4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Opel Astra TwinTop 1.8

  • Η εργονομία του εσωτερικού βρίσκεται στα γνωστά γερμανικά πρότυπα, με την ποιότητα να ακολουθεί λίγο πιο πίσω.

  • Εντυπωσιακή η οροφή, η οποία ανοίγει από απόσταση ή εν κινήσει και σε κάθε περίπτωση κλέβει την παράσταση.

  • Χωρίς να ενθουσιάζει, η οδική συμπεριφορά του TwinTop χαρακτηρίζεται ευχάριστη, ακολουθώντας τα γενικότερα πρότυπα που θέτει η κατηγορία.

Με θέα τα άστρα

Η Opel παρουσιάζει τη δική της πρόταση στη δημοφιλή και ραγδαία αναπτυσσόμενη κατηγορία των κουπέ-κάμπριο, με στόχο μια θέση κάτω από τον ήλιο... ή, για τους πιο ρομαντικούς, κάτω από τ’ άστρα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΚΟΜΠΟΤΣΑΡΗΣ

ΜΙΑ και μόνο ματιά στο τεύχος που κρατάτε αρκεί για να διαπιστώσετε τις τάσεις της νέας μόδας στα ανοιχτά μοντέλα. Η μαλακή, υφασμάτινη οροφή τείνει να ξεπεραστεί, με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να δείχνουν τη μεταστροφή τους προς τις μεταλλικές αναδιπλούμενες. Η ιστορία καταγράφει ως πρωτοπόρο αυτής της τεχνολογίας την Peugeot αρκετές δεκαετίες πριν, ενώ η Mercedes στα νεότερα χρόνια την επανεισάγει με την SLK, στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Η εμπορική επιτυχία που σημείωσε το συγκεκριμένο μοντέλο αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία αντίστοιχων κατασκευών από αρκετές εταιρείες ακόμα. Η Opel, σχετικά ετεροχρονισμένα, μόλις περίπου ένα χρόνο πριν, παρουσίασε τη δική της εκδοχή, με τη μορφή του Tigra TwinTop. Το μικρό 2θέσιο μοντέλο αποτέλεσε το διαβατήριο για την είσοδο της Opel στην κατηγορία, στην οποία διεκδικεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ένα σημαντικό μερίδιο από την αγορά.

Σε ένα δρόμο στρωμένο...
Με τα ήδη καταξιωμένα Peugeot 307 CC και Renault Megane CC να περιμένουν κάπου εκεί μπροστά, σε μια άκρη, έχοντας αφαιρέσει τα αγκάθια, που -ως προπορευόμενα- βρήκαν στο δύσκολο δρόμο της εξέλιξης, το Astra TwinTop ακολουθεί και, σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο, δείχνει να... κυλά σε πιο βατό μονοπάτι. Και λέμε σε θεωρητικό επίπεδο, αφού δίπλα του κινείται και το άρτι αφιχθέν VW EOS, με τις πολύ καλές έως τώρα κριτικές (δείτε τη δοκιμή που ακολουθεί).
Με βάση, λοιπόν, το γνωστό 3θυρο Astra GTC και πολλές ώρες εργασίας από την πολυάριθμη σχεδιαστική ομάδα της Opel, το TwinTop προτάσσει ως αδιαμφισβήτητο προτέρημά του την εμφάνιση. Αρμονική σχεδίαση, με ήπιες και καθαρές γραμμές, που κάνουν μια νύξη στο παρελθόν, θυμίζοντας αμυδρά το δυναμικό κουπέ Calibra. Η λεπτή σιλουέτα του σε συνδυασμό με το μεγάλο μήκος του, που αγγίζει σχεδόν τα 4,5 μ., κολακεύουν την αισθητική του μοντέλου, με το πίσω μέρος να κερδίζει τις εντυπώσεις. Αναμφίβολα, στο γεγονός αυτό συντέλεσε και η οροφή τριών τμημάτων, που, όταν αναδιπλωθεί και αποθηκευτεί, καταλαμβάνει λιγότερο χώρο, προσφέροντας έτσι στους σχεδιαστές μεγαλύτερη ελευθερία να δράσουν.
Η μετάβαση οπτικά στο εμπρός τμήμα, όμως, μοιάζει... με ταξίδι πίσω στο χρόνο· τρία περίπου χρόνια πριν, όταν παρουσιάστηκε το Astra. Όλα, εξαιρουμένου του πιο κεκλιμένου παρμπρίζ, αυτό θυμίζουν. Κίνηση που, ενώ ως στόχο μπορεί να είχε να προσδώσει στο μοντέλο την εταιρική ταυτότητα, το αδικεί και κόβει πόντους από την εν γένει αξιόλογη αισθητική του. Ακολούθως, η ίδια λογική συναντάται και στο εσωτερικό, όπου δεν υπάρχουν αλλαγές, με τη γνωστή γερμανική ποιότητα να κυριαρχεί και την έλλειψη φαντασίας να έπεται. Ίσως μας επιφυλάσσουν κάποια έκπληξη αργότερα, στη facelift εκδοχή του. Ίδωμεν.

Αποκάλυψη τώρα
Αφού βρεις το μαγικό κουμπί κάπου εκεί ανάμεσα στα φώτα της καμπίνας, στην οριζόντια κολόνα του παρμπρίζ, αρκεί ένα παρατεταμένο πάτημα για να αρχίσει ο χορός της αποκάλυψης. Οι κινήσεις της οροφής τριών τμημάτων καθώς διπλώνεται μοιάζουν με χορευτικές φιγούρες, τις οποίες θα ζήλευε ακόμα και ο Χοακίν Κορτέζ, κάνοντας το χρόνο των σχεδόν 30 δλ., που σε απόλυτους αριθμούς είναι μεγάλος, να μοιάζει λίγος για εκείνους που παρατηρούν αποσβολωμένοι τη διαδικασία. Αν διακατέχεσαι από μανία επίδειξης μπορείς να ανοίξεις την οροφή εν κινήσει, με ταχύτητα που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30 χλμ./ώρα, ή ακόμα... και από μακριά, στην έκδοση Cosmo.
Αντιστρόφως ανάλογα της θέσης της οροφής διαμορφώνεται ο όγκος του χώρου αποσκευών. Από τα 440 λίτρα περιορίζεται στα 205, όταν το αυτοκίνητο κινείται ανοιχτό. Στην τελευταία περίπτωση, η πρόσβαση στο χώρο αποσκευών μοιάζει αδύνατη, παγιδεύοντας κάτω από το προστατευτικό κάλυμμα τα πράγματα. Ωστόσο, ένα κόκκινο κουμπί, που είναι τοποθετημένο σε εμφανές σημείο, ενεργοποιεί ένα μηχανισμό που ανασηκώνει την οροφή 25 εκ. και επιτρέπει τη μετακίνηση των αποθηκευμένων αντικειμένων.
Για απλές μετακινήσεις οι χώροι κρίνονται απόλυτα ικανοποιητικοί για τέσσερις ενήλικες μεσαίου ύψους, με τους όποιους περιορισμούς να έχουν να κάνουν με το χώρο για τους ώμους, πρωτίστως, και για τα γόνατα, ακολούθως.
Υψηλό είναι το επίπεδο άνεσης, με την ανάρτηση να είναι ρυθμισμένη «ήπια». Κλειστό το TwinTop δε θα προβληματίσει, αφού περνά χωρίς πρόβλημα κάθε ανωμαλία, στρίβοντας στις περισσότερες των περιπτώσεων ουδέτερα. Oι όποιες τάσεις αποσταθεροποίησης υπό πίεση ανακόπτονται εν τη γενέσει τους από το πολύ γρήγορο και διακριτικό ESP. Πολλές ήταν οι φορές που «συλλάβαμε» τους εαυτούς μας να κινούμαστε σβέλτα, αγνοώντας τη φιλοσοφία κατασκευής. Είναι και αυτός ο κινητήρας των 1,8 λίτρων, που πλέον αποδίδει 140 ίππους και πιο μεστή ροπή. Μπορεί να μη βάζει φωτιά στην άσφαλτο (μετρήσαμε 12 δλ. για τα 0-100 χλμ./ώρα), αλλά συνδυάζεται πολύ καλά με το βαρύ -ελέω ενισχύσεων- αμάξωμα του ανοιχτού Astra και εν τέλει δείχνει να είναι η ιδανική επιλογή.
Ωστόσο, με την οροφή κάτω, τα πράγματα αλλάζουν άρδην και γίνονται πιο ρευστά, γεγονός που είναι περισσότερο αντιληπτό από τον οδηγό, παρά από τους επιβάτες. Οι κραδασμοί από την ανάρτηση είναι έντονοι και περνούν αφιλτράριστοι στο τιμόνι. Το τελευταίο σε κάθε άλλη περίπτωση ικανοποιεί με την αίσθηση που προσφέρει και την ταχύτητά του (2,5 στροφές από άκρη σε άκρη). Τέλος, εντυπωσιακά σε απόδοση είναι τα φρένα, που σημείωσαν εξαιρετική επίδοση κατά τη διαδικασία των μετρήσεων, απαιτώντας μόλις 56,8 μ. για την πλήρη ακινητοποίηση του αυτοκινήτου από τα 120 χλμ./ώρα.

