4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

VW Eos 2.0 FSI

  • «Γερμανική», και μάλιστα στο σύνολό της, είναι η αίσθηση στο εσωτερικό του EOS. Εδώ, πρωταγωνιστικός είναι ο ρόλος των επαρκών χώρων στο πίσω κάθισμα και του άρτιου φινιρίσματος των πλαστικών.

  • Χάρμα ιδέσθαι ο μηχανισμός ανοίγματος/κλεισίματος της οροφής, που αποτελείται από πέντε ανεξάρτητα τμήματα.

Wirklich deutsch!*
* Αληθινά γερμανικό!

Η γερμανική καταγωγή ήταν ανέκαθεν προσόν. Πόσο μάλλον σ’ ένα αυτοκίνητο που, εκ προοιμίου, οφείλει να είναι ποιοτικό αλλά και «συμπαγές», εν γένει. Ρίξτε μια ματιά στο διττό EOS της VW και θα καταλάβετε τι εννοούμε!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΗΝ ξεγελιέστε. Και, πάνω απ’ όλα, μη βιάζεστε να κρίνετε με την πρώτη κιόλας ματιά. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μ’ ένα «κομμένο» Golf με διευρυμένο, αυτήν τη φορά, μήκος και αναδιπλούμενη οροφή. Μπορεί το ολοκαίνουργιο EOS να βασίζεται στην καθ’ όλα επιτυχημένη συνταγή του τελευταίου, υιοθετώντας ουκ ολίγα στοιχεία του (δάπεδο, κινητήρες, κιβώτια ταχυτήτων αλλά και αναρτήσεις), παρ’ όλα αυτά, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αυθυπόστατο μοντέλο στην κατά τ’ άλλα πλήρη γκάμα της VW, με το οποίο οι Γερμανοί επιχειρούν για ακόμα μια φορά μια άρτια οργανωμένη... επίθεση, και μάλιστα με σαφείς στόχους και ξεκάθαρες προθέσεις. Εμπορικές και όχι μόνο βέβαια.
Πού... διαδραματίζονται όλα αυτά; Αν μη τι άλλο, στο πλαίσιο μιας ταχύτατα αναπτυσσόμενης «συνομοταξίας» οχημάτων, που τα τελευταία χρόνια «ανθίζει» ολοένα και πιο συχνά, όχι τόσο στη χώρα μας, όσο, κυρίως, στο σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς αυτοκινήτου. Κατά την άποψή μας, πρόκειται για μια απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη-τάση, καθώς κατασκευές, σαν το νέο VW EOS αλλά και αντίστοιχες άλλες, όπως το επίσης νέο Opel Astra Twin Top, το επερχόμενο Ford Focus CC, τα... προγενέστερα Peugeot 307 CC και Renault Megane CC, που μέχρι τώρα μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο τερέν καταφέρνουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να συνδυάσουν δύο φαινομενικά αντικρουόμενες αρετές, που συνήθως συναντώνται είτε σε «πραγματικά» κουπέ είτε σε «αληθινά» κάμπριο εκδόσεις. Βέβαια, για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, το βασικό ζητούμενο είναι ένα: πόσο αρμονικά το καταφέρνει η καθεμιά, πραγματοποιώντας μάλιστα τις λιγότερες δυνατές παραχωρήσεις στο φλέγον θέμα της ποιότητας/ακαμψίας, που, θέλοντας και μη, επηρεάζει σημαντικά την παράμετρο της άνεσης και, επομένως, της οδικής συμπεριφοράς ευρύτερα; Εδώ ακριβώς έρχεται το νέο EOS να δώσει τη δική του, πειστική απάντηση!

