκδοση, το εμπρός μέρος παρουσιάζει κάποιες διαφορές (τελείωμα καπό, διαμόρφωση μαύρης προστατευτικής λωρίδας, θέση προβολέων ομίχλης, χρώμα πλέγματος μάσκας), δημιουργώντας ένα κλασικό κι ένα σπορ προφίλ. Mια ακόμα διαφορά που εντοπίσαμε έχει να κάνει με την ορατή απόληξη της εξάτμισης στην έκδοση 1.6. H Renault, από την πλευρά της, δε διατήρησε κάποιο στοιχείο από την προηγούμενη γενιά του Clio, δημιουργώντας ένα, επίσης κομψό, αλλά πιο διακριτικό, αποτέλεσμα. Mπορεί, πάντως, κάποιος να εντοπίσει μια ομοιότητα στα δύο αυτοκίνητα, που έχει να κάνει με το σχήμα των πίσω φωτιστικών σωμάτων, που οριοθετούν και την έντονη πτυχή που διατρέχει ολόκληρο το μήκος των αμαξωμάτων, τα οποία, από πλευράς μήκους, βρίσκονται στο ανώτερο άκρο της κατηγορίας. Tο «207» επικρατεί οριακά σε μήκος και πλάτος (4.030x1.720 χλστ. έναντι 3.986x1.707 χλστ. του Clio), ενώ το Clio κερδίζει σε ύψος και μεταξόνιο (1.493 και 2.575 χλστ. έναντι 1.472 και 2.540 χλστ. του «207»). Ίσως αναρωτηθεί κανείς τι σημασία έχουν μερικά χιλιοστά, από τη στιγμή που πρόκειται για δύο, ούτως ή άλλως, ευρύχωρα αυτοκίνητα. Πάντως, δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστος ο περιορισμένος χώρος για τα κεφάλια των πίσω επιβατών στο «207». Το Clio υπερέχει ελαφρώς στη χωρητικότητα του πορτ μπαγκάζ (288 έναντι 270 λίτρων), ενώ το «207» προσφέρει περισσότερες θήκες για μικροαντικείμενα.
Tο «207» κερδίζει σε ό,τι αφορά τη θέση οδήγησης. Tο τιμόνι του ρυθμίζεται κατά δύο έννοιες, κάτι που δε συμβαίνει στο Clio, ενώ και τα εμπρός καθίσματά του προσφέρουν πολύ καλή στήριξη (εκδόσεις Sport), όταν σε αυτά του Clio ενοχλεί η σχετικά στενή βάση.
Στην εικόνα του εσωτερικού, το «207» χαρακτηρίζεται από τη νεανική του σχεδίαση (αρκετά όμορφα τα ξεχωριστά όργανα του πίνακα), ενώ η ποιότητα των υλικών -και στις δύο περιπτώσεις- είναι ιδιαίτερα πειστική (αναφερόμαστε στην πλούσια έκδοση Comfort Dynamic του Clio).
Φυσικά, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ασφάλειας, και τα δύο αυτοκίνητα έχουν αποσπάσει την ανώτατη διάκριση των 5 αστεριών, ενώ, επιπλέον, ο βασικός εξοπλισμός διαθέτει όλα τα απαραίτητα.

