4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

BMW 335i Coupe

Willkommen, turbo!*
(* Kαλωσήλθες, τούρμπο!)

Η «3άρα» Coupe επανέρχεται... Μαζί της κάνει το ντεμπούτο του ο πρώτος βενζινοκινητήρας turbo της BMW, ύστερα από δύο δεκαετίες!

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΚΗΣ ΤΕΜΠΕΡΙΔΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: BERNHARD LIMBERGER, MAX KIRCHBAUER

Η «3APA» της BMW, τώρα και σε κουπέ έκδοση. Αναμενόμενο, θα πείτε, έτσι γίνεται με τις «3άρες», από την πανέμορφη Ε36 κουπέ του ’92. Με έναρξη τον Οκτώβριο στην Ελλάδα. ¶λλα νέα; Λοιπόν, η νέα κουπέ συνδυάζεται με τρεις κινητήρες βενζίνης και δύο ντίζελ. Όλοι, δε, είναι 6κύλινδροι και πάνε πακέτο με 6τάχυτα κιβώτια, είτε χειροκίνητα είτε αυτόματα Steptronic. Μια 4κύλινδρη έκδοση αναμένεται μέσα στο 2007. Από τη μια, υπάρχει η -βασική, για την ώρα- έκδοση 325i των 2,5 λίτρων με ισχύ 218 ίππους και η 330i με τον κορυφαίο στα 3,0 λίτρα κινητήρα με αυξημένη ισχύ 272 (αντί 258) ίππων. Να θυμίσουμε ότι και οι δύο έχουν μπλοκ και κυλινδροκεφαλή από πανάλαφρο κράμα μαγνησίου/αλουμινίου. Στον αντίποδα υπάρχει η 330d, με τον 6κύλινδρο turbodiesel των 231 ίππων, αλλά και η 335d (επίσης 3λιτρη, αλλά biturbo) με 286 ίππους, παρακαλώ! Υπάρχει, τέλος, και η 335i, η κορυφαία της σειράς, 3λιτρη κι αυτή, αλλά με 306 ίππους, που προκύπτουν από έναν ολοκαίνουργιο 6κύλινδρο σε σειρά κινητήρα με αλουμινένιο μπλοκ, άμεσο ψεκασμό και δύο turbo. Ναι, καλά διαβάσατε! Αυτή οδηγήσαμε στο Τιρόλο της Αυστρίας και ευπειθώς αναφέρουμε ότι οι Βαυαροί πάνε να μας τρελάνουν για άλλη μια φορά. Διαβάστε γιατί.