Το είναι και το φαίνεσθαι
Με άλλα λόγια, ό,τι βλέπεις παίρνεις. Ας ξεκινήσουμε όμως... ανάποδα και ολίγον ανορθόδοξα, κι ας σταθούμε στο τι ΔEN είναι το 2λιτρο VW EOS της δοκιμής μας. Δεν είναι, λοιπόν, ρόουντστερ, ούτε βέβαια κάποιο «ξεσκούφωτο» μοντέλο «ειδικού χαρακτήρα» με τέσσερις θέσεις που απευθύνεται σε περιορισμένο κοινό. Λογικό είναι, λοιπόν, οτιδήποτε εξεζητημένο ή, απλώς, προχωρημένο στον τομέα της αισθητικής, ως επιλογή αρχικά, αυτομάτως να κατατάσσεται στα... αζήτητα. Πόσο μάλλον με δεδομένο το χαμηλών τόνων προφίλ των δημιουργών του - αλλά και των αγοραστών του είδους φυσικά. Κατά τη δική μας άποψη, πρόκειται για σοφή επιλογή, αφού σκοπός ενός mainstream κατασκευαστή, όπως η VW, δεν είναι να... τρομάξει ούτε καν να προκαλέσει, αντίθετα να τραβήξει, και μάλιστα συνειδητά, την προσοχή ενός ώριμου αγοραστικού κοινού (όχι κατά ανάγκη ηλικιακά) που αναζητά ένα ισορροπημένο αυτοκίνητο του είδους, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται. Ισορροπημένο βέβαια δε σημαίνει και αδιάφορο. Κάθε άλλο μάλιστα, μιας και τα 4.407 χλστ. του μήκους του αυτοκινήτου, σε συνδυασμό με συγκεκριμένες επιλογές-λεπτομέρειες στην εξωτερική του περιβολή, όπως είναι, για παράδειγμα, το μετατοπισμένο προς τα εμπρός παρμπρίζ, τα χαρακτηριστικά εμπρός φώτα και η «νικελωμένη» μάσκα, στα πρότυπα του Passat, δημιουργούν ένα επιβλητικό και «στιβαρό» σύνολο· σε αίσθηση και ουσία, καθώς ο πραγματικός άσος στο μανίκι του αυτοκινήτου είναι ακριβώς αυτός: η κορυφαία, για το είδος, ακαμψία του, στοιχείο που συνδυάζεται ιδανικά με μια σοφιστικέ οροφή -σκληρή, ασφαλώς- που οι Γερμανοί ονομάζουν CSC (Coupe Sunroof Cabriolet) και αποτελείται από πέντε ανεξάρτητα τμήματα. Σε πρακτικό επίπεδο, ο όλος μηχανισμός, ο οποίος αποδεικνύεται αρκετά... φαντεζί στο μάτι, ενεργοποιείται από το εσωτερικό του αυτοκινήτου με το πάτημα ενός και μόνο διακόπτη σε χρόνο που συνολικά δεν υπερβαίνει τα 25 δλ. Αυτό είναι όλο όμως; Όχι βέβαια, αφού όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με μια ευμεγέθη ηλιοροφή, γυάλινη, ως προς το υλικό κατασκευής της, και ηλεκτρικά ανοιγόμενη, σε ό,τι έχει να κάνει με τη λειτουργία της, η οποία μάλιστα ανοιγοκλείνει ανεξάρτητα.
Τι άλλο σημαντικό έχει να παρουσιάσει το EOS; Αν μη τι άλλο, μια αίσθηση ποιότητας και προσοχής σε κάθε λεπτομέρεια του εσωτερικού του, αντίστοιχη με εκείνη που έχει συνηθίσει κανείς να συναντά σ’ ένα σύγχρονο Golf/Jetta ή Passat. Το κορυφαίο φινίρισμα των πλαστικών του μερών και οι ανύπαρκτοι τριγμοί-στρεβλώσεις από το αμάξωμα, με την οροφή είτε ανοιχτή είτε κλειστή, συνοδεύεται από αξιοπρεπέστατους χώρους στο πίσω κάθισμα. Εδώ, παρά το περιορισμένο ωφέλιμο ύψος (σ.σ.: η αλήθεια είναι ότι ο μηχανισμός της οροφής κλέβει πολύτιμο χώρο) μπορούν να φιλοξενηθούν χωρίς περισσότερους συμβιβασμούς δύο ενήλικοι επιβάτες κανονικού αναστήματος. Σχετικά με το χώρο αποσκευών, η εικόνα είναι αντίστοιχα ικανοποιητική, με τις μεταφορικές ικανότητες του τελευταίου να μεταφράζονται σε 205 ή 308 λίτρα, με κλειστή και ανοιχτή οροφή, αντίστοιχα.

Όπως λέμε... Golf
Με εξαίρεση όλα τα παραπάνω, όσον αφορά τους υπόλοιπους τομείς, το ερώτημα που προκύπτει είναι ένα; Πρόκειται για ένα καλά μεταμφιεσμένο Golf; Ναι, σωστά μαντέψατε. Κάτω από τις μεταλλικές επιφάνειες του EOS κρύβονται επιμελώς όλες οι γνώριμες (και αποτελεσματικές, ασφαλώς) λύσεις που συναντώνται και στο «μητρικό» μοντέλο της εταιρείας. Αρχής γενομένης με το 2λιτρο, για την περίσταση, FSI των 150 ονομαστικών ίππων (σ.σ.: διαθέσιμος είναι ήδη και ο καλός TFSI των 200 ίππων και μόλις σ’ ένα μήνα και ο «μικρός» 1.6 FSI των 115 ίππων), ο οποίος, παρ’ ότι παραδοσιακά τραχύς σε λειτουργία κι ολίγον... λαίμαργος υπό πίεση, αντιπαρέρχεται με αρκετή επιτυχία τον ύφαλο -ελέω περαιτέρω ενισχύσεων- του αυξημένου βάρους του αμαξώματος, που αισίως φτάνει τα 1.512 πραγματικά κιλά. Και αυτό χάρη και στην καλή κλιμάκωση του 6τάχυτου κιβωτίου, με το σαφή επιλογέα, με το οποίο συνεργάζεται. Για του λόγου το αληθές, τα 10,6 δλ. που χρειάζονται για να καλυφθούν από στάση τα πρώτα 100 χλμ./ώρα είναι ενδεικτικά τόσο της επιτυχίας όσο και του αυξημένου... φόρτου εργασίας του.
Σε συνδυασμό με το στιβαρό πλαίσιο της κατασκευής, όσον αφορά τη συνολική επίδοση του αυτοκινήτου στον τομέα της οδικής συμπεριφοράς, τα σχόλια που έχουμε να καταθέσουμε είναι μόνο θετικά, στοιχείο που στο δρόμο σε κάνει συχνά πυκνά να αναρωτιέσαι για την ύπαρξη αναδιπλούμενης οροφής. Ναι, τόσο... απαρατήρητη περνά η ύπαρξή της σε επίπεδο στρεβλώσεων. Περνώντας σε πιο συγκεκριμένες παραμέτρους των οδικών του χαρακτηριστικών, αξίζει να σταθούμε στη ρύθμιση της ανάρτησης, η οποία, όντας μαλακή, όχι όμως και χαλαρή, εξασφαλίζει ουδέτερα χαρακτηριστικά κάτω απ’ όλες τις συνθήκες κι αξιοζήλευτη άνεση στους «ιδιότροπους» δρόμους της χώρας. Υπό πίεση, το μόνο στοιχείο που ενδεχομένως να αντιληφθεί πιο έντονα ο οδηγός του 2λιτρου EOS είναι εκείνο των κλίσεων του αμαξώματος στις στροφές. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, το φαινόμενο αυτό δεν παίρνει... ανησυχητικές διαστάσεις, μιας και συνολικά η ανάρτηση διαχειρίζεται εύκολα τις δυνάμεις που αναπτύσσονται, χωρίς... παρατράγουδα. Πολύ καλές εντυπώσεις αφήνουν τόσο τα φρένα, που διαθέτουν και την απαιτούμενη διάρκεια, όσο και το σύστημα διεύθυνσης, στο οποίο δεν «περνούν» ανεπιθύμητοι κραδασμοί ή «δονήσεις». Γιατί, πολύ απλά, δεν υπάρχουν!

Δεν έτυχε, πέτυχε!
Χωρίς «ναι μεν, αλλά», με το νέο EOS οι Γερμανοί της VW κατάφεραν να επαληθεύσουν απόλυτα αυτό για το οποίο ήδη είναι διάσημοι: με πολύ απλές κινήσεις και, συγχρόνως, πολλή δουλειά στους επιμέρους τομείς, πέτυχαν να κατασκευάσουν ένα διττού χαρακτήρα αυτοκίνητο με ακαμψία... βράχου, που, συν τοις άλλοις, είναι καλά κατασκευασμένο και ευρύχωρο, με δεδομένες τις εξωτερικές του διαστάσεις. Ζήτημα οδικής συμπεριφοράς και, πολύ περισσότερο, επιδόσεων, ασφαλώς και δεν τίθεται, μιας και οποιοδήποτε μοντέλο ή έκδοση βασίζεται στην επιτυχημένη συνταγή Golf έχει, εκ προοιμίου, εξασφαλίσει την αποδοχή μας. Τι μένει για να ολοκληρώσουμε; Η τιμή, η οποία στη 2λιτρη έκδοση, με βασικό πλην όμως πλήρες επίπεδο εξοπλισμού, φτάνει τα 31.050 ευρώ. Κοστίζει, αλλά αξίζει, και βέβαια -γιατί να το κρύψουμε;- στην «κατηγορία», ανοικτό ή κλειστό, ψάχνει για αντίπαλο! Έτσι απλά._ 4Τ

ΥΠΕΡ/ΑΚΑΜΨΙΑ ΠΛΑΙΣΙΟΥ
/ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
/ΑΝΕΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
/ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

ΚΑΤΑ/ΒΑΡΟΣ ΑΜΑΞΩΜΑΤΟΣ
/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
• Η ΠΛHPΩΣ «AYTOMATOΠOIHMENH» OPOΦH
• Η «ΣYNYΠAPΞH» ΓYAΛINHΣ OPOΦHΣ, ME ANEΞAPTHTO MAΛIΣTA MHXANIΣMO
• ΤO OTI OI ΠIΣΩ ΘEΣEIΣ ΔEN EINAI ΔIAKOΣMHTIKEΣ

ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
• ΤΟ ΟΤΙ O ΣXETIKOΣ AIΣΘHTHPAΣ ΓIA THN ΠPOΣTAΣIA THΣ OPOΦHΣ AΠO XTYΠHMATA ΣTO ΠIΣΩ MEPOΣ TOY AMAΞΩMATOΣ KATA TH ΔIAΔIKAΣIA TOY ANOIΓMATOΣ THΣ ANHKEI ΣTA EΞTPA

ΚΟΣΤΟΣ
ΤΙΜΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 31.050 ευρώ

ΤΕΧΝΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κυβισμός: 1.984 κ.εκ.
Κύλινδροι: 4 σε σειρά
Μέγ. Ισχύς: 150 ίπποι στις 6.000 σ.α.λ.**
Μέγ. Ροπή: 15,1 χλγμ στις 3.500 σ.α.λ.**

ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κίνηση: στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: χειροκίνητο 6 σχέσεων

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός: Γόνατα ΜακΦέρσον με ψαλίδια βάσης, αντιστρεπτική
Πίσω: Πολλαπλών συνδέσμων, αντιστρεπτική

ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: αεριζόμενοι δίσκοι
Πίσω: δίσκοι

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Τελ. ταχύτητα: 209 χλμ/ώρα**
0-100 χλμ/ώρα (δλ): 10,6*/9,8**
Ρεπρίζ 50-80 με 3η (δλ): 4,8
Ρεπρίζ 80-110 με 4η (δλ): 6,7
Ρεπρίζ 120-140 με 5η/6η (δλ): 6,9/9,0
Φρενάρισμα 120-0 χλμ/ώρα (μ.): 59,8
Μέση κατανάλωση λίτρα/100 χλμ: 13,5

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μήκος (χλστ): 4.407
Πλάτος (χλστ): 1.791
Ύψος (χλστ): 1.437
Μεταξόνιο (χλστ): 2.578
Βάρος (κιλά): 1.512*/1.590**

*Τιμή 4Τ
**Τιμή κατασκευαστή


ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ...
• ΝA EINAI ENA «KΛIK» ΦTHNOTEPO...