4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Μαραθώνιος Οικονομίας Shell 2006

Γιορτή γνώσης

Μπορεί ένας αγώνας να εξελιχτεί σε μια γιορτή όπου όλοι οι συμμετέχοντες γίνονται μια παρέα, διασκεδάζουν και συναγωνίζονται με στόχο την απόλυτη οικονομία καυσίμου; Η Shell απέδειξε πως μπορεί.

ΚΕΙΜΕΝΟ: IAKΩBOΣ KPOMMYΔAΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: CDP, Ι. Κ.


KOITΩNTAΣ από ψηλά την κίνηση που επικρατεί στους χώρους γύρω από το αυτοκινητοδρόμιο του Νογκαρό στη νότια Γαλλία η εικόνα δε θα πρέπει να διαφέρει σημαντικά από εκείνη που παρουσιάζει μια αποικία μυρμηγκιών. Χιλιάδες άνθρωποι που, στη συντριπτική τους πλειονότητα, μόλις που έχουν περάσει την περίοδο της εφηβείας κινούνται συνεχώς, μεταφέροντας κάτι περίεργα οχήματα που μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από τα κείμενα του Ιουλίου Βερν. Στις τέντες όπου φιλοξενούνται τα οχήματα κάποιοι ασχολούνται με τη ρύθμισή τους, άλλοι... μαγειρεύουν, ενώ κάποιοι άλλοι παίζουν μουσική. Καλώς ήρθατε στο Shell Eco Marathon, σε μια εκδήλωση της οποίας η ατμόσφαιρα θυμίζει έντονα το φεστιβάλ του Γούντστοκ, με έντονη όμως την παρουσία του τεχνολογικού στοιχείου. Για τρεις μέρες μαθητές και φοιτητές καταθέτουν τις ιδέες τους για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί η απόλυτη οικονομία καυσίμου, και όλα αυτά μέσα σε ένα έντονα πολυπολιτισμικό περιβάλλον. ¶σχετα από το τελικό αποτέλεσμα της κάθε ομάδας, το κέρδος γνώσης είναι δεδομένο σε κάθε περίπτωση. Γνώσης που αφορά όχι μόνο την κατασκευή και συντήρηση προηγμένων κατασκευών αλλά και τη συναναστροφή με νέους ανθρώπους που, μπορεί να μιλούν διαφορετικές γλώσσες και να έχουν άλλες συνήθειες, τελικά όμως μοιράζονται τα ίδια όνειρα.

Με το σταγονόμετρο...
Mε κατανάλωση... 2.885 χλμ./λίτρο, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης του οχήματος του γαλλικού λυκείου La Joliverie κέρδισε την 1η θέση στο φετινό διαγωνισμό. Η μάχη για την κορυφή κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν, αφού πολύ κοντά στη 2η και 3η θέση βρέθηκαν οι επίσης γαλλικές ομάδες των πολυτεχνείων ESSTIN και της Ναντ με 2.784 και 2.730 χλμ./λίτρο, αντίστοιχα. Αντίθετα με την περσινή χρονιά, όπου η νικήτρια ομάδα του ελβετικού ινστιτούτου της Ζιρίχης χρησιμοποιούσε υδρογόνο, η γαλλική ομάδα προτίμησε έναν κινητήρα αιθανόλης. Σε σχέση με τα 3.836 χλμ./λίτρο που πέτυχαν οι Ελβετοί, η φετινή επίδοση είναι σημαντικά χαμηλότερη, όμως εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το ρόλο τους παίζουν και οι καιρικές συνθήκες, οι οποίες μοιραία μεταβάλλονται από χρόνο σε χρόνο. Όπως και να έχει, το ελβετικό πανεπιστήμιο δήλωσε πως δε θα επιστρέψει στο διαγωνισμό έως ότου καταρριφθεί το ρεκόρ, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα και σε άλλες ομάδες να νικήσουν.

H διαδικασία
Στο διαγωνισμό λαμβάνουν μέρος οχήματα που, εκτός από βενζίνη, μπορούν να χρησιμοποιούν βιοκαύσιμα, υδρογόνο, ακόμα και φυσικό αέριο. Κάθε όχημα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει τέσσερις προσπάθειες, στην καθεμία από τις οποίες πρέπει να συμπληρώσει επτά γύρους (συνολικά 25,272 χλμ.), με τη μέση ωριαία ταχύτητα να μην πέφτει κάτω από τα 30 χλμ./ώρα. Στο τέλος κάθε προσπάθειας οι κριτές της Shell μετρούν την ποσότητα του καυσίμου που καταναλώθηκε μετρώντας και τη θερμοκρασία του καυσίμου, για να υπολογιστεί ο θεωρητικός όγκος σε θερμοκρασία 20° C. Για τις ομάδες που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα γίνεται αναγωγή της θερμογόνου δύναμης, ώστε τελικά η επίδοση να μετριέται, σε κάθε περίπτωση, σε χλμ./1 λίτρο βενζίνης.

O διαγωνισμός
Πριν από 21 χρόνια η Shell διοργάνωσε στη Γαλλία τον πρώτο μαραθώνιο οικονομίας· μια κίνηση που, αν και μοιάζει αντιφατική για τα συμφέροντα μιας εταιρείας πετρελαιοειδών, κατάφερε να εξελιχτεί σε ένα σημαντικότατο θεσμό που παρουσιάζει, εκτός των άλλων, με τον καλύτερο τρόπο τις περιβαλλοντικές ανησυχίες της εταιρείας. Την πρώτη χρονιά του διαγωνισμού πήραν μέρος μόλις 20 ομάδες από 6 χώρες, όμως στη συνέχεια η εξέλιξη ήταν ραγδαία. Δέκα χρόνια αργότερα, ο αριθμός είχε ανέβει στις 117 ομάδες, ενώ το 2005 στην αφετηρία βρέθηκαν 227 ομάδες από 18 κράτη. Για τη φετινή χρονιά συνεχίστηκε αυτή η αυξητική τάση, με τις συνολικές συμμετοχές να φτάνουν τις 256.

H ελληνική συμμετοχή
Για ακόμα μια χρονιά δύο ελληνικές ομάδες ταξίδεψαν μέχρι τη νότια Γαλλία. Το όχημα «ΠΗΓΑΣΟΣ» των 1ου-2ου ΤΕΕ και 1ου ΣΕΚ Αιγάλεω εντυπωσίασε με την επίδοσή του, συντρίβοντας το πανελλήνιο ρεκόρ (208 χλμ.) που κατείχε από πέρυσι, καλύπτοντας 405 χλμ. με 1 λίτρο καύσιμο. Το νέο σύστημα μετάδοσης με αλυσίδα, καθώς και οι μικροβελτιώσεις σε επιμέρους τμήματα έφεραν αυτήν την επίδοση, που τελικά τους χάρισε την 88η θέση ανάμεσα σε 146 ομάδες που ολοκλήρωσαν την προσπάθειά τους. Αντίστοιχα, ιδιαίτερα αξιόλογη ήταν η προσπάθεια της ομάδας του 2ου Γυμνασίου Χίου, η οποία με το «ΣΠΟΝΔΟΦΟΡΟ» κατέλαβε την 115η θέση, καλύπτοντας 239 χλμ. Και στις δύο περιπτώσεις οι επιδόσεις είναι αποτέλεσμα του πείσματος και της εφευρετικότητας μαθητών και καθηγητών που, με ελάχιστη οικονομική βοήθεια, κατάφεραν να ξεπεράσουν συμμετοχές με σαφώς υψηλότερους προϋπολογισμούς. Τέλος, χάρη στη Shell Hellas, στην πίστα του Νογκαρό παρευρέθηκαν και τέσσερις φοιτητές από το πανεπιστήμιο της Πάτρας, με σκοπό να συλλέξουν εμπειρίες από το θεσμό, ώστε την επόμενη χρονιά να διαγωνιστούν με το δικό τους όχημα, το οποίο θα χρησιμοποιεί για την κίνησή του βενζίνη.

ΠΗΓΑΣΟΣ
Κατηγορία Πρωτότυπο βενζίνης
Πλαίσιο Συνθετικά υλικά (ανθρακονήματα - DOW)
Κινητήρας Τετράχρονος κινητήρας 25 κ.εκ.
Μετάδοση Αλυσίδα
Χορηγοί Δήμος Αιγάλεω, Ένωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών


ΣΠΟΝΔΟΦΟΡΟΣ
Κατηγορία Πρωτότυπο βενζίνης
Πλαίσιο Ανθρακονήματα και αλουμίνιο
Κινητήρας Τετράχρονος κινητήρας 25 κ.εκ.
Μετάδοση Απευθείας γρανάζι στον τροχό
Χορηγοί Δήμος Χίου, Ένωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών, Mastiha Shop


ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
Η ομάδα του γαλλικού πανεπιστημίου Paul Sabatier/INSA από την Τουλούζη, που πέρυσι είχε σημειώσει την καλύτερη επίδοση για βενζινοκίνητο όχημα με 2,560 χλμ./λίτρο, κέρδισε το... Όσκαρ ατυχίας, αφού στις δοκιμές ένα ατύχημα κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς το όχημά τους.

Η νορβηγική ομάδα North-1 κατάφερε να μαζέψει χορηγίες ύψους 120.000 ευρώ, μέρος των οποίων διέθεσε για την πραγματοποίηση συναυλίας για όλους τους συμμετέχοντες.

Ο δυνατός άνεμος που επικρατούσε την πρώτη μέρα του αγώνα, πέρα από τα προβλήματα στις επιδόσεις των οχημάτων που προκάλεσε, αποτέλεσε απειλή και για τις τέντες ορισμένων ομάδων, οι οποίες λίγο έλειψε να μετατραπούν σε αερόστατα.

Η ομάδα του πανεπιστημίου του Μπαθ από την Αγγλία παρουσίασε ένα αρθρωτό πρωτότυπο που όμως αποδείχτηκε ιδιαίτερα ασταθές, με αποτέλεσμα να αναποδογυρίσει ήδη από την περίοδο των δοκιμών.

Οι φοιτητές του ισπανικού πανεπιστημίου Miguel Hernandez αποδείχτηκαν κάθε άλλο παρά καλοί στην πλοήγηση, αφού χάθηκαν αμέτρητες φορές, μέχρι που δύο Γάλλοι οδηγοί τούς οδήγησαν στο χώρο της πίστας.