Ποια M3;
Λογικά, θα αναρωτιέστε: η 335i είναι η νέα M3; Καμία σχέση, πρέπει να περιμένουμε για εκείνη. Είναι, τότε, το ορεκτικό της M3; Ούτε. Είναι το αυτοκίνητο που σηματοδοτεί μια μεγάλη τεχνολογική στροφή -για να μην πούμε εκ των έσω επανάσταση- ενός κορυφαίου κατασκευαστή, που μέχρι πρότινος ορκιζόταν στο όνομα της ατμοσφαιρικής αναπνοής των κινητήρων του. Χωρίς να το διαφημίζει, όπως άλλοι κατασκευαστές, η BMW τον βάζει κάτω από το καπό ενός αυτοκινήτου της έπειτα από είκοσι τόσα χρόνια. Από την 745i Turbo, συγκεκριμένα. Μα, αφού έχει στις τάξεις της τον καλύτερο 3λιτρο της αγοράς, γιατί το κάνει; Καλή ερώτηση. Επειδή θέλησε να δώσει το «κάτι παραπάνω» στην κουπέ έκδοση της «3άρας». Ωραία, και τότε γιατί δε χρησιμοποίησε τον 4λιτρο V8 που έχει στις τάξεις της; «Γιατί θα ήταν πολύ βαρύς για την ισορροπία και την ιδανική κατανομή βάρους του αμαξώματος» θα μας πει στη συνέντευξη Τύπου στο Τιρόλο ο αντιπρόεδρος της BMW και υπεύθυνος των «μικρών» σειρών 1 και 3, κ. Βίλχεμ Μπέκερ. Με 70 κιλά περισσότερα να βαραίνουν τον εμπρός άξονα, θα πήγαινε στράφι η περιβόητη κατανομή 50%-50% της «3άρας», σωστά; Χώρια που ένας V8 δε θα μπορούσε να είναι και τόσο οικονομικός. Έτσι, πριν από τρία χρόνια, επανήλθε η ιδέα της υπερτροφοδότησης στο Μόναχο. Στο μυαλό τους, μάλιστα, οι Γερμανοί μηχανικοί είχαν τους οδηγούς των σύγχρονων turbodiesel, που έχουν εθιστεί στη θηριώδη ροπή από πολύ χαμηλά. Και εκείνους των Mercedes Kompressor, θα προσθέσουμε εμείς. Έτσι, είπαν να φτιάξουν τον απόλυτο 6κύλινδρο κινητήρα. Έναν biturbo με άμεσο ψεκασμό, που βασίζεται σε πιεζοηλεκτρικά μπεκ πολύ υψηλής ακρίβειας, για απόλυτο έλεγχο της καύσης. Έναν κινητήρα με μέγιστη ροπή 40,7 χλγμ. από το... ρελαντί (από τις 1.300 σ.α.λ., συγκεκριμένα) μέχρι τις 5.000 σ.α.λ. Με ευστροφία, μάλιστα, άγνωστη σε οποιονδήποτε ντίζελ: ενώ η μέγιστη ισχύς εμφανίζεται χαμηλά, στις 5.800 σ.α.λ., το μοτέρ δουλεύει μέχρι τις 7.100.
Οι ίδιοι οι Γερμανοί δεν κρύβουν ότι ο νέος αυτός κινητήρας σηματοδοτεί μια νέα εποχή. Ναι, κύριοι, θα εφαρμοστεί και σε άλλες κατηγορίες. Δε λένε ακριβώς πώς και τι, αλλά μπορούμε να ψυχανεμιστούμε διάφορα: από έναν 1.600άρη biturbo με 180-200 άλογα, ικανό να δώσει φτερά στις μικρές «Mπέμπες», ένα 2λιτρο πασπαρτού 240-260 ίππων, ακόμη και -γιατί όχι;- έναν V8 με 400 ίππους.
Οπότε, μην περιμένετε να σας κουράσουμε με το χαρακτήρα εν γένει της Coupe. Είναι ένα άριστα φτιαγμένο αυτοκίνητο, με ίδιες διαστάσεις, αλλά αρκετά διαφοροποιημένο από την μπερλίνα εμπρός και πίσω και με χώρους για τέσσερις ενήλικες. Αν βάλεις τις δύο εκδόσεις δίπλα δίπλα, θα αντιληφθείς ότι και από μπροστά διαφέρουν. Tα φωτιστικά σώματα bi-xenon, με «δαχτυλίδια» LED που ανάβουν μέρα νύχτα, και ο προφυλακτήρας είναι διαφορετικά. Έτσι, η Coupe φαντάζει πιο... θυμωμένη από την 4θυρη αδερφή της. Διαφορετικά είναι και τα εμπρός φτερά από hi-tech θερμοπλαστικό, τα οποία αφαιρούν 3 κιλά βάρους από τον εμπρός άξονα και βάφονται μαζί με τα λαμαρινένια τμήματα. Σχεδιαστικά, να τονίσουμε το ματ αλουμινένιο σιρίτι που υπογραμμίζει τη φόρμα της οροφής, τους διαφορετικούς καθρέπτες και τα πίσω LED φωτιστικά σώματα. Αμφιλεγόμενη -και κάπως... γιαπωνέζικη- σας φαίνεται η αισθητική της ουράς; Και σ’ εμάς... Όταν τη συνηθίσουμε, τα ξαναλέμε.. Εξάλλου, τα περισσότερα σχέδια της εποχής Μπανγκλ δεν ήταν ποτέ ευκολοχώνευτα σε πρώτη επαφή...
Για το σαλόνι τι να πούμε; Υπεράνω κριτικής είναι σε επίπεδο ποιότητας, εργονομίας και κομψότητας. Τα πίσω καθίσματα είναι ατομικά, αφού χωρίζονται από μια κεντρική κονσόλα και φιλοξενούν με άνεση επιβάτες με ανάστημα έως 1,80 μ. Και, για να μη σας βγαίνει η μέση για να βρείτε τη ζώνη πίσω από το κάθισμα, σπρώχνεται εκείνη μπροστά, από έναν ηλεκτροκίνητο βραχίονα.