Φωτογραφίζοντας...
Το Opel Astra TwinTop δεν είναι το αυτοκίνητο που θα πάρεις για να ανέβεις εκείνην την ξεχασμένη από τον κόσμο ορεινή διαδρομή, κυνηγώντας τον τέλειο χρόνο, όπως μπορεί να έκανες με ένα Astra OPC. Είναι, όμως, το αυτοκίνητο που θα απολαύσεις με την οροφή ανοιχτή, έχοντας στο πλάι σου -ιδεατά- μια αιθέρια ύπαρξη. Και, αν τελικά υποκύψεις σε μια μάχη με το χρόνο, αυτήν τη φορά η λογική θα είναι αντίστροφη. Στόχος θα είναι να παρατείνεις όσο μπορείς περισσότερο αυτήν τη βόλτα και να αιχμαλωτίσεις στο μυαλού σου τις όμορφες στιγμές... κάτω από τ’ άστρα. Γιατί, τελικά, οι κάμπριο είναι ίσως οι μοναδικές εκδόσεις μοντέλων που μπορούν να κρύψουν επιμελώς τις ατέλειες τους, αφήνοντάς σου στο τέλος μια γλυκιά γεύση.
Το αντίτιμο για αυτήν την απόλαυση ορίζεται στα 25.090 ευρώ, για την βασική έκδοση Enjoy των 1,8 λίτρων, καθιστώντας έτσι -εκτός των άλλων- την πρόταση της Opel άκρως ανταγωνιστική, όσον αφορά τουλάχιστον τον οικονομικό τομέα._ 4Τ

ΥΠΕΡ/ΤΙΜΗ/ΑΝΕΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ/ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ
ΚΑΤΑ/ΒΑΡΟΣ/ΑΙΣΘΗΣΗ ΚΙΒΩΤΙΟΥ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
• ΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ
• Η ΟΡΟΦΗ ΤΡΙΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
• ΟΙ ΚΡΑΔΑΣΜΟΙ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ
• Η ΑΝΑΔΙΠΛΟΥΜΕΝΗ ΟΡΟΦΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ «ΓΡΗΓΟΡΗ»

ΚΟΣΤΟΣ
ΤΙΜΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 25.090 ευρώ

ΤΕΧΝΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κυβισμός: 1.796 κ.εκ.
Κύλινδροι: 4 σε σειρά
Μέγ. Ισχύς: 140 ίπποι στις 6.300 σ.α.λ.**
Μέγ. Ροπή: 17,8 χλγμ στις 3.800 σ.α.λ.**

ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κίνηση: στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: χειροκίνητο 5 σχέσεων

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός: Γόνατα ΜακΦέρσον με ψαλίδια βάσης, αντιστρεπτική
Πίσω: Ημιάκαμπτος άξονας

ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: αεριζόμενοι δίσκοι
Πίσω: δίσκοι

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Τελ. ταχύτητα: 209 χλμ/ώρα**
0-100 χλμ/ώρα (δλ): 12*/11,4**
Ρεπρίζ 50-80 με 3η (δλ): 6,2
Ρεπρίζ 80-110 με 4η (δλ): 8,5
Ρεπρίζ 120-140 με 5η/6η (δλ): 9,0
Φρενάρισμα 120-0 χλμ/ώρα (μ.): 56,8
Μέση κατανάλωση λίτρα/100 χλμ: 11,2

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μήκος (χλστ): 4.475
Πλάτος (χλστ): 1.830
Ύψος (χλστ): 1.415
Μεταξόνιο (χλστ): 2.615
Βάρος (κιλά): 1.508*/1.400**

*Τιμή 4Τ
**Τιμή κατασκευαστή