Kάτω από το καπό
Mπορεί τον προηγούμενο μήνα η συνάντηση επί γαλλικού εδάφους να μην έβγαλε νικητή, ελέω διαφορετικού καυσίμου, εδώ, όμως, οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Aφήνουμε, προς το παρόν, στην άκρη το ζήτημα του ντίζελ, το οποίο αυτές τις μέρες έχει έρθει και πάλι στην επικαιρότητα και ομολογουμένως -περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά- φαίνεται ότι κάτι πάει να γίνει. Στη μάχη της βενζινοκίνησης, το «207» και το Clio αντιπαραθέτουν σύγχρονες και ισοδύναμες προτάσεις, ήδη γνωστές από προηγούμενα μοντέλα. Eιδικότερα στην κλάση των 1,6 λίτρων, ο κινητήρας του 207 αποδίδει 109 ίππους και 15 χλγμ. ροπής, ενώ τα αντίστοιχα νούμερα για το Clio είναι 110 ίπποι και 15,4 χλγμ. Συγκρίνοντας, όμως, τα νούμερα των επιδόσεων, βλέπουμε ότι το Clio είναι παντού πιο γρήγορο, κάτι που αποδίδεται και στις πιο κοντές σχέσεις που έχει επιλέξει η Renault. Aυτό αντικατοπτρίζεται και στην καθημερινή χρήση, στην οποία το Clio δείχνει αρκετά πρόθυμο στις εντολές του δεξιού πεντάλ. Στο «207», το βάρος της κατασκευής γίνεται περισσότερο αντιληπτό (η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε κάτι πιο ζωντανό από ένα αυτοκίνητο σχεδόν 110 ίππων), ενώ ενοχλητικό είναι το έντονο βούισμα του κινητήρα μετά τις 5.200 σ.α.λ. Bλέπετε, κάποτε σε 1.000άρι Micra, ύστερα από μερικές βόλτες, ανοίγαμε το καπό και ψάχναμε την άδεια για να βεβαιωθούμε ότι δεν είναι κατά λάθος το 1.300άρι. Σήμερα, στις «βεβαρυμένες» εποχές που διανύουμε, χρειάζονται όλο και παραπάνω άλογα και μερικές φορές δε φτάνουν. Έτσι, όταν έρχεται η ώρα να «βάλεις στο χέρι» τις μικρότερες εκδόσεις, δεν περιμένεις κάποια έκπληξη, αναμένοντας τη φυσιολογική εξέλιξη που συνεπάγεται το αμελητέα μικρότερο βάρος, η μικρότερη ισχύς και οι πρακτικά αναλλοίωτες σχέσεις, κάτι που επιβαρύνει περισσότερο το «207». Oι χρόνοι προσυπογράφουν τα παραπάνω, καθώς και πάλι το Clio παρουσιάζεται ταχύτερο από τον αντίπαλό του (έχει και 12 επιπλέον ονομαστικούς ίππους), τόσο στην επιτάχυνση από στάση όσο και στις ρεπρίζ. Tο παράδοξο, όμως, είναι ότι στην καθημερινή χρήση το 1.400άρι «207» δε μας κούρασε, αφού, χάρη στην άμεση απόκριση του κινητήρα, μπορεί να εκτελεί ικανοποιητικότατα τα αστικά του καθήκοντα, και μάλιστα πιο πρόθυμα απ’ ό,τι ένα Grande Punto 95άρι. Eστιάζοντας, τώρα, στις δύο εκδόσεις του Clio, φαίνεται ότι η διαφορά των 10 ίππων δεν είναι αρκετή για να δημιουργήσει μεγάλες διαφορές στους χρόνους. Nαι, μεν, το 1.6 είναι παντού πιο γρήγορο, οι διαφορές, όμως, σε σχέση με το 1.4 είναι μικρότερες του αναμενόμενου, ακόμα και στις ρεπρίζ.
Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, το «207», εκμεταλλευόμενο τη μακριά 5η, μπορεί να πετύχει εξαιρετική κατανάλωση στο ταξίδι (χαμηλότερη και από του Clio), κατά μέσο όρο, όμως, η κατάσταση είναι περίπου ισοδύναμη, αφού στα 1.600 κ.εκ. οι τιμές για «207» και Clio είναι 10,5 και 10,2 λίτρα/100 χλμ., αντίστοιχα. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι, με τέτοια βάρη, όσο πιέζεις (και το κάνεις συχνά), τόσο αυξάνεται η κατανάλωση.

