4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα F1 - 9ος, 10ος & 11ος γύρος, GP Καναδά, ΗΠΑ & Γαλλίας

GP KANAΔΑ 9ος ΓΥΡΟΣ

Veni, vidi, vici...

H Renault πίστευε ότι ο αγώνας στον Καναδά θα τη δυσκόλευε. Ωστόσο, έπειτα από τον πρώτο ανεφοδιασμό, κανείς δεν κατάφερε να πλησιάσει τον Αλόνσο...

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΦΑΜΠΡΙΤΣΙΟ ΛΑΖΑΚΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Ο ΙΣΠANOΣ πήρε ακόμη μια νίκη, στην πίστα όπου πέρυσι διέπραξε το τελευταίο μέχρι στιγμής λάθος του (!) και είχε την τελευταία εγκατάλειψή του. Αυτή ήταν η 14η νίκη του, εκ των οποίων 13 κατακτήθηκαν σε διαφορετικές πίστες (μόνο στο Μπαχρέιν έχει νικήσει δύο φορές), αποδεικνύοντας την ικανότητα της Renault να διεκδικεί την 1η θέση σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Ωστόσο, η συγκεκριμένη νίκη οφείλεται στον Αλόνσο περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φετινή, λόγω ενός απλού γεγονότος: ότι ήταν αλάθητος σε έναν αγώνα όπου επικρατούσαν οι χειρότερες συνθήκες των τελευταίων ετών σε στεγνή πίστα. Οπουδήποτε εκτός της αγωνιστικής γραμμής υπήρχαν κομμάτια ελαστικών (απόρροια των πολύ μαλακών γομών που έφεραν οι δύο προμηθευτές στον Καναδά) μαζί με σκόνη, λάδια και, προς το τέλος του αγώνα, κομμάτια του αποσυντεθειμένου ασφαλτοτάπητα, τα οποία πρόσφεραν πρόσφυση ανάλογη με αυτήν του... πάγου! Ο Σουμάχερ «έγλειψε» τον τοίχο των πρωταθλητών, ενώ είχε και μερικές μικροεξόδους, όπως και ο Ράικονεν. Αντιθέτως, ο Αλόνσο δε βγήκε ποτέ εκτός πορείας και το μόνο που χρειάστηκε να κάνει ήταν 4-5 εσπευσμένες διορθώσεις! Ούτε καν η είσοδος του αυτοκινήτου ασφαλείας στους τελευταίους γύρους, η οποία εξάλειψε τη διαφορά των 30+ δλ. που είχε αναπτύξει επί των αντιπάλων του, δεν κατάφερε να θέσει σε κίνδυνο την κυριαρχία του.
Και όλα αυτά ενώ η Renault δεν ήταν το ταχύτερο μονοθέσιο στην πίστα! Παρά το γεγονός αυτό, η ομάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει το τελικό 1-2, αν ο Φιζικέλα δεν είχε βιαστεί στην εκκίνηση, συμβάν που επέφερε την τιμωρία του με ποινή διέλευσης από τα πιτ. Αντιθέτως, ο Ράικονεν έδειχνε πριν από το πρώτο pit stop ικανός να προκαλέσει για τη νίκη. Μάλιστα, στο 12ο γύρο επιχείρησε το προσπέρασμα έπειτα από ένα λάθος του Αλόνσο, χωρίς όμως επιτυχία. Αλλά η διαφορά στη στρατηγική των δύο ομάδων θα έδινε στο Ράικονεν το πλεονέκτημα παραπάνω γύρων στην πίστα πριν από τον πρώτο ανεφοδιασμό, το οποίο ίσως να τον έφερνε στην πρωτοπορία. Αυτό όμως δε θα το μάθουμε ποτέ, καθώς ένα πρόβλημα στο συμπλέκτη της McLaren επέκτεινε το χρόνο που ο Φινλανδός έμεινε σταθμευμένος στα πιτ, αφού ο πίσω δεξιά τροχός συνέχισε να περιστρέφεται, ενώ το μονοθέσιο ήταν ανυψωμένο στους γρύλους, καθυστερώντας την αντικατάστασή του. Σε εκείνο το σημείο χάθηκε κάθε ελπίδα νίκης για τον Ράικονεν. Ένα ακόμη πιο καταστροφικό δεύτερο pit stop (όπου ο κινητήρας του έσβησε εξαιτίας του ίδιου προβλήματος) δεν κατάφερε να του στερήσει τη 2η θέση. Αυτό ανέλαβε να κάνει η δεύτερη είσοδος του αυτοκινήτου ασφαλείας, που επέτρεψε στον Μίκαελ Σουμάχερ να πλησιάσει σε απόσταση βολής και να εκμεταλλευτεί το λάθος του Ράικονεν μόλις δύο γύρους πριν από την καρό σημαία για να αρπάξει τη 2η θέση, μειώνοντας στο ελάχιστο τη βαθμολογική απώλεια από τον Αλόνσο.
Το ότι το σαββατοκύριακο της Ferrari όδευε προς αυτόν ακριβώς το στόχο, δηλαδή τον περιορισμό ζημιών, φάνηκε από την Παρασκευή, όταν διαπιστώθηκε ότι καμία από τις δύο επιλογές ελαστικών που είχε παραθέσει στη διάθεση τής Scuderia η Bridgestone δε λειτουργούσε ικανοποιητικά. Αυτό οδήγησε την ομάδα να επιλέξει μια διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά τη στρατηγική που θα ακολουθούσε στον αγώνα. Επέλεξε τη σκληρή ιαπωνική γόμα και βαρύ αρχικό φορτίο καυσίμου, έτσι ώστε να καθυστερήσει όσο το δυνατό τον πρώτο ανεφοδιασμό της. Ωστόσο, η Ferrari δεν είχε συνυπολογίσει στα σχέδιά της το γεγονός ότι ο Σουμάχερ θα πραγματοποιούσε μια άσχημη εκκίνηση (απόρροια του καινούργιου λογισμικού, το οποίο η ομάδα δεν είχε δοκιμάσει διεξοδικά, αλλά επέλεξε παρά ταύτα να χρησιμοποιήσει), επιτρέποντας στον Ρόζμπεργκ να τον προσπεράσει αμέσως. Μερικές στροφές αργότερα, ο Μοντόγια τοποθέτησε τη ΜcLaren του σε σημείο τέτοιο, που ο Σουμάχερ είτε θα τον απέφευγε είτε θα συγκρούονταν (και φυσικά επέλεξε το πρώτο χάνοντας και την 6η θέση). Έπειτα, η τύχη του Γερμανού ξαφνικά άλλαξε και η πλειονότητα των καταστάσεων λειτούργησε υπέρ του: ο Μοντόγια προσπάθησε να πραγματοποιήσει την ίδια κίνηση και στον Ρόζμπεργκ, με αποτέλεσμα οι δυο τους να συγκρουστούν, ενώ σύντομα ο Φιζικέλα αναγκάστηκε να εκτίσει την ποινή του. Αποτέλεσμα: ο Σουμάχερ είχε κερδίσει μια θέση σε σύγκριση με αυτήν από την οποία εκκίνησε, χωρίς να κάνει το παραμικρό. Εντούτοις, υπήρχε ένα εμπόδιο στην αποτελεσματική εφαρμογή της στρατηγικής του: ο Γιάρνο Τρούλι. Ο Ιταλός ήταν απελπιστικά πιο αργός από τους πρωτοπόρους, αλλά ο Σουμάχερ δεν είχε τη δυνατότητα να τον προσπεράσει λόγω του περίσσιου φορτίου καυσίμου. Όταν, εντέλει, ο Γερμανός κατάφερε να απαλλαγεί από το εμπόδιο της Toyota, η νίκη πλέον ήταν όνειρο μακρινό. Δέκα γύρους πριν από το τέλος, όμως, ο Βιλνέβ στην προσπάθειά του να αποφύγει τον Ραλφ Σουμάχερ προσέκρουσε στις μπαριέρες, προκαλώντας την επιστροφή του αυτοκινήτου ασφαλείας στην πίστα και τα γεγονότα που προαναφέρθηκαν. Στους τελευταίους γύρους, τα ελαστικά της Bridgestone ανταποκρίνονταν καλύτερα από αυτά της Michelin στις ακραίες συνθήκες που επικρατούσαν στην πίστα, αλλά ήταν πλέον πολύ αργά. Αν ο αγώνας διαρκούσε άλλους δέκα γύρους, ίσως βλέπαμε μια συναρπαστική μονομαχία για τη νίκη στα τελευταία λεπτά του, ωστόσο ο Σουμάχερ ήταν κάτι παραπάνω από χαρούμενος ακόμη και από τη 2η θέση που κατέλαβε εντελώς απροσδόκητα.

είπε...
«Μόνο η νίκη μετράει. Το αν θα τερματίσουμε 2οι ή 3οι δεν έχει σημασία.»
Κίμι Ράικονεν, πιλότος McLaren-Mercedes

Η κατάταξη στις 5 πρώτες θέσεις ήταν πανομοιότυπη με αυτήν του προηγούμενου αγώνα (Μ. Βρετανία), ενώ ίδιος ήταν και ο κάτοχος της 7ης θέσης.
12 αγώνες είχε να σημειώσει βαθμούς ο Τρούλι.
14 pole position συμπλήρωσε με τη Renault ο Αλόνσο, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ που κατέχει για τη γαλλική ομάδα ο Ρενέ Αρνού.
100 νίκες συμπλήρωσε η Michelin στη Formula 1.
1.004 βαθμούς έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής με τη Ferrari ο Σουμάχερ, αριθμός που αποτελεί το 23% των συνολικών βαθμών που έχει σημειώσει η ομάδα από το 1950!

ΓΥΡΟΙ 9
Καναδάς 25/6/2006
ΠΙΣΤΑ Μόντρεαλ
Μήκος 4,361 χλμ.
Γύροι 70
Συν. απόσταση 305,270 χλμ.

ΚΑΤΑΤΑΞΗ
1 Αλόνσο RENAULT (M) 1h34:37.308
2 Μ. Σουμάχερ FERRARI (B) + 2.111
3 Ράικονεν McLAREN (M) +8.813
4 Φιζικέλα RENAULT (M) +15.679
5 Μάσα FERRARI (B) +25.172
6 Τρούλι TOYOTA (M) +1 γύρο
7 Χάιντφελντ BMW SAUBER (M) +1 γύρο
8 Κούλθαρντ RED BULL (M) +1 γύρο


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΟΔΗΓΩΝ
1 Αλόνσο 84
2 Μ. Σουμάχερ 59
3 Ράικονεν 39
4 Φιζικέλα 37
5 Μάσα 28

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
1 RENAULT 121
2 FERRARI 87
3 McLAREN 65
4 HONDA 29
5 BMW SAUBER 19

GP ΗΠΑ 10ος ΓΥΡΟΣ

Τονωτικό ελιξίριο...

... στις ελπίδες του Σουμάχερ για τον τίτλο αποτέλεσε η, συνδυασμένη με τη χειρότερη φετινή εμφάνιση του Αλόνσο, ιστορική 5η νίκη του στην Ινδιανάπολη.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΦΑΜΠΡΙΤΣΙΟ ΛΑΖΑΚΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:


Ο MIKAEΛ Σουμάχερ έγινε ο πρώτος πιλότος στη σχεδόν εκατονταετή ιστορία της πίστας της Ινδιανάπολης που νίκησε σε αυτήν πέντε φορές! Μέχρι στιγμής, οι μεγαλύτεροι πιλότοι της Αμερικής έχουν καταφέρει να επικρατήσουν στην εν λόγω πίστα μόνο 4 φορές, αλλά φυσικά σε πολύ σκληρούς αγώνες, όπως είναι τα 500 μίλια της Ινδιανάπολης και τα 400 μίλια του Brickyard (NASCAR) και βέβαια στην οβάλ έκδοση της πίστας. Η Ινδιανάπολη αποτελεί πίστα όπου κατεξοχήν διέπρεπαν οι Ferrari, αλλά οι επιδόσεις στον Καναδά είχαν εγείρει σημαντικά ερωτηματικά για την ανταγωνιστικότητα της Scuderia.
Εντέλει, η πραγματικότητα ήταν αρκετά διαφορετική: οι Ferrari ξεκίνησαν από τις δύο πρώτες θέσεις και ήταν άπιαστες στον αγώνα. Ο Μάσα έκανε ένα εκπληκτικό τίναγμα στην εκκίνηση, όπως και ο Αλόνσο με μια κίνηση «φωτοτυπία» αυτής που πραγματοποίησε με το σβήσιμο των κόκκινων φώτων στη Μαλαισία. Αυτή δεν ήταν ικανή να του εξασφαλίσει τη 2η θέση και από εκεί και έπειτα ο Ισπανός δεν αποτέλεσε απειλή για οποιονδήποτε. Η Ferrari επανέφερε τις ισορροπίες μετά το πρώτο pit stop και των δύο πιλότων της, με τον Σουμάχερ να παίρνει την πρωτοπορία παρά το γεγονός ότι ανεφοδιάστηκε πρώτος. O Μάσα, εμμέσως πλην σαφώς, είπε ύστερα ότι παρέδωσε την 1η θέση στον team mate του.
Το φιάσκο που διεξήχθη στο περσινό γκραν πρι είχε απλώσει μια σκιά επάνω από τη φετινή έκδοση του αγώνα, αν και η προσέλευση του κόσμου κυμάνθηκε στο θετικό αριθμό των 100.000 ατόμων. Οι Αμερικανοί φέτος διαπίστωσαν ότι το θέαμα άξιζε τα χρήματά του. Ανταμείφτηκαν μόλις στην πρώτη στροφή με ένα διπλό ατύχημα που έθεσε εκτός μάχης σχεδόν τους μισούς πιλότους, και, ας είμαστε ειλικρινείς, οι Αμερικανοί θέλουν να βλέπουν ατυχήματα, ιδίως αν είναι θεαματικά, όπως αυτό του Χάιντφελντ, του οποίου το μονοθέσιο έφερε τρεις περιστροφές γύρω από τον άξονά του στον αέρα πριν προσγειωθεί στο έδαφος! Το γεγονός αυτό έκανε επίσης τον αγώνα πολύ πιο ανοιχτό, οδηγώντας σε απρόβλεπτα αποτελέσματα. Ο Τρούλι εκμεταλλεύτηκε πλήρως τις συγκεκριμένες συνθήκες, καθώς εκκίνησε τελευταίος από το pit lane λόγω προβλημάτων το Σάββατο και, πέρα από αυτούς που εγκατέλειψαν, πραγματοποίησε τρία προσπεράσματα στην πίστα στους πρώτους δέκα γύρους και ανέκτησε ακόμη περισσότερες θέσεις με τη στρατηγική ενός ανεφοδιασμού που ακολούθησε. Μάλιστα, έπειτα από την ολοκλήρωση του pit stop του Φιζικέλα, ο Τρούλι βρισκόταν μόλις 1 δλ. πίσω του. Ένα δευτερόλεπτο που του κόστισε το βάθρο!
Τι διαφορά όμως μπορούν να κάνουν επτά ημέρες στη Formula 1! Στον Καναδά ο Σουμάχερ κατέλαβε από τύχη τη 2η θέση, ενώ ο νικητής Αλόνσο δεν κατάφερε τίποτα παραπάνω από μια γεμάτη προβλήματα 5η θέση στην Ινδιανάπολη! Τα μονοθέσια δεν είχαν δεχτεί καμία παρέμβαση μεταξύ των δύο αγώνων και η γόμα της Bridgestone δεν είχε αλλάξει. Αυτό που είχε αλλάξει ήταν φυσικά οι συνθήκες και η πίστα αλλά και μια ακόμη μικρή λεπτομέρεια: η ενίσχυση στους «ώμους» των ελαστικών της Michelin για να αποφευχθούν τα περσινά... έκτροπα. Το ότι η Bridgestone ανταποκρίθηκε καλύτερα στις περιστάσεις αποδείχτηκε και από την επίδοση των Toyota, καθώς ο Ραλφ Σουμάχερ, πριν εγκαταλείψει, βρισκόταν εμπρός από τον Αλόνσο.
Αυτός ο αγώνας ήταν ο χειρότερος που έχει κάνει ο Ισπανός μετά από την Ουγγαρία πέρυσι. Δεν κατάφερε ποτέ να βρει το κατάλληλο στήσιμο για το μονοθέσιό του (ειδάλλως θα είχε ανέβει στο βάθρο όπως ο team mate του), κάτι που του συμβαίνει σπάνια. Αποτέλεσμα αυτού: απώλεια έξι βαθμών στη μάχη του τίτλου.

O τελευταίος αγώνας του Μοντόγια

Ένας από τους κορυφαίους οδηγούς της Formula 1, ο Χουάν Πάμπλο Μοντόγια, συμμετείχε στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του. Ο 30χρονος Κολομβιανός αποφάσισε να επιστρέψει στην Αμερική (όπου διαμένει) και στους αγώνες NASCAR. Ο τελευταίος του αγώνας ήταν καταστροφικός: δε διήρκεσε παραπάνω από μερικά μέτρα, καθότι ήταν ο υπεύθυνος για το ατύχημα που εκτόξευσε τον Χάιντφελντ στον αέρα... Όταν το 2001 είχε κάνει το ντεμπούτο του με τη Williams (η οποία τότε ήταν μια από τις τρεις κορυφαίες ομάδες), όντας Πρωταθλητής των CART, ήταν ο πιο πολλά υποσχόμενος πρωτoεμφανιζόμενος οδηγός της χρονιάς και από τις πρώτες εμφανίσεις του έκανε αίσθηση το μαχητικό στιλ οδήγησης, η επιθετικότητα στις μονομαχίες και η άρνηση να υποχωρεί! Το 2003 δεν έδειξε την ψυχραιμία που απαιτείται από κάθε πρωταθλητή και στην Ινδιανάπολη έχασε κάθε ελπίδα για τον τίτλο... Η άφιξή του στη McLaren πέρυσι επισκιάστηκε από ένα μυστηριώδη τραυματισμό και στο δεύτερο μισό της χρονιάς, ενώ αποδείχτηκε σε πολλές περιπτώσεις ταχύτερος από τον Ράικονεν, διέπραξε σοβαρότατα λάθη που είχαν μερίδιο στην απώλεια του Πρωταθλήματος Κατασκευαστών.
Εν μέρει αισθάνθηκε παραμελημένος και στις δύο ομάδες για τις οποίες οδήγησε και τα λεγόμενά του για την απόφασή του αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν ήταν ευχαριστημένος που βρισκόταν στο περιβάλλον της Formula 1, ίσως όχι άδικα. Ωστόσο, γεγονός είναι ότι και ο ίδιος ποτέ δεν έδειξε τη σταθερότητα και τη συνοχή που απαιτείται από οποιονδήποτε πρωταθλητή, σύμφωνα με τα σύγχρονα στάνταρντ της Formula 1. Η McLaren αποφάσισε να τον αντικαταστήσει αμέσως μετά την ανακοίνωση των μελλοντικών σχεδίων του (κάτι που απαγορευόταν από το συμβόλαιό του μέχρι η ομάδα να ανακοινώσει τους οδηγούς της για το 2007) με το δοκιμαστή της ομάδας, Πέντρο ντε λα Ρόσα.

είπε...
― Πόσο θα σου λείψει ο Μοντόγια;
― Επόμενη ερώτηση...
Μίκαελ Σουμάχερ, πιλότος Ferrari

5 νίκες έχει κατακτήσει σε 7 συμμετοχές του στην Ινδιανάπολη ο Μίκαελ Σουμάχερ.
15 χρόνια είχε να ανέβει στο βάθρο των ΗΠΑ η Renault.
94 χρόνια έχει να νικήσει στην Ινδιανάπολη η Michelin.
605 γύρους στην πρωτοπορία έχει συμπληρώσει ο Μοντόγια στην καριέρα του.

ΓΥΡΟΙ 10
ΗΠΑ 2/7/2006
ΠΙΣΤΑ Ινδιανάπολη
Μήκος 4,192 χλμ.
Γύροι 73
Συν. απόσταση 306,016 χλμ.

ΚΑΤΑΤΑΞΗ
1 Μ. Σουμάχερ FERRARI (B) 1h34:35.199
2 Μάσα FERRARI (B) +7.984
3 Φιζικέλα RENAULT (M) +16.595
4 Τρούλι TOYOTA (B) +23.604
5 Αλόνσο RENAULT (M) +28.410
6 Μπαρικέλο HONDA (M) +36.516
7 Κούλθαρντ RED BULL (M) +1 γύρο
8 Λιούτζι TORO ROSSO (M) +1 γύρο
Ταχ. γύρος Μ. Σουμάχερ 1:12.719


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΟΔΗΓΩΝ
1 Αλόνσο 88
2 Μ. Σουμάχερ 69
3 Φιζικέλα 43
4 Ράικονεν 39
5 Μάσα 36

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
1 RENAULT 131
2 FERRARI 105
3 McLAREN 65
4 HONDA 32
5 BMW SAUBER 19

GP ΓΑΛΛΙΑΣ 11ος ΓΥΡΟΣ

Η μεγάλη ανατροπή

Ίσως το γαλλικό γκραν πρι να μην ήταν ένας συναρπαστικός αγώνας, μπορεί όμως να αποδειχτεί σημαντικός για την έκβαση του πρωταθλήματος, καθώς o συνδυασμός Ferrari-Bridgestone ανέτρεψε τις ισορροπίες.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΦΑΜΠΡΙΤΣΙΟ ΛΑΖΑΚΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Η ΙTAΛIA νίκησε τη Γαλλία (και μάλιστα μέσα στην έδρα της) για δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα, μετά τον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου ποδοσφαίρου. Ο Μίκαελ Σουμάχερ πέτυχε την 8η νίκη του επί γαλλικού εδάφους, κυνηγάει τον 8ο τίτλο της καριέρας του, έχει 88 νίκες στην καριέρα του, ενώ ακόμη και το τρόπαιο που παρέλαβε για τη νίκη είχε το σχήμα του 8! Ο αγώνας του Γερμανού ήταν απλώς τέλειος. Στις ελεύθερες δοκιμές του Σαββάτου, μια μικρή φωτιά στην περιοχή του κινητήρα της Ferrari του (απόρροια του πιο στενού καλύμματος κινητήρα που χρησιμοποίησε η Ferrari σε αυτόν τον αγώνα) έκανε την ομάδα να αναρωτιέται αν θα προλάβαινε να επισκευάσει τη ζημιά εγκαίρως, μέχρι την έναρξη των κατατακτήριων δοκιμών. Επίσης, το στήσιμο του μονοθεσίου του Σουμάχερ βασίστηκε σε... υποθέσεις, αφού το συμβάν στις ελεύθερες δοκιμές περιόρισε τη συλλογή πληροφοριών. Ωστόσο, οι μηχανικοί της Ferrari τα κατάφεραν και ο Γερμανός πήρε την pole position. Μετά την εκκίνηση, εξασφάλισε την παραμονή του στην πρωτοπορία και από εκεί και πέρα κανείς δεν τον απείλησε.
Στον αντίποδα, ο Αλόνσο έκανε έναν αγώνα περιορισμού ζημιών, καθώς ο συνδυασμός Renault-Michelin δεν ήταν αρκετά γρήγορος ώστε να παλέψει για τη νίκη. Στην εκκίνηση, ο Μάσα ξεκινώντας από τη 2η θέση κατάφερε να αντισταθεί στην επίθεση του Ισπανού, ο οποίος διαπίστωσε σύντομα ότι δεν υπήρχε περίπτωση να προσπεράσει τη δεύτερη Ferrari εντός πίστας. Σε εκείνο το σημείο ανέλαβε δράση η ευλύγιστη στρατηγική της Renault. Ύστερα από τον πρώτο ανεφοδιασμό του Μάσα, όπου έγινε προφανές ότι η Ferrari θα ακολουθούσε στρατηγική τριών pit stop, η Renault επέλεξε να στρέψει την εξαρχής σχεδιασμένη έτσι ώστε να προσφέρει δύο πιθανότητες (2 ή 3 pit stop) στρατηγική της προς τους δύο ανεφοδιασμούς. Με αυτόν τον τρόπο, ο Αλόνσο ξεπέρασε το εμπόδιο του Μάσα και κατέκτησε μια πολύτιμη στο κυνήγι του τίτλου 2η θέση.
H κοινή άποψη πριν από τη Γαλλία ήταν ότι η επέλαση της Ferrari στην Ινδιανάπολη ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός, οφειλόμενο στη συντηρητική στάση της Michelin. Παρ’ όλα αυτά, οι Ferrari ήταν και πάλι ταχύτερες από τις Renault, ελέω Bridgestone, όπως απέδειξαν και οι επιδόσεις της Toyota, η οποία ανέβηκε στην 5η θέση του Πρωταθλήματος Κατασκευαστών και επόμενος στόχος της είναι η 4η της Honda. Ο Τρούλι μέχρι να εγκαταλείψει πάλευε για την 4η θέση, που τελικά κατέλαβε ο team mate του Ραλφ Σουμάχερ. Ο Γερμανός δήλωσε μετά τον αγώνα ότι, αν δεν αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα με το συμπλέκτη του στον πρώτο ανεφοδιασμό του, θα είχε ανέβει στο βάθρο.
Η Ferrari ελπίζει τώρα να διατηρήσει αυτό το προβάδισμα στην απόδοση, όμως, για να καταφέρει ο Σουμάχερ να καλύψει τη διαφορά των 17 βαθμών που τον χωρίζει από τον πρωτοπόρο Αλόνσο, θα πρέπει να λάβει μεγαλύτερη βοήθεια από τον Φελίπε Μάσα. Ο Βραζιλιάνος καλείται να στερήσει βαθμούς από τη Renault, ωστόσο προς το παρόν δεν τα έχει καταφέρει αρκετά καλά...

Εκείνα τα πέντε λεπτά...
Δεδομένου του γεγονότος ότι φέτος στο μέτωπο των ελαστικών διεξάγεται η μεγαλύτερη μάχη των τελευταίων χρόνων, η εξέλιξή τους έχει φτάσει στα όρια. Αυτό τα κάνει πολύ ευαίσθητα στις αλλαγές συνθηκών και πιο δύστροπα στην υπερβολική αύξηση και διατήρηση της ιδανικής θερμοκρασίας λειτουργίας τους. Επίσης, έχει καταστήσει για τις ομάδες την επιλογή των δύο γομών που θα είναι διαθέσιμες σε κάθε αγώνα ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο. Η επιλογή αυτή γίνεται μετά την ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται κατά τις δοκιμές εξέλιξης που προηγούνται σχεδόν κάθε αγώνα. Οι ομάδες επιλέγουν πίστες που προσομοιώνουν τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν στον επόμενο αγώνα και, σύμφωνα με τις (πολυάριθμες...) μετεωρολογικές προβλέψεις για το αγωνιστικό σαββατοκύριακο, επιλέγονται οι κατάλληλες γόμες. Μέχρι στιγμής, η Ferrari δεν είχε κάνει τις καλύτερες επιλογές - λόγω και της απόφασής της να δοκιμάζει σε διαφορετικές πίστες από τους υπολοίπους; Στην Αυστραλία είχε ένα καταστροφικό σαββατοκύριακο για αυτόν ακριβώς το λόγο, στη Βρετανία επέλεξε αδικαιολόγητα (καθώς δεν είχε τίποτα να χάσει) τη σκληρή γόμα, όπως έκανε και στον Καναδά, όπου καμία από τις δυο γόμες της Bridgestone δε λειτουργούσε όπως θα έπρεπε...
Για το γαλλικό γκραν πρι, η Διεθνής Ομοσπονδία αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια μικρή, αλλά ίσως σημαντικότατη αλλαγή στη μορφή των κατατακτήριων δοκιμών: να αφαιρέσει 5 λεπτά από το τρίτο σκέλος τους, για να βελτιώσει το θέαμα. Ίσως να ακούγεται μικρή η διαφορά, αλλά υπάρχει περίπτωση να κρίνει το πρωτάθλημα!
Η αφαίρεση αυτών των 5 λεπτών σημαίνει μια αρκετά μεγάλη μεταβολή στον τρόπο επιλογής στρατηγικής για τον αγώνα, καθώς πλέον καθένας από τους πρώτους δέκα πιλότους στις κατατακτήριες δοκιμές προλαβαίνει να καταναλώσει λιγότερα καύσιμα. Αυτό σημαίνει ότι, αν επιλέξει να αγωνιστεί με βαρύ φορτίο καυσίμου, θα καταλήξει αρκετά πίσω στη σειρά εκκίνησης, αφού δε θα έχει καταφέρει να καταναλώσει όλο το καύσιμο το οποίο έχει βάλει στο ρεζερβουάρ του. Η διαφορά αυτή αποδείχτηκε από την πρώτη επιτυχημένη φετινή εφαρμογή τακτικής τριών pit stop, αν και η πίστα του Μανί-Κουρ προσφέρεται για την υλοποίηση πιο ελεύθερων στρατηγικών. Αν ανατρέξουμε ωστόσο στο γαλλικό γκραν πρι του 2004, όπου οι συνθήκες, όσον αφορά τα ελαστικά, ήταν παρόμοιες με τις φετινές (αντίθετα με πέρυσι που αυτά έπρεπε να διαρκούν όλο τον αγώνα), η νίκη είχε διακυβευτεί μεταξύ Αλόνσο και Σουμάχερ, με τη Ferrari να εφαρμόζει την ανήκουστη μέχρι τότε -και, όπως αποδείχθηκε ύστερα, νικητήρια- στρατηγική τεσσάρων pit stop! Ο συνδυασμός Ferrari-Bridgestone τότε (όπως ίσως και τώρα) αντλούσε το μέγιστο από το πακέτο του, πραγματοποιώντας μικρά stint (το διάστημα μεταξύ δύο ανεφοδιασμών), καθώς επωφελούνταν από ένα μονοθέσιο που είχε πολύ καλή απόδοση σε λίγους γρήγορους γύρους. Αντιθέτως, ο συνδυασμός Renault-Michelin ξεκίνησε τη νικητήρια πορεία του πέρυσι, όταν οι αλλαγές ελαστικών είχαν απαγορευτεί και η σταθερότητα στην απόδοση μετρούσε περισσότερο. Φέτος, τα γαλλικά ελαστικά έχουν βασίσει την απόδοσή τους στη συνοχή και τη σταθερότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αν όλα αυτά ισχύουν, η προαναφερθείσα αλλαγή στη μορφή των κατατακτήριων δοκιμών μπορεί να επιφέρει μια θεαματική ανατροπή στο πρωτάθλημα, αντιστρέφοντας τις μέχρι στιγμής ισορροπίες, εφόσον θα ευνοεί στρατηγικές περισσότερων pit stop, στις οποίες η Renault δεν είναι ιδιαίτερα δυνατή. Πάντως, ακόμη και αν δεν ήταν αυτός ο λόγος που η Bridgestone αποδείχτηκε ξαφνικά ανώτερη από τη Michelin, οι Γάλλοι θα πρέπει σύντομα να λύσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς πλησιάζουν αγώνες που θεωρητικά ευνοούν τη Ferrari (Ουγγαρία, Ιταλία) αλλά και η παύση δοκιμών εξέλιξης του Αυγούστου. Αν η Michelin δεν ανατρέψει και πάλι τις ισορροπίες, ίσως η Renault να χάσει το προβάδισμα που απολάμβανε μέχρι στιγμής, καθώς ήδη στους τελευταίους δύο αγώνες ο Σουμάχερ κατάφερε να εξοικονομήσει 8 βαθμούς! Αν η εικόνα της Γαλλίας επαναληφθεί και στους επόμενους αγώνες, αναμένεται ένα συναρπαστικό... τελείωμα στη φετινή σεζόν!

είπε...
«Πάντα έλεγα ότι το πρωτάθλημα δεν έχει τελειώσει και ακουγόταν πεσιμιστικό.»
Φερνάντο Αλόνσο, πιλότος Renault

8 νίκες έχει σημειώσει στην πίστα του Μανί-Κουρ ο Σουμάχερ, επίτευγμα που δεν έχει καταφέρει ποτέ κανένας άλλος πιλότος στην ιστορία του σπορ.
45 χρόνια είχε η Ferrari να καταλάβει την πρώτη σειρά εκκίνησης στη Γαλλία.
88 νίκες έχει κατακτήσει μέχρι στιγμής ο Σουμάχερ.
150 παρουσίες στο βάθρο συμπλήρωσε ο Σουμάχερ.


ΓΥΡΟΙ 11
ΓΑΛΛΙΑ 16/7/2006
ΠΙΣΤΑ Μανί-Κουρ
Μήκος 4,411 χλμ.
Γύροι 70
Συν. απόσταση 308,586 χλμ.

ΚΑΤΑΤΑΞΗ
1 M. Σουμάχερ FERRARI (B) 1h32:07.803
2 Αλόνσο RENAULT (M) +10.131
3 Μάσα FERRARI (B) +22.546
4 Ρ. Σουμάχερ TOYOTA (B) +27.212
5 Ράικονεν McLAREN (M) +33.006
6 Φιζικέλα RENAULT (M) +45.265
7 ντε λα Ρόσα McLAREN (M) +49.407
8 Χάιντφελντ BMW SAUBER (M) +1 γύρο
Ταχ. γύρος Μ. Σουμάχερ 1:17.111

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΟΔΗΓΩΝ
1 Αλόνσο 96
2 Μ. Σουμάχερ 79
3 Φιζικέλα 46
4 Ράικονεν 43
5 Μάσα 42

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
1 RENAULT 142
2 FERRARI 121
3 McLAREN 71
4 HONDA 32
5 TOYOTA 21