Στα 2.500 μ. υψόμετρο...
Ας ταξιδέψουμε νοερά στο Τιρόλο, ανάμεσα στο Ίνσμπρουκ και το Μπρένερο. Οι ορεινοί όγκοι στην περιοχή ξεπερνούν τα 3.000 μ. κι έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά -αλλά με οικολογική ευαισθησία- τα τελευταία εκατό χρόνια. Ιδανικό περιβάλλον για να ανοίξουν λίγο τα πνευμόνια μας, αλλά και για να δούμε πόσο καλά «αναπνέει» ο πρώτος βαυαρικός turbo βενζίνης, εδώ και μια εικοσαετία.
Στο πρώτο άκουσμα, ο biturbo δεν εντυπωσιάζει, όντας πιο ήπιος στην εξαγωγή από τον ατμοσφαιρικό αδερφό του. Μέχρι που πατάς το γκάζι από το ρελαντί: χωρίς την παραμικρή υστέρηση, χωρίς να ακούς τις τουρμπίνες να σφυρίζουν, αισθάνεσαι μια γλυκιά ώθηση στην πλάτη. Βάζεις 6η με 50 χλμ./ώρα στην είσοδο του αυτοκινητοδρόμου και βλέπεις τη βελόνα του κοντέρ να σκαρφαλώνει από τα 50 στα 60, 70, 80... σαν να πρόκειται για κορυφαίο turbodiesel. Με οποιονδήποτε 3λιτρο ατμοσφαιρικό θα έπρεπε να έχεις επιλέξει 3η για να επιταχύνεις έτσι. Κατεβάζοντας 3η από την ίδια ταχύτητα, η επιτάχυνση είναι εξαιρετική, δηλαδή γραμμική και αδιάκοπη μέχρι τα 180 στο κοντέρ, όπου ο κόφτης επεμβαίνει στις 7.100 σ.α.λ. Μιλάμε για τον απόλυτο κινητήρα υψηλού τουρισμού! Τόσο που στην αυστριακή άουτομπαν κινδυνεύεις ανά πάσα στιγμή να φας το πρόστιμο των 2.184 ευρώ που αντιστοιχεί στην υπέρβαση του ορίου των 130 κατά 40 χλμ./ώρα... Πριν βάλουμε τελεία και παύλα, να δώσουμε ένα σημείο αναφοράς: πώς είναι ο 2λιτρος TFSI του ομίλου VW; Ε, κάτι ανάλογο στο συν 50%! Με τη διαφορά ότι ο BMW είναι και πιο ζωντανός -αναλογικά, πάντα- στα υψηλά και με 6κύλινδρη χροιά ήχου, δηλαδή πιο μπάσα και βιμπράτη. Εύγε!
Ο κινητήρας αυτός, που λες και βάλθηκε να καταργήσει την ανάγκη του κιβωτίου ταχυτήτων, ταιριάζει ακόμη καλύτερα με το αναβαθμισμένο 6τάχυτο Steptronic, το οποίο αλλάζει σχέσεις ακόμα ταχύτερα και ακριβέστερα από πριν. Αν προσθέσουμε κι ένα στιβαρότατο πλαίσιο με αναρτήσεις και τιμόνι state-of-the-art, τότε έχουμε ένα εξαιρετικό μίγμα σπορ αυτοκινήτου με απαράμιλλες ταξιδιωτικές δυνατότητες. Εξαιρετικό σε επιδόσεις, αν και όχι εκρηκτικό σε αίσθηση. Και αυτό επί τούτου. Τι εννοούμε; Πρακτικά, η 335i μπορεί να ακολουθήσει με άνεση μια «παλιά» M3 στον αυτοκινητόδρομο ή στην ανάβαση του Τίμελσγιο (στα 2.500 μ.!), με τη διαφορά ότι δεν την ακυρώνει ως χαρακτήρα. Απλώς, είναι ο αντίποδας εκείνης και, φυσικά, της επόμενης που θα έρθει, την οποία όλοι αναμένουμε με αγωνία. Ό,τι αναλογικά είναι μια 911 Turbo δίπλα σε μια GT3... Η 335i είναι το απόλυτο συμπαγές 4θέσιο κουπέ υψηλού τουρισμού σήμερα. Στρίβει και φρενάρει χωρίς να επιστρατεύει τα αντανακλαστικά σου στο όριο, ακόμη κι αν απενεργοποιήσεις το ευφυώς προγραμματισμένο DTC ή εξολοκλήρου το DSC. Αντιστέκεται με σθένος στις όποιες διαθέσεις σου για παντιλίκια (τουλάχιστον σε καλή άσφαλτο), αλλά σε βγάζει ασπροπρόσωπο σε κάθε είδους στροφή, όπου μπαίνει και βγαίνει ουδέτερα, με μία κίνηση του τιμονιού. Με τέρμα γκάζι στην έξοδο, δε, αντί να διώχνει την ουρά της, βγάζει «τόνους» λευκού καπνού από το πίσω αριστερό λάστιχο, που σπινάρει τρελά. Αυτό δε θα αρέσει σε μερικούς. Aκριβώς σε αυτούς απευθύνεται η M3. Την οποία, ύστερα από αυτήν τη βαυαρική έκπληξη επί αυστριακού εδάφους, ανυπομονούμε να γνωρίσουμε όσο ποτέ!_ Α. Τ.

AΠO ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΟΠΙΑ
Απίστευτοι Βαυαροί... Μας σερβίρουν κάθε χρόνο κι έναν κινητήρα που αφήνει εποχή, σαν να πρόκειται για το πιο απλό πράγμα στον κόσμο. Επί του προκειμένου, επανερχόμενοι ύστερα από καιρό στην υπερτροφοδότηση, για ένα να είστε σίγουροι: θα ταράξουν τόσο τα νερά, που οι υπόλοιποι κατασκευαστές θα τρέχουν και -ίσως- δε θα φτάνουν... Κι όμως, παραμένουν τόσο μετριόφρονες. Ούτε κατεβατά τεχνικής ανάλυσης ούτε καν μια φωτογραφία-φάντασμα του θαυμαστού αυτού μοτέρ δε βρίσκεις στο σχετικό Press kit. Υπάρχουν μόνο σύντομες αναφορές στην παράλληλη τοποθέτηση των δύο λιλιπούτειων turbo (ένας για κάθε 3 κυλίνδρους) και στο «πάντρεμα» με άμεσο ψεκασμό «υψηλής ακρίβειας», που βασίζεται σε πιεζοηλεκτρικούς ψεκαστήρες (piezo-injectors) τοποθετημένους ανάμεσα στις βαλβίδες - για την εξασφάλιση ιδανικής πλήρωσης του θαλάμου καύσης, εννοείται. Έπρεπε να επιμείνουμε για να μάθουμε από Γερμανό μηχανικό ότι το μπλοκ από κράμα μαγνησίου/αλουμινίου της 330i απορρίφθηκε λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών που αναπτύσσονται σε έναν υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα. Όσο για τους στροβιλοσυμπιεστές, είναι της Hitachi Warner, σχεδιασμένοι ειδικά για την BMW, και παρέχουν μέγιστη πίεση 1,6 bar.
Στον τομέα της μετάδοσης, το ήδη καλό αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων έγινε ακόμη καλύτερο. Χρησιμοποιεί νέο λογισμικό κι έναν καινοτόμο μετατροπέα ροπής, που κλειδώνει ταχύτερα, χάρη σε έναν ενσωματωμένο αποσβεστήρα στρέψης. Έτσι, η απώλεια ισχύος έχει περιοριστεί στο ελάχιστο, ο χρόνος αντίδρασης στις εντολές του γκαζιού έχει μειωθεί κατά 40% και οι αλλαγές γίνονται περίπου στο μισό χρόνο από πριν. Συγκεκριμένα, σε 100 χλστ. του δευτερολέπτου, χρόνο πολύ κοντά σ’ εκείνον του SMG II, που έχει εκλείψει από τις νορμάλ (όχι M) ΒΜW.
Όσον αφορά το πλαίσιο, η Coupe «3άρα» είναι κατά 10 κιλά ελαφρύτερη από την αντίστοιχη μπερλίνα και κατά 25% πιο άκαμπτη, ενώ η κατανομή του βάρους παραμένει στο 50%-50%. Οι αναρτήσεις είναι απλώς λίγο πιο σκληρές, όπως μας είπε ο υπεύθυνος του πλαισίου. Τέλος, σε σχέση με την 330i, η 335i «φοράει» μεγαλύτερους δίσκους φρένων εμπρός (348 αντί 330 χλστ.) και φαρδύτερα ελαστικά πίσω (255/40 17 αντί 225/45 17). Κατά παραγγελία, διατίθεται με τροχούς 18 ή 19 ιντσών.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
BMW 335i COUPE

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 6κύλινδρος σε σειρά
ΔΙΑΜETPOΣxΔΙΑΔΡΟΜΗ 84x89,6 χλστ.
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 2.979 κ.εκ.
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 306 ίπποι/5.800 σ.α.λ.
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 40,7 χλγμ./1.300-5.000 σ.α.λ.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
ΚΙΒΩΤΙΟ Χειροκίνητο ή αυτόματο 6 σχέσεων
ΚΙΝΗΣΗ Πίσω
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα με δύο βραχίονες στήριξης, αντιστρεπτική ράβδος
ΠΙΣΩ Πολλαπλών συνδέσμων, αντιστρεπτική ράβδος
ΦΡΕΝΑ
ΕΜΠΡΟΣ Αεριζόμενοι δίσκοι 348 χλστ.
ΠΙΣΩ Αεριζόμενοι δίσκοι 336 χλστ.
ΤΡΟΧΟΙ
ΕΜΠΡΟΣ 225/45 R17 Bridgestone Potenza S05
ΠΙΣΩ 255/40 R17 Bridgestone Potenza S05
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜxΠxΥ 4.580x1.782x1.375 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.760 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 1.600 κιλά
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 XΛM./ΩPA 5,5 δλ.
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 250 χλμ./ώρα (ηλεκτρονικά περιορισμένη)
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 9,5 λίτρα/100 χλμ.

* ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