Διαφορετικές προτεραιότητες
Bίοι παράλληλοι, σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μηχανικά μέρη. Γόνατα MακΦέρσον εμπρός, ημιάκαμπτος πίσω, ηλεκτρικά υποβοηθούμενη κρεμαγιέρα, αεριζόμενοι δίσκοι εμπρός, απλοί πίσω (ταμπούρα στις εκδόσεις 1.4) και τροχοί 15 και 16 ιντσών στα 1.4 και 1.6 μοντέλα, αντίστοιχα. Παρά, λοιπόν, το κοινό σημείο εκκίνησης, το τελικό αποτέλεσμα είναι αρκετά διαφορετικό.
Ξεκινώντας από το νεοφερμένο της παρέας, το «207», χάρη στις πιο σφικτές ρυθμίσεις, περιορίζει τις κλίσεις στις στροφές, αφήνοντας μια αίσθηση που φλερτάρει με το «σπορτίφ». Kαταρχάς, βέβαια, θα πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα στην πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει πάνω στην αίσθηση του τιμονιού. Eίναι όσο άμεσο χρειάζεται, έχει το σωστό βάρος σε κάθε περίπτωση, καθώς και πολύ καλή αίσθηση γύρω από τη θέση της ευθείας στις υψηλές ταχύτητες. Έτσι, αποτελεί το ιδανικό ταίρι των καλορυθμισμένων αναρτήσεων με τα φαρδιά μετατρόχια, που ικανοποιούν τελικά τον οδηγό. Aυτός, με τη σειρά του, μπορεί να κατευθύνει με απόλυτη ακρίβεια το «207», εκμεταλλευόμενος, παράλληλα, την πίσω ανάρτηση, η οποία, με τους κατάλληλους χειρισμούς, μπορεί να αυξήσει την ευελιξία σε πιο κλειστές στροφές, ανοίγοντας στιγμιαία την τροχιά. Μεταξύ των δύο εκδόσεων εκτιμήσαμε περισσότερο την καλύτερη ποιότητα κύλισης του 1.4, που -φαινομενικά- οφείλεται στο μεγαλύτερο προφίλ των ελαστικών (65 έναντι 55 του 1.6).
Στον αντίποδα, οι μηχανικοί της Renault είναι φανερό ότι έδωσαν προτεραιότητα στην άνεση. Παρά την ύπαρξη πίσω αντιστρεπτικής δοκού, οι πιο μαλακές ρυθμίσεις επιτρέπουν στο αμάξωμα να αναπτύσσει λίγο μεγαλύτερες κλίσεις στις στροφές, απορροφούν, όμως, την πλειονότητα των ανωμαλιών που θα συναντήσει κανείς στους ελληνικούς δρόμους. H υποστροφή θα έρθει πιο νωρίς από ό,τι στον αντίπαλό του, δεδομένου και του αρκετά αδρανούς πίσω μέρους. Γενικά, το Clio φιλτράρει πιο έντονα την επικοινωνία του οδηγού με το δρόμο και σε αυτό μεγάλο μερίδιο ευθύνης ανήκει στο τιμόνι με την έντονα τεχνητή αίσθηση, που δίνει την εντύπωση πως είναι δανεισμένο από κάποια παιχνιδομηχανή. Aπό την άλλη, το μοντέλο της Renault έχει να επιδείξει έναν καλύτερο επιλογέα κιβωτίου (ιδιαίτερα ακριβής στο κούμπωμα, σε σχέση με τη σπογγώδη αίσθηση εκείνου του «207») κι ένα σύστημα πέδησης το οποίο, αν και το πεντάλ του είναι λιγότερο προοδευτικό, είναι σαφώς πιο αποτελεσματικό (56 μ. και 54,9 μ. για τα Clio 1.6 και 1.4, όταν τα αντίστοιχα «207» χρειάζονται 62,5 μ. και 60,7 μ. για την ακινητοποίηση από τα 120 χλμ./ώρα).

«207» ή Clio;
To σίγουρο είναι ότι πρόκειται για δύο κορυφαίες προτάσεις της κατηγορίας, με ισοδυναμία στα ζητήματα της ασφάλειας, των χώρων, της ποιότητας και του κόστους. Έτσι, η ετυμηγορία κρίνεται από τις επιλογές των κατασκευαστών στο ζήτημα της οδικής συμπεριφοράς. Το Clio δίνει προτεραιότητα στην άνεση και την καθημερινή ευχρηστία (ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται θυσίες στην αίσθηση του τιμονιού), τα οποία συνδυάζει με καλύτερες επιδόσεις και στις δύο κλάσεις κυβικών. Το «207», όμως, είναι εκείνο που τελικά κερδίζει, καθώς προβάλλει ένα πιο οδηγοκεντρικό προφίλ, που συνίσταται στο τρίπτυχο: ανάρτηση-τιμόνι-θέση οδήγησης.
Από εκεί και πέρα, αναζητώντας την καλύτερη έκδοση, το αυξημένο βάρος οδηγεί αρχικά προς τη μεριά των 1,6 λίτρων, όπου και στις δύο περιπτώσεις, με απόλυτα νούμερα, οι επιδόσεις είναι καλύτερες. Εξετάζοντας, όμως, περαιτέρω το ζήτημα, βλέπουμε ότι στο Clio οι διαφορές μεταξύ των δύο εκδόσεων δεν είναι τόσο μεγάλες, ενώ σε ό,τι αφορά το «207» περιμέναμε περισσότερα από το 1.6. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι, προς το παρόν, μπορεί -υπό προϋποθέσεις- κάποιος να αρκεστεί στα 1,4 λίτρα (για πιο κάτω, οι υπεραστικές βλέψεις απλώς δεν υφίστανται) και, αν το ζητούμενο είναι το «κάτι παραπάνω», τότε να περιμένει, ελπίζοντας είτε στη βραχυπρόθεσμη απελευθέρωση των ντίζελ είτε στην έλευση κάποιου νέου βενζινοκινητήρα. Yπενθυμίζουμε πως η Peugeot έχει ανακοινώσει ότι πριν από το τέλος του 2006 θα εμφανιστεί ο νέος 1.600άρης κινητήρας που έχει εξελιχθεί σε συνεργασία με την BMW και θα διατίθεται σε ατμοσφαιρική έκδοση με 115 ίππους και σε υπερτροφοδοτούμενη με 150 ίππους._ 4Τ

TO XPΩMA TOY XPHMATOΣ
To νέο και καλό μπορεί να αξίζει, αλλά, σίγουρα, κοστίζει, κάτι που ισχύει στην προκειμένη περίπτωση. Μπορεί στη βασική τους έκδοση και τα δύο αυτοκίνητα να ξεκινούν, ουσιαστικά, από τα ίδια χρήματα (13.590 ευρώ για το 207 1.4 Τrendy και 13.600 για το Clio 1.4 Pack Authentic), στο «207», όμως, οι αερόσακοι οροφής, το ηχοσύστημα και οι ηλεκτρικοί καθρέφτες είναι στάνταρντ, κάτι που δεν ισχύει για το Clio. Οι 5θυρες εκδόσεις χρεώνονται 450 και 350 ευρώ επιπλέον στο «207» και στο Clio, αντίστοιχα.
Οι εκδόσεις 1.6 ξεκινούν από τα 15.640 ευρώ για το Peugeot 207 Sport 3θ και τα 16.800 ευρώ για το Clio Comfort Dynamic. Tο τελευταίο αποτελεί και τη μοναδική επιλογή, σε αντίθεση με το «207», που προσφέρεται σε τέσσερα επίπεδα εξοπλισμού.
Nα διευκρινίσουμε πως καλή σχέση κόστους-εξοπλισμού προσφέρουν οι εκδόσεις Sport και Comfort Dynamic στα «207» και Clio, αντίστοιχα.

PEUGEOT 207
ΥΠΕΡ/ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ/ΘΕΣΗ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

ΚΑΤΑ/ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΠΙΣΩ/ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ (1.4)/ΘΟΡΥΒΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ (1.6)

RENAULT CLIO
ΥΠΕΡ/ΑΝΕΣΗ/ΦΡΕΝΑ/ΚΙΒΩΤΙΟ

ΚΑΤΑ/ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΙΜΟΝΙΟΥ/ΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ


ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΤΟ 207
- ΤΟ ΧΕΙΡIΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΗΧΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛOΝΑ ΤΟΥ ΤΙΜΟΝΙΟΥ ΣTO CLIO

ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΤΟΥ «207»
- ΟΙ «ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ» ΣΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΘΗΝΟΤΕΡΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ CLIO

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ...
- ΤΟ «207» NA EXEI ΠΙΟ ΚΟΝΤΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
- ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΣΠΟΡ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟY CLIO, ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΕ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΙΜΟΝΙ