4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Γιάννης Ευσταθιάδης

Χειροποίητη επικοινωνία

«... αισθάνθηκα τη θέρμη της ανθρώπινης επικοινωνίας, ακόμα και μέσα στο πλαίσιο μιας ανώδυνης παράβασης...»

Προχωρούσα με χαμηλή ταχύτητα σε μονόδρομο. Είδα ξαφνικά ένα αυτοκίνητο να μπαίνει από την αντίθετη κατεύθυνση σαφώς παράνομα.
Επειδή ο δρόμος ήταν στενός, η ταχύτητα και των δυο σχεδόν μηδενίστηκε, άρα είχα όλη την άνεση να τον επιπλήξω ή να τον βρίσω, ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής (που με οδηγούσε μάλλον προς το δεύτερο, μια και αυτή ήταν μια επαναλαμβανόμενη παράβαση στο δρόμο έξω από το σπίτι μου).
Καθώς διασταυρωθήκαμε, το βλέμμα μου απέκτησε την ανάλογη αυστηρότητα και ήταν έτοιμο να μεταδώσει τα ίδια συναισθήματα και στη φωνή, ώστε να στείλουν τον παραβάτη από κει που ήρθε - ήτοι πριν από το απαγορευτικό σήμα.
Αλλά τότε ο οδηγός -ένας πενηντάρης με πονηρή φατσούλα- αντέδρασε ακαριαία, με δυο κινήσεις που με άφησαν άναυδο. Έφερε το αριστερό χέρι στην καρδιά -σαν να μ’ ευχαριστούσε- και μετά πέρασε το δεξί στα χείλη του και μου έστειλε ένα φιλί.
Έσκασα στα γέλια -τ’ ομολογώ-, καθώς αισθάνθηκα τη θέρμη της ανθρώπινης επικοινωνίας, ακόμα και μέσα στο πλαίσιο μιας ανώδυνης παράβασης.
Έτσι επικοινωνούν οι Έλληνες...
Με το συναίσθημα που βγαίνει μέσα από τη νοηματική της χειρονομίας, την εκφραστικότητα των δακτύλων, τον εξαγνισμένο υπαινιγμό ενός χαμόγελου. Καλό το διαδίκτυο, θεάρεστο το e-mail, καινούργια κοσκινάκια τα SMS και τα MMS, αλλά τίποτα δε διαθέτει τη... θερμοκρασία μιας κίνησης, ενός χαιρετισμού, ενός κρυφού κώδικα που φωλιάζει στις άκρες των χεριών.
Βγάλτε όσο φλας θέλετε, προκειμένου να αλλάξετε λωρίδα· ελάχιστοι ευγενείς θα βρεθούν να σας παραχωρήσουν θέση. Aδιάφοροι στο ηλεκτρικό μήνυμα, οι περισσότεροι θα επιταχύνουν.
Δοκιμάστε, αντιθέτως, να βγάλετε το χέρι σας, με μια κίνηση που θυμίζει παράδοση με λευκή σημαία σε ταινία γουέστερν. Ακόμα και ο πιο μάγκας οδηγός θα σας παραχωρήσει ακαριαία τη θέση, με μια αβροφροσύνη που παραπέμπει στο γαλλικό 17ο αιώνα.
Μια κίνηση χεριού ενεργοποιεί όχι ηλεκτρονικά κύτταρα, αλλά κύτταρα άφατου συναισθηματισμού που αγγίζει τα όρια του μελοδραματισμού.
¶λλωστε, αυτή η ιδιότυπη «γλώσσα» των οδηγών κρατά από παλιά, από το αρχέτυπο σύμβολο της ανοικτής παλάμης.
Έτσι επικοινωνούν οι Έλληνες..._ Γ